Ετικέτες

Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

Ορκωμοσία Σίσι και ψυχρή υποδοχή από τη Δύση


Ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι ορκίσθηκε σήμερα Πρόεδρος της Αιγύπτου, σε μια τελετή με υποβαθμισμένη την παρουσία των δυτικών συμμάχων, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες για την καταστολή των διαφωνούντων μετά την ανατροπή πέρυσι του ισλαμιστή ηγέτη Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι εκλογές του περασμένου μήνα, που οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κέρδισε ο Σίσι με 97% των ψήφων, διεξήχθησαν έπειτα από τρία χρόνια αναταραχής αφότου μια λαϊκή εξέγερση τερμάτισε 30 χρόνια εξουσίας του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Χόσνι Μουμπάρακ.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο ήταν εξαιρετικά αυστηρά, με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και άρματα μάχης να είναι σταθμευμένα σε στρατηγικά σημεία καθώς ο Σίσι ορκιζόταν ενώπιον των δικαστών του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου να προστατεύει την ενότητα της Αιγύπτου, το νόμο και τα συμφέροντα του λαού της.

Οι δρόμοι γύρω από το δικαστήριο είχαν αποκλεισθεί από το πρωί. Η Κυβέρνηση κήρυξε τη σημερινή ημέρα επίσημη αργία. Κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, τη συμβολική εστία της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ όπου σπάνια εμφανίζονται πλέον διαδηλωτές, νεαροί πωλούσαν μπλουζάκια με τη φωτογραφία του Σίσι με τα μαύρα γυαλιά ηλίου του.

Σχολιαστές σε κρατικά και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης έπλεξαν το εγκώμιό του, αποφεύγοντας να αναφερθούν στις εκτεταμένες καταχρήσεις που γίνονται, σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα φέρει σταθερότητα και θα διασώσει την οικονομία.

Πολλοί Αιγύπτιοι συμμερίζονται αυτή την ελπίδα, αλλά η υπομονή τους είναι περιορισμένη. Οι διαδηλώσεις τους έχουν ανατρέψει δύο ηγέτες τα τρία τελευταία χρόνια και η συμμετοχή στις εκλογές, που ήταν μόλις 47%, δείχνει πως ο Σίσι δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο ήταν όταν ανέτρεψε τον Μόρσι.

"Ο Σίσι πρέπει να κάνει κάτι στις πρώτες 100 ημέρες του, ο κόσμος θα παρακολουθεί στενά και μπορεί να υπάρξει και άλλη επανάσταση. Ετσι είναι ο λαός σ` αυτή τη χώρα", λέει ο 21χρονος φοιτητής Θεολογίας Ασραα Γιούσεφ. Οι δυτικές χώρες, οι οποίες είχαν ελπίσει πως η ανατροπή του Μουμπάρακ το 2011 θα οδηγούσε σε μια νέα εποχή δημοκρατίας, παρακολούθησαν την πολιτική μετάβαση της Αιγύπτου να παραπαίει.

Πηγή ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/133506#sthash.9VruwHzp.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου