Ετικέτες

Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Προσβάλλει την γυναίκα του ήρωα Πλοίαρχου Ιωαννίδη η εφημερίδα «Χαραυγή»

 


Ντροπιαστικό χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Χαραυγή», στο οποίο αφήνει σκιές για την γυναίκα του ήρωα Πλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, ο οποίος έχασε την ζωή του στην φονική έκρηξη στην Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί.Στο ντροπιαστικό δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι η Μαρία Ιωαννίδη βρέθηκε στο Λονδίνο ως «υψηλή προσκεκλημένη» του Πόλυ Πολυβίου, και μάλιστα την αναφέρουν ως την «εν λόγω κυρία», χωρίς ίχνος ντροπής πάνω τους, και πως θα είναι ανάμεσα στους προτείνοντες την υποψηφιότητα του Αναστασιάδη για την προεδρία κι έτσι, κατά την κρίση τους, «οι σκοπιμότητες άρχισαν να δένουν».

Τω πρώτω νικητή....

Τω πρώτω νικητή....

  της Ελίνας Γαληνού 
"Το παρόν μετάλλιο, απονέμεται τω πρώτω νικητή..." έγραφε το συνοδευτικό δίπλωμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Ο νικητής όμως, δεν ήταν γένους αρσενικού. Ηταν μια νέα κοπέλλα που είχε έρθει πρώτη στον δρόμο μετ΄εμποδίων και την έλεγαν Δομνίτσα Λανίτου!
Παρ΄όλο που το 1936 απήχε πολύ από την αρχαία εποχή όπου οι γυναίκες αποκλείονταν ακόμα και ως θεατές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είχε προβλεφθεί ότι εκείνη η Ολυμπιάδα θα αναδείκνυε τις αθλητικές ικανότητες μιας γυναίκας, και μάλιστα σε βαθμό να κατακτήσει την πρωτιά. Γι΄αυτό, το δίπλωμα που είχε προφανώς τυπωθεί προ των αγώνων, αφήνοντας κενό για την συμπλήρωση του ονόματος του μελλοντικού νικητή, έγραφε "Τω πρώτω νικητή.." και όχι "την πρώτη νικήτρια."

ΝΕΟ-“ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ” ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ

Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012

ΝΕΟ-“ΕΘΝΙΚΟΦΡΟΝΕΣ” ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥΣ

Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
«Να γράφεις ή να μη γράφεις;». Για να περιγράψεις και αναλύσεις τη σημερινή ελληνική κατάσταση, μόνο για καταστροφές θα μιλήσεις, όπου κι αν γυρίσει το μάτι. Διερωτώμαι πως ένοιωθε ο Φραντζής γράφοντας το Χρονικό της Αλωσης. Τόπιασε, με μεγαλοφυή, αν και αποτρόπαιη απλότητα ένα παιδάκι από τη Νίκαια, που έδειξε ο Κούλογλου στην εκπομπή του για τις ψυχικές συνέπειες της κρίσης στη ΝΕΤ. Ζωγράφισε τον ήλιο μαύρο, να «φωτίζει», ή μάλλον να «μαυρίζει» μια στενοχωρημένη άνεργη πούχε φύγει από το σπίτι της. Ένα άλλο παιδάκι ζωγράφισε πολιτικούς που εκτελούνται γιατί «τα φάγανε».

Ιδού η «κλήτευση» της «ΤΔΒK» προς συγγενείς αγνοουμένων

 

Με «επίσημο» έγγραφο και μάλιστα γραμμένο στην ελληνική γνώσσα, οι «αρχές» της λεγόμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», καλούν τους συγγενείς των αγνοουμένων να μεταβούν στα κατεχόμενα και να καταθέσουν, με σκοπό να αρχίσει η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο σκοτώθηκαν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Το θέμα ανέδειξε το Sigmalive, πριν από περίπου ένα μήνα, όταν οι κατοχικές «αρχές» καλούσαν δια τηλεφώνου τους συγγενείς στα κατεχόμενα για «κατάθεση». 


Το όλο ζήτημα με τις καταθέσεις, γίνεται όλο και πιο έντονο, αφού οι συγγενείς καλούνται πλέον να μεταβούν για κατάθεση στα κατεχόμενα, μέσω επιστολής στην οποία αναγράφεται: «ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑ». Πάντως, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας στο Sigmalive ότι "οι πράξεις των ανθρώπων δεν συνιστούν αναγνώριση κρατών".
Το έγγραφο που σας παρουσιάζουμε σήμερα, στάλθηκε από τις κατοχικές «αρχές», στους δικηγόρους των συγγενών με σκοπό να διαβιβαστεί σε αυτούς, ζητώντας όπως παρευρεθούν στο «αρχηγείο αστυνομίας της τουρκικής δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου», αφού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «άρχισε να γίνεται ανάκριση και στην ‘’τουρκική δημοκρατία της βορείου Κύπρου’’ για την δίκη σχετικά με τους αγνοουμενους ταυτοποιηθέντες»(σε κάθε έγγραφο αναφέρεται ο κάθε αγνοούμενος ξεχωριστά).

Παρόλο που η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτιμά ότι, καλό θα ήταν, οι συγγενείς να μεταβούν και να καταθέσουν, με σκοπό να αρχίσει η διερεύνηση και να πάψουν οι κατοχικές αρχές να επιρρίπτουν ευθύνες στους ελληνοκύπριους για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έναρξη της διαδικασίας, εντούτοις, οι ίδιοι οι συγγενείς έχουν άλλη άποψη, βλέποντας με καχυποψία την όλη υπόθεση.

Όσοι από τους συγγενείς μετέβησαν, μετά την "κλήση", στα κατεχόμενα και στο λεγόμενο «αρχηγείο της αστυνομίας», συνοδεύονταν από τους δικηγόρους τους οι οποίοι παρέδωσαν στις κατοχικές «αρχές» τα ίδια έγγραφα-μαρτυρίες ή όποιο άλλο υλικό είχαν καταθέσει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), κατά την προσφυγή τους.

Οι συγγενείς εκφράζουν εν τω μεταξύ, φόβους ότι η μετάβαση και κατάθεση τους στα κατεχόμενα, αποτελεί «πράξη αναγνώρισης του ψευδοκράτους». Αυτή η ανησυχία όμως δεν πρέπει να υπάρχει διότι, όπως δήλωσε στο Sigmalive o δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, ο λόγος που γίνεται αυτή η ανάκριση στα κατεχόμενα, είναι επειδή το ΕΔΑΔ ζήτησε από την Τουρκία (ως η χώρα εναντίον της οποίας οι συγγενείς εστράφησαν) να δώσει στοιχεία για τις έρευνες που έχει διεξαγάγει, σε σχέση με τα ταυτοποιηθέντα λείψανα των συγκεκριμένων ατόμων.

Είναι για αυτό τον λόγο που η υποτελής στην Τουρκία «αστυνομία» άρχισε αυτή τη διαδικασία. Η «εξυπνάδα», κατά την έκφραση του κ. Δημητριάδη, είναι «όχι μόνο να καταθέσουν οι συγγενείς, αλλά να εκθέσουν την Τουρκία ενώπιον του ΕΔΑΔ , για την αναποτελεσματικότητα της έρευνας της, η οποία σίγουρα δεν θα επεκταθεί στα αρχεία του τουρκικού στρατού, ο οποίος φαίνεται να είναι και ο υπαίτιος των εκτελέσεων».

Στο διεθνές δίκαιο, ουδέποτε εγεννήθη το ψευδοκράτος
Στα κατεχόμενα δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από την Τουρκία η οποία μέσω των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων ελέγχει την κατάσταση και κατά συνέπεια είναι υπεύθυνη για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται εκεί, δήλωσε ο κ. Δημητριάδης.

Πρόσθεσε ότι, στο διεθνές δίκαιο, ουδέποτε εγεννήθη το ψευδοκράτος και το μόνο πράγμα που υπάρχει βόρεια της πράσινης γραμμής είναι μια υποτελής στην Τουρκία τοπική διοίκηση όπως ακριβώς διαπίστωσε η διευρυμένη σύνθεση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου στη γνωστή υπόθεση Λοιζίδου.

Αυτό δεν έχει αλλάξει και μάλιστα από πλευράς διεθνούς δικαίου, οι πράξεις ατόμων δεν μπορούν να συνιστούν αναγνώριση κρατών, τόνισε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι προνόμιο των άλλων κρατών».

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον του ΕΔΑΔ βρίσκονται και προσφυγές τ/κ συγγενών εναντίον της Κ.Δ, σε σχέση με τ/κ ταυτοποιηθέντες. Οι υποθέσεις ε/κ εναντίον της Τουρκιάς και τ/κ εναντίον της ΚΔ έχουν πάρει μια παράλληλη τροχιά, μετά από οδηγίες του ΕΔΑΔ.
 

Blair, War, Olympic Deals and a Glimpse of Another Britain

By John Pilger
This is a story of two letters and two Britains. The first letter was written by Sebastion Coe, the former athlete who chairs the London Olympics Organising Committee. He is now called Lord Coe. In the New Statesman of 21 June, I reported an urgent appeal to Coe by the Vietnam Women’s Union that he and his IOC colleagues reconsider their decision to accept sponsorship from Dow Chemical, one of the companies that manufactured dioxin, a poison used against the population of Vietnam.