Ετικέτες

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Ποιος είναι ο Ομέρ Γκιουνέι, ο ύποπτος για τη δολοφονία των τριών Κουρδισσσών ακτιβιστριών;

 

Guillaume Perrier στη Le Monde (μτφ. Κριστιάν)
Ποιος είναι ο φερόμενος ως δολοφόνος της Gare du Nord, ο άνθρωπος ύποπτος για τη ψυχρή δολοφονία τριών Κουρδισσών ακτιβιστριών συνδεδεμένων με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), στις 9 Ιανουαρίου, στην καρδιά του Παρισιού;
Οι φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν ένα κομψό νεαρό άνδρα που φορεί γυαλιά ηλίου και δερμάτινη τσάντα, που ποζάρει ακουμπώντας μια Φεράρι, κατά μήκος της λεωφόρος Ιενά (Avenue D'Iéna), στα δυτικά του Παρισιού.

Στο προφίλ που ανέβασε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, ο Ομέρ Γκιουνέι, δηλώνει ότι εργάζεται  στο αεροδρόμιο του Παρισιού Roissy-Charles de Gaulle (Val d'Oise). Εκεί θα είχε απασχοληθεί ως συντηρητή με προσωρινή σύμβαση για αρκετούς μήνες το 2012. Αυτός ο Τούρκος υπήκοος ηλικίας 30 ετών, που ζούσε στις Garges-lès-Gonesse, συνελήφθηκε και φυλακίστηκε τη Δευτέρα 21 Ιαν. με τη κατηγορία «δολοφονίες με σχέση με τρομοκρατική επιχείρηση» και «συμμετοχή σε συμμορία κακοποιών».

Ο Omer Γκιουνέι ήταν ένας από τους τελευταίους που είδε ζωντανές τις Sakine Cansiz, Fidan Dogan και Leyla Soylemez και κατηγορήθηκε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας, χάρη στις κάμερες επιτήρησης και λόγω ιχνών σκόνης που βρέθηκαν σε μια τσάντα που του ανήκε.

Πριν από τη δολοφονία των τριών ακτιβιστριών, η παράνομη οργάνωση του είχε αναθέσει να συνοδεύσει την Sakine Cansiz, μια από τους ιδρυτές του PKK το 1978. Η τελευταία βρισκόταν στη Γαλλία για να ανανεώσει την άδεια διαμονής της και ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη Γερμανία, όπου ζούσε, όταν σκοτώθηκε.


Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης του, ο Ομέρ Γκιουνέι φέρεται να δήλωσε ότι ήταν μέλος του ΡΚΚ εδώ και δύο χρόνια. Για την Άγκυρα, αυτό το στοιχείο αρκεί για να συναχθεί το συμπέρασμα ότι η τριπλή δολοφονία στο Παρίσι είναι το αποτέλεσμα ενός «εσωτερικού ξεκαθαρίσματος λογαριασμών».

«ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ PKK ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ»

Η στρατιωτική διοίκηση του PKK, μέσω της φωνής του ηγέτη του, Μουράτ Καραγιλάν, αρνήθηκε τη συμμετοχή του Ομέρ Γκιουνέι στο κίνημα. Ο νεαρός άνδρας είχε προσεγγίσει τις γαλλικές οργανώσεις του PKK και είχε ενταχθεί σε μία από τις πολλές ενώσεις-οθόνες, καταβάλλοντας το ποσό των 50 ευρώ στο κουρδικό πολιτιστικό κέντρο του Villiers-le-Bel (Val d'Oise) το Νοέμβριο 2011. 
«Δεν γίνεσαι μέλος του PKK σε ένα χρόνο, και χρειάζεται να περάσεις από εκπαιδευτικά στρατόπεδα διαμόρφωσης ιδεολογίας», παρατήρησε ένας Κούρδος πολιτικός εκπρόσωπος. 
«Δεν είναι Κούρδος, και ακόμα λιγότερο Κούρδος ακτιβιστής», δήλωσε ο Μεχμέτ Ülker, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των κουρδικών ενώσεων της Γαλλίας.

Στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η οικογένεια του φερόμενου ως δολοφόνου αρνήθηκε επίσης την συμμετοχή του στο PKK. Ο ξάδελφος του, προφανώς αστυνομικός, ποζάρει στη σελίδα του στο Facebook με το αστυνομικό σήμα του σε ένα όχημα των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με τον θείο του Zekai Γκιουνέι, ο Ομέρ δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την ενεργή ένοπλη εξέγερση στην Τουρκία για τριάντα χρόνια. Διευκρίνισε: «Είμαστε μια εθνικιστική οικογένεια». Επιπλέον, σύμφωνα με αυτόν τον συγγενή, ο ύποπτος πάσχει από όγκο στον εγκέφαλο και υπόκειται σε συχνές απώλειες μνήμης...

Μοναδικό αγόρι από μια οικογένεια τεσσάρων παιδιών, από το νομό της Sarkisla, μια πόλη που κυβερνιέται από ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα, ο νεαρός δεν κατάγεται από κουρδική περιοχή.  Αντιθέτως, η επαρχία της Σίβας είναι γνωστή για τους υπερεθνικιστές Τούρκους ακτιβιστές της. 
Στο Πολάτ Πασά, το χωριό του, που φέρνει το όνομα ενός στρατηγού της εισβολής στη Κύπρο το 1974, «δεν υπάρχει ούτε μία οικογένεια κουρδικής καταγωγής», διαβεβαιώνει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Σύμφωνα με τον ιμάμη του χωριού, που ρωτήθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια, η οικογένεια του Γκιουνέι πάντα δίνει τη ψήφο της στο Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), στους «Γκρίζους Λύκους».

Οι εντολοδόχοι της τριπλής δολοφονίας για την οποία κατηγορείται ο Ομέρ Γκιουνέι παραμένουν άγνωστοι. 
Μια ομάδα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, η MIT, εστάλη στο Παρίσι για να ερευνήσει. 
Ο Ομέρ Γκιουνέι είχε αφήσει την Τουρκία στην ηλικία των 5 ετών με την οικογένειά του για τη Γαλλία, όπου ο πατέρας του πήγε να εργαστεί.
Εγκατεστημένος και παντρεμένος στη Γερμανία το 2003, επέστρεψε στη Γαλλία μετά το διαζύγιό του πριν από δύο χρόνια. Από τότε, παρά το μέτριο εισόδημα του, είχε πολλαπλασιάσει τα πήγαινε-έλα με την Τουρκία: δέκα φορές κατά τη διάρκεια του έτος 2012 μόνο.

Τον Αύγουστο, επέστρεψε για να τακτοποιήσει το διαβατήριό του, και το Δεκέμβριο, είχε περάσει τρεις ημέρες σε ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Άγκυρας. 
Ο λόγος αυτών των ταξιδιών παραμένει άγνωστο.

Guillaume Perrier (άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde στις 29 Ιανουαρίου 2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου