Ετικέτες

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Τριγμοί στην εύθραυστη εκεχειρία στην Ουκρανία



Υποτροπιάζει η κρίση στην ανατολική Ουκρανία, ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και των ρωσόφωνων αυτονομιστών το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκεπτόταν τη Γιάλτα, στη χερσόνησο της Κριμαίας, όπου προήδρευσε συνεδρίασης του Κρατικού Συμβουλίου.
Αναζωπυρώνονται οι φόβοι υποτροπής του εμφυλίου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου, οι οποίες ενίσχυσαν τους φόβους για κατάρρευση της εύθραυστης εκεχειρίας.

Τουλάχιστον δύο άνδρες του κυβερνητικού στρατού και αρκετοί άμαχοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων που διεξήχθησαν σε δύο μέτωπα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Τα δύο μέτωπα
Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στη Σαρτάνα, μια κωμόπολη με έντονο ελληνικό στοιχείο, 20 χλμ. βόρεια της Μαριούπολης. Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι, στην Αζοφική Θάλασσα, αποτέλεσε ένα από τα πιο θερμά σημεία των συγκρούσεων και στις προηγούμενες φάσεις του εμφυλίου πολέμου, καθώς ενδεχόμενη κατάληψή του από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές θα εξασφάλιζε εδαφική συνέχεια ανάμεσα στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία έχει ήδη ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία, και τις αυτόκλητες «Λαϊκές Δημοκρατίες» των ρωσόφωνων στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ. Το δεύτερο μέτωπο των χθεσινών συγκρούσεων εκτεινόταν γύρω από την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη Γκορλίβκα, βόρεια του Ντονέτσκ, η οποία δέχθηκε τα πυρά του ουκρανικού πυροβολικού.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, επέρριψε τις ευθύνες για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στο Κίεβο, υποστηρίζοντας ότι «παραπέμπουν, πιθανότατα, σε προετοιμασία γενικευμένης επίθεσης». Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός ακολουθεί το ίδιο πρότυπο που είχε οδηγήσει σε κλιμάκωση των εχθροπραξιών πέρυσι τον Αύγουστο και φέτος τον Ιανουάριο. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ότι η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία είναι «εκρηκτική» και θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία εκεχειρίας που επετεύχθη τον περασμένο Φεβρουάριο στο Μινσκ.
Λάδι στη φωτιά των σχέσεων ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο έριξε και η χθεσινή επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χερσόνησο της Κριμαίας. Ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε τη Γιάλτα, όπου ανακοίνωσε μέτρα που αποσκοπούν στην τόνωση του τουρισμού στη χερσόνησο. Με δήλωσή του σε social media, ο Ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, χαρακτήρισε την επίσκεψη Πούτιν «πρόκληση στην πολιτισμένη ανθρωπότητα και συνέχιση του σχεδίου κλιμάκωσης της κρίσης, ενός σχεδίου που υλοποιείται από στρατεύματα και μισθοφόρους της Ρωσίας στο Ντονμπάς», δηλαδή στις ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας. Προσέθεσε δε ότι η Κριμαία μπορεί να έχει μέλλον μόνον ως τμήμα της χώρας του, κάτι που ισχύει και για τον τουριστικό της τομέα.
Στο μεταξύ, η Πολωνία γνωστοποίησε χθες ότι ο νέος πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα την πρώτη περιοδεία του στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 6 Αυγούστου, με βασικό στόχο την άσκηση πίεσης για την ανάπτυξη περισσότερων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, ως απάντηση στη ρωσική «επιθετικότητα». Ο κ. Ντούντα θα επισκεφθεί πρώτα την Εσθονία και στη συνέχεια τη Γερμανία, που εμφανίζεται απρόθυμη να δεχθεί τη μόνιμη εγκατάσταση νατοϊκών στρατευμάτων στην περιοχή, φοβούμενη επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία.
REUTERS
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου