Ετικέτες

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΡΩΣΙΑ: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Ρωσία: Δεν σχεδιάζεται μονομερής επέμβαση στο ουκρανικό έδαφος

REUTERS/RIA Novosti
Η Ρωσία αποκλείει σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία από την πλευρά της, και σημειώνει ότι «χρειάζεται κατ' ελάχιστον μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές» για να διανεμηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι είναι «αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Η Μόσχα διέψευσε ότι οι δυνάμεις της έκαναν οποιαδήποτε απόπειρα να εισέλθουν στο έδαφος της Ουκρανίας, όπως κατήγγειλε το Κίεβο, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν σχεδιάζει να προχωρήσει μονομερώς στην ανάληψη δράσης στην επικράτεια της γειτονικής της χώρας, με ανθρωπιστικούς σκοπούς ή μη.
«Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε τι αναφέρεται ηΟυκρανία. Δεν υπήρξε καμιά απόπειρα των ρωσικών δυνάμεων να διεισδύσουν» στο ουκρανικό έδαφος, δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ουκρανική προεδρία κατήγγειλε ότι απετράπη διά της διπλωματικής οδού μια απόπειρα της Ρωσίας να μπει στο έδαφος της χώρας μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια.
Η Ρωσία πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της, ιδίως στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να προωθήσει την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, των δύο τελευταίων προπυργίων των φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών, οι οποίοι έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με μια εκτεταμένη επιχείρηση του ουκρανικού στρατού εδώ κι έναν μήνα στην ανατολική Ουκρανία.
Ειδικά η Ουάσιγκτον απορρίπτει τις πρωτοβουλίες αυτές διότι, όπως τονίζει, η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία τροφοδοτείται από την παράδοση όπλων στους αντάρτες από τη Μόσχα, κάτι που η Ρωσία διαψεύδει.
Χθες η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ προειδοποίησε ότι η Ουάσινγκτον θα θεωρούσε «επέμβαση» της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια «με το πρόσχημα» της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας ως «μια εισβολή».
Η Ρωσία αποκλείει σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε μονομερή πρωτοβουλία από την πλευρά της, και σημειώνει ότι «χρειάζεται κατ' ελάχιστον μια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές (της σύγκρουσης)» για να διανεμηθεί βοήθεια στους πληθυσμούς του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίοι είναι «αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
infognomonpolitics@gmail
================================================

Β)Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Ρωσική παρέμβαση ρίχνει τους τόνους

Όταν η Μόσχα θέλει, μπορεί να παίξει εξαιρετικά εποικοδομητικό ρόλο και να λειτουργήσει πυροσβεστικά σε σοβούσες εστίες έντασης, που όμως μπορούν να «γεννήσουν» εκ νέου σοβαρές συγκρούσεις, οι οποίες να απειλήσουν την περιφερειακή, ακόμα και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δέχθηκε στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας τους ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, με τους δυο τελευταίους να τάσσονται υπέρ της ταχείας επίλυσης της σύγκρουσης για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας σοβαρής διένεξης που έδειξε μετά από πολλά χρόνια σημάδια κλιμάκωσης. Και οι δυο ηγέτες δήλωσαν, ότι ποντάρουν στη ρωσική βοήθεια για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα.

Το Αζερμπαϊτζάν ζητά την αποχώρηση των «κατοχικών» αρμενικών στρατευμάτων με βάση σχετικές – τέσσερις – αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, η δε Αρμενία ζητά να στηριχτούν σε διαφορετικές βάσεις οι διαπραγματεύσεις, αυτές που έχουν προταθεί από την πλευρά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE).

Το τελευταίο διάστημα έχει σημειωθεί ανάφλεξη στην περιοχή, με τις δυο πλευρές να μετρούν εκ νέου θύματα… Ας ελπίσουμε, ότι η ειδική σχέση της Ρωσίας με την Αρμενία (εγγυάται επί της ουσίας τα σύνορά της έχοντας στρατεύματα στη χώρα), αλλά και η πολυεπίπεδη εμπλοκή της Μόσχας με το Μπακού, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να κλείσουν μια επικίνδυνη ανοικτή πληγή…
DEFENCEPOINT 

Rencontre entre les présidents russe, arménien

 et azerbaïdjanais à Sotchi

Le président Vladimir Poutine présidera aujourd’hui une rencontre entre les présidents arménien et azerbaïdjanais, Serge Sarkissian et Ilham Aliev, afin de désamorcer la crise qui se déroule entre ces deux pays du Caucase.
La réunion des trois chefs d’État aura lieu à Sotchi et est placé sous le signe de l’apaisement après que de nombreux accrochages meurtriers aient eu lieu autour de la région séparatiste azerbaïdjanaise du Nagorny-Karabakh.
La Russie est le principale fournisseur d’armement de ces deux pays : elle a livré en 2013 à Erevan 35 chars, 110 autres véhicules blindés, 200 missiles et 50 lance-missiles, Bakou a reçu 438 systèmes d’artillerie lourde et de 25 hélicoptères d’attaque et a signé de nouveaux contrats en août 2013 avec Moscou pour un montant de 4 milliards de dollars.
D’après les données de l’Institut international pour les études stratégiques de Londres, le budget de la défense de l’Azerbaïdjan l’année dernière était de 3,7 milliards de dollars contre seulement 447 millions pour l’Arménie.
La disproportion des forces entre les deux nations, inquiète l’Arménie qui voit d’un mauvais oeil, les livraisons d’armes russes à son rival azerbaïdjanais, ainsi le président arménien Serge Sarkissian a déclaré le 10 juillet dernier à ce sujet :
« C’est une question très douloureuse pour nous. Notre nation est très préoccupée par le fait que notre partenaire stratégique vend des armes à l’Azerbaïdjan. »
http://www.egaliteetreconciliation.fr/Rencontre-entre-les-presidents-russe-armenien-et-azerbaidjanais-a-Sotchi-27200.html 
===================================================================

Γ)Ριζική αλλαγή πλεύσης για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό

Σεργκέι Μπαλμάσοφ, ειδικά για τη RBTH
Οι κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας επιταχύνουν τις εξελίξεις στο εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του Πολεμικού Στόλου.
Η περαιτέρω ισχυροποίηση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είναι μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου εξοπλιστικού προγράμματος για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας. Αυτό δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, στο Σεβερομόρσκ (ναυτική βάση του Βόρειου Στόλου κοντά στο Μούρμανσκ), στις 28 Ιουλίου 2014.
Την ίδια ημέρα, ξεκίνησε η κατασκευή τριών ακόμα στρατηγικών υποβρυχίων εξοπλισμένων με βαλλιστικούς πυραύλους (SLBM): Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια «Κνιάζ Ολέγκ» («Knyaz Oleg»), του έργου 955 – «Borei» και «Χαμπάροφσκ» («Khabarovsk») και «Κρασνογιάρσκ» («Krasnoyarsk») της κλάσης «Yasen», με αναβαθμισμένες ικανότητες μάχης. Συνολικά, μέχρι το τέλος του 2014 το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) θα παραλάβει πάνω από 50 νέα πολεμικά πλοία και σκάφη υποστήριξης διαφόρων κατηγοριών.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους σημείωσε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει το πρόγραμμα αναβάθμισης του ΠΝ, εξοπλίζοντας με νέα πλοία τον Στόλο και λαμβάνοντας σημαντικά μέτρα μέριμνας για τα στελέχη του. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι το 2014, εκτός από τα πυρηνικά υποβρύχια «Γιούρι Ντολγκορούκι» («Yury Dolgoruky») και «Αλεξάντρ Νέφσκι» («Alexander Nevsky») που εντάχθηκαν σε υπηρεσία το 2013, ο ρωσικός πολεμικός Στόλος θα ενισχυθεί με το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο «Σεβεροντβίνσκ» («Severodvinsk»).
Ολα αυτά αποτελούν συνέχεια της πολιτικής του Κρεμλίνου που αφορά στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος της Ρωσίας σε συνθήκες μιας ολοένα και αυξανόμενης πίεσης από την πλευρά της Δύσης. Επιπλέον, τα παραπάνω παραδείγματα δείχνουν ότι στις προτεραιότητες της ρωσικής ηγεσίας είναι η αναβάθμιση του στόλου των πυρηνικών υποβρυχίων, τα οποία αποτελούν ένα βασικό συστατικό των δυνάμεων πυρηνικής αποτροπής. Τα σύγχρονα ρωσικά στρατηγικά υποβρύχια που είναι εξοπλισμένα με διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, είναι ικανά λόγω των ιδιαίτερων δυνατοτήτων δράσης τους, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις ναυτικές δυνάμεις ενός πιθανού εχθρού και να διαπερνούν με επιτυχία το σύστημα της αντιπυραυλικής του άμυνας.
Στη Μαύρη Θάλασσα, απέναντι στο ΝΑΤΟ
Το Κρεμλίνο έχει επίσης την πρόθεση να εκσυγχρονίσει τα διαθέσιμα πλοία 1ης και 2ης κλάσεων, συμπεριλαμβανομένων των καταδρομικών, και να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα κατασκευής σύγχρονων αντιτορπιλικών εξοπλισμένων με σύστημα ελεγχόμενης πυραυλικής άμυνας, έργο «Leader». Τα νέα αντιτορπιλικά, θα αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους και θα απαντούν στον εχθρό με τα προηγμένα υπερ-υπερηχητικά πυραυλικά βλήματα που θα διαθέτουν.
Η Μόσχα μελετάει επίσης σοβαρά την ιδέα του εκσυγχρονισμού και επανεξοπλισμού συγκεκριμένων στόλων και στολίσκων, ιδίως του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας λόγω της αυξημένης στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ στον Εύξεινο Πόντο. Μέχρι το 2020, στη σύνθεσή του Στόλου θα πρέπει να έχουν ενταχθεί 30 πολεμικά πλοία, περιλαμβανομένων έξι υποβρυχίων ντίζελ και έξι φρεγατών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις μια ημέρα μετά την ενημέρωση σχετικά με την επερχόμενη ενίσχυση του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, οι ΗΠΑ επιβάλουν κυρώσεις κατά της United Shipbuilding Corporation (USC), η οποία είναι ο κύριος αμυντικός ναυπηγο-κατασκευαστικός οργανισμός που έχει αναλάβει να προμηθεύσει τη Ρωσία με σύγχρονα πολεμικά πλοία. Εύλογα λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Πώς οι κυρώσεις μπορούν να επηρεάσουν την υλοποίηση των εργασιών που έχει αναθέσει ο πρόεδρος της Ρωσίας για την ενίσχυση με σύγχρονα πλοία το ΠΝ και τι πρέπει να γίνει για την ελαχιστοποίησή των συνεπειών τους;
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Πολιτικών και Στρατιωτικών Αναλύσεων, Αλεξάντρ Χραμτσίχιν, «οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν μπορούν να επηρεάσουν την εκτέλεση του προγράμματος κρατικών προμηθειών για τον εξοπλισμό του ρωσικού ΠΝ. Αλλά αν δούμε το θέμα συνδυαστικά με τις προηγούμενες κυρώσεις, καθώς και με τη διακοπή των επιχειρηματικών σχέσεων με το εργοστάσιο στο Νικολάγιεφ στην Ουκρανία, που προμήθευε τα πλοία μας με μηχανές, μακροπρόθεσμα το πρόβλημα μπορεί να γίνει πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως. Και αυτό θα γίνει, με τη δημιουργία μιας εγχώριας παραγωγικής βάσης και με την ανάπτυξη της συνεργασίας με τρίτες χώρες», σχολίασε ο Χραμτσίχιν στη RBTH.
Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Γεωπολιτικών Προβλημάτων, πλοίαρχος ε.α. Κονσταντίν Σιβκόφ πιστεύει, ότι οι κυρώσεις θα επηρεάσουν «τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, διότι είμαστε εξαρτημένοι από ξένους προμηθευτές σε συστήματα μικροηλεκτρονικής. Το θέμα αυτό σήμερα δεν είναι κρίσιμο. Διαθέτουμε στις αποθήκες μας αποθέματα που αρκούν για πολλά χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που ισχύουν οι κυρώσεις, η Ρωσία πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να απαλλαγεί από αυτή την εξάρτηση. και στη συνέχεια να την ελαχιστοποιήσει. Πρέπει να αναπτύξουμε την εγχώρια παραγωγή, και να διαφοροποιήσουμε της πηγές προμηθειών μας, όπως, μεταξύ των άλλων, από την Κίνα. Ωστόσο, το κύριο βάρος των προσπαθειών μας θα πρέπει να πέσει στην αποκατάσταση της χαμένης -στη μετασοβιετική εποχή- βιομηχανικής βάσης και τεχνολογιών», υπογράμμισε ο εμπειρογνώμονας.
Η Ρωσία Τώρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου