Ετικέτες

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Μαχητής του ΙΚ καλεί να κατακτηθεί η Κωνσταντινούπολη



Μαχητής του ΙΚ εκαλεί μέσω βίντεο Τούρκους συμπατριώτες του να εξεγερθούν εναντίον του «απίστου» προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μαχητής που δηλώνει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος εμφανίστηκε σε ένα βίντεο όπου προτρέπει τους Τούρκους συμπατριώτες του να εξεγερθούν εναντίον του «απίστου» προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να συμβάλουν να κατακτηθεί η Κωνσταντινούπολη.
Μιλώντας άπταιστα τουρκικά, ο μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, που έχει διαγώνια περασμένο στον ώμο του ένα τουφέκι, κατηγορεί τον Ερντογάν κατά τη διάρκεια του μαγνητοσκοπημένου υλικού ότι «ξεπουλάει την χώρα στους σταυροφόρους» και ότι επιτρέπει την πρόσβαση των αμερικανικών δυνάμεων στις τουρκικές βάσεις «μόνο και μόνο για να κρατήσει την θέση του».

Σαν σήμερα το 1227 πέθανε ο Τζένγκις Χαν



Σαν σήμερα το 1227 πέθανε ο Τζένγκις Χαν

Τζένγκις Χαν, μογγόλος στρατηλάτης, που άφησε στους επιγόνους του ένα κράτος μεγαλύτερο από την Ευρώπη.

Ο Τζένγκις Χαν (Μογγολικά: Чингис Хаан, που σημαίνει καθολικός κυβερνήτης) (1162 – 18 Αυγούστου 1227) ήταν Μογγόλος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης. Ένωσε τις μογγολικές φυλές και ίδρυσε την Αυτοκρατορία των Μογγόλων (1206 – 1368), μια από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες στην ιστορία. Γεννημένος στη φυλή Μποργιτζήν, δημιούργησε έναν ισχυρό στρατό και έγινε ένας απο τους σημαντικότερους και πλέον επιτυχημένους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία.
Παρά το γεγονός ότι ο Τζένγκις Χαν σε πολλές περιοχές του κόσμου θεωρείται κατ’ εξοχήν αιμοβόρος κατακτητής, στη Μογγολία είναι μια αγαπητή προσωπικότητα και θεωρείται ως ο πατέρας του μογγολικού έθνους. Πριν γίνει Χαν (Хаан, ελλ. Κυβερνήτης), εξόντωσε και κατόπιν ένωσε πολλές από τις νομαδικές φυλές της ανατολικής και κεντρικής Ασίας και τους έδωσε ταυτότητα ως Μογγόλους.

18 Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς ξεκινά τον Αγώνα στην Μακεδονια


Pavlos_Melas-2

Στις 18 Αυγούστου 1904 ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Πληροφορηθέντες οι Τούρκοι από διάφορους καταδότες περί της εισόδου και της δράσης του Παύλου Μελά έθεσαν προς καταδίωξή του πολυάριθμο τουρκικό απόσπασμα. Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού ο Παύλος Μελάς άρχισε ν΄ αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες με βάση τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο.

Τριγμοί στην εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία



Υποτροπιάζει η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκεπτόταν τη Γιάλτα, στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου προήδρευσε συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου.
Αναζωπυρώνονται οι φόβοι υποτροπής του εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου, οι οποίες ενίσχυσαν τους φόβους για κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας.

Η Εταιρεία της Θούλης, ο ναζισμός και η γερμανική προσπάθεια για ταυτότητα.



αρχείο λήψης (2)του Αλέξανδρου Δρίβα, υποψήφιου Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων.
Τέτοιες μέρες, το 1918, ιδρύθηκε στη Γερμανία μια μυστικιστική οργάνωση, η λεγόμενη Εταιρεία της Θούλης. Ο Πυθέας, ο γεωγράφος από τη Μασσαλία, την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, ονόμαζε ως «Ύστατη Θούλη», τη βορειότερη περιοχή της Ευρώπης. Η εν λόγω οργάνωση, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη Γερμανία μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και υπήρξε το προπύργιο για τη δημιουργία και τον πολλαπλασιασμό ακραίων φωνών της Γερμανίας, που όπως ο Αδόλφος Χίτλερ, θεωρούσαν πως «η Γερμανία μαχαιρώθηκε πισώπλατα» στη Συνθήκη των Βερσαλλιών το 1919.
Ο ρόλος της Εταιρείας στη δημιουργία κλίματος και στη σφυραλάτηση φιλοπόλεμων ιδεολογημάτων, ήταν καθοριστικός για τη συνέχεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το σημαντικό όμως στοιχείο, είναι οτι ανέδειξε πάγιες γερμανικές θέσεις για το πώς όφειλε η Γερμανία να ατενίζει την Ευρώπη και τον κόσμο. Μπορεί τα μέσα των προς των επίτευξη στόχων να εξελίσσονται, ωστόσο οι στόχοι παραμένουν σταθεροί. Όπως πίστευε ο Θουκυδίδης, η ανθρώπινη φύση στηρίζεται σε τρείς παράγοντες: Στον φόβο, στη δόξα και στο συμφέρον. Από το 1993 και τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Γερμανία, βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και δεν υπάρχει πιο ψύχραιμη οδός, από τη μελέτη ορισμένων γεγονότων που διαμόρφωσαν το ιστορικό της γίγνεσθαι κατά τον 20ο αιώνα.

Πολύνεκρη έκρηξη στην καρδιά της Μπανγκόκ


Πολύνεκρη έκρηξη χθές στο κέντρο της Μπανγκόκ στην Ταϊλάνδη, η οποία συγκλόνισε την πρωτεύουσα.
Στο αίμα πνίγηκε χθες η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ. Η έκρηξη βόμβας έξω από ινδουιστικό βωμό, προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις αλλοδαποί τουρίστες, αλλά και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Παρότι μέχρι αργά το απόγευμα κανείς δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για τη βόμβα, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης διατύπωνε την άποψη ότι στόχος του πολύνεκρου χτυπήματος ήταν η καταστροφή της οικονομίας.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί στον ινδουιστικό βωμό Εραουάν, ο οποίος βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους και πιο πολυσύχναστους κυκλοφοριακούς κόμβους στο κέντρο της πόλης. Πολύ κοντά στο σημείο της επίθεσης βρίσκονται μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και εμπορικά κέντρα με κτίρια γραφείων όπως, εξάλλου, και ένα νοσοκομείο.

Πιθανό οι πίθηκοι να μπορούν να μιλήσουν



Η μελέτη πάνω σε έναν γορίλα οδήγησε μια ερευνητική ομάδα να θέσει υπό αμφισβήτηση την πεποίθηση ότι οι άνθρωποι είναι τα μόνα πρωτεύοντα που έχουν ικανότητα ομιλίας.

Ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουϊσκόνσιν στις ΗΠΑ ανακάλυψε ότι ένας γορίλας με το όνομα «Κόκο» ανέπτυξε την ικανότητα τρόπους ομιλίας και είναι σε θέση να επικοινωνήσει φραστικά.
Κάτι τέτοιο ίσως ενδέχεται να οδηγήσει στην κατάρριψη της αντίληψης ότι οι πίθηκοι μπορούν να επικοινωνούν μόνο μέσω στιγμιαίων κραυγών, σε περιπτώσεις επίθεσης κάποιου αρπακτικού.
Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου διεξήγαγαν την μελέτη πάνω σε ένα 44χρονο γορίλα που είχε στο μεταξύ μάθει την νοηματική προκειμένου να επικοινωνεί με τους φροντιστές του. Ο γορίλας πρακτικά βρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους τις τελευταίες 4 δεκαετίες. Η ανακάλυψη έγινε μετά την παρακολούθηση 70 ωρών οπτικού υλικού με πρωταγωνιστή το γορίλα.
Ο επικεφαλής της ομάδας Μάρκους Πέρλμαν δήλωσε: «Ξεκίνησα με την ιδέα ότι θα μελετήσω τις χειρονομίες της Κόκο αλλά καθώς έβλεπα τα βίντεο, την είδα να ασκεί αυτές τις καταπληκτικές φωνητικές πρακτικές».

Rondo à la Krakowiak


Χορεύοντας κρακόβιακ, υπό τους ήχους του Σοπέν.Χορεύοντας κρακόβιακ, υπό τους ήχους του Σοπέν.

Σύνθεση του Φρέντερικ Σοπέν για πιάνο και ορχήστρα, που φέρει τον αριθμό 14 στην εργογραφία του σπουδαίου γαλλοπολωνού συνθέτη. Το Ρόντο α λα Κρακόβιακ (Rondo à la Krakowiak) είναι από τα λιγότερα γνωστά έργα του.
Γράφτηκε στη Βαρσοβία το 1828 από τον 18χρονο Σοπέν, υπό την καθοδήγηση του δασκάλου του Γιόζεφ Έλσνερ και είναι το τρίτο κατά σειρά έργο του για πιάνο και ορχήστρα. Η σύνθεση έχει έντονο πολωνικό άρωμα και βασίζεται σε ένα αναγεννησιακό χορό, τον Κρακόβιακ (Χορός της Κρακοβίας, Κρακοβιακός), αρκετά δημοφιλή στους κύκλους των αριστοκρατών της εποχής. Ρόντο (Rondo) είναι μουσική φόρμα με εύθυμο και ζωηρό χαρακτήρα.

Αντρέ-Ζακ Γκαρνερέν 1769 – 1823


Αντρέ-Ζακ Γκαρνερέν

Γάλλος αεροναύτης, ο πρώτος που χρησιμοποίησε συστηματικά και με επιτυχία το αλεξίπτωτο.
Ο Αντρέ-Ζακ Γκαρνερέν (André-Jacques Garnerin) γεννήθηκε στο Παρίσι στις 31 Ιανουαρίου 1769. Σπούδασε φυσικός και ασχολήθηκε με τα αερόστατα, για τα οποία είχε αληθινό πάθος. Το 1793 έγινε επιθεωρητής του Γαλλικού Στρατού και ένα από τα πρώτα του μελήματα ήταν να ενθαρρύνει τη χρήση αεροστάτων για στρατιωτικούς σκοπούς.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Πρώτου Συνασπισμού (1792-1797), όταν οι μεγάλες μοναρχίες της Ευρώπης προσπάθησαν ανατρέψουν τη Γαλλική Επανάσταση, συνελήφθη αιχμάλωτος από τους Άγγλους και παραδόθηκε στους συμμάχους τους Αυστριακούς, οι οποίοι τον φυλάκισαν στη Βούδα για δύο χρόνια. Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία άρχισε να πραγματοποιεί ανυψώσεις με αερόστατα και να πειραματίζεται με το αλεξίπτωτο.

Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος 1827 – 1888


Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος
Λάκων πολιτικός, με σημαντική πολιτική δράση κατά τον 19ο αιώνα. Ανέλαβε επανειλημμένα βουλευτικά και υπουργικά καθήκοντα, ενώ διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής για οκτώ ημέρες (6 -14 Ιουλίου 1879).
Ο Νικόλαος Παπαμιχαλόπουλος γεννήθηκε το 1827 στο χωριό Χάρακας της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, που ταυτίζεται με τον σημερινό Δήμο Μονεμβασίας. Δεν πήγε σχολείο, ούτε πραγματοποίησε πανεπιστημιακές σπουδές. Ήταν αυτοδίδακτος, με έμφυτη ρητορική ικανότητα.
Από νεαρή ηλικία αναμίχθηκε ενεργά στην πολιτική, πολιτευόμενος στην επαρχία του. Το 1856 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Επιδαύρου Λιμηράς και, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, εκλέχθηκε γραμματέας της Βουλής επί προεδρίας Αλέξανδρου Κοντόσταυλου.

Οι ομογενείς της Αμερικής πάλι στο πλευρό της μητέρας πατριδας



image

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε δύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Οίκο από τον προσωπάρχη Ντένις ΜακΝτόναλντ και έκτακτη συμμετοχή του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν αποφάσισε την σύσταση «διϋπουργικών ομάδων εργασίας» για τη διερεύνηση πιθανών τομέων βοήθειας προς την Ελλάδα ώστε η χώρα μας να μπορέσει να κρατηθεί όρθια μπροστά στα σκληρότερα και υφεσιακά μέτρα λιτότητας του νέου Μνημονίου.

Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι για πρώτη φορά στα πεντέμισι χρόνια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι ΗΠΑ ανέλαβαν ουσιαστική πρωτοβουλία να διερευνήσουν σε συνεργασία με παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας τις δυνατότητας παροχής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Τη συνάντηση – που οργανώθηκε στο «Δωμάτιο της Συνθήκης με τους Ινδιάνους» του Old Executive Building – άνοιξε με καλωσόρισμα ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, που τόνισε το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης, του προέδρου Ομπάμα και του αντιπροέδρου Μπάιντεν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την πρόθεση να αναζητηθούν τρόποι να βοηθηθεί η χώρα κι ο ελληνικός λαός.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 18 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1841
Πρώτη γραπτή μαρτυρία για τον Καραγκιόζη στην αθηναϊκή εφημερίδα «Ταχύπτερος Φήμη»: «Την 21 του παρόντος, θα παρουσιαστεί εις Ναύπλιον η κωμωδία του Καραγκιόζη, έχουσα αντικείμενον τον Χατζ-Αββάτην και Κουσζούκ-Μεϊμέτην».
1937
Ιδρύεται η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία TOYOTA.