Ετικέτες

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Οι μαρτυρίες για επεμβάσεις της Ρωσικης FSB πληθαίνουν.




Μετά την απαγωγή του ακτιβιστή Dmytro Bulatov στις 22.1.2014 και την κακοποίηση του επι 7 μέρες , στην Ουκρανία, όπου και αφέθηκε ελεύθερος , ενα πλήθος ακόμα μαρτυριών απο πολίτες αλλά και δημοσιογράφους , αναφέρουν πως οι απαγωγείς τους, μιλούσαν Ουκρανικά με έντονη όμως Ρώσικη προφορά. Δεν κατάφεραν ποτέ να τους δούν, αλλά οι ομοιότητες στις καταθέσεις τους δειχνουν πως οι λεγόμενες “ομάδες θανάτου” όπως βαφτίστηκαν απο την Ουκρανική αντιπολίτευση.

Κρούγκμαν: Μπρος φούσκες και πίσω γκρεμός


5/2/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 43 εμφανίσεις
Αδύναμη Δύση, ασταθείς αναδυόμενες
Από όλες τις πλευρές έρχονται οι υφεσιακές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία, καθώς η Δύση είναι αδύναμη και κάθε σοκ σαν κι αυτό που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές (με τα νομίσματα και τις κεντρικές τράπεζες να χάνουν τον έλεγχο) μπορεί να αποδειχθεί αφετηρία νέας κρίσης.
Αυτά αναφέρει μεταξύ άλλων ο (νεοκεϊνσιανός) οικονομολόγος, βραβευμένεος με Νόμπελ, Πολ Κρούγκμαν, σε ανάλυηση στην εφημερίδαNew York Times (NYT), σημειώνοντας πως με λα όσα συμβαίνουν, το τελευταίο που χρειαζόμασταν ήταν μια νέα οικονομική κρίση σε μια χώρα που είναι ήδη αντιμέτωπη με πολιτικές αναταραχές, όπως η Τουρκία.

Χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας του 1941


undefined

Οι Σκοπιανοί έχουν πάθει αμόκ με τα αγάλματα και οι Αλβανοί με τους χάρτες.
Πάλι τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν έναν χάρτη του 1941, του Αλβανού  Αχμέτ Γκάσι(1988-1977)  από την Πρίστινα, που απεικονίζει μια Αλβανία, με εδάφη από Μαυροβούνιο, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόπια (τα μισά) και από την Ελλάδα – σύμφωνα με τα όνειρά του, για ένα μεγάλο αλβανικό κράτος.

Αφιέρωμα στα Θρακιώτικα έθιμα του Καρναβαλιού


Ντίνα Σαμουρκασίδου
φιλόλογος

Οι απαρχές του οδηγούν στην αρχαία Ελλάδα και ο σκοπός της η μαγική υποβοήθηση της γης να βλαστήσει με βοήθεια χορών, πηδημάτων, ποικίλων λαϊκών δρωμένων και μεταμφιέσεων με σκοπό να εξευμενισθούν τα βλαπτικά πνεύματα.

Βασικό γνώρισμα των μασκαράδων είναι η μάσκα, που θεωρείται απόγονος των αρχαίων κωμικών και σατυρικών προσωπείων που φορούσαν οι ηθοποιοί όταν έπαιζαν κωμωδίες και σατυρικά δράματα. Ήταν πήλινες και όμοιες μεταξύ τους.

Emma Goldman: Το Παιδί και οι εχθροί του…




Πρέπει το παιδί να θεωρείται μια ανεξάρτητη προσωπικότητα ή ένα αντικείμενο που διαμορφώνεται σύμφωνα με τις ιδιοτροπίες και τα γούστα των άλλων; Νομίζω ότι αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί από γονείς και δασκάλους. Το εάν το παιδί θα αναπτυχθεί εσωτερικά, εάν όλα όσα αναζητούν εκφραστική διέξοδο θα αφεθούν να έρθουν στο φως ή θα είναι ετεροκαθοριζόμενο, αυτό εξαρτάται από τη σωστή απάντηση σε αυτό το ζωτικής σημασίας ερώτημα.

Στην εποχή μας οι καλοί και άξιοι ευνοούν τις ισχυρές προσωπικότητες. Κανένας άνθρωπος με ευαισθησίες δε θέλει να τον μεταχειρίζονται απλώς και μόνο σαν μηχανή ή σαν ένα καθωσπρέπει και αξιοσέβαστο παπαγαλάκι· η ανθρώπινη ύπαρξη διψάει για αναγνώριση του βαθύτερου εαυτού της.
Και πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ανάπτυξη του ώριμου ανθρώπου περνά από την παιδική ηλικία και ότι οι σύγχρονες αντιλήψεις για τη μόρφωση ή την εκπαίδευσή του στο σχολείο και στην οικογένεια –ακόμη και στην οικογένεια ενός προοδευτικού ή ριζοσπάστη– είναι τέτοιες που πνίγουν τη φυσική ανάπτυξη του παιδιού.

“Όχι” Ελβετίας στη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων



Απροθυμία στη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες και ειδικά χρημάτων που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν έδειξε η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών Έβελιν Βίντμερ-Σλουμπφ, σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση που είχε στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Ενός λεπτού σιγή για την ανθρωπιά που χάσαμε. της Έλλης Αυξεντίου


undefined
Ενός λεπτού σιγή για την ανθρωπιά που χάσαμε, ή μάλλον γι’ αυτήν που ξεπουλήσαμε, σαν τα ακίνητα στους πλειστηριασμούς. «Καρχαρίες χρημάτων», κατασπαράζουν το «αίμα» του πονεμένου Έλληνα. Τόνοι ευρώ και δολαρίων, στοιβάζονται από τη διάλυση, τα δάκρυα και τα αναφιλητά ενός ανθρώπου. Μια χώρα ξετινάχτηκε, από εμπρηστές οικονομίας.

Σαν σήμερα: Ο μεγάλος σεισμός του 1867 που ισοπέδωσε την Κεφαλονιά


undefined
«Καταραμένος» μήνας αποδεικνύεται για το πανέμορφο νησί του Ιουνίου ο Φλεβάρης καθώς το συγκεκριμένο μήνα η Κεφαλονιά έχει ζήσει τους μεγαλύτερους σεισμούς.

Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον Ελληνικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα είχε σημειωθεί σαν σήμερα, στις 4 Φεβρουαρίου του 1867, με επίκεντρο το Ληξούρι, ισοπεδώνοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τη χερσόνησο της Παλικής στη δυτική Κεφαλονιά.
Η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Εκδηλώθηκε στις 4:19 το πρωί της 4 Φεβρουαρίου του 1867, την ώρα που οι περισσότεροι κάτοικοι κοιμόντουσαν.

London Times: Πώς μια συμφωνία του 1916 εμποδίζει την ειρήνη στη Συρία


Η εφημερίδα αναφέρεται στον αγγλογαλλικό σχεδιασμό για το μοίρασμα των αραβικών επαρχιών
London Times: Πώς μια συμφωνία του 1916 εμποδίζει την ειρήνη στη Συρία
Οι αραβικές επαρχίες της καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως χαράχθηκαν το 1916 με τη μυστική συμφωνία Σάικς-Πικό: με μπλε σκούρο η σημερινή Νότια Τουρκία ήταν υπό τον έλεγχο της Γαλλίας, με μπλε ανοικτό η σημερινή Συρία υπό γαλλική επιρρόη, με ροζ το σημερινό Ιράκ και η Ιορδανία υπό βρετανική επιρροή και με κόκκινο ενα κομμάτι του σημερινού Ιράν υπό βρετανικό έλεγχο

Την άποψη πως μια παλιά αγγλογαλλική συμφωνία αποικιοκρατικού χαρακτήρα στη Μέση Ανατολή στέκεται εμπόδιο στην ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, εκφράζει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Times. Πρόκειται για την διαβόητη Συμφωνία Σάικς - Πικό που εκπονήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα το 1916, οπότε η Βρετανία και η Γαλλία μοίρασαν σε σφαίρες επιρροής πολλές από τις αραβικές επαρχίες της τότε καταρρέουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το Facebook έκλεισε 10 χρόνια ζωής


undefined
Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από τότε που ο Mark Zuckerberg ανέβασε (παρέα με τους Eduardo Saverin, Chris Hughes, Dustin Moskovitz) στον αέρα του Internet το Facebook, το δημοφιλέστερο κοινωνικό δίκτυο της εποχής μας, το οποίο ξεκίνησε μεν από τον μικρόκοσμο του πανεπιστημίου Harvard για πλάκα, αλλά έφτασε να αριθμεί στις ημέρες μας περισσότερους από 1.2 δισ. χρήστες σε όλο τον κόσμο!
Φυσικά, η εταιρεία δε θα μπορούσε να αφήσει την επέτειο να περάσει χωρίς να υπενθυμίσει στο κοινό την ιστορία και τα γεγονότα που σημάδεψαν την εξέλιξη του Facebook μέσα στην πρώτη δεκαετία της ζωής του, τα οποία μπορούμε να δούμε στο παρακάτω infographic.
Εσείς πιστεύετε ότι θα καταφέρει να διατηρήσει τα σκήπτρα μέσα στα επόμενα χρόνια ή το κοινό θα στραφεί τελικά σε άλλες επιλογές;
Πηγή : livenews.com.cy/

Χάμπερμας προς Σοσιαλδημοκράτες: Εξευτελίζετε ολόκληρους λαούς

Ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας παρευρέθη την Κυριακή σε εκδήλωση των Σοσιαλδημοκρατών για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας τους εν όψει των ευρωεκλογών. Βέβαια, αν και ο επικεφαλής του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον αποκάλεσε «κρίσιμο σύντροφο», ο φιλόσοφος τους κατέκρινε έντονα για τον συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες τηςΆγκελα Μέρκελ, «για μια πολιτική φιλική προς τους επενδυτές και για πολιτικό εξευτελισμό ολόκληρων λαών».

Το Δελφικό Ε



Το Δελφικό Ε (Έψιλον)

Ή αλλιώς το «Έψιλον εν Δελφοίς» είναι σήμερα ένα πολύ παρεξηγημένο σύμβολο που οι αδαείς θέλουν να το ταυτίζουν, από άγνοια βέβαια, με μυστικές ομάδες, (βλέπε ομάδα Έψιλον), συνομωσίες και άλλου είδους φανταστικές θεωρίες. Αντιθέτως το Δελφικό Έψιλον, δηλαδή το σύμβολο αυτό που ήταν τοποθετημένο (σύμφωνα με τα αρχαία κείμενα και τα ευρήματα), στην κορυφή τού Αετώματος τού Ναού τού Απόλλωνος στους Δελφούς, είχε για τον αρχαίο κόσμο την δικιά του σημαντική αξία και
φιλοσοφία.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥ ΣΙΚΑΓΟΥ ΣΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΣΟΚ














Η Σχολή του Σικάγου είναι μια οικονομική Πανεπιστημιακή σχολή, ενσωματωμένη στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου των ΗΠΑ.
Η σχολή αυτή ιδρύθηκε από τον διεθνούς φήμης καθηγητή οικονομικών και κάτοχο βραβείου Νόμπελ οικονομίας Μίλτον Φρίντμαν, ο οποίος απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 94 ετών.

του Αντώνη Ι. Γρυπαίου – Διεθνολόγου

Όταν ο κοινωνικός δαρβινισμός γίνεται νόμος…




Έχουν γραφτεί πολλά για την αξιολόγηση, όπως έχουν ακουστεί ακόμη περισσότερα για την αξιοκρατία ως ζητούμενο ή ως μεγάλη έλλειψη. Τα λογικοφανή  υπερασπιστικά επιχειρήματα βασίζονται ισχυρά στην κυρίαρχη επιβεβλημένη αντίληψη ότι ”δεν είναι οι άνθρωποι ίσοι ή το ίδιο ικανοί’’, η οποία παρουσιάζεται να έχει ισχύ φυσικού βιολογικού νόμου. Οι θιασώτες περνούν μάλιστα και στην επίθεση, θυμωμένοι: ‘’Μα τι διαστροφή είναι αυτό; Μια κακώς εννοούμενη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων, μας έχει απομακρύνει από τη κοινή λογική, καταδικάζοντας αφενός τους ικανούς ανθρώπους στην ομοιομορφία των μετρίων και αφετέρου αποστερώντας την κοινωνία και ειδικά το δημόσιο από την καλή ποιότητα’’.

Πρόταση βιωματικής διδασκαλίας του φαινομένου του Ναζισμού…




epikentro_kritikes_proseggiseis_tou_nazistikou_fainomenou
Σε θέματα όπως ο ναζισμός, η επίσημη σχολική εκπαίδευση προτιμά τη λήθη ή την επιλεκτική μνήμη έναντι της κριτικής κατανόησης.
Ακολουθεί άσκηση – πρόταση βιωματικής διδασκαλίας του φαινομένου του Ναζισμού, από την Κατερίνα Μπρεντάνου, που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο “Κριτικές προσεγγίσεις του ναζιστικού φαινομένου” των εκδόσεων Επίκεντρο (επιμέλεια: Άγγελος Παληκίδης):
[Η παρούσα άσκηση-πρόταση αναδημοσιεύεται με την άδεια των εκδόσεων "Επίκεντρο".]
Άσκηση 3: Τα 25 σημεία του προγράμματος του κόμματος των Ναζί
Εργασία σε ομάδες (Ο αριθμός και η σύσταση των ομάδων ποικίλει ανάλογα με τις ανάγκες της τάξης).

Επιστολή του Επίκουρου προς τον Μενοικέα…



«Κοίτα να συνηθίσεις στην ιδέα ότι ο θάνατος για μας είναι ένα τίποτα. Κάθε καλό και κάθε κακό βρίσκεται στην αίσθησημας · όμως θάνατος σημαίνει στέρηση της αίσθησης. Γι’ αυτό η σωστή εκτίμηση ότι ο θάνατος δεν σημαίνει τίποτα για μας, μας βοηθά να χαρούμε τη θνητότητα του βίου: όχι επειδή μας φορτώνει αμέτρητα χρόνια αλλά γιατί μας απαλλάσσει από τον πόθο της αθανασίας. Δεν υπάρχει, βλέπεις, τίποτα το φοβερό στη ζωή του ανθρώπου που ‘χει αληθινά συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα το φοβερό στο να μη ζεις.

Στα μεταλλεία της Τσουκικαμάτα: Η γέννηση της ταξικής συνείδησης του Γκεβάρα…




che11
Ερνέστο Γκεβάρα στην Τσουκικαμάτα, 1952.
Στην Τσουκικαμάτα της Χιλής, ανάμεσα στις 13 με 16 Μαρτίου του 1952, είναι που ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα αρχίζει να γίνεται ο “Τσε”. Εκεί αρχίζει να αντιλαμβάνεται πλέον τις έντονες ταξικές ανισότητες, τον καθημερινό αγώνα των εργατών για το μεροκάματο και την άνιση μάχη τους με το Κεφάλαιο που γέννησε ο ιμπεριαλισμός στη Νότια Αμερική.

Η Τέχνη του Πολέμου – Sun Tzu



 
 
 
 
 
 
1 Vote

sun-tzu01
“Οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να μάθουν τους νόμους του πολέμου,
πολύ περισσότερο να τους εφαρμόσουν”
Η γνώση της τέχνης του πολέμου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Είναι δρόμος που οδηγεί στην επιτυχία ή στην ήττα. Συνεπώς, πρέπει να τον γνωρίζει και να τον εφαρμόζει ο μαχητής σε βάθος. Δεν έχει φτάσει στις μέρες μας αρχαιότερη πραγματεία περί πολέμου, από το έργο του Κινέζου στρατηγού Sun Tzu «Η Τέχνη του Πολέμου». Γράφτηκε στην λεγόμενη «κλασική» Κινεζική περίοδο, πιθανόν μεταξύ του 400 π.κ.ε. και του 320 π.κ.ε.
Ο Sun Tzu ΔΕΝ είναι ένας ακόμα ανόητος κι αιμοδιψής στρατηγός της ιστορίας. Από την πρώτη σελίδα της πραγματείας του, άλλωστε ορίζει τον πόλεμο ως την έσχατη λύση. Και δηλώνει σαφώς ότι θα πρέπει να φροντίζουμε να είναι όσο γίνεται πιο σύντομος για να επιφέρει το ελάχιστο δυνατό κόστος σε ζωές και υλικά αγαθά και στους δύο αντιπάλους.

Μαστίχα Χίου: από τα χαρέμια των σουλτάνων… στον Λευκό Οίκο






Ο Γιάννης Μανδάλας, διευθύνων σύμβουλος της Mediterra Mastiha Shops, μιλά στο timetv για τη βιομηχανία της μαστίχας που αργά αλλά σταθερά δημιουργείται στη χώρα
Στο νησί της Χίου έχει τη βάση της η παραγωγή της μαστίχας, γύρω από την οποία δημιουργείται ένας τζίρος της τάξης των 30 εκατ. ευρώ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV
 Τι αντιπροσωπεύει η μαστίχα στην τοπική οικονομία;
Διαχρονικά η μαστίχα ήταν κάτι πολύ σημαντικό στην οικονομία της Χίου. Σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντική. Οι τρεις βασικοί πυλώνες για τη Χίο είναι η ναυτιλία – πάντα ήταν στην πρώτη θέση –, μετά οι άδηλοι πόροι από την ομογένεια και μετά η μαστίχα. Οι πόροι που προέρχονται από τη μαστίχα είναι σημαντικότεροι από τον τουρισμό.