Δώδεκα αεροσκάφη Yak-130 θα περιλαμβάνει η τρίτη αεροβατική ομάδα της Ρωσίας, σύμφωνα με δήλωση της κατασκευάστριας εταιρίας Irkut. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρίας Όλεγκ Ντέμτσενκο, η Irkut υπέγραψε τον περασμένο Δεκέμβριο σύμβαση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την παράδοση των 12 Yak-130, που θα σχηματίσουν τη νέα αεροβατική ομάδα της Ρωσίας. 
«Θα παραδώσουμε πέντε αεροπλάνα το 2014 και τα υπόλοιπα επτά το 2015», είπε ο Ντέμτσενκο στο πλαίσιο του Singapore Air Show, όπου το Yak-130 έλαβε μέρος στο πρόγραμμα πτήσεων επίδειξης. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η καινούργια αεροβατική ομάδα εκπαιδεύεται ήδη στο κέντρο κατάρτισης Μπορισογκλέμπσκ, στην κεντρική Ρωσία. «Ο πιλότος δοκιμών Όλεγκ Κονονένκο εκπαιδεύει ήδη τους χειριστές των Yak-130 στο κέντρο κατάρτισης τους τελευταίους έξι μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Irkut. 

Το Yak-130 είναι ένα υποηχητικό εκπαιδευτικό ελαφρού τύπου διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο ανέπτυξε η υπηρεσία σχεδιασμού Yakovlev. Τα πρώτα Yak-130 ενσωματώθηκαν στη ρωσική αεροπορία το 2009. Σημειώνεται ότι σήμερα η Ρωσία διαθέτει δύο αεροβατικές ομάδες: τη Russkiye Vityazi, ο στόλος της οποίας αποτελείται από τέσσερα Sukhoi Su-27P και δύο Sukhoi Su-27UB, και τη Strizhi, που πετά με έξιMiG-29 Fulcrum μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.