Ετικέτες

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Η ερμηνεία της εικόνας της Πεντηκοστής

του Χρήστου Γ. Γκότση
πό τό βιβλίο του «Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ» τ. Α΄, Αθήνα 1971

Πεντήκοντα μέρας μετά τό Πάσχα κκλησία μας ορτάζει τήν Πεντηκοστήν ες νάμνησιν τςπιφοιτήσεως το γίου Πνεύματος πί τούς γίους Μαθητάς το Κυρίου. πιφοίτησις ατή γινε τήν μέραν πού ο ουδαοι ώρταζον τήνορτήν τς Πεντηκοστς. Οουδαοι μέ τήν ορτήν ατήν ηχαρίστουν τόν Θεόν διά τήν συγκομιδήν τν σιτηρν. Διά τοτο  Πεντηκοστή λέγετο καίορτή το θερισμο  τν πρώτων καρπν. Κατά τούς χρόνους μως το Κυρίου εχε καί λλην σημασίαν. το ορτή ναμνηστική τς παραδόσεωςπό το Θεο το Νόμου ες τόν Μωϋσν, πού γινε τήν 50ήν μέραν μετά τό Πάσχα.

Κατ᾿ ατήν τήν πίσημον μέραν  πόσχεσις το Κυρίου ες τούς ποστόλους περί ποστολς το γίου Πνεύματος, τς «δυνάμεως ξ ψους», γινε πραγματικότης. «Καί φθησαν ατος (=εδον μέ τά μάτια των) διαμεριζόμεναι γλσσαι σεί πυρός, κάθισέ τε φ᾿ να καστον ατν, καί πλήσθησαν παντες Πνεύματος γίου, καί ρξαντο λαλεν τέραις γλώσσαις καθώς τό Πνεμα δίδου ατος ποφθέγγεσθαι» (Πράξ. 2, 3-4).

Περιληπτικά ο Φυλετικός Χάρτης της Αρχαίας Ελλάδας


ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τον Όμηρο, κατοικούσαν οι καλούμενοι Πελασγοί, απ΄όπου κατάγονταν τα 4 ελληνικά φύλα (= οι Δωριείς, οι Αιολείς, οι Αχαιοί και οι Ίωνες) που μαζί με τους επήλυδες Δαναούς, Καδμείους ή Θηβαίους  κ.α. αποτέλεσαν μετά τα Τρωικά το ελληνικό έθνος.  Οι Θεσσαλοί μετονομάστηκαν σε Αιολείς από το κοινό βασιλιά τους τον Αίολο, ο οποίος ήταν γιος του Έλληνα. Ο Όμηρος (Ιλιάδα Β, Κατάλογος νηών) ονομάζει τη Θεσσαλία Άργος Πελασγικόν με τις εξής περιοχές: Άλον, Τρηχίνα , Αλόπην, Ελλάδα και  Φθίαν:  «οι τ’ εΙχον Φθιην ηδ’ Ελλάδα καλλιγυναικα,Μυρμιδονες δε καλευντο και Έλληνες και Αχαιοί, των αυ πεντήκοντα νεων ην αρχός Αχιλλεύς.»  (Ιλιάδα B 681 – 685)

Μια φωτογραφία σύμβολο


distomo

Μια φωτογραφία σύμβολο. Μια γυναίκα σύμβολο. Ήταν η Μαρία Παντίσκα χαρακτηριστική μορφή όχι μόνο της σφαγής του Διστόμου αλλά όλης της τραγωδίας που προκάλεσε η γερμανική λαίλαπα στην Ελλάδα. Στο πρόσωπό της συμβολίζεται όλος ο πόνος που μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος.

Η εμπιστοσύνη κερδίζεται ή χαρίζεται;



Πόσο στερεότυπη είναι η φράση 'κερδίζω την εμπιστοσύνη'! Σε σημείο που ίσως η λέξη 'κερδίζω' γίνεται αυτονόητος συνειρμός δίπλα στη λέξη 'εμπιστοσύνη' . Κι όμως για τις σχέσεις μας είναι πολύ πιο βοηθητικό όταν η εμπιστοσύνη χαρίζεται αντί να κερδίζεται.

Πώς να αλλάξουμε τον άλλον



Αν το τζίνι σας προσέφερε τρεις ευχές σε ότι αφορά τις σχέσεις σας τι θα ευχόσασταν; Οι περισσότεροι νομίζω θα συμπεριλαμβάναμεμια αλλαγή που έχει να κάνει με τον άλλον… Να γίνει πιο βοηθητικός, πιο συνεργάσιμος, να σταματήσει τη γκρίνια, να γίνει πιο τρυφερός. Όσο όμως δεν υπάρχουν τζίνι και μαγικά ραβδάκια, ο μόνος τρόπος να αλλάξει ο άλλος, είναι η δική μας αλλαγή!

ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΣΚΕΨΗ. ΣΚΛΑΒΙΑ, Ή ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ;



Ο εγκέφαλος υπάρχει, εξαιτίας του Νου, (και όχι το αντίθετο). Κι επειδή ακριβώς υπάρχει εξαιτίας του Νου, είναι απαραίτητο κάποια στιγμή, (εμείς οι άνθρωποι), να συνειδητοποιήσουμε, πως ο εγκέφαλος, απλά συλλαμβάνει σκέψεις. Δεν σκέφτεται ο ίδιος. Εμείς σκεφτόμαστε…… Ο εγκέφαλος συλλαμβάνει, εκπέμπει, ενοποιεί, και εξαιτίας αυτής της ενοποίησης, έχει την ικανότητα να κάνει και σύνθεση σκέψεων...

Επικοινωνιακό τρικ Σαμαρά – Βενιζέλου η αποπομπή του Θεοχάρη


????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ
Ο γενικός γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, είχε την τύχη του πρώην γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Τάκη Μπαλτάκου: έπρεπε να θυσιαστεί μόνο και μόνο για να συνεχιστεί να εφαρμόζεται η ίδια πολιτική (μένοντας να αποδειχθεί κατά πόσο η καρατόμηση των γραμματέων αποτελεί προπομπό και για την κυβέρνηση του Σαμαρά). Κι όπως η αποπομπή του αντικομμουνιστή  Μπαλτάκου δεν σήμανε την αναίρεση του ακροδεξιού χαρακτήρα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, έτσι κι η ατιμωτική εκδίωξη του Χάρη Θεοχάρη δεν σημαίνει ότι μπαίνει έστω ένα φρένο στην φοροκλοπή και την επίθεση στα εισοδήματα.

Ε, αφού ξιπάστηκε κι ο Στυλιανίδης…


ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ-ΧΑΤΖΗΟΣΜΑΝ     Παρ’ ότι ξέρουμε καλά σε ποιον ακριβώς τόπο πολιτικής γελοιότητος ζούμε, το θράσος και η υποκρισία εξακολουθούν ακόμη και σήμερα ενίοτε να μας εκπλήσσουν. Μετά λοιπόν από μια νύχτα που το φασιστο-ρατσιστικό DEB σάρωσε σε Ροδόπη και Ξάνθη και που όλοι (ανεξαιρέτως) οι πολιτικοί κοπρίτες που ευδοκιμούν ανατολικά του Νέστου θα έπρεπε να είναι βαθιά κρυμμένοι στις τρύπες τους και να αυτομαστιγώνονται για την επί δεκαετίες πολιτική τους εγκληματική δραστηριότητα (ΚΑΙ στον συγκεκριμένο τομέα), απομείναμε ενεοί παρακολουθώντας τον πολύ κύριο Ευριπίδη Στυλιανίδη να βγαίνει στα κανάλια και στο facebook και να κουνά το δάχτυλο στην…κακιά Αθήνα, που ξέχασε τη Θράκη. 

Εκθεση Vodafone: Οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τα τηλέφωνα πολιτών


ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση Vodafone: Οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τα τηλέφωνα πολιτών

Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σ΄ όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί αφότου ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, αποκάλυψε στις εφημερίδες την έκταση των παρακολουθήσεών τους.
Η Vodafone, η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, δήλωσε πως κυβερνητικές υπηρεσίες σ΄ ένα μικρό αριθμό χωρών στις οποίες δραστηριοποιείται, έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυό της, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να υποκλέπτουν όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες στα δίκτυά της.
Ο έλεγχος των υπηρεσιών ασφαλείας σ” όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, έχει ενισχυθεί αφότου ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ένας πρώην σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας, αποκάλυψε στις εφημερίδες την έκταση των παρακολουθήσεών τους.
Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν προκάλεσαν διεθνή αναταραχή, καθώς φάνηκε πως στα προγράμματα παρακολουθήσεων που εφάρμοζαν αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες, περιλαμβάνονταν τηλέφωνα και ηλεκτρονικές επικοινωνίες απλών πολιτών.
Η Vodafone έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα μια «Έκθεση Γνωστοποίησης» (Disclosure Report) στην οποία αναφέρει πως, ενώ σε πολλές από τις 29 χώρες στις οποίες επιχειρεί, κυβερνητικές υπηρεσίες χρειάζονται δικαστική εντολή για να υποκλέψουν επικοινωνίες των πελατών της, υπάρχουν ορισμένες χώρες στις οποίες δεν απαιτείται τέτοια εντολή.
Η εν λόγω έκθεση των 40.000 σελίδων είναι η πιο συνολική μέχρι σήμερα επισκόπηση του πώς οι κυβερνήσεις παρακολουθούν τις συνομιλίες και τις κινήσεις των πολιτών τους, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».
Η Vodafone αναφέρει στην έκθεση αυτή πως δεν μπορεί να δώσει μια πλήρη εικόνα όλων των αιτημάτων που δέχεται, επειδή σε ορισμένες χώρες είναι παράνομο να αποκαλύψει αυτή την πληροφορία.
«Σ” ένα μικρό αριθμό χωρών, ο νόμος υπαγορεύει ότι συγκεκριμένες υπηρεσίες και αρχές μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ενός παρόχου υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, παρακάμπτοντας οποιαδήποτε μορφή επιχειρησιακού ελέγχου εκ μέρους του παρόχου επί της νομιμότητας των υποκλοπών», αναφέρει η εταιρεία.
Η Vodafone δεν κατονόμασε τις χώρες όπου αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά στο έγγραφο καλεί τις κυβερνήσεις να τροποποιήσουν τη νομοθεσία ώστε οι υποκλοπές να μπορούν να γίνονται μόνο με νόμιμη αιτιολογία.
πηγή: AMΠΕ

Ορκωμοσία Σίσι και ψυχρή υποδοχή από τη Δύση


Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ορκίσθηκε σήμερα Πρόεδρος της Αιγύπτου, σε μια τελετή με υποβαθμισμένη την παρουσία των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την καταστολή των διαφωνούντων μετά την ανατροπή πέρυσι του ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι εκλογές του περασμένου μήνα, που οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κέρδισε ο Σίσι με 97% των ψήφων, διεξήχθησαν έπειτα από τρία χρόνια αναταραχής αφότου μια λαϊκή εξέγερση τερμάτισε 30 χρόνια εξουσίας του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο ήταν εξαιρετικά αυστηρά, με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης να είναι σταθμευμένα σε στρατηγικά σημεία καθώς ο Σίσι ορκιζόταν ενώπιον των δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να προστατεύει την ενότητα της Αιγύπτου, το νόμο και τα συμφέροντα του λαού της.

Ισορροπία ισχύος Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν πριν την επόμενη σύγκρουση


Ένας προγραμματισμένος αυτοκινητόδρομος και οι πυκνές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο πολέμου μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχει υπάρξει μια σημαντική άνοδο σε συγκρούσεις κατά μήκος της λεγόμενης «γραμμής επαφής» που χωρίζει τις δυνάμεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ από τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν.

Επίσης, στα περίπου 1.000 χιλιόμετρα μακρά σύνορα [μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και τις ίδιας της Αρμενίας], σημειώνονται επίσης περιστατικά με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και σποραδικές επιθέσεις σε διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό αποδεικνύει περαιτέρω την εύθραυστη κατάσταση της ασφάλειας, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει τον κίνδυνο ότι η σύρραξη θα μπορούσε γρήγορα να κλιμακωθεί, να επεκταθεί και να εξαχθεί γρήγορα σε άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Τουρκίας και ίσως ακόμη και του Ιράν.

(1) Η σχεδιαζόμενη κατασκευή ενός αυτοκινητόδρομου είναι πιθανό να προκαλέσει έναν στρατιωτικά εσφαλμένο υπολογισμό του Αζερμπαϊτζάν, στο ευρύτερο πλαίσιο της αύξησης των εκατέρωθεν ανταλλαγών πυρών και επιθέσεων των ελεύθερων σκοπευτών κατά μήκος της γραμμής επαφής. 

Αλβανικές μεθοδεύσεις και η θεσμική θωράκιση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου

Αλβανικές μεθοδεύσεις και η θεσμική θωράκιση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου

Αλβανικές μεθοδεύσεις και η θεσμική θωράκιση του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου
Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, πιστός υπηρέτης της προσπάθειας για να δοθεί στην Αλβανία το χρίσμα της προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταβάλει άοκνες προσπάθειες για την ευόδωση των προσπαθειών του με πλήρη ανιδιοτέλεια.
 
Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ζητήσει το παραμικρό αντάλλαγμα των θυσιών και των κόπων του που είναι εξ όσων φαίνεται μεγαλύτεροι και αυτού του Αλβανού ομολόγου του

ΝΕΟ “ΑΥΤΟΓΚΟΛ” ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ !!!


meionotiko_sxoleio louketo
Αριστείδης Μάτιος
 Η απίστευτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να βάλει Λουκέτο σε 18 Μειονοτικά Σχολεία – Θα γεμίσει η Θράκη με Ισλαμικά ιεροσπουδαστήρια

Την ώρα που το τουρκόφιλο DEB και οι σκιώδεις μηχανισμοί του προξενείου σαρώνουν ολόκληρη τη Θράκη προσηλυτίζοντας με γοργούς ρυθμούς μουσουλμανόπουλα, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε (ΦΕΚ 1317 στις 23 Μαΐου του 2014) να βάλει λουκέτο σε 18 μειονοτικά σχολεία στον Έβρο, στην Ξάνθη και τη Ροδόπη!

Γιατί οι Γερμανοί θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο



Οι ευρωεκλογές πέρασαν και οι Γερμανοί επανήλθαν… δριμύτεροι με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μας απειλεί με «μεταρρυθμίσεις ή έξοδο από το ευρώ», όσο και εάν μετά το Βερολίνο προσπάθησε να τα μαζέψει.

Επίσης, αίσθηση προκάλεσε και η εκτίμηση του ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί και ένα νέο πακέτο βοήθειας, αν και μικρότερο των δύο προηγούμενων και δεν θα ξεπεράσει τα 10 δισ., το οποίο ασφαλώς θα συνοδευθεί με νέο μνημόνιο.

Γιατί οι Γερμανοί όμως θέλουν να μας «δέσουν» με νέο δάνειο;

Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΑΓΟΡΙΤΗ..(Εξαιρετικό!)


Στην Αμερική τρέχουν να κρυφτούν από την επέλαση του τυφώνα και στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κρυφτούμε πουθενά, από την επέλαση των αρπακτικών κάθε είδους.

Συμβαίνει να είμαι από τους ελάχιστους – μετά συγχωρήσεως – που δεν έχω κανενός είδους ιδιοκτησία, ούτε ακίνητο, ούτε χωραφάκι, ούτε καν ένα αυτοκίνητο. Είμαι ένας εντελώς άγευστος μεζές για τους μαυραγορίτες. Ακόμα και στη Τράπεζα να χρωστάω δεν μου δίνει κανείς σημασία γιατί δεν υπάρχει φαϊ για άρπαγμα τίποτα.

Το μυθιστόρημα του Νίκου Ζήγρα με έμπνευση τον Άκη και τις μίζες



Βιβλίο για τα χρόνια που πέρασε δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο έγραψε ο ξάδερφός του

Βιβλίο για τα χρόνια που πέρασε δίπλα στον Άκη Τσοχατζόπουλο έγραψε ο ξάδερφός του, Νίκος Ζήγρας.

Η ιδέα για το βιβλίο, που μοιάζει να αποτελεί μια περιγραφή του AKIS GATE, γεννήθηκε μέσα στη φυλακή.