Ετικέτες

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Άρθουρ Κλαρκ, "Το άστρο": εξερευνώντας τα όρια της θρησκευτικής πίστης


Ο  Άρθουρ Κλαρκ είναι κατά τη γνώμη μου ο σπουδαιότερος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, αφού κατάφερε με τα έργα του να γεφυρώσει το χάσμα που συνήθως χωρίζει  τα κείμενα αυτού του είδους από την κυρίως λογοτεχνία. Γνωστός για τη φιλοσοφική του διάθεση, στοχάστηκε πάνω στη μοίρα του ανθρώπου, τη φύση του κόσμου και του Θεού, και με ποιητικό τρόπο ενσωμάτωσε την φιλοσοφία στην επιστημονική φαντασία. Το διήγημα που ακολουθεί γράφτηκε πρωτίστως με το στόχο να προβληματίσει τον αναγνώστη για τα όρια της πίστης.

Ο μυστικός στρατός των Γερμανών μετά τη συντριβή του Β’ ΠΠ




Μυστικό στρατό οργάνωναν, μετά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στελέχη των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων (Βέρμαχτ) και των Waffen SS, σύμφωνα με τα μυστικά αρχεία της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, τα οποία ήρθαν στο φως σχεδόν 60 έτη αργότερα.
Βάσει των εγγράφων που ήρθαν στο φωςπερίπου 2.000 Γερμανοί, πρώην αξιωματικοί, όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων και των Waffen SS, αποφάσισαν την οργάνωση ενός μυστικού στρατού, το 1949, με σκοπό την προστασία των Γερμανών από τους Σοβιετικούς κατακτητές. Η μυστική αυτή οργάνωση δημιούργησε δίκτυο πληροφοριών σε όλη τη Γερμανία, παρακολουθώντας, ακόμα και σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς.

Λιαντίνης – Ο Ελληνικός πεσιμισμός…




pessimism-wisdom-optimism
Έρχομαι τώρα στα τέσσερα σημεία που δείχνουν την κακή πορεία της παιδείας μας.
Το πρώτο σημείο της άγνοιας και της πλάνης είναι ότι δεν μας έ­μαθαν ποτές, πως οι έλληνες στάθηκαν ένας κόσμος άκρα μελαγ­χολικός.

Το Μεγάλο Σχίσμα Ανατολής και Δύσης [16 Ιουλίου 1054]




Με τον όρο Σχίσμα εννοούμε τη διάσπαση της αδιαίρετης κατά την πρώτη χιλιετία Χριστιανικής Εκκλησίας, που συνέβη συμβατικά το 1054.
Το Σχίσμα επηρεάστηκε από πολιτικούς, πολιτιστικούς και οικονομικούς παράγοντες, αλλά η βασική του αιτία δεν ήταν κοσμική, αλλά θεολογική.
Οι Χριστιανοί της Ανατολής και της Δύσης διαφωνούσαν για τις Παπικές αξιώσεις και το Filioque.
Πολλούς αιώνες πριν από το Σχίσμα προέκυψαν ορισμένες διαφορές ανάμεσά τους, που σταδιακά τους αποξένωσαν.