Ετικέτες

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Οι ιεραπόστολοι του “λιτού βίου”

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Φεβρουαρίου 12, 2013
Του Κώστα Λαπαβίτσα
Διαβάζω τακτικά δηλώσεις «πνευματικών ανθρώπων», για την ανάγκη να γίνουμε πιο ολιγαρκείς, να καταλάβουμε ότι πέρασε ο καιρός των παχιών αγελάδων, να δεχτούμε ότι θα είμαστε όλοι φτωχότεροι. Συχνά συνοδεύονται από διάφορα δακρύβρεχτα για το τέρας του καταναλωτισμού, την αλλοτρίωση της σύγχρονης ζωής, τη χυδαιότητα της βουλιμίας. Είναι, λένε, προσωπική, οικογενειακή και εν τέλει εθνική ανάγκη να ξαναβρούμε το μετρημένο παρελθόν μας.
Μου θυμίζουν πολύ εκείνα που γράφονται στον επίσημο τύπο από περιώνυμους δημοσιογράφους και πολιτικούς. Ότι πρέπει να φτωχύνουμε για να μην πτωχεύσουμε. Ότι υπήρξε φούσκα στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαετία. Ότι ξεσαλώσαμε και τώρα πληρώνουμε τα επίχειρα. Ότι δεν μπορεί να υπάρχει ευμάρεια με δανεικά. Ότι, ακόμη, ο ‘λιτός βίος’ είναι πηγή ψυχικής ηρεμίας και αρετής.
Που βρέθηκαν όλοι αυτοί οι όψιμοι κοσμοκαλόγεροι;
Πως έζησαν στην Ελλάδα που αφήνουμε πίσω οριστικά;
Πως ζούνε στη φτωχή, τρομαγμένη κι ανάστατη Ελλάδα που αναδύεται;
Τι ακριβώς νομίζουν ότι προσφέρουν με όσα λένε;
Που στοχεύουν;

USAF Stealth F-35.Οι Αμερικάνοι Χαμηλώνουν τις προσδοκίες τους Λόγω των Σοβαρών Προβλημάτων.

Αναρτήθηκε από τον/την - στο Φεβρουαρίου 12, 2013
f-35-cartoon To stealth μαχητικό της USAF είναι πάρα πολύ βαρύ και εξαιρετικά αργό να περάσει τις δοκιμές επιδόσεων. Αντί για τη βελτίωση του αεροσκάφους, το Πεντάγωνο αποφάσισε να μειώσει τις προσδοκίες του. Οι ειδικοί λένε ότι το F-35 είναι περισσότερο ευάλωτο από το αεροσκάφος που πρόκειται να αντικαταστήσει.
Με απλά λόγια, το F-35 Joint Strike Fighter (JSF) δεν στρίβει τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε.
Σε μια 18-σελίδα έκθεση ελέγχου, του Πενταγώνου περιγράφονται αλλαγές στο βιβλίο κανονισμών του, οι οποίες περιλαμβάνουν την τροποποίηση στις προδιαγραφές απόδοσης και την αύξηση του χρόνου για την επιτάχυνση του JSF.

Ετοιμες για κυβερνοπόλεμο οι ΗΠΑ -Η Ουάσιγκτον, τις επόμενες εβδομάδες, θα εγκρίνει τους κανόνες μιας τέτοιας εμπλοκής

 

Η Ουάσιγκτον, τις επόμενες εβδομάδες, θα εγκρίνει τους κανόνες μιας τέτοιας εμπλοκής
The New York Times
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να διατάξει κυβερνοεπίθεση, ακόμα και προληπτικά, εφόσον υπάρξουν σαφείς ενδείξεις ότι ο επιλεγμένος στόχος προετοιμάζει μεγάλης ισχύος ψηφιακή επίθεση εναντίον των ΗΠΑ. Η Ουάσιγκτον, εντός των επόμενων εβδομάδων, θα εγκρίνει τους κανόνες που θα διέπουν την εμπλοκή των ΗΠΑ σε τέτοιους πολέμους στον ψηφιακό κόσμο. Ειδικότερα, οι νέοι αυτοί κανόνες θα ορίζουν τη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, όπως για παράδειγμα υπό ποιες συνθήκες θα μπορούν να διενεργούν έρευνα σε δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε μια προσπάθεια εντοπισμού του ίχνους επικείμενης κυβερνοεπίθεσης. Υστερα από προεδρική έγκριση θα έχουν τη δυνατότητα επίθεσης κατά των αντιπάλων και θα μπορούν να «φυτεύουν» στα δίκτυά τους κάποιο είδος καταστρεπτικού ιού.
Το Πεντάγωνο ήδη διαθέτει νέα διοίκηση που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα θέματα κυβερνοπολέμου. Αλλωστε, τέτοιου είδους ψηφιακές πολεμικές κινήσεις θα έχουν ευρύτατο φάσμα όσον αφορά την επιλογή των στόχων, καθώς στο στόχαστρο δεν θα βρίσκονται αποκλειστικά στρατιωτικοί στόχοι αλλά και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης, τα χρηματοοικονομικά συστήματα, τα δίκτυα επικοινωνίας κ.λπ. Οι γνώστες ανησυχούν ιδιαίτερα επειδή τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και το οργανωμένο έγκλημα μπορούν να εξαπολύσουν επιθέσεις χωρίς να είναι σαφές ποιος ευθύνεται. Πάντως, λόγω της ιδιαίτερης φύσης της νέας μορφής πολέμου, μόνον ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τη δυνατότητα να δώσει το πράσινο φως για μια κυβερνοεπίθεση.

Η γαλλική «καταιγίδα της ερήμου» στο Μάλι

 



Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για το ουράνιο
και τους υδρογονάνθρακες της Δ. Αφρικής
Του Πετρου Παπακωνσταντινου
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει το καθήκον της στον αγώνα για δημοκρατία και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Να γιατί αποφάσισα την επέμβαση στο Μάλι». Με αυτά τα λόγια, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ υπερασπίστηκε από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, τη στρατιωτική επέμβαση που άρχισε στις 11 Ιανουαρίου, φέρνοντας στην παλιά, γαλλική, αποικία της δυτικής Αφρικής τη φωτιά 5.000 Γάλλων στρατιωτών, ελικοπτέρων Gazelle και μαχητικών αεροσκαφών Mirage και Rafale.
Να λοιπόν που ο σοσιαλιστής ηγέτης, ο οποίος εξελέγη με την υπόσχεση της απαγκίστρωσης από το ναρκοπέδιο του Αφγανιστάν, χάρισε κιόλας στη χώρα του τη δική της «καταιγίδα της ερήμου». Ασφαλώς, οι αναλογίες της γαλλικής επέμβασης στο Μάλι με την αμερικανική στο Ιράκ πάσχουν. Ο μεταβατικός πρόεδρος του Μάλι, Ντιονκουντά Τραορέ, είχε όντως ζητήσει τη βοήθεια της Γαλλίας για να αναχαιτίσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών του μετώπου Ανσάρ Εντίν. Η «Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγκρέμπ» είχε όντως δημιουργήσει ορμητήρια στο βόρειο τμήμα της χώρας, απειλώντας τη γειτονική Αλγερία και τη Μεσόγειο. Οι φονταμενταλιστές πράγματι διέπραξαν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτιστικές καταστροφές στα εδάφη που είχαν πέσει στα χέρια τους, γεγονός που εξηγεί γιατί σημαντικό μέρος του τοπικού πληθυσμού υποδέχθηκε τον Ολάντ ως απελευθερωτή.

Ιδεολογική και πολιτική διαδρομή των ελληνοτουρκικών σχέσεων την τελευταία 35ετία

 

Σχόλιο Σ.Ο.Το κείμενο του καθηγητού κ. Νεοκλή Σαρρή παραμένει επίκαιρο και αποκαλυπτικό όσο ποτέ, ειδικά τώρα που βιώνουμε ραγδαία επιδείνωση των σχεσεών μας με την Τουρκία σε όλους τους τομείς: To οικονομικό, στρατιωτικό και στρατιωτικό ισοζύγιο βαίνει σε βάρος μέρα με την ημέρα. Που όμως βρίσκονται οι απαρχές αυτής της δυσάρεστης κατάστασης που βιώνουμε σήμερα; Πώς ο Ελληνισμός αντί να παραδειγματιστεί από την κυπριακή τραγωδία σύρθηκε στην γνωστή πορεία; Πώς ο κ. Φυντανίδης, που πρωτοστατεί στην Ελληνοτουρκική φιλία, απέλυσε τον κ. Σαρρή όταν εκείνος προσπάθησε να εργαστεί γ’αυτήν; Ποιο ήταν το παρασκήνιο της δεκαετίας του ’70 που μας έφτασε εδώ;
Ελλάδα Τουρκία
‘Το Παρόν’
«Αναζητώντας διάλογο με την Τουρκία: Ιδεολογική και Πολιτική Διαδρομή των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων την Τελευταία 35ετία»
07 Φεβρουαρίου 2010
Καθηγητής Νεοκλής Σαρρής *
Κεραυνός εν αιθρία η απόλυσή μου από την «Ελευθεροτυπία»  το καλοκαίρι του 1977. Μάταια προσπάθησα να πείσω τον Σεραφείμ Φυντανίδη ότι είχα κάποιες συνεντεύξεις με σημαντικά πρόσωπα που θα παίξουν καίριο ρόλο στην προσέγγιση των δύο χωρών και πως θα έπρεπε να δημοσιευτούν.

Ο προσηλυτισμός στο Ισλάμ τρομάζει τώρα και τη Γαλλία

 



Τουλάχιστον 150 τελετές κάθε χρόνο
The New York Times
To ευρύχωρο και κομψό σύγχρονο κτίριο στην καρδιά του Κρετέιγ, μεσοαστικού προαστίου στα ανατολικά του Παρισιού, το οποίο χτίστηκε το 2008, είναι γνωστό ως το «τέμενος των προσήλυτων». Κάθε χρόνο γίνονται τουλάχιστον 150 τελετές προσηλυτισμού στο Ισλάμ. Ανάμεσα σε αυτούς που έρχονται εδώ για να προσευχηθούν κάθε Παρασκευή, είναι και αρκετοί πρώην καθολικοί.
Παρότι ο αριθμός των προσήλυτων παραμένει σχετικά μικρός στη Γαλλία, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σε ετήσια βάση ο αριθμός όσων ασπάζονται το Ισλάμ έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια. Το γεγονός αποτελεί πρόκληση για τη Γαλλία, της οποίας η κυβέρνηση και η κοινή γνώμη είναι απέναντι στο Ισλάμ, συχνά αμήχανες και ενίοτε εχθρικές.
Εδώ και χρόνια, αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών της Γαλλίας προειδοποιούν ότι οι προσήλυτοι στο Ισλάμ συνιστούν σημαντικό στοιχείο της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη. Το επιχείρημά τους είναι ότι οι προσήλυτοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί έχουν διαβατήρια δυτικών χωρών και δεν ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους Δυτικοευρωπαίους. Τον περασμένο Οκτώβριο, η γαλλική αστυνομία, κατά τη διάρκεια επιχειρήσεών της σε όλη την επικράτεια, συνέλαβε 12 υπόπτους, ανάμεσά τους και τρεις Γάλλους που είχαν προσφάτως ασπαστεί το Ισλάμ.

Το οπλοστάσιο των ληστών του Βελβεντού

 

 

Στη δημοσιότητα έδωσε, την Κυριακή, η ΕΛ.ΑΣ. φωτογραφίες από τον οπλισμό και τον λοιπό εξοπλισμό που βρέθηκε στην κατοχή των τεσσάρων συλληφθέντων την 1η Φεβρουαρίου σε Πτολεμαΐδα και Βέροια, για τις δύο ένοπλες ληστείες στο Βελβεντό Κοζάνης.

Ποιος είναι ο Ομέρ Γκιουνέι, ο ύποπτος για τη δολοφονία των τριών Κουρδισσσών ακτιβιστριών;

 

Guillaume Perrier στη Le Monde (μτφ. Κριστιάν)
Ποιος είναι ο φερόμενος ως δολοφόνος της Gare du Nord, ο άνθρωπος ύποπτος για τη ψυχρή δολοφονία τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών συνδεδεμένων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στις 9 Ιανουαρίου, στην καρδιά του Παρισιού;
Οι φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν ένα κομψό νεαρό άνδρα που φορεί γυαλιά ηλίου και δερμάτινη τσάντα, που ποζάρει ακουμπώντας μια Φεράρι, κατά μήκος της λεωφόρος Ιενά (Avenue D'Iéna), στα δυτικά του Παρισιού.

Στο προφίλ που ανέβασε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, ο Ομέρ Γκιουνέι, δηλώνει ότι εργάζεται  στο αεροδρόμιο του Παρισιού Roissy-Charles de Gaulle (Val d'Oise). Εκεί θα είχε απασχοληθεί ως συντηρητή με προσωρινή σύμβαση για αρκετούς μήνες το 2012. Αυτός ο Τούρκος υπήκοος ηλικίας 30 ετών, που ζούσε στις Garges-lès-Gonesse, συνελήφθηκε και φυλακίστηκε τη Δευτέρα 21 Ιαν. με τη κατηγορία «δολοφονίες με σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση» και «συμμετοχή σε συμμορία κακοποιών».

ΑΟΖ, τέμενος και εκκλησίες


 

του Σάββα Καλεντερίδη
Αντί να του επιτρέπουν να ζητάει ανερυθρίαστα την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα, καλό είναι να υπενθυμίσει κάποιος στον Ερντογάν ότι αν πρέπει να γίνει κάτι στον τομέα της λατρείας, αυτό είναι η ανέγερση εκκλησίας στην Άγκυρα και το άνοιγμα εκκλησίας σε μόνιμη βάση στην Τραπεζούντα
Κατά την πρόσφατη τυχαία (;) συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Σαμαρά με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν στο Κατάρ, στη 40 λεπτών συζήτηση τέθηκαν πολλά ζητήματα, σύμφωνα πάντα με τα όσα διέρρευσαν στον ελληνικό και τον τουρκικό τύπο. Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ήταν αυτό των δικαιωμάτων της Ελλάδος στις θαλάσσιες ζώνες.

Στις 28 Φεβρουαρίου εγκαταλείπει τα καθήκοντά του ο Πάπας Βενέδικτος

 

Αναμένεται Παπικό Κονκλάβιο...
Την απόφαση του να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στις 28 Φεβρουαρίου, γνωστοποίησε, μέσω του εκπροσώπου του, ο Πάπας Βενέδικτος.

Σύμφωνα τις επίσημες ανακοινώσεις από το Βατικανό, λόγοι υγείας και η προχωρημένη ηλικία του Πάπα τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, ενώ ο ίδιος «έχει πλήρη συνείδηση της βαρύτητας της πράξης του».

Αξιωματούχοι από το Βατικανό αναφέρουν πάντως πως η περίοδος από την παραίτηση του Πάπα μέχρι την ανάληψη νέων καθηκόντων από τον διάδοχο του «θα είναι μικρή».