Ετικέτες

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Η σφαγή των Μηλίων



mhlioiΤου Ανδρέα Ζαμπούκα
Οι Αθηναίοι το Μάρτιο του 416 π.Χ. εμφανίστηκαν στη Μήλο, έχοντας ως στόχο να πείσουν τους Μηλίους να προσχωρήσουν στη συμμαχία τους.
Σε κάποια φάση των «διαπραγματεύσεων», όταν οι Μήλιοι επέμεναν να επικαλούνται τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ηθικής (στον Θουκυδίδη οι πιο αδύναμοι αναφέρονται σε υψηλά ιδανικά!), οι Αθηναίοι απαντούν: «Απαίτησή μας είναι να επιτύχουμε όσα θεωρούμε δυνατά από εκείνα που έχουμε πράγματι στο μυαλό και οι δύο μας, αφού γνωρίζουμε καλά κι εσείς κι εμείς ότι σύμφωνα με την κρίση των ανθρώπων το δίκαιο λαμβάνεται υπόψη μόνο όταν και τα δύο αντίπαλα μέρη κατέχουν ίση δύναμη για την επιβολή του, και ότι όταν αυτό δεν συμβαίνει οι ισχυροί υλοποιούν όσα τους επιτρέπει η δύναμή τους…».
Παραθέτω εδώ τα πέντε σημαντικότερα αποσπάσματα του διαλόγου. Ολόκληρος ο διάλογος σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου θα βρίσκεται συνημμένος στο τέλος του άρθρου. Έχει ιδιαίτερη σημασία το κείμενο του Βενιζέλου, δεδομένου ότι είναι ίσως ο τελευταίος ηγέτης που μελέτησε τόσο διεξοδικά τον Θουκυδίδη!

Ένα μικρό (προς το παρόν) σχόλιο περί Charlie Hebdo και σάτιρας…

 


Οι ισλαμιστές θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία της έκφρασης. -Σταματά εδώ!
Η υπόθεση Σαρλί Εμπντό φαίνεται να απασχόλησε -αλλά και ν’ απασχολεί ακόμη- ιδιαίτερα την ελληνική Αριστερά και τον αναρχικό χώρο. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται από μόνο του για θέμα εξόχως σημαντικό, αυτό συμβαίνει λόγω ορισμένων ζητημάτων με τα οποία συνδέεται (όπως η σχέση του Ισλάμ με τη Δύση). Αυτό που εντυπωσιάζει, πάντως, είναι η πολύ χαμηλή ποιότητα της επιχειρηματολογίας η οποία χαρακτηρίζει τα περισσότερα κείμενα που γράφτηκαν σχετικά. Μέσα σε όλα αυτά διαβάσαμε και αρκετές κριτικές στην αρχή της ελευθερίας της έκφρασης και της σάτιρας.

H ΕΓΚΑΡΔΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ (ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ)

 


ΣτάθηςΣτάθης
Οι αποζημιώσεις και τα «πολεμικά πρόστιμα» που επιβλήθηκαν στη Γερμανία το 1919, μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου ήταν αδύνατον να πληρωθούν. Δεν θυμάμαι τώρα ποιός, αλλά ένας από τους κορυφαίους πρωταγωνιστές της διαμόρφωσης του μεταπολεμικού στάτους απ’ την πλευρά της Αντάτ είχε πει ότι όλο αυτό «δεν είναι συνθήκη ειρήνης, αλλά ο επόμενος πόλεμος». Κι έτσι έγινε. Χρειάσθηκαν μόνον είκοσι χρόνια, απ’ το 1919 έως το 1939, με ενδιάμεσο σταθμό την κρίση του 1929, για να οδηγηθεί η Ευρώπη κυρίως αλλά και πλήθος άλλων χωρών εκ νέου στο μεγάλο σφαγείο.
Το 1945 η ναζιστική αυτήν τη φορά Γερμανία συνετρίβη εκ νέου. Αυτήν τη φορά δεν της επεβλήθησαν τιτάνιες επανορθώσεις, αλλά αντιθέτως, αφού την έκοψαν στα δύο, οι Σύμμαχοι φρόντισαν να αναπτυχθεί το μέρος που έλαβε ο καθένας, δυτικό και ανατολικό. Γρήγορα, λόγω του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία απέκτησε κρατικές οντότητες, της χαρίσθηκαν χρέη το 1953, έλαβε αφειδώς βοήθεια με το σχέδιο Μαρσαλ, εντάχθηκε οργανικά στη Δυτική Συμμαχία και τέλος επανενώθηκε. Περιέργως και οιδυο διαδικασίες, η δυσμενής αντιμετώπιση της Γερμανίας μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η ευμενής μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησαν αυτή τη χώρα σε έναν εκ νέου πόλεμο, τον οικονομικό πόλεμο που διεξάγει τώρα.

Πιλότος Μαχητικού: «Έχω δει να χάνονται πάνω από 15 συνάδελφοι!»

Πιλότος Μαχητικού: «Έχω δει να χάνονται πάνω από 15 συνάδελφοι!»

Πιλότος Μαχητικού: «Έχω δει να χάνονται πάνω από 15 συνάδελφοι!»
Δια βίου και σκληρή εκπαίδευση, εικοσιτετράωρη επαγρύπνηση, περιορισμοί στην προσωπική ζωή, μα πάνω απ’ όλα ο κίνδυνος, ως modus vivendi, είναι λίγες από τις φράσεις που μπορούν να περιγράψουν την καθημερινότητα ενός ιπταμένου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας…
Ο Ι.Δ. μετρά περισσότερα από 20 χρόνια στον κλάδο. Μπήκε στην Σχολή Ικάρων αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο και την επιτυχή εξέταση σε ιατρικές, ψυχοτεχνικές και αθλητικές δοκιμασίες. Ανήκει, επίσης, στο 50% των Ικάρων (δηλαδή 40-50 άτομα κάθε χρόνο) που καταφέρνουν να τελειώσουν την σχολή και να περάσουν στο στάδιο του Ανθυποσμηναγού και από κει –περνώντας από αδιάκοπους έλεγχους και αξιολογήσεις– να ανέβουν στην κλίμακα της Αεροπορίας.
Ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια της δουλειάς του πιλότου είναι, σύμφωνα με τον Ι.Δ., η συνεχής και έντονη επαφή με τον κίνδυνο. «Εγώ προσωπικά στα 20 χρόνια που είμαι στον κλάδο έχω δει να χάνονται περισσότεροι από 15 συνάδελφοι. Είναι γεγονός ότι τα ατυχήματα κατά την διάρκεια πτήσης πολεμικού αεροσκάφους αποτελούν φύση του επαγγέλματός μας και έχουμε μάθει να τα περιμένουμε, να τα αντιμετωπίζουμε και να προσπαθούμε συνεχώς να τα μειώσουμε. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από την απώλεια ενός συναδέλφου. Το κόστος δυστυχώς σε κάποιες σειρές ιπταμένων φτάνει και τους έξι νεκρούς, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, αν αναλογιστούμε ότι κάθε σειρά έχει 40-60 ιπταμένους», λέει ο Ι.Δ. και μας μεταφέρει την πιο τραγική στιγμή του επαγγέλματος: «Από την ώρα που ακούγεται η είδηση ενός ατυχήματος και μέχρι να ανακοινωθεί το όνομα του νεκρού, αν υπάρχει, χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα αγωνιούν. Στην καριέρα μου δεν γνώρισα ποτέ γυναίκα ή μάνα ή παιδί συναδέλφου που μπορούσε να συμβιβαστεί έστω και θεωρητικά με την ιδέα ότι το αγαπημένο του πρόσωπο μπορεί να φύγει αύριο το πρωί για την δουλειά και να μην γυρίσει ποτέ».
Πέρα όμως από τον φόβο του πιθανού ατυχήματος, η οικογένεια του πιλότου καλείται να αντιμετωπίσει και την περίπλοκη καθημερινότητά του καθώς και την συχνή απουσία του. «Κατ’ αρχήν, ακόμα και τις ώρες που βρισκόμαστε εκτός υπηρεσίας, είμαστε και συμπεριφερόμαστε ως πιλότοι, κάτι που επιφέρει αμέτρητους περιορισμούς στην προσωπική μας ζωή, τους οποίους αναπόφευκτα ακολουθεί και η υπόλοιπη οικογένεια.
Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις των αεροσκαφών της τρίτης γενιάς των 9 G’s είναι ιδιαιτέρως υψηλές και καθιστούν αναγκαία την καθημερινή σκληρή ενασχόληση με την σωματική άσκηση και την αποφυγή κάθε είδους καταχρήσεων και “καλής ζωής”», εξηγεί ο Ι.Δ. και συνεχίζει: «Αντίθετα με ό,τι θεωρεί ο κόσμος, δεν παίρνουμε απλά ένα αεροσκάφος για να κάνουμε “κόλπα” και ακροβατικά. Η τυπική ημέρα ενός ιπταμένου περιλαμβάνει πολύωρη προετοιμασία, αναλυτική ενημέρωση και απενημέρωση, εκπαιδευτικές και φυσικά επιχειρησιακές πτήσεις. Κατά την διάρκεια αυτών, οι ιπτάμενοι παραμένουν σε ετοιμότητα για απογείωση, για αναχαίτιση ύποπτων ιχνών, εκτελούν πραγματικές αναχαιτίσεις, εκτελούν αποστολές αεροπυρόσβεσης, διακομιδής ασθενών, διάσωσης ναυαγών κ.ά. Για την εκτέλεση αυτών σε ένα μεγάλο ποσοστό τα πληρώματα μετασταθμεύουν σε άλλα αεροδρόμια για χρονικά διαστήματα από λίγες ημέρες έως και μήνες (περίπτωση CL και PZL την περίοδο αεροπυρόσβεσης). Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ασκήσεις και τις νυχτερινές πτήσεις κάνουν έναν ιπτάμενο να απουσιάζει από την οικογένειά του έως και 15 ημέρες το μήνα!».

Εορτάζοντες την 11ην του μηνός Φεβρουαρίου – Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ επίσκοπος Σεβαστείας…


Εορτάζοντες την 11ην του μηνός Φεβρουαρίου – Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ επίσκοπος Σεβαστείας…
Ο ΑΓΙΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ επίσκοπος Σεβαστείας
Ό Άγιος αυτός έζησε τον 4ο αιώνα. Σπούδασε την ιατρική και οι γνώσεις πού πήρε άπ” αυτή συνετέλεσαν να ενισχυθεί ή πίστη του. Διότι στη μελέτη του ανθρωπίνου σώματος, του θαυμάσιου αυτού ζωντανού οργανισμού, έβλεπε αναρίθμητα και καταπληκτικά δείγματα σοφίας. Θα ήταν παραφροσύνη να τα αποδώσει στην τύχη. Όλα αυτά μαρτυρούν τον παντοδύναμο και πάνσοφο Δημιουργό. ο Βλάσιος, λοιπόν, ήταν άριστος επιστήμονας και σοφός στο μυαλό. Όμως αυτό δε φθάνει, και ρωτάει ο θεόπνευστος λόγος της Άγιας Γραφής: «Τίς σοφός και επιστήμων εν ύμίν; δειξάτω εκ της καλής αναστροφής τα έργα αυτού εν πραΰτητι σοφίας»1. Δηλαδή, ποιος από σας είναι σοφός και φωτισμένος; Όποιος είναι, ας το δείξει όχι με λόγια, αλλά με τα έργα της καλής του ζωής και με πραότητα, πού δίνει στον άνθρωπο ή αληθινή σοφία.

Εκδήλωση μνήμης για την ομάδα «Πόντος» του Ανατόλια.



pontosΕκδήλωση μνήμης για την ομάδα «ΠΟΝΤΟΣ» του σχολείου «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» στη Μερζιφούντα του Πόντου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου.
Στην εκδήλωση, η οποία θα αρχίσει στις 11 π.μ., θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΑΠΘ  Παντελής Σαββίδης με θέμα:  «Το Κολλέγιο Ανατόλια Φάρος Ανθρωπισμού την περίοδο της Ποντιακής Γενοκτονίας». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο Morley House, του Κολλεγίου Ανατόλια.

Ηλεκτρομαγνητική Πόλκα



Γιόχαν Στράους ΙΙ

Μουσική σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού, σε ρυθμό πόλκας («Εlektromagnetische polka» στα γερμανικά). Φέρει τον αριθμό 110 στην εργογραφία του αυστριακού συνθέτη.

Παν και Σύριγξ


Συμφωνικό ποίημα του σπουδαίου δανού συνθέτη Καρλ Νίλσεν (1865-1931). Ο πρωτότυπος τίτλος του στα δανικά είναι Pan og Syrinx.
O Νίλσεν, λάτρης της Ελλάδας και του πολιτισμού της, αποδίδει με νότες τον γνωστό αρχαιοελληνικό μύθο, στον οποίο πρωταγωνιστούν ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας και η Νύμφη Σύριγξ, με φόντο τα δάση της Αρκαδίας. Η Σύριγγα, για να αποφύγει τον ερωτιάρη Πάνα, μεταμορφώνεται σε καλαμιά, από την οποία ο θεός έφτιαξε τον αυλό ή σύριγγα, με τον οποίο εμφανίζεται στις διάφορες απεικονίσεις του.

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20 του Μότσαρτ

Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20 του Μότσαρτ


Στις αρχές του 1785, ο 29χρονος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, στην ακμή της δημιουργικότητάς του, έγραψε ένα έργο για πιάνο και ορχήστρα, το «Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 20», το οποίο φέρει τον αριθμό 466 στην εργογραφία του, που συνέταξε ο Λούντβιχ φον Κέχελ. Το κοντσέρτο αυτό, από τα σκοτεινά έργα του Μότσαρτ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με τον ίδιο στο πιάνο στις 11 Φεβρουαρίου του 1785 στο Καζίνο της Βιέννης.

Οτάβιο Μισόνι 1921 – 2013


Οτάβιο Μισόνι

Ιταλός σχεδιαστής μόδας και παλαίμαχος αθλητής στίβου.
Ο Οτάβιο Μισόνι (Ottavio Missoni) -Τάι για τους φίλους του- γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1921 στο Ντουμπρόβνικ της Γιουγκοσλαβίας (σήμερα στην Κροατία). Ο Ιταλός πατέρας του Βιτόριο Μισόνι ήταν καπετάνιος σε εμπορικά πλοία και η μητέρα του Τερέζα ντε Βίντοβιτς καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της περιοχής.
Από μικρός ξεκίνησε την ενασχόληση με τον αθλητισμό και ειδικεύτηκε στα 400 μ. και αργότερα με τα 400 μ. μετ’ εμποδίων. Πολέμησε με τον ιταλικό στρατό στη Βόρειο Αφρική και συνελήφθη αιχμάλωτος από τους συμμάχους κατά τη διάρκεια της Μάχης του Ελ Αλαμέιν το 1942. Παρέμεινε επί τετραετία έγκλειστος σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Αίγυπτο και το 1946 επέστρεψε στην Ιταλία. Εγκαταστάθηκε στην Τεργέστη, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Λύκειο

Γουίτνεϊ Χιούστον 1963 – 2012


Γουίτνεϊ Χιούστον
Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός. Την αποκαλούσαν «Η Φωνή» για τις απίστευτες δυνατότητες και την ποιότητα της φωνής της, που την ανέδειξαν ως μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της ποπ μουσικής. Το 2009 μπήκε στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, ως η τραγουδίστρια με τα περισσότερα βραβεία, συνολικά 415. Οι πωλήσεις των δίσκων της ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια αντίτυπα, παγκοσμίως.
Η Γουίτνεϊ Ελίζαμπεθ Χιούστον (Whitney Elizabeth Houston) γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1963 σε μία μεσοαστική γειτονιά του Νιούαρκ της πολιτείας του Νιου Τζέρσεϊ. Ήταν το τρίτο και νεώτερο παιδί του Τζον Χιούστον, στελέχους στη βιομηχανία της ψυχαγωγίας και της τραγουδίστριας των γκόσπελ Σίσι Χιούστον. Η νεαρή Γουίτνεϊ ακολούθησε από νωρίς την οικογενειακή παράδοση. Εκτός από τη μητέρα της και οι εξαδέλφες της Ντιόν Γουόργουικ και Ντι Ντι Γουόργουικ, ασχολούνταν επαγγελματικά με το τραγούδι, όπως και η νονά της, η σπουδαία Αρίθα Φράνκλιν.

Υπόθεση Μέρτεν




Ο Μαξ Μέρτεν (1911-1976) υπήρξε υψηλόβαθμος Ναζί, που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης. Ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο κολαστήριο του Άουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη για αναρίθμητες αρπαγές και λεηλασίες των περιουσιών τους, που η συνολική τους αξία ξεπερνούσε τα 125.000.000 χρυσά φράγκα, ποσό τεράστιο για την εποχή αυτή. Ένα τμήμα του θησαυρού αυτού στάλθηκε στη Γερμανία και το υπόλοιπο θάφτηκε κάπου στη Βόρειο Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις.
Τον Μάιο του 1957, όντας υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Δυτικής Γερμανίας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη ως τουρίστας, για να αναζητήσει, κατά μία εκδοχή, τον κρυμμένο θησαυρό. Αναγνωρίστηκε από κάποια θύματά του και συνελήφθη, με εντολή του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ανδρέα Τούση, καθώς εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης από το 1947 για εγκλήματα πολέμου.

Ιωάννης Καποδίστριας 1776 – 1831


Ιωάννης Καποδίστριας
Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και πρώτος Κυβερνήτης του ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, το οποίο ίδρυσε εκ θεμελίων και με την προσωπική του περιουσία.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Φεβρουαρίου 1776 την περίοδο της Ενετοκρατίας. Ο πατέρας του Αντώνιος - Μαρία καταγόταν από οικογένεια ευγενών, καθώς ένας από τους πρόγονούς του είχε λάβει τον τίτλο του Κόμη από τον Δούκα της Σαβοΐας Κάρολο Εμμανουήλ τον Β'. Ο τίτλος εισήχθη στη «Χρυσή Βίβλο» (Libro d' Oro) των ευγενών της Κέρκυρας το 1679 και έλκει την καταγωγή του από το ακρωτήριο Ίστρια της Αδριατικής, το σημερινό Κόπερ της Σλοβενίας. Η οικογένεια της μητέρας του Διαμαντίνας (Αδαμαντίας) Γονέμη, ήταν επίσης εγγεγραμμένη στη «Χρυσή Βίβλο» από το 1606.

Οι Ελληνίδες στις κάλπες





Χρειάστηκαν δεκαετίες έντονων γυναικείων αγώνων για να μπορέσουν οι Ελληνίδες να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου.
Για πρώτη φορά ψήφισαν στις δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934. Εκλογικό δικαίωμα δεν δόθηκε σε όλες, αλλά μόνο σε όσες είχαν κλείσει τα 30 χρόνια και διέθεταν τουλάχιστον απολυτήριο Δημοτικού. Στους εκλογικούς καταλόγους της Αθήνας γράφτηκαν μόλις 2.655 κυρίες, από τις οποίες ψήφισαν τελικά μόνο 439. Χαρακτηριστική για το κλίμα της εποχής ήταν η άρνηση της ηθοποιού Μαρίκας Κοτοπούλη να ψηφίσει, λέγοντας μάλιστα πως ψήφο θέλουν μόνο όσες είναι άσχημες και όσες αποφεύγουν να κάνουν παιδιά!

Οι Δημοτικές Εκλογές του 1934


Αθηναίοι ψηφοφόροι του 1934 πλαισιώνουν τον πρωθυπουργό, Παναγή Τσαλδάρη. Δεξιά και ο δήμαρχος, Σπύρος Πάτσης.

Οι δημοτικές εκλογές της 11ης Φεβρουαρίου 1934 στη χώρα μας έμειναν στην ιστορία για δύο λόγους: α) επειδή για πρώτη φορά ψήφισαν σε εκλογική διαδικασία οι γυναίκες και β) επειδή για πρώτη φορά εξελέγη κομουνιστής δήμαρχος.
Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα ρευστή μετά τις εκλογές της 5ης Μαρτίου του 1933, κατά τις οποίες η βενιζελική παράταξη μπορεί να πλειοψήφησε στην κάλπη, αλλά βρέθηκε στην αντιπολίτευση λόγω του πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος. Τη χώρα από τις 10 Μαρτίου του 1933 κυβερνούσε ο αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και ηγέτης της αντιβενιζελικής παράταξης Παναγής Τσαλδάρης, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Νικολάου Πλαστήρα. Το αβασίλευτο δημοκρατικό πολίτευμα κρεμόταν από μία κλωστή και οι φωνές που ζητούσαν την παλινόρθωση της βασιλείας ακούγονταν με ευκρίνεια.

Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα του «112» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να κάνει γνωστό τον κοινό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 στους ευρωπαίους πολίτες, που δείχνουν να αγνοούν την ύπαρξή του.

Το 112 για επείγουσες ανάγκες λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 1991. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαίων πολιτών επικροτεί τη λειτουργία ενός τέτοιου τηλεφωνικού αριθμού. Ωστόσο, τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους εξακολουθούν να αγνοούν το 112 και να μην το χρησιμοποιούν. Πλήρη άγνοια για την ύπαρξη και λειτουργία του αριθμού δηλώνει στο Ευρωβαρόμετρο το 94% των Ελλήνων.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 11 Φεβρουαρίου



π. Χ.
660

Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.
μ. Χ.
1825

Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

Τόνι Μπλερ: Η Ελλάδα έχει δίκιο, αλλά αυτό που προτείνει είναι λάθος


blair-plagiaΕΙΝΑΙ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Παρέμβαση για την Ελλάδα, μέσω άρθρου του στους Financial Times, έκανε ο Τόνι Μπλερ, σημειώνοντας ότι έχει μεν δίκιο ότι η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, αλλά αυτό που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι λάθος.
Στο άρθρο του, με τίτλο «Δύο λάθος μονοπάτια για την Ευρώπη και ένας νέος τρίτος δρόμος», ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας τονίζει ότι δεν πρέπει να προσφέρονται λιτότητα και μεταρρυθμίσεις, αλλά ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις, ενώ τονίζει ότι το θέμα της Ελλάδας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

Ιμάμης του Καναδά χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό της χώρας «εχθρό του ισλάμ»! (βίντεο)


Ιμάμης του Καναδά χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό της χώρας «εχθρό του ισλάμ»! (βίντεο)
Καλώντας εμμέσως σε επιθέσεις εναντίον του για την προάσπιση του ισλαμισμού!
Στο στόχαστρο της τζιχάντ τοποθέτησε γνωστός ιμάμης του Τορόντο τον Πρωθυπουργό του Καναδά, χαρακτηρίζοντάς τον «εχθρό του ισλάμ». Η τιμωρία που προβλέπεται από την θρησκεία των εχθρών του ανθρώπου, μουσουλμάνων, είναι σύμφωνα με το «φιλειρηνικό» κοράνι: «Η τιμωρία για αυτούς που κηρύσσουν πόλεμο κατά του αλλάχ και του προφήτη του και εξουσιάζουν τον κόσμο διαφθείροντας, δεν είναι άλλη από τον θάνατο ή την σταύρωση ή το κόψιμο των χεριών και των ποδιών τους ή την εξορία τους από τη γη» (Κοράνι, 5:33).

Σάλος με τον Άδωνι Γεωργιάδη … Αστυνομική δύναμη για τη φύλαξη του σε resort στην περιοχή της Φωκίδας


Σάλος με τον Άδωνι Γεωργιάδη … Αστυνομική δύναμη για τη φύλαξη του σε resort στην περιοχή της Φωκίδας
«Σεμνά και ταπεινά» φαίνεται ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης πως θέλησε να περάσει το προηγούμενο Σαββατοκύριακό του στο υπερπολυτελές σαλέ του Παρνασσού «Έλατος»….
Σύμφωνα με τις καταγγελίες αστυνομικών της περιοχής και κατόπιν εντολών ανωτέρων αξιωματικών δόθηκε η αστυνομική δύναμη σχεδόν τριών Νομών και 5 πόλεων για τη φύλαξη του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Υγείας, που θέλησε να απολαύσει το spa του στην περιοχή.

Αν δεν τελείωσει η Γερμανική Ευρώπη, δεν θα υπάρξει ποτέ Ενωμένη Ευρώπη


Αν δεν τελείωσει η Γερμανική Ευρώπη, δεν θα υπάρξει ποτέ Ενωμένη Ευρώπη
ΦΩΤΟ: Στη μέση ο Wolfgang Schauble νεώτερος
Αυγερινός Χατζηχρυσός
twitter @avgerinosx
Θα ξεκινήσω με ένα αίνιγμα. Ποιος φαντάζεστε ότι είπε ;
«… Μην σκεφτείτε ότι φέρνοντας μια ορισμένη τάξη στην Ευρώπη, το κάνουμε για να βλάψουμε τα άλλα έθνη. Η ελευθερία των επιμέρους χωρών πρέπει να ασκηθεί σε αρμονία με τους όρους του σήμερα και με απλά πρακτικά ζητήματα.

Οι Τούρκοι στήνουν άγαλμα του Κόμη Δράκουλα για να προσελκύσουν τουρίστες!


Οι Τούρκοι στήνουν άγαλμα του Κόμη Δράκουλα για να προσελκύσουν τουρίστες!
Ένα άγαλμα του Πρίγκιπα των Βλάχων Βλαδίμηρου του Γ” του Ανασκολοπιστή, που έμεινε γνωστός ως Κόμης Δράκουλας, πρόκειται να στήσουν οι Τούρκοι στην περιοχή Τοκάτ. Εκεί, πιστεύεται πως κρατήθηκε φυλακισμένος ο Δράκουλας, στα μπουντρούμια του κάστρου για ένα μεγάλο διάστημα.

Sukhoi-T50… Άσος στο ρωσικό μανίκι το χάϊ – τεκ αεροσκάφος «υπεροχής»


Sukhoi-T50…  Άσος στο ρωσικό μανίκι το χάϊ – τεκ αεροσκάφος «υπεροχής»
Το χάϊ – τεκ αεροσκάφος «υπεροχής» είχε πρωτοεμφανιστεί δημόσια το 2011. Το 2013, στη διάρκεια του αεροπορικού σαλονιού, πέταξαν δοκιμαστικά πάνω από την Έκθεση τρία T-50.
Στην αεροπορική επίδειξη, οι ρώσοι χειριστές επέδειξαν πιλοτάρισμα ανώτερης κλάσης και τα μαχητικά εκτέλεσαν με επιτυχία τα χαρακτηριστικά ακροβατικά των «Σουχόϊ» με εναέριες πιρουέτες που έκλεψαν την παράσταση. Οι πιλότοι των Τ–50 έκαναν τη φιγούρα «καμπάνα», εκτέλεσαν τη διάσημη και απαιτητική εναέρια μανούβρα «Pugachev’s Cobra» και πολλά άλλα ακροβατικά που σήμερα δεν μπορεί να εκτελέσει κανένα άλλο μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο.

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ από το Ρωσικό πρωτοποριακό ανθυποβρυχιακό-αντιτορπιλικό σύστημα


Ανησυχία στο ΝΑΤΟ από το Ρωσικό πρωτοποριακό ανθυποβρυχιακό-αντιτορπιλικό σύστημα
του Παντελή Καρύκα
Με απόλυτη επιτυχία δοκιμάστηκε το νέο ρωσικό ανθυποβρυχιακό σύστημα Paket NK, το οποίο εξοπλίζει τις νέες κορβέτες, χαρακτηριστικών Stealth της κλάσης «Steregushch».
Το δεύτερο σκάφος της κλάσης, η κορβέτα «Soobrazitelny», έπληξε με επιτυχία, με εκπαιδευτικές τορπίλες, εκτοξευόμενες από το Paket NK, ένα συμβατικό υποβρύχιο κλάσης «Kilo», κατά τη διάρκεια άσκησης στη Βαλτική.