Ετικέτες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Π.Καρύκα : “Οι Στρατιώτες στο Αιγαίο (1470-79)”


Όταν ξέσπασε ο Α’ Ενετουρκικός Πόλεμος, το 1466, οι Βενετοί προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους στην Πελοπόννησο, αλλά ηττήθηκαν. Τότε, μη διαθέτοντες σοβαρές χερσαίες δυνάμεις αποφάσισαν να πλήξουν τους Τούρκους με τον στόλο τους. Ο ενετικός στόλος, υπό τον Πέτρο Μοτσένιγο, διαθέτων 100 περίπου γαλέρες, έπλευσε αρχικά στη Μεθώνη. Από εκεί παρέλαβε 1.000 περίπου Στρατιώτες, τους περίφημους Έλληνες ελαφρούς ιππείς και ανοίχτηκε στο Αιγαίο με σκοπό να καταστρέψει «παν το τουρκικόν».
Ο υποπλοίαρχος μιας ενετικής γαλέρας, ο Κοριολανός Κιππίκος, περιγράφει τους Στρατιώτες ως «άνδρες μεγάθυμους και ικανούς προς πάσαν ανδρείαν επιχείρησιν. Ούτοι δι’ αιφνιδίων επιδρομών τοσούτων έφθειραν την υπό τους Τούρκους Πελοπόννησον, ώστε μεταποίησαν το μέρος τούτο εις αληθή ερημίαν…Φέρουσιν ασπίδα, σπάθη και λόγχη, ολίγοι θωράκιον και οι πλείστοι βαμβάκινον θώρακα δι’ ου υπερασπίζονται κατά των εχθρικών κτυπημάτων. Ανδρειότεροι πάντων είναι οι εν Ναυπλίω, πόλη κείμενη εν τη χώρα των Αργείων».

Π.Καρύκα : “Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, από το Μάτζικερτ στην άλωση του 1204″


Posted by netakias.com στο Σεπτεμβρίου 17, 2014
Μετά την συντριβή στο Μάτζικερτ (1071) η Βυζαντινή Αυτοκρατορία εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικοστρατιωτικής παρακμής και οικονομικής και θεσμικής κρίσης. Ωστόσο η άνοδος στον θρόνο της δυναστείας των Κομνηνών, με πρώτο τον Αλέξιο, σηματοδότησε το σταμάτημα της παρακμιακής αυτής πορείας και έδωσε και πάλι στην Αυτοκρατορία μέρος της παλαιάς ισχύος και αίγλης.
Οι διάδοχοι του Αλεξίου, Ιωάννης και Μανουήλ, συνέχισαν το έργο του – με μόνη άτυχη στιγμή την συντριβή του στρατού του Μανουήλ από τους Σελτζούκους στο Μυριοκέφαλο (1176).

Παύλος Φύσσας έφυγε στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 – Για μια πολιτική δολοφονία επιβάλλεται να μιλάμε πολιτικά…

 

Των Social Waste
Όταν μας ζητήθηκε από τη συντακτική ομάδα του Hit&Run να γράψουμε αυτό το άρθρο για τον Παύλο, η αλήθεια είναι ότι αμφιταλαντευτήκαμε πολύ σχετικά με το περιεχόμενό του. Στην αρχή, είπαμε να γράψουμε κάτι για τη μουσική που αγαπούσε, τη ραπ, τη «δεύτερη γενιά» του ελληνικού χιπ χοπ στην οποία ανήκε ο Παύλος αλλά και εμείς οι ίδιοι, και το πως αυτή η γενιά έζησε την εξέλιξη αυτού του κινήματος στην Ελλάδα. Από την άλλη όμως, και παρόλο που πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τη μέρα που οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής σκοτώσανε τον Παύλο, υπάρχει ακόμα κάτι που μας κάθεται στο λαιμό: εκείνο το «να μη μιλήσουμε πολιτικά» της χιπ χοπ κοινότητας σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Επειδή λοιπόν για μια πολιτική δολοφονία εμείς θεωρούμε ότι επιβάλλεται να μιλάμε πολιτικά, αυτό θα κάνουμε σε αυτό το άρθρο. Για το χιπ χοπ σου τα ‘χουμε γράψει και αλλού, και ίσως επανέλθουμε με την πρώτη ευκαιρία.

Για τον Παύλο τώρα…

Η Δύση της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και ο ρόλος της Σκωτίας !! ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ!!


Η πάλαι ποτέ κραταιά Βρετανική Αυτοκρατορία και η χαμένη τιμή της που απωλέσθηκε μαζί με τα εδάφη της. Η συρρίκνωση και το μεγάλο στοίχημα του σημερινού δημοψηφίσματος


“O ήλιος ποτέ δεν δύει στη Βρετανική Αυτοκρατορία”. Το μοτίβο των Βρετανών για τον 19ο και 20ο αιώνα. Κατά πόσο αυτό ισχύει σήμερα; Καθόλου. Μετά το τέλος του Β’ Π. Πολέμου η Βρετανική Αυτοκρατορία συρρικνώνεται και πλέον, βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ στη Δύση της.
Στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι ψηφίζουν για την ανεξαρτησία τους. Ένα πιθανό ΝΑΙ, θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα για το νησί.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, λίγο πριν την εκκίνηση του δημοψηφίσματος φέρνουν τη θετική ψήφο μπροστά έναντι της αρνητικής, αυξάνοντας την πιθανότητα αυτονόμησης μετά από 307 χρόνια “ενότητας” με τους Άγγλους. Όλα βέβαια, είναι οριακά.
Η κοινή γνώμη φαίνεται πως στρέφεται υπέρ της ανεξαρτησίας, ωστόσο πολλοί δήλωναν αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή εκφράζοντας ανησυχίες για το οικονομικό μέλλον της χώρας των κιλτ.
Ο Economist έγραφε την προηγούμενη εβδομάδα ότι “οι Σκωτσέζοι την τελευταία στιγμή θα ψηφίσουν χρησιμοποιώντας σωστά το κεφάλι τους”, από την άλλη όμως ουδείς μπορεί να μην λάβει στα σοβαρά τους οπαδούς του “ναι” και το κόμμα SNP, που καλούν προς απόσχιση εδώ και τώρα.

ΟΙ Η.Π.Α ΕΞΕΤΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ.


Οι Η.Π.Α εξετάζουν το ενδεχόμενο επιθέσεων εδάφους στο Ιράκ σε περίπτωση που θεωρηθούν αναποτελεσματικές οι εναέριες επιδρομές.

epithesiusa

  Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει μία χερσαία επιχείρηση στο Ιράκ, εάν οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών του ισλαμικού κράτους (EI) κριθούν ως  αναποτελεσματικές,γράφει η εφημερίδα ”Kommersant”, σήμερα Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου.

Ebola, le Pentagone sinstalle en Afrique



Mondialisation.ca,18 septembre 2014

Face à l« épidémie sans précédent dEbola, qui se répand de façon exponentielle en Afrique occidentale », le président Obama a annoncé que « à la demande du gouvernement libérien », les Etats-Unis établiront « un centre de commandement militaire au Liberia ». Il sagit dun « quartier général de commandement de la force conjointe » spécifie le Commandement Africa des Etats-Unis (dont l « aire de responsabilité » couvre tout le continent, sauf lEgypte). Le quartier général, aux ordres du général Darryl Williams (déjà sur le terrain au Libéria) disposera dau moins 3000 militaires étasuniens, dun pont aérien et dun centre de tri au Sénégal. Cest ce quartier général qui exercera la fonction de « commandement et contrôle » de lopération internationale anti-Ebola, qui prévoit lenvoi de personnel médical et dhôpitaux de campagne. Selon Obama, cest « un exemple de ce qui se passe quand lAmérique prend le leadership pour affronter les plus grands défis mondiaux ». Quil a listés dans son récent discours urbi et orbi, affirmant que seule lAmérique a « la capacité et la volonté de mobiliser le monde contre les terroristes de lIsis », de « battre le rappel mondial contre lagression russe », et de «contenir et anéantir lépidémie dEbola ».

Η άνοδος του Χαλιφάτου…


 


ISIS-Flag
Γράφει ο Μανόλης Πλούσος
Σε καμία άλλη περιοχή του κόσμου η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται αντιμέτωπη με τόσο περίπλοκες καταστάσεις όσο στον Περσικό Κόλπο. Ελάχιστες περιοχές γνώρισαν την τελευταία τεσσαρακονταετία τέτοιας έκτασης καταρράκωση και καταστροφή. Η γειτνίαση διαφορετικών λαών, τα θρησκευτικά ζητήματα και βεβαίως το πετρέλαιο εξηγούν την κατάσταση αυτή. Στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου ο Κόλπος έγινε το πεδίο ανταγωνισμού της Ε.Σ.Σ.Δ. και των Η.Π.Α., ενώ με την κατάρρευση της Ε.Σ.Σ.Δ., οι Η.Π.Α. αποφάσισαν να οικοδομήσουν στην περιοχή μια αδιαφιλονίκητη κυριαρχία εγκαθιστώντας στρατιωτικές βάσεις μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991. Τα συμφέροντα της αναπτυγμένης Δύσης, καθώς εξαρτάται ενεργειακά από τα τεράστια αποθέματα πετρελαίου του Κόλπου, επιβάλλουν τον έλεγχο της περιοχής καθώς και την αποτροπή κυριαρχίας κάποιου εχθρικού προς τα δυτικά συμφέροντα κράτους. Με εξαίρεση το Ιράν, καμία άλλη χώρα του Κόλπου δεν δείχνει ικανή να κυριαρχήσει. Ή μήπως όχι…;

Όταν οι Βρετανοί ξεγέλασαν τους Σκωτσέζους για τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας



Ήταν το 1974 όταν ο καθηγητή οικονομικών Gavin McCrone διεξήγαγε μια μυστική μελέτη για την Αγγλική κυβέρνηση τονίζοντας ότι σχεδόν όλο το πετρέλαιο της Βόρειας θάλασσας ανήκει στη Σκωτία.  Η μελέτη ανέφερε ότι τα αποθέματα πετρελαίου ήταν πολύ μεγαλύτερο από ό, τι οι περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποίησαν.