Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

4 Jarring Signs of Turkey's Growing Islamization

Erdogan is set on making the formerly secular nation an Islamic country, and it's working.
turkey mosque banner
Residential towers are seen next to the newly built Mimar Sinan mosque in Atasehir, on the Asian side of Istanbul, on September 4, 2012. (Murad Sezer/Reuters)
 


"Turn right at the omelet," said the gas-station attendant. We were standing on the outskirts of Edirne, a small city about two hours north of Istanbul. My Turkish is poor so I turned for help to my Turkish friend.
"Omelet?" I asked.

Ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι Κρητικοί της Συρίας

Χρήστος Ιακώβου
Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Πριν από μερικά χρόνια, ταξιδεύοντας από το Λίβανο προς τη Συρία, είχα επισκεφθεί την μικρή παραλιακή πόλη Αλ Χαμιντιά ή, όπως την γνώριζα από κάποιες διαλέξεις τις οποίες παρακολούθησα στα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα, Χαμιντιέ.  Πρόκειται για μια πόλη της Δυτικής Συρίας, άγνωστη εις πλείστους τους Έλληνες, πλησίον των συνόρων με το Λίβανο, χτισμένη στα τέλη του 19ου αιώνος και η οποία έχει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον. Ο λόγος είναι ότι κατοικείται από περίπου 7.500 ανθρώπους, στην πλειοψηφία ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι από την Κρήτη. Η Χαμιντιέ αποτελεί σήμερα τον έσχατο εις Ανατολή διαλεκτικό θύλακα της ελληνικής γλώσσας. Η ύπαρξη των Κρητομουσουλμάνων της Συρίας έγινε ευρύτερα γνωστή για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1983 με το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μανωλεσάκη.

Γκουλάγκ, η μαύρη σελίδα της ΕΣΣΔ


Gulag_Location_Map.svg

Σχεδόν 18 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν από τους σταλινικούς στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας της ΣιβηρίαςΤης Μαρινας Πετρακη*
Στις 5 Μαρτίου 1953 ο Στάλιν, «o μέγιστος αρχηγός του σοβιετικού λαού και όλων των απανταχού ελευθέρων ανθρώπων», πέθανε. Τα νέα του θανάτου του έπεσαν σαν κεραυνός στους πολίτες της Σοβιετικής Ενωσης. Η προσωπολατρία του ηγέτη, μέσα από παντοδύναμους μηχανισμούς προπαγάνδας, καταπίεσης και φόβου, είχε απόλυτα παγιωθεί και είχε αναδείξει τον Στάλιν αδιαμφισβήτητο ηγέτη του έθνους, «πατερούλη» των φτωχών και αδυνάτων, αλάθητο και δίκαιο προστάτη, από τον οποίον εξαρτιόνταν τα πάντα και πάνω από όλα η ζωή και ο θάνατος. Χιλιάδες απελπισμένοι και συντετριμμένοι πολίτες συνωστίζονταν να αποτίσουν φόρο τιμής και το ύστατο χαίρε στο «ανίκητο θεριό» του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλο αναμορφωτή της Σοβιετικής Ενωσης. Μιας Σοβιετικής Ενωσης που θρηνούσε και βίωνε την απώλεια, την απελπισία και την αβεβαιότητα. Ηταν το τέλος μιας ολόκληρης εποχής απόλυτα ταυτισμένης με τον ηγέτη της.

Μύθος η Ισλαμοποίηση της Ευρώπης και της Δύσης;

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΑΝΟΥΤΣΟΥ
Στο τελευταίο του άρθρο “ Μύθος η Ισλαμοποίηση της Ευρώπης” ο Σαλαφιστής κ. Άχμαντ Ελντίν, ιθύνων νους του Συλλόγου Ελ Ραχμάν , υποστηρίζει ότι υπάρχει μια συνειδητή μεταστροφή της Δύσης στο Ισλάμ και πως οι αιτιάσεις διαφόρων “αναλυτών” ( ποιους να εννοεί άραγε;) ότι το φαινόμενο της Ισλαμοποίησης “έγκειται στην λαθρομετανάστευση, στα μεγάλα ποσοστά γεννητικότητας των Μουσουλμάνων κτλ.” αποτελούν δήθεν ακροδεξιά προπαγάνδα.

Οι δημόσιες σχέσεις είναι επιστήμηundefined
Ο όρος «δημόσιες σχέσεις» είναι μετάφραση του αγγλικού «Public Relations», αν όμως θελήσουμε να τον αποδώσουμε ορθά στην Ελληνική γλώσσα σύμφωνα με τις αρχές που πρεσβεύει, η σωστότερη από-δοση θα ήταν «Σχέσεις με το Κοινό».

Με το twitter και τους ξένους παράγοντες τα έβαλε ο Ερντογάν


undefined
«Οι Μυστικές Υπηρεσίες μας εργάζονται εντατικά ώστε να ανακαλύψουν ποιοι είναι οι ξένοι παράγοντες που βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις. Δεν είναι δυνατόν να αποκαλύψουμε τα ονόματά τους, ωστόσο θα συναντηθούμε με τους επικεφαλείς τους. Όσοι μας συμβουλεύουν να γίνουμε μετριοπαθείς, ας γίνουν πρώτα οι ίδιοι», ήταν μερικές μόνο από τις δηλώσεις Ερντογάν για τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται και σήμερα σε ολόκληρη την Τουρκία.
Εκνευρισμένος λίγο αργότερα τόνισε: «Υπάρχει ένα πρόβλημα και αυτό το λένε twitter. Διαδίδονται απίστευτα ψέματα εκεί. Αυτά που κάποιοι σήμερα ονομάζουν και social media έχουν το ρόλο του ταραχοποιού της κοινωνίας», ολοκλήρωσε!
GEOPOLITICS & DAILY NEWS – http://www.geopolitics.com.gr/

Stratfor: Ο Ερντογάν έγινε πανίσχυρος και αυτό «ενόχλησε» πολλούς…


undefined
Η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή του Ταγίπ Ερντογάν τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Τουρκίας όσο και στο διεθνές διπλωματικό πεδίο, φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει πολλούς…

Δηλώσεις Πούτιν για τους S-300undefined
«Οι S-300 είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας στον κόσμο. Πρόκειται για ένα ισχυρό όπλο. Δεν επιθυμούμε την ανατροπή ισορροπιών στην περιοχή. Είναι γεγονός ότι έχουμε υπογράψει με την Συρία την συγκεκριμένη σύμβαση πριν μερικά χρόνια, ωστόσο δεν έχει μπει ακόμη σε ισχύ», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της προμήθειας των S-300 στην Συρία.
GEOPOLITICS & DAILY NEWS – http://www.geopolitics.com.gr/

Η «αόρατη» ομάδα CIA και Αντιτρομοκρατικής

sundefined
Μια ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα δρα τα τελευταία 20 χρόνια στη χώρα μας χωρίς ουδείς να έχει αντιληφθεί τις κινήσεις της και την παρασκηνιακή εμπλοκή της σε σοβαρές υποθέσεις. Πρόκειται για την επονομαζόμενη «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» η οποία τυπικά φέρεται να υπάγεται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά ουσιαστικά πρόκειται για μια 15μελή αυτόνομη ομάδα με τη συμμετοχή ελλήνων αστυνομικών που δέχεται εντολές και από τον σταθμάρχη της CIA στην Ελλάδα, ενώ χρηματοδοτείται εν μέρει και από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Η «αόρατη» αυτή υπηρεσία έχει εμπλακεί από την αναζήτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα ως και σε θέματα ισλαμικής τρομοκρατίας· από τον εντοπισμό του Βασίλη Παλαιοκώστα ως και σε υποθέσεις δράσης αναρχικών, ή ακόμη και για την αιματηρή συμπλοκή στου Ρέντη, στην οποία βρήκαν τον θάνατο δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ. Εν τούτοις ποτέ δεν προσδιόρισε κάποιος τη συμμετοχή της σε οποιαδήποτε έρευνα. Το τελευταίο χρονικό διάστημα όμως από υπηρεσιακούς παράγοντες διατυπώνονται επιφυλάξεις για τη δράση και τους «στόχους» της συγκεκριμένης αυτόνομης ομάδας.
Η ύπαρξή της άρχισε να προσδιορίζεται την περίοδο 1992-1993, όταν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. άρχισαν να συγκροτούν δίαυλο επαφών και «συνδέσμους» με το κλιμάκιο της CIA στην Αθήνα. Ενα πρώτο δείγμα γραφής αυτής της αρχικά άτυπης συνεργασίας ήταν ο εντοπισμός του αντιεξουσιαστή Χριστόφορου Μαρίνου στη Βουδαπέστη τον Σεπτέμβριο του 1991.

Στην πρώτη φάση της αυτή η ελληνοαμερικανική «αντιτρομοκρατική» ομάδα είχε γραφείο κοντά στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», το οποίο εμφανιζόταν ως έδρα εμπορικής επιχείρησης. Εκεί γίνονταν συναντήσεις ελλήνων και αμερικανών αξιωματούχων που ασχολούνται με θέματα εγχώριας και διεθνούς τρομοκρατίας. Τότε οι Αμερικανοί προσέφεραν ειδική εκπαίδευση στους έλληνες συνεργάτες τους, αλλά και τεχνικά μέσα για παρακολουθήσεις υπόπτων.

Τότε όμως παρουσιάστηκε ένα διπλό πρόβλημα. Οπως αποκαλύπτει στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματούχος της ΕΛ.ΑΣ. εκείνης της περιόδου, «διαπιστώθηκε ότι πολλοί έλληνες αστυνομικοί υπερτροφοδοτούσαν με χιλιάδες απόρρητα έγγραφα τη CIA, η οποία ουσιαστικά είχε πλήρη γνώση και υπερκάλυπτε τις έρευνες των ελληνικών υπηρεσιών για τη δράση της 17Ν και του ΕΛΑ. Εγινε όμως και κάτι άλλο. Στην πολυκατοικία-έδρα του ελληνοαμερικανικού κλιμακίου κοντά στο “Κάραβελ” είχε γραφείο και ένας βουλευτής του Συνασπισμού, που είδε ύποπτες κινήσεις των αστυνομικών και πίστεψε ότι αφορούσαν παρακολούθησή του. Προχώρησε σε καταγγελίες στην Κατεχάκη και έτσι το γραφείο-βιτρίνα “κάηκε”».

Ενώ όμως πολλοί είχαν πιστέψει ότι αυτή η μεικτή, ιδιότυπη και αφανής ελληνοαμερικανική ομάδα είχε αναστείλει τη δράση της, εκείνη έλαβε γρήγορα άλλη μορφή. Ετσι συστάθηκε η «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας», οι «υψηλές απαιτήσεις» της οποίας ουσιαστικά προέρχονταν από την αμερικανική πρεσβεία και το κλιμάκιο της CIA. Οπως σημειώνει ο ίδιος αξιωματούχος,«αυτή η ομάδα, που απετελείτο από 10-15 έλληνες αστυνομικούς αλλά και αμερικανούς πράκτορες, αναλάμβανε διάφορες μυστικές αποστολές παρακολούθησης υπόπτων και διεκπεραίωσης συγκεκριμένων αποστολών. Η ομάδα αυτή είχε πάντα δικό της έλληνα προϊστάμενο που συνεργαζόταν με τον αμερικανό… ομόλογό του. Συναντήσεις των μελών γίνονται και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, αλλά κυρίως στα γραφεία του κλιμακίου της CIΑ στην Αθήνα, όπου οι έλληνες αστυνομικοί δέχονται σχετικές εντολές. Τα έξοδα μετακινήσεων, οχημάτων κτλ. τα καταβάλλουν κυρίως οι Αμερικανοί».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, «η ελληνοαμερικανική ομάδα κρούσης δρούσε πάντα παρασκηνιακά, αναλάμβανε σημαντικές υποθέσεις αλλά δεν είχε ποτέ εντυπωσιακές επιτυχίες. Χρησίμευε όμως γιατί μέσω αυτής δημιουργείτο η αίσθηση στους αμερικανούς πράκτορες ότι μπορούν να ελέγχουν τις αντιτρομοκρατικές και αστυνομικές έρευνες στην Ελλάδα. Και αυτό ίσως ήταν σημαντικότερο…». Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, για παράδειγμα, στην ομάδα αυτή είχε ανατεθεί να εντοπίσει τον αντάρτη πόλης Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος είχε προχωρήσει σε βομβιστική επίθεση εναντίον της τράπεζας Citibank στην οδό Πανόρμου στις 10 Μαΐου 1985 και από τότε είχαν εξαφανιστεί τα ίχνη του. Η ελληνοαμερικανική ομάδα όμως δεν είχε κατορθώσει να τον βρει, για να αποδειχθεί λίγα χρόνια αργότερα ότι ο συγκεκριμένος είχε καταστεί κύριο μέλος της 17Ν.

Παράλληλα το ίδιο ελληνοαμερικανικό κλιμάκιο ερευνά για θέματα υπόπτων που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα και είναι στην Ελλάδα ή για ελληνικές ένοπλες ομάδες. Μάλιστα προσφάτως η «Ειδική Απόρρητη Ομάδα Υψηλών Απαιτήσεων και Επικινδυνότητας» επιχειρεί να αντλήσει πληροφορίες για το κρησφύγετο του καταζητούμενου (ανάμεσα στα άλλα και για τη φονική έκρηξη βόμβας στο Μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη πριν από τρία χρόνια) Β. Παλαιοκώστα και άλλες υποθέσεις. Προσφάτως υπήρξαν αναφορές, στο πλαίσιο έρευνας για την ανθρωποκτονία - το προηγούμενο καλοκαίρι - ενός επιχειρηματία στην Αργολίδα, ότι το θύμα είχε συνεχείς επαφές και ιδιότυπη εξωυπηρεσιακή συνεργασία με έλληνα αξιωματικό της απόρρητης ομάδας. Ο αξιωματικός αυτός σημείωσε ότι βρισκόταν στο Ναύπλιο σε ειδική αποστολή, εν γνώσει και της πρεσβείας των ΗΠΑ. Ωστόσο η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται προκειμένου να διευκρινισθεί τι ακριβώς συμβαίνει…Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 3 Ιουνίου 2013

What’s Russia Doing in Syria and Why


S-300-sale-to-Syria

Syrian President Bashar al-Assad has killed some 80,000 of his citizens and driven another 1.7 million into neighboring countries. Unsurprisingly, he has few foreign friends these days. But two have played a pivotal part in his survival: Iran and Russia.

Βουλευτής με… όπλο τη θητεία στη νύχτα

Πορτιέρης στα νυχτερινά μαγαζιά του Παναγιώτη Σαξώνη, που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη μαζί με τον Β. Παπαγεωργόπουλο για το «φαγοπότι» στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου Θεσσαλονίκης, ήταν ο κουμπουροφόρος βουλευτής της Χρυσής Αυγής.
Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής σε ρόλο κεντρικού ομιλητή σε γραφεία τοπικής οργάνωσης.
Ο λόγος για τον Αντώνη Γρέγο, υπάλληλο στην «αμαρτωλή» δημοτική υπηρεσία, ο οποίος υπήρξε και ένας από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της πρόσφατης δίκης. Ο Γρέγος γνώρισε τον Σαξώνη στον δήμο, όπου εργάζονταν μαζί. Μάλιστα ο τελευταίος τον χρησιμοποιούσε για ένα? δεύτερο μεροκάματο στα νυχτερινά μαγαζιά που διατηρούσε.