Ετικέτες

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Η Ελλάδα θα χάσει 180 εκατομμύρια από το ρωσικό εμπάργκο

Η Ελλάδα θα χάσει 180 εκατομμύρια από το ρωσικό εμπάργκο


Αύγουστος 9, 2014. Η Ελλάδα ενδέχεται να χάσει περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ  μέσα στο έτος από τον αποκλεισμό των εξαγωγών των γεωργικών προϊόντων στη Ρωσία, όπως αναφέρει το Itar Tass, επικαλούμενο ελληνικό οικονομικό δημοσίευμα.

Πώς είναι η παραλία μιας ΕΟΖ;


Του Σαράντη Δημητριάδη, ομότιμου καθηγητή γεωλογίας Α.Π.Θ.
Χάρτης: η περιοχή ερευνών για σπάνιες γαίες, από το οryktosploutos.net
Τώρα που οι παρανομίες της ELDORADO γίναν νόμιμες με τη βούλα της Βουλής των Ελλήνων, ας κοιτάξουμε ξανά τα δεδομένα και τις προοπτικές:

Ισχυριζόμουν πριν λίγα χρόνια οτι ολόκληρη η βόρεια Ελλάδα προόριζεται να γίνει -και κατά τα φαινόμενα θα γίνει, γρήγορα μάλλον παρά αργά- ένα απέραντο εξορυκτικό πεδίο -και ένα ακόμα πιο απέραντο πεδίο απόθεσης μεταλλευτικών αποβλήτων. Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, με κινεζικές προδιαγραφές ως προς τους εργασιακούς και περιβαλλοντικούς κανόνες. Οι Σκουριές δεν θα είναι παρά μόνο η αρχή. Και κρίνοντας από τις μεθοδεύσεις του ξεκινήματος μπορούμε εύκολα να φανταστούμε ποιές θα είναι και οι αντίστοιχές τους στη συνέχεια.

Ονειρο ζωής για όλους τους Πόντιους η πατριαρχική θεία λειτουργία της 15ης Αυγούστου στην Τραπεζούντα


Για πολλούς αποτελεί ένα ταξίδι ζωής, ένα όνειρο, ένα τάμα στην ποτισμένη με αίμα πατρογονική γη τους, από όπου ξεριζώθηκαν με βία οι γονείς και οι παππούδες τους. Εκατοντάδες Πόντιοι από κάθε μεριά της Ελλάδας ξεκινούν με κάθε μέσο, προκειμένου να μεταβούν τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Τραπεζούντα, όπου θα παραστούν στην πατριαρχική θεία λειτουργία που θα τελεστεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά.

Άρθρο Λαζού ποιητή: Το Ισλάμ και οι Γενοκτονίες των Χριστιανών στην Τουρκία


Του Σερκάν Ενγκίν* 
Όπως σωστά είπαν κάποιοι στη Δύση, η Αρμενική, η Ασσυριακή, η Χαλδαϊκή, η Νεστοριανή και η Ποντιακή Γενοκτονία ήταν «χριστιανικές γενοκτονίες». Από την άλλη πλευρά ήταν οι μουσουλμάνοι Τούρκοι και Κούρδοι. Η βάση στην κοινωνία και η δικαιολόγηση στη συνείδηση αυτών των γενοκτονιών ήταν οι Ισλαμικοί Κανόνες.

Το Ισλάμ δίνει άδεια σε όλους τους μουσουλμάνους να σκοτώνουν και να βιάζουν κάθε μη μουσουλμάνο αλλά και να παίρνουν τα χρήματα και την περιουσία του. Οι de facto δολοφόνοι σε αυτές τις γενοκτονίες ήταν οι αρπακτικές συμμορίες της «Μυστικής Οργάνωσης» (τουρκικά: Teşkilatı Mahsusa).
Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι που σκότωσαν τους μη μουσουλμάνους γείτονές τους, έκαναν σκλάβους του σεξ τις γυναίκες και τα μικρά κορίτσια τους και άρπαξαν τις περιουσίες τους δεν είχαν καμία αίσθηση «εθνικισμού», σε αντίθεση με τους οι διοικητές τους, τους ηγέτες της οργάνωσης «Ένωσις και Πρόοδος». Οι Τούρκοι και οι Κούρδοι που πήραν μέρος στην Αρμενική, την Ασσυριακή, τη Χαλδαϊική, τη Νεστοριανή και την Ποντιακή Γενοκτονία σφαγίασαν αθώους με ευχαρίστηση, δεν το έκαναν όμως στο όνομα του «τουρκικού εθνικισμού». Ήταν απλοί αγρότες που αυτοπροσδιορίζονταν ως «μουσουλμάνοι» αλλά όχι ως «Τούρκοι» ή «Κούρδοι». Η διαταγή για σφαγή που δόθηκε από τους ηγέτες της οργάνωσης «Ένωσις και Πρόοδος» ήταν δώρο για τους Τούρκους, οι οποίοι ζούσαν σαν αρπακτικά για 2.000 χρόνια και το μόνο που έκαναν ήταν να καλλιεργούν τη γη και να τρέφουν ζώα στην Ανατολία. Την θεώρησαν δώρο γιατί είχαν την ευκαιρία να λεηλατήσουν τις περιουσίες των «πλούσιων» μη μουσουλμάνων γειτόνων τους με διαταγή της κυβέρνησής τους, καθώς και να πάρουν την εκδίκησή τους έναντι των μη μουσουλμάνων που στα μάτια τους είχαν πολλά λεφτά. 
Οι Κούρδοι που ζούσαν στην ίδια περιοχή για χιλιάδες χρόνια και δεν είχαν την ικανότητα, τη δεξιότητα και την ιστορική εμπειρία πέραν της δουλειάς τους στη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως και οι Τούρκοι ομόθρησκοί τους, χάρηκαν γιατί και εκείνοι μαζί με τους Τούρκους θα μπορούσαν να λεηλατήσουν τις περιουσίες των μη μουσουλμάνων. 
Μουσουλμάνοι, Τούρκοι και Κούρδοι έκοψαν σε κομμάτια τους μη μουσουλμάνους γείτονές τους με την όρεξη και την αγριότητα που έχουν οι ύαινες, δίχως έλεος – πανηγύρισαν μάλιστα. Άρπαξαν όλα τα σπίτια και τα καταστήματα των μη μουσουλμάνων και έκαναν τις γυναίκες τους σκλάβες του σεξ και σκλάβες στα οικιακά «χαρέμια» τους ως «λάφυρα», κατά τις επιταγές του Ισλάμ. 
Οι αυτουργοί στην τρομερή αυτή περίοδο δεν ένιωθαν ότι έφεραν ευθύνη, αντιθέτως ήταν πολύ χαρούμενοι γιατί έγιναν άξιοι για τον Αλλάχ, τον θεό του Ισλάμ. Έγιναν καλύτεροι μουσουλμάνοι με τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα. Ήρθαν έτσι πιο κοντά στον παράδεισο του Ισλάμ με τα ουρί του και τα ποτάμια από κρασιά. 
Τα είχαν καλά με τον εαυτό τους γιατί υπάκουαν τους νόμους του θεού τους, τους Αλλάχ και της κυβέρνησης. 
Βίασαν μικρά κορίτσια και γυναίκες, κατέσφαξαν αθώα πλάσματα, έκαψαν ζωντανά παιδιά και σφαγίασαν εκατομμύρια μη μουσουλμάνων με διαταγή της θρησκείας της «ειρήνης», του Ισλάμ. Γιατί ο δικός τους Αλλάχ δεν δείχνει κανένα έλεος στους απίστους!
*Ο Σερκάν Ενγκίν είναι Λαζός ποιητής γεννημένος στη Νικομήδεια το 1975. Ο ίδιος δηλώνει «αθεϊστής που έζησε ως σουνίτης μουσουλμάνος για 23 χρόνια». Συνεχίζει να ζει στην Τουρκία και όλη η οικογένειά του εξακολουθεί να πιστεύει στο Ισλάμ. «Η κριτική μου για το Ισλάμ», λέει, «μπορεί να θεωρηθεί άποψη εκ των έσω».

Το κείμενό του για τις γενοκτονίες δημοσιεύτηκε στο paperboatsofpoetry.blogspot.com και μεταφράστηκε από το τμήμα σύνταξης του pontos-news.gr.

ΤΟΥΡΚΙΑ:ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΚΟΥΡΔΙΚΕΣ "ΣΚΙΕΣ" (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ο Ερντογάν νέος σουλτάνος της Τουρκίας

Πρώτος άμεσα εκλεγμένος πρόεδρος στην Τουρκία ο Ερντογάν: «Ο λαός έδειξε τη βούλησή του» (upd)
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε απόψε ότι ο λαός της Τουρκίας «έδειξε τη βούλησή του» στις προεδρικές εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ και συμμάχους του κέρδισε από τον πρώτο γύρο, ωστόσο απέφυγε να πει ότι είναι ο νικητής της διαδικασίας και ανήγγειλε πως θα κάνει μια ομιλία αργότερα εντός της ημέρας.

«Ελπίζω ότι ο διαιτητής θα σφυρίξει τη λήξη, πάντως οι κερκίδες πήραν την απόφασή τους. Ο λαός έδειξε ποια είναι η βούλησή του», είπε ο Ερντογάν σε πλήθη υποστηρικτών του σε ένα συνεδριακό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, από όπου αναμένεται να μεταβεί αεροπορικώς στην πρωτεύουσα, την Άγκυρα.

«Τη στιγμή που το αποτέλεσμα θα φθάσει στο 100%, θα μπορέσουμε να βγούμε στο μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων (του κόμματός) μας», δήλωσε ο ηγέτης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK).

Η ομιλία του Ερντογάν αναμένεται ότι θα γίνει μετά τις 22:30 (ώρα Ελλάδας).

Πάντως το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT μετέδωσε ότι με βάση τις προβλέψεις του, ο Ερντογάν είναι ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ο νυν πρωθυπουργός συγκεντρώνει το 52,1% των ψήφων με το 97,9% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Την ίδια πληροφορία επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος του AK, ο Μουστάφα Σεντόπ.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα πριν από αύριο από την εκλογική επιτροπή της Τουρκίας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκίας που εξελέγη από τον λαό της χώρας μετά τη νίκη του από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας, που διεξήχθη σήμερα.

«Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και πρωθυπουργός της Τουρκίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε ο πρώτος πρόεδρος που εξελέγη από τον λαό», έγραψε ο Μποζντάγ.

Το γραφείο του υπουργού επιβεβαίωσε το μήνυμα, το οποίο αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του Μποζντάγ στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Το αποτέλεσμα αυτό είχε ήδη προβλεφθεί από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές και τις εταιρίες δημοσκοπήσεων, Ο πρόεδρός της KONDA κ. Ταρχάν Ερντέμ είχε υποστηρίξει ότι το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στην τακτική της πόλωσης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός κ. Ερντογάν. "Η σύγκρουση ανάμεσα σε δυο ταυτότητες σημαδεύει την τουρκική κοινωνία τα τελευταία χρόνια", είχε πει σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ερντέμ και είχε τονίσει την ικανότητα του πρωθυπουργού Ερντογάν να εκμεταλλεύεται την σύγκρουση προς όφελος του.

"Τώρα έχουμε δύο πλευρές που αντιδρούν σε όλα τα θέματα μέσα από τις ήδη γνωστές παραμέτρους, που συγκρούονται απολύτως μεταξύ τους σε όλα τα επίπεδα και με όλους τους τρόπους . Οι δύο αυτές πλευρές μεταμορφώνοντας τις υπάρχουσες πολιτιστικές, οικονομικές, και κοινωνικές ταυτότητες, έχουν ήδη διαμορφώσει δύο νέες πολιτικές ταυτότητες", λέει ο κ. Ερντέμ.

Η αντιπολίτευση θεώρησε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την τακτική του κ Ερντογάν επιλέγοντας ένα κοινό υποψήφιο που προέρχεται από την συντηρητική σουνιτική κοινότητα. Αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών διέψευσαν τις προσδοκίες της.

Ως βασικό λόγο της αποτυχίας της στρατηγικής της αντιπολίτευσης αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές την αδυναμία του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης (MHP) να συμφιλιωθεί με τις αλεβιτικές παραμέτρους του άλλου κόμματος της αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Στην διάσταση αυτή της προεκλογικής εκστρατείας αποδίδουν οι περισσότεροι αναλυτές και τις αναφορές στα θέματα των ταυτοτήτων που έκανε συχνά ο πρωθυπουργός Ερντογάν τονίζοντας τις σχέσεις της ηγεσίας του CHP με την Αλεβιτική κοινότητα.

Η τακτική αυτή παραβιάζει την παράδοση αποφυγής αναφοράς σε θέματα ταυτοτήτων, αποδείχθηκε μεν αποτελεσματική, αλλά έχει καταγγελθεί ως λαϊκιστική και επικίνδυνη.
 
==================================================================

Β) Demirtaş takes majority of votes in Kurdistan

After over 95% of votes have been counted in the Turkish Presidential elections it appears that while Prime Minister Erdoğan has won over 51% of the vote nationwide, in the Kurdish provinces Selahattin Demirtaş has taken a majority of the votes cast. In the event of Erdoğan gaining over 50% of the votes there will be no need for a second round of voting in two weeks’ time.

While HDP candidate Selahattin Demirtaş received a majority of the votes in most of the cities won by the HDP in recent municipal elections, his share of the total votes cast nationwide is around 9.6%. This marks a morethan 2% increase on the vote received by the HDP/BDP at the local elections.

Over 60% say Demirtaş in Amed and Batman

In the provinces of Hakkari and Şırnak, Selahattin Demirtaş received over 80% of the votes cast, and in thelargest city in North Kurdistan, Amed (Diyarbakır), he received over 63% of the votes, and also gained over 60% in the city of Batman. In the following districts the HDP candidate won over 80% of votes cast: Varto, Nusaybin, Cizre, Uludere and Silopi, and in Başkale, Yüksekova and Lice HDP candidate Demirtaş received over 90% of the votes cast.

ROBOSKI

In the village of Roboski in the Uludere district of Şırnak province, where 34 villagers were killed in an aerial bombardment in 2011, Demirtaş received 462 votes, Erdoğan 15 and İhsanoğlu 6. It is reported that 21 soldiers on duty in the village voted.

Increase in votes in Mersin and Adana

Selahattin Demirtaş increased the HDP’s vote in cities near the Mediterranean. In Mersin he received over 13% of votes cast, more than 4% higher than in the local elections. In Adana and Antalya, too, the HDP’s vote increased by 3%. Demirtaş also received more than half a million votes in Turkey’s most populous city, Istanbul.
FiratNews

Γερμανική Βόμβα κατά της Αντιρωσικής Υστερίας


 Τα ρωσικά αντίμετρα αφυπνίζουν τον ρεαλισμό..

Του Μιχαήλ Στυλιανού
Μετά την ανακοίνωση των ρωσικών αντιμέτρων στο τρίτο (ή τέταρτο;) κύμα των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας οι πρώτες ευρωπαϊκές αντιδράσεις έμοιαζαν με ατομικήν έκρηξη… βλακείας.

Ανεγκέφαλα ανδρείκελα στις Βρυξέλλες, εθισμένα στο ιταμό ύφος της ορντινάτσας-δυνάστη, «καταδίκαζαν», με υπεροψία  και μορφασμό περιφρόνησης. Ανάλογου περίπου ύφους ήταν αργότερα και η επίσημη ανακοίνωση της «κομισιόν», με κορύφωμα
έναν υπαινιγμό απειλής…

Το πρώτο κυβερνητικό σχόλιο του Βερολίνου δεν εντυπωσίασε περισσότερο με την ευφυΐα και την οξυδέρκειά του. Διέγνωσαν ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο είχαν…πολιτικά κίνητρα!
Έπειτα προφανώς ακολούθησαν παρεμβάσεις σοβαρότερων εξω-κυβερνητικών εγκεφάλων και τα σημάδια απροκάλυπτης νευρικότητας, στα όρια του πανικού, με την Φινλανδία πρώτη να ζητάει αποζημίωση από τις Βρυξέλλες για τις ζημιές της συνεπεία των  ευρωκοινοτικών κυρώσεων στη Ρωσία.

Αλλά το γερό ταρακούνημα -γερμανικό κανόνι Μπέρθα, που καλεί σε αφύπνιση- σημειώθηκε χθες, στη Γερμανία, με ενυπόγραφο άρθρο του Αρχισυντάκτη της Handelsblatt, κορυφαίας οικονομικής εφημερίδας της χώρας, του Γκάμπορ Στάϊνγκαρτ, που, τυπωμένο στα γερμανικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά,  καλεί την Γερμανία και την Ευρώπη ευρύτερα να απαγκιστρωθεί από τον «αυτόματο πιλότο», που οδηγεί σε σύγκρουση με την Ρωσία,να δει ότι τα συμφέροντά της υπαγορεύουν την συνεργασία με την μεγάλη γείτονα, «υπερδύναμη της ενέργειας και μεγάλη βιομηχανική χώρα» και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Καγκελαρίου Μπράντ, στην επιδίωξη συνεννόησης και συμβιβασμών.
Υπενθυμίζει ότι η τελευταία νικηφόρα μάχη της Αμερικής ήταν η απόβαση στη Νορμανδία…

Στο άρθρο του Στάϊνγκαρτ δεν υπάρχει ούτε σταγόνα φιλορωσικού αισθήματος ή έστω διάστασης από την ατλαντική εκδοχή και ερμηνεία των γεγονότων στην Ουκρανία. Κυριαρχεί και κατακλύζει
κάθε αράδα του ένας παγερός υπολογιστικός ρεαλισμός.

Με τίτλο Η ΔΥΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ, το άρθρο του αρχισυντάκτη της  Χάντελσμπλαττ ( 2.744 λέξεις στην αγγλική), λέει τα εξής στα κύρια σημεία του:

--  Η πολιτική της κλιμάκωσης (της κρίσης σχέσεων) δεν έχει  ένα ρεαλιστικό στόχο και παραβλάπτει τα γερμανικά συμφέροντα.
    --   Η πολιτική της κλιμάκωσης δείχνει πως η Ευρώπη στερείται επώδυνα ενός ρεαλιστικού στόχου. Για τις ΗΠΑ το πράγμα διαφέρει. Απειλές και πόζες είναι απλώς μέρος της εκλογικής προετοιμασίας, στοχεύουν να κερδίσουν άλλη μια νίκη των δημοκρατικών.
--   Οι εφημερίδες, που νομίζαμε πως ήταν στην υπηρεσία του πνεύματος και των ιδεών, τώρα προχωρούν, στοιχισμένες στον ίδιο βηματισμό με πολιτικούς, στις παροτρύνσεις τους για κυρώσεις εναντίον του Προέδρου της Ρωσίας. Ακόμη και οι τίτλοι μαρτυρούν μιαν επιθετική ένταση, που είναι το χαρακτηριστικό των χούλιγκαν του ποδοσφαίρου σε υποστήριξη της ομάδας τους. Η Τάγκεσπίγκελ: «Φτάνουν τα λόγια!» , η Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε: « Δείξτε Πυγμή!», Η Σουντώϋτσε Τσάϊτουγκ: «Τώρα ή Ποτέ!». Το Σπίγκελ αξιώνει:«Τέλος στη Δειλία!»
--  Σκοπός μας είναι να σκουπίσουμε λίγο από τον αφρό που έχει σχηματισθεί στα στόματα των συζητητών, να αρπάξουμε λέξεις από τα στόματα των υποκινητών και των υποκινουμένων και να βάλουμε στη θέση τους νέες λέξεις. Μια λέξη που υφίσταται κακομεταχείριση τελευταία είναι αυτή: ρεαλισμός.
--     Η Γερμανία διεξήγαγε πολέμους κατά του ανατολικού γείτονά της δυο φορές τα τελευταία 100 χρόνια. Η γερμανική ψυχή, που γενικά ισχυριζόμαστε πως κλίνει στο ρομαντισμό, έδειξε την πλευρά της σκληρότητας.
--    Δεν είναι αργά για το ντουέτο Μέρκελ-Σταϊνμάγερ να χρησιμοποιήσουν αντιλήψεις και ιδέες της εποχής μας. Δεν
Συμβιβάζεται με τη λογική να ακολουθούν απλώς τον στρατηγικά αν-ίδεο Ομπάμα. ΄Ολοι μπορούν να δουν πως αυτός και ο Πούτιν σαν σε όνειρο οδηγούν κατευθείαν προς ένα σήμα που γράφει: Αδιέξοδο.
--   Το να δαιμονιοποιείς τον Πούτιν δεν είναι πολιτική. Είναι άλλοθι για την έλλειψη πολιτικής. Η αμερικανική τάση προς την φραστική και στη συνέχεια στην στρατιωτική κλιμάκωση, την απομόνωση, την δαιμονοποίηση και την επίθεση  σε εχθρούς δεν αποδείχθηκε αποτελεσματική. Η τελευταία πετυχημένη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ ήταν η απόβαση στη Νορμανδία. ΄Ολες οι άλλες – Κορέα, Βιετνάμ, Ιράκ και Αφγανιστάν- ήταν καθαρή αποτυχία.

Οι τελευταίες αυτές φράσεις του κ. Γκάμπορ Στάϊνγκαρτ,σαν να ανοίγουν το πορτάκι της καταπακτής, στο πάτωμα, προς τα σκοτεινά απόκρυφα της γερμανικής ψυχής, όπου «σύμμαχοι» και «εχθροί» μοιάζουν σκιές σ’ ένα αδιαχώριστο μείγμα.
infognomonpolitics@gmail.com

Αύξησε τα όρια ηλικίας για τους έφεδρους ο Ποροσένκο

Νομοσχέδιο που αυξάνει το όριο ηλικίας των εφέδρων υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο. Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου της Ουκρανίας, ο Ποροσένκο έδωσε το πράσινο φως να τεθεί σε ισχύ το νομοσχέδιο του κοινοβουλίου που αυξάνει το όριο ηλικίας για τους έφεδρους στρατεύσιμους από τα 50 στα 60 χρόνια για τους ιδιώτες, τους λοχίες και τους επιλοχίες, και από τα 55 στα 60 χρόνια για νέους και ανώτερους αξιωματικούς. Επίσης, το όριο για τους στρατηγούς ορίζεται στα 65 χρόνια. Οι Ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν το εν λόγω νομοσχέδιο στις 22 Ιουλίου.
 Η ΡΩΣΙΑ ΤΩΡΑ

Οι εξαγωγές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στα ύψη

Οι εξαγωγές πολεμικών πλοίων και υποβρυχίων στα ύψη
Πηγή: Press photo
Λόγω της καθυστέρησης στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια έξι υποβρυχίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας, το Δελχί απευθύνθηκε στη Μόσχα για την πώληση δύο συγχρόνων ρωσικών υποβρυχίων της κλάσης «Αμούρ». Όπως σημειώνει το βρετανικό περιοδικό «Defense News», η κίνηση αυτή έγινε παρακάμπτοντας τις αυστηρές απαιτήσεις της ινδικής νομοθεσίας για την πραγματοποίηση αμυντικών προμηθειών, οι οποίες γίνονται μόνο με διαγωνισμό. Σύμφωνα με το βρετανικό αμυντικό περιοδικό, μόνο μια κατεπείγουσα ανάγκη θα υποχρέωνε τις ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις να προχωρήσουν σε μια τόσο γρήγορη διαδικασία παραλαβής στρατιωτικού εξοπλισμού. 
Το ινδικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) σχεδιάζει να προχωρήσει στην αγορά έξι νέων υποβρυχίων με δυνατότητα αναερόβιας πρόωσης (Air Independent Propulsion – AIP) στο πλαίσιο του «Έργου 751». Η υλοποίηση του προγράμματος για τα συγκεκριμένα σκάφη καθυστέρησε για διάφορους λόγος για πάνω από τέσσερα χρόνια. Αν όλα πήγαιναν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το πρώτο από τα έξι σκάφη θα εντασσόταν στο Στόλο εντός του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τον ινδό εμπειρογνώμονα, πλοίαρχο ε.α. Shyam Kumar Singh, η καθυστέρηση του «Έργου 751», όπως και η αντίστοιχη της παράδοσης των ιταλικών υποβρυχίων «Skorpen», έφεραν τον ινδικό Στόλο υποβρυχίων σε οριακή κατάσταση.

ΡΩΣΙΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ρωσία: Δεν σχεδιάζεται μονομερής επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος

REUTERS/RIA Novosti
Η Ρωσία αποκλείει σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία από την πλευρά της, και σημειώνει ότι «χρειάζεται κατ' ελάχιστον μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές» για να διανεμηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι είναι «αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Μόσχα διέψευσε ότι οι δυνάμεις της έκαναν οποιαδήποτε απόπειρα να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως κατήγγειλε το Κίεβο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς στην ανάληψη δράσης στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας, με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή μη.

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ (;) - 9: ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΦΡΙΚΗ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ιράκ: Η Βαγδάτη - πρώτη φορά- έστειλε όπλα στους Κούρδους


Αύγουστος 10, 2014. Η ιρακινή κυβέρνηση έστειλε ένα αεροπλάνο γεμάτο με πυρομαχικά στην πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας του Κουρδιστάν.
Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε αυτή τη μεταφορά οπλισμού από την κεντρική κυβέρνηση στους Κούρδους ως μια άνευ προηγούμενου συνεργασία.

Σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα στην τουρκική γλώσσα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, επιβεβαίωσε ότι οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν ένα αεροσκάφος τύπου S-130 με πυρομαχικά.

Σημειώνεται ότι αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Ισλαμιστών χθες, αλλά και σήμερα, σημειώνει το δημοσίευμα.

Ωστόσο οι Κούρδοι του Ιράκ για την καταπολέμηση των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε»- ΙΚΙΛ,  χρειάζονται εξοπλισμό για εναέριες και χερσαίες επιθέσεις.

Αξιωματούχοι του Ιράκ και των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το αίτημα των Κούρδων θα λυθεί το συντομότερο δυνατόν και εργάζονται για αυτό. 
--
 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος
=============================================================

Ιράκ: Τζιχαντιστές έθαψαν ζωντανά γυναικόπαιδα και σκότωσαν 500 Γεζίντι

Απήχθησαν περίπου 300 γυναίκες για να χρησιμοποιηθούν ως σκλάβες

Ιράκ: Τζιχαντιστές έθαψαν ζωντανά γυναικόπαιδα και σκότωσαν 500 Γεζίντι
Μαχητές του ΡΚΚ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ( Πηγή: REUTERS)
Οι χειρότεροι φόβοι επιβεβαιώνονται για τις μειονότητες στο Ιράκ μπροστά στην επέλαση-σοκ του Ισλαμικού Κράτους (IS) στο βορρά. Η ιρακινή κυβέρνηση αναφέρει ότι οι σουνίτες ισλαμιστές έχουν σκοτώσει 500 μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, θάβοντας ορισμένα από τα θύματά τους ζωντανά, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.

Ο Ιρακινός υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μοχάμεντ Σία αλ-Σουστάνι δήλωσε επίσης στο Reuters την Κυριακή ότι οι τζιχαντιστές έχουν απαγάγει περίπου 300 γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσουν ως σκλάβες.

Με τη διεθνή ανησυχία στο «κόκκινο» για τον κίνδυνο γενοκτονίας στο ιρακινό έδαφος, οι ΗΠΑ προχώρησαν την Κυριακή σε τρίτο γύρο αεροπορικών βομβαρδισμών κατά θέσεων των τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Σιντζάρ για την υπεράσπιση των προσφύγων της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Ταυτόχρονα αεροσκάφη της βρετανικής αεροπορίας προχώρησαν τη νύχτα σε ρίψεις πακέτων τροφίμων και νερού, καθώς και σκηνών, φίλτρων νερού και λαμπτήρων που φορτίζονται μέσω της ηλιακής ενέργειας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για τη φόρτιση κινη

ΙΡΑΚ: ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ο χάρτης των επιθέσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ και οι επιφυλάξεις Ομπάμα

Ο χάρτης που δημοσίευσε η Washington Post δείχνει το σχέδιο των αεροπορικών βομβαρδισμών των ΗΠΑ ,αλλά και τις πτήσεις ρίψης βοήθειας στους κυνηγημένους από τους τζιχαντιστές. Είναι αρκετά αυτά για τη σωτηρία τους και την συντριβή των εξαγριωμένων ισλαμιστών;

Ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης των στόχων των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ για την απώθηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, υπό την προϋπόθεση ότι τα μέλη της ιρακινής ηγεσίας θα βρουν τρόπο να συνεργασθούν μεταξύ τους.

Δύο χάρτες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο Ιράκ!

Δύο χάρτες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο Ιράκ!

Δύο χάρτες για να καταλάβουμε τι συμβαίνει στο Ιράκ!
Οι χάρτες από τη βρετανική Daily Mail είναι απόλυτα επεξηγηματικοί της κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ιράκ.
Στον πρώτο χάρτη, με το ροζ χρώμα απεικονίζονται τα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος, με το λευκό είναι το ακόμα ελεύθερο Ιράκ.

Όπως μπορείτε να δείτε, το Ισλαμικό Κράτος στην ουσία έχει κόψει το Ιράκ στη μέση, με το βόρειο ανατολικό κουρδικό κομμάτι να αγωνίζεται μόνο του.
Επίσης, η πρωτεύουσα Βαγδάτη είναι περικυκλωμένη από τους τζιχαντιστές.

map-1

Επίσης, στο δεύτερο χάρτη της Daily Mail, βλέπουμε πώς είναι μοιρασμένο τα Ιράκ ανάλογα με έθνη και θρησκείες. Με το πράσινο χρώμα είναι οι αραβόφωνοι Σιίτες, με το κίτρινο χρώμα οι Σουνίτες. Σουνίτες εξτρεμιστές είναι το Ισλαμικό Κράτος. Σουνίτες είναι και το καθεστώς Ερντογάν. Με το μωβ χρώμα είναι οι Κούρδοι, με το καφέ οι Τουρκομάνοι και με το ροζ μπορείτε να δείτε τους χριστιανικούς θύλακες, κυρίως μέσα στα κουρδικά εδάφη, όπου όταν μιλάμε για Χριστιανούς εννοούμε Ασσύριους, Χαλδαίους, Αρμένιους κ.α. μικρότερες ομάδες.

Ποιοί δυναμιτίζουν τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας

Ποιοί δυναμιτίζουν τις σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδας
Πηγή: ITAR-TASS
Για δήθεν «αποκαλύψεις» που εμπλέκουν τη Ρωσία σε σκάνδαλα διαφθοράς στον τομέα των εξοπλισμών στην Ελλάδα, κάνει λόγο ο Ανατόλι Ισάϊκιν,γενικός διευθυντής του κύριου κρατικού Οργανισμού εξαγωγών ρωσικών οπλικών συστημάτων, «Rosoboronexport».

Δώδεκα Yak-130 θα «υπηρετούν» στη νέα αεροβατική ομάδα της Ρωσίας

Δώδεκα αεροσκάφη Yak-130 θα περιλαμβάνει η τρίτη αεροβατική ομάδα της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση της κατασκευάστριας εταιρίας Irkut. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας Όλεγκ Ντέμτσενκο, η Irkut υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο σύμβαση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παράδοση των 12 Yak-130, που θα σχηματίσουν τη νέα αεροβατική ομάδα της Ρωσίας. 
«Θα παραδώσουμε πέντε αεροπλάνα το 2014 και τα υπόλοιπα επτά το 2015», είπε ο Ντέμτσενκο στο πλαίσιο του Singapore Air Show, όπου το Yak-130 έλαβε μέρος στο πρόγραμμα πτήσεων επίδειξης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η καινούργια αεροβατική ομάδα εκπαιδεύεται ήδη στο κέντρο κατάρτισης Μπορισογκλέμπσκ, στην κεντρική Ρωσία. «Ο πιλότος δοκιμών Όλεγκ Κονονένκο εκπαιδεύει ήδη τους χειριστές των Yak-130 στο κέντρο κατάρτισης τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Irkut. 

ΝΕΑ ΡΩΣΙΚΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ (Μικρή συλλόγη άρθρων)

Α)Yak 130: Το «ιπτάμενο i-Phone» της Πολεμικής Αεροπορίας

Στα επόμενα δύο-τρία χρόνια, η Μόσχα προτίθεται να παρουσιάσει στην παγκόσμια αεροπορική αγορά το νέο προηγμένο ρωσικό εκπαιδευτικό αεροσκάφος «Yak-130».
Πηγή: Ramil Sitdikov / RIA Novosti
Το νέο «Yak» δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά αεροσκάφη του κόσμου, αλλά ένα αεροπλάνο πολλαπλών χρήσεων, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος εξαγωγών αεροπορικής τεχνολογίας της ρωσικής κρατικής εξαγωγικής εταιρείας όπλων και αμυντικού εξοπλισμού «Rosoboronexport», Σεργκέι Κόρνεφ. Μπορεί να επιχειρήσει και ως ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος, δήλωσε ο ίδιος στη διεθνή αεροπορική έκθεση,Farnborough International Airshow 2014, στη Μεγάλη Βρετανία.
Το Yak-130 είναι ένα από πολλά υποσχόμενα projects της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε στη δεκαετία του 1980 σαν το βασικό εκπαιδευτικό-μαχητικό αεροσκάφος της σοβιετικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), ικανό να προσομοιώνει την πτήση όλων των τύπων των σύγχρονων αλλά και των πειραματικών – μελλοντικών μαχητικών. Όμως, η διάλυση της ΕΣΣΔ θα διακόψει την ανάπτυξη του έργου. Όπως λένε οι σχεδιαστές, οι στρατιωτικοί δικαιολόγησαν την απόφασή τους με την έλλειψη πόρων για την αγορά σύγχρονου τεχνικού εξοπλισμού.
Οι ρώσοι αεροναυπηγοί προσπάθησαν να το «σώσουν» στα μέσα της δεκαετίας του 1990, συμφωνώντας με την ιταλική εταιρεία «Aeromakki» για την από κοινού ολοκλήρωση του σχεδιασμού και παραγωγή του αεροσκάφους, που πήρε την ονομασία Yak-130-AM. Οι Ιταλοί έπρεπε να κατασκευάσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους και να προωθήσουν εμπορικά τα αεροπλάνα στην παγκόσμια αγορά. Τα δικαιώματα ιδιοκτησίας μοιράστηκαν «50%-50%». Αλλά στο τέλος οι Ιταλοί τα παράτησαν και δημιούργησαν το δικό τους αεροσκάφος, M-346. Στη διεθνή αεροδιαστημική έκθεση Farnborough International Airshow 2014, συμφώνησαν να πωλήσουν το νέο αεροπλάνο στην ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.
Στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) ονομάζουν το Yak-130 - «Ιπτάμενο iPhone». Είναι αξιόπιστο, εύκολο στο χειρισμό και το πιο σημαντικό, το αεροσκάφος είναι σχεδιασμένο για να ικανοποιεί κάθε πελάτη σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες. Ο πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Ήρωας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μιχαΐλοφ, μετά την πτήση του με Yak-130, δήλωσε για το νέο εκπαιδευτικό αεροσκάφος: «Πιο εύκολο στο χειρισμό, «υπάκουο» και αξιόπιστο  αεροσκάφος, δεν έχω ξαναδεί!». Φυσικά ο πτέραρχος απέκρυψε έξυπνα την πραγματικότητα: Μια εκπαιδευτική πτήση δεν είναι ποτέ «απλή» στο χειρισμό και το αεροπλάνο δεν είναι μόνο «υπάκουο». Όμως είναι αλήθεια ότι, όπως και στο iPhone, στο Yak-130 έχουν ενσωματωθεί τεχνικές λύσεις που καθιστούν το χειρισμό του εύκολο και κατανοητό στο μέγιστο βαθμό. 
Κάτι παραπάνω από απλό εκπαιδευτικό
Οπως λένε οι σχεδιαστές, το αεροσκάφος μπορεί να επανα-προγραμματιστεί στον αέρα και να εκτελέσει εκπαιδευτική πτήση σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες ή να αλλάξει τον τρόπο χειρισμού, ανάλογα με τον τύπο του αεροπλάνου που εκπαιδεύεται ο πιλότος. Αν πρόκειται για το υπερσύγχρονο Su-30, το Yak-130 θα πετάξει με το δικό του σενάριο. Στο πρόγραμμα πτήσεων θα εισαχθεί το καινούργιο αμερικανικό ελαφρύ μαχητικό F-35 και θα πετάξει διαφορετικά. Ωστόσο, θα είναι απολύτως ασφαλές και προβλέψιμο τόσο για τον εκπαιδευόμενο πιλότο όσο και για τον εκπαιδευτή. Αν ο εκπαιδευόμενος χειριστής χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους, το αεροσκάφος μπορεί να προσγειωθεί από τον εκπαιδευτή με ραδιοσήματα από το έδαφος. Το Yak-130 είναι σε θέση να πετάξει με ασφάλεια και να επιτεθεί με γωνία βύθισης μέχρι 40 βαθμούς, με αλλαγή της ταχύτητας από τα 200 μέχρι τα 800 km/h. Παρόμοιες δυνατότητες στη λειτουργία και στο χειρισμό, δεν διαθέτει σήμερα κανένα άλλο εκπαιδευτικό αεροσκάφος στον κόσμο.
Το Yak-130 δεν είναι μόνο ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Το ιπτάμενο «σχολείο», αν καταστεί απαραίτητο, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα ελαφρύ μαχητικό ή βομβαρδιστικό αεροσκάφος. Το Yak-13 διαθέτει 9 εξωτερικά σημεία δεσίματος φορτίου: Εξι κάτω από τα πτερύγια και τρία κάτω από την άτρακτο, που μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 3.000 κιλά ωφέλιμο φορτίο, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων «αέρος - αέρος», «αέρος - εδάφους», καθώς και βομβών των 250 και 500 kg, βομβών διασποράς και άλλου εξοπλισμού.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν χρησιμοποιήσει το Yak-130 για την εκτέλεση αποστολών ακριβείας, όπως για παράδειγμα η καταστροφή στρατοπέδων τρομοκρατών, για τη φύλαξη των συνόρων σε ξηρά και θάλασσα, ή ακόμα και σε αποστολές για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, το κόστος του «Yak» πολλαπλού ρόλου είναι κατά πολύ φθηνότερο απ’ ό,τι άλλα αεροσκάφη. Επιπλέον, το «Γιάκοβλεφ» μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν βάση οποιοδήποτε αεροδρόμιο. Το αεροπλάνο είναι σχεδόν αυτόνομο. Αυτή η ποιοτική του ιδιότητα επιτρέπει την οργάνωση της στάθμευσης σε βάσεις που βρίσκονται κοντά στις περιοχές των εχθροπραξιών. Ένας κρίσιμος επιχειρησιακός παράγοντας που εξασφαλίζει τη μάχιμη δράση σε περιοχές που δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένες με αεροπορικές υποδομές.
Ανοιγμα στις εξαγωγές
Μέχρι πρόσφατα, το Yak-130 δεν προορίζονταν για εξαγωγές. Στο πλαίσιο του συμβολαίου με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους «Irkut», έπρεπε πρώτα να ικανοποιήσει τις ανάγκες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων σε 70 τέτοια αεροσκάφη. Ωστόσο, η εμπειρία από τη χρήση του Yak-130 στο ρωσικό Στρατό, άνοιξε γρήγορα το εξαγωγικό δυναμικό του «ρωσικού ιπτάμενου iPhone» για πελάτες του εξωτερικού. Πρώτος αγοραστής του Yak-130 έγινε η Αλγερία, στην οποία παραδόθηκαν 16 αεροσκάφη. Αργότερα υπογράφηκαν συμβόλαια για την προμήθεια 36 Yak-130 στη Συρία, 26 στο Μπαγκλαντές και τεσσάρων για την ΠΑ της Λευκορωσίας.
Η Μόσχα ελπίζει να υπογράψει άλλη μια συμφωνία με τη Μαλαισία για τη συμμετοχή του προηγμένου ρωσικού αεροσκάφους στο διαγωνισμό που προκήρυξε η ανανεωμένη ΠΑ της χώρας. Σύμφωνα με το Σεργκέι Κόρνεφ, οι μαλαισιανοί πιλότοι έχουν θετική εμπειρία από το χειρισμό των ρωσικών MiG-29 και Su-30MKM. Η εκπαίδευσή τους σε αυτά τα μαχητικά είναι πολύπλοκη και δαπανηρή. Η εμφάνιση των Yak-130 στα κέντρα εκπαίδευσης της ΠΑ της Μαλαισίας μπορεί να κάνει τη διαδικασία ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή.
Η Ρωσία Τώρα
==============================================================================

Β)Δίαθλο μάχης με αντιαεροπορικά TOR-M2E και OSA-AKM

Τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα θα εκτεθούν στο Δίαθλο Αρμάτων Μάχης 2014. Για πολλά κράτη αποτελούν βασικά συστατικά της αντιαεροπορικής τους ομπρέλας. Λόγω των Δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία, η Ελλάδα που διαθέτει τέτοια, εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Μονάδες των αντιαεροπορικών συστημάτων TOR-M2E και OSA-AKM θα εκτεθούν στο ευρύ κοινό στη διάρκεια της διεθνούς ενότητας του Διάθλου Αρμάτων Μάχης 2014, το οποίο ξεκίνησε στις 4 Αυγούστου στο Αλάμπινο κοντά στη Μόσχα, ταυτόχρονα με την Ημέρα καινοτομιών του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Αντιαεροπορικά TOR-M1 και OSA διαθέτουν επίσης η Αίγυπτος, Συρία, Ιορδανία, Κούβα, Βενεζουέλα, Κίνα, Ινδία και το Εκουαδόρ.
Τα TOR και OSA είναι αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα επιφανείας-αέρος μικρού βεληνεκούς (Shorads), που προορίζονται για την αντιμετώπιση διαφόρων ιπτάμενων στόχων. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στη διάρκεια χερσαίας επίθεσης για την κάλυψη των μηχανοκίνητων και τεθωρακισμένων μονάδων.
Τα συστήματα αρχικά είχαν αναπτυχθεί ως το κύριο μέσο αντιμετώπισης μαζικών αεροπορικών επιθέσεων πάνω από το πεδίο της μάχης. Τα TOR και OSA επιχειρούν στο «τελευταίο σύνορο» της αντιαεροπορικής άμυνας, δηλαδή εξουδετερώνουν το όπλο του αντιπάλου κατά την πτήση του προς το στόχο λειτουργώντας παράλληλα με Α/Α εγγύτερης εμβέλειας δράσης, όπως τα Tunguska και Pantsir, τα οποία χρησιμεύουν για αντιαεροπορική προστασία σε άμεσα κοντινή απόσταση.
Εδώ και μερικές δεκαετίες το OSA και το TOR βρίσκονται στο οπλοστάσιο, όχι μόνο των ρωσικών, αλλά και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα συστήματα δεν είναι πεπαλαιωμένα, καθώς εκσυγχρονίζονται και βελτιώνονται διαρκώς. Έτσι, το νέο τροποποιημένο OSA, το OSA-AKM, εξοπλίστηκε με νέα ηλεκτρονικά, όπως σύγχρονα μέσα αναγνώρισης και δορυφορικής πλοήγησης. Το OSA-AKM μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά οποιοδήποτε είδος «έξυπνου» αεροπορικού όπλου, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι πυραύλους υψηλής ακρίβειας.
Αξιόπιστο, ευέλικτο, γρήγορο
Το Α/Α TOR-M2E, ύστερα από τον εκσυγχρονισμό του, απέκτησε για πρώτη φορά τη δυνατότητα ταυτόχρονης προσβολής τεσσάρων ιπτάμενων στόχων από ένα όχημα μάχης με τέσσερις πυραύλους, οι οποίοι διαθέτουν προηγμένο σχεδιασμό καθοδήγησης και ελέγχου, σε απόσταση μέχρι 15 χλμ.
Η έκθεση «Ημέρα καινοτομιών του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας» είναι εκδήλωση εξειδικευμένου χαρακτήρα που απευθύνεται σε επαγγελματίες του αμυντικού χώρου, και διεξάγεται με σκοπό την παρουσίαση μελλοντικών εφαρμογών  της ρωσικής βιομηχανίας.
Όπως και τα συστήματα μικρού βεληνεκούς της προηγούμενης γενιάς, το TOR-M2E προορίζεται για την αντιμετώπιση και καταστροφή πυραύλων αέρος-εδάφους, κατευθυνόμενων και «έξυπνων» βομβών, πυραύλων αντι-ραντάρ, μαχητικών αεροσκαφών και βομβαρδιστικών εγγύς υποστήριξης, πυραύλων cruise, ελικοπτέρων, μη επανδρωμένων ιπτάμενων στόχων.
Σύμφωνα με τον ειδικό σε αμυντικά θέματα, Ίγκορ Κοροτσένκο, το TOR διαθέτει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με ανάλογα συστήματα άλλων χωρών. Μερικά από αυτά είναι ο ελάχιστος χρόνος αντίδρασης του συστήματος, όπως και ο χρόνος ανάπτυξής του (3 λεπτά), αλλά και η μεγάλη ευχέρεια γρήγορης μετακίνησής του, καθώς μετά τη βολή το σύστημα αλλάζει γρήγορα θέση αποφεύγοντας τα πυρά του αντιπάλου, γεγονός που μειώνει τους κινδύνους για τους χειριστές του, αλλά και για το ίδιο το σύστημα. Επίσης, το TOR μπορεί εύκολα να διασυνδεθεί με άλλα υφιστάμενα συστήματα Α/Α άμυνας, διατηρώντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα αυτόνομης χρησιμοποίησης, αναφέρει ο ειδικός.
Πρόβλημα για την Ελλάδα
Την αποτελεσματικότητα του TOR και του OSA μαρτυρά ήδη και το γεγονός ότι τα συστήματα βρίσκονται στο οπλοστάσιο μιας χώρας του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας. Από την 1η Αυγούστου τέθηκαν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας στον τομέα της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας, και το εμπάργκο όπλων σημαίνει την ουσιαστική μείωση-διακοπή της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, κάτι που αφορά και την Ελλάδα, στην οποία προμηθεύει την παραγωγή του το εργοστάσιο ηλεκτρονικών και μηχανικής Kupol του Ιζέβσκ (αποτελεί τμήμα της κοινοπραξίας Almaz-Antey που κατασκευάζει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας).
Ωστόσο, τα Α/Α συστήματα μικρού βεληνεκούς έχουν εξαγωγικές προοπτικές στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όπως εκτιμά ο αρχισυντάκτης του περιοδικού του αμυντικού Τύπου με σχετική θεματολογία Vestnik PVO (Κήρυκας της αντιαεροπορικής άμυνας), Σαΐντ Αμίνοφ, το σύστημα TOR θα αγοράσει πιθανόν η Ινδονησία. «Η απόκτηση τέτοιων συστημάτων -επισημαίνει αυτός- είναι ικανή να αυξήσει τόσο την αμυντική, όσο και την πολιτική σταθερότητα της χώρας στην ιδιαίτερα ανήσυχη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας».