Ετικέτες

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Ονειρο ζωής για όλους τους Πόντιους η πατριαρχική θεία λειτουργία της 15ης Αυγούστου στην Τραπεζούντα


Για πολλούς αποτελεί ένα ταξίδι ζωής, ένα όνειρο, ένα τάμα στην ποτισμένη με αίμα πατρογονική γη τους, από όπου ξεριζώθηκαν με βία οι γονείς και οι παππούδες τους. Εκατοντάδες Πόντιοι από κάθε μεριά της Ελλάδας ξεκινούν με κάθε μέσο, προκειμένου να μεταβούν τον Δεκαπενταύγουστο στην ιστορική Τραπεζούντα, όπου θα παραστούν στην πατριαρχική θεία λειτουργία που θα τελεστεί για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στο όρος Μελά.
Κάποιοι θα πάνε με αεροπλάνο, άλλοι με αυτοκίνητα και λεωφορεία και κάποιοι ακόμη και με... ποδήλατο! Το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου αποτελεί όνειρο ζωής για τους Ποντίους, που και φέτος αναμένεται να κατακλύσουν την ιστορική μονή.
Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν αύριο (Σάββατο 9 Αυγούστου) από την Αθήνα και την Κυριακή θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη, απ' όπου θα συνεχίσουν το ταξίδι τους, που θα διαρκέσει συνολικά περίπου 12 ημέρες.
Εκτός όμως από τους προσκυνητές από την Ελλάδα, στο όρος Μελά θα βρεθούν και πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, της Σερβίας κ.λπ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα μεταβεί αεροπορικώς στην Τραπεζούντα το απόγευμα της Πέμπτης, 14ης Αυγούστου, και την επομένη θα ηχήσουν τα σήμαντρα της Παναγίας Σουμελά.

Με ποδήλατα!

Εντύπωση προκαλεί μια ξεχωριστή... τριάδα η οποία ήδη ταξιδεύει εδώ και μέρες προς τα βάθη της Τουρκίας με ποδήλατα! Πρόκειται για τρεις ποδηλάτες από τη Θεσσαλονίκη, τους Παντελή Τζερτζεβέλη, Βασίλη Γιοσμά και Παναγιώτη Σωτηριάδη, που αποφάσισαν να διανύσουν 1.890 χιλιόμετρα για να προσκυνήσουν στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, τον Δεκαπενταύγουστο.

Το 2010 οι τουρκικές Αρχές έδωσαν άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ώστε να γίνει μετά το 1923 η λειτουργία στο εσωτερικό της μονής και έξω από το καθολικό της Παναγίας. Τον υπόλοιπο χρόνο το μοναστήρι λειτουργεί ως μουσειακός χώρος. Εκτοτε το ραντεβού κάθε χρόνο για τους Ποντίους αποτελεί ορόσημο της καταγωγής και της ιστορίας τους, συγκεντρώνοντας χιλιάδες πιστούς.
δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου