Ετικέτες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Εμπόδιο η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά των βορείων έναντι των νοτίων

 

Εμπόδιο η ψευτοηθικολογική συμπεριφορά των βορείων έναντι των νοτίων
Το βαθύ χάσμα ανάμεσα στις νότιες και βόρειες χώρες της ευρωζώνης, επισημαίνει σε άρθρο γνώμης ο διακεκριμένος Βέλγος οικονομολόγος και καθηγητής στο LSE, Πολ Ντε Γκρού, το οποίο δημοσιεύει η εφημερίδα Le Soir με τίτλο «Πολλοί οι Ψευτοηθικολόγοι στην Ευρωζώνη».

Μετά το κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης Υπουργών, φέρνουν και το Νόμο περί ευθύνης Τραπεζιτών

 

Αναρτήθηκε από τον/την epikairos στο Δεκεμβρίου 9, 2012
nomos-prostasias-trapezonΣ.Σ. Μιλάμε για Μαφία…
Σε μια “έννομη” απάτη προχωράει η κυβέρνηση προκειμένου να παράσχει την απαραίτητη ασπίδα στους τραπεζίτες, για να εκποιήσουν αντί κλάσματος της πραγματικής τους αξίας τα ομόλογα που κατέχουν στο πρόγραμμα επαναγοράς που αποφάσισε το Eurogroup, χωρίς να έχουν λόγο οι μέτοχοι.
Κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό, να γίνει τέτοια κίνηση χωρίς γενική συνέλευση των τραπεζών. Πάνε να το περάσουν με απόφαση του Δ.Σ.

ΑΠΟΔΟΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΟΜΗΤΕΣ

 

/

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων

Μετά τη Μεταπολίτευση του 1974, περισσότερο δε κατά την τελευταία δεκαετία έχει εμφανισθεί μία πολύχρωμη και θορυβώδης ομάδα ιστορικών αποδομητών. Προσπαθούν να αλλάξουν ό,τι γνωρίζαμε μέχρι τώρα για τον Ελληνισμό, να αλλοιώσουν την εθνική μας ταυτότητα, να γκρεμίσουν ήρωες και μάρτυρες, να αθωώσουν τις ξένες κατακτήσεις και τους εθνικισμούς των γειτόνων. Άλλοι δίνουν έμφαση στην προπαγάνδα κατά του εθνικού και εκπαιδευτικού ρόλου της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κάποιοι άλλοι επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού. Και μία άλλη ομάδα άρχισε μετά
το 2000 να υλοποιεί τη συμφωνία Γ. Παπανδρέου-Ισμαήλ Τζεμ. Θέλει να εξωραΐσει την οθωμανική καταπίεση και να γράψει σχολικά βιβλία αρεστά στους Τούρκους.

Πώληση υποβρυχίων , Προτείνει ο ειδικός συντονιστής προκειμένου να «διασωθούν» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

 



Του Τασου Τελλογλου
Την πώληση δύο εκ των υποβρυχίων τύπου 214, που προορίζονται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, προτείνει ο συντονιστής για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Νίκος Αναστασόπουλος, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η συνέχιση της ναυπηγοεπισκευαστικής τους δραστηριότητας.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συγκεκριμένη πρόταση είναι η επικρατέστερη μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών που έχουν υποβληθεί από τον συντονιστή στους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εθνικής Αμύνης Πάνο Παναγιωτόπουλο και έχουν συζητηθεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αναστασόπουλος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να ενθαρρύνει τη λύση της πώλησης των υποβρυχίων, καθώς:

Ο "πόλεμος με τις πέτρες"-Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους εορτασμούς για την 25η επέτειο ίδρυσης της Χαμάς

Ο "πόλεμος με τις πέτρες"



undefined
Η Ιντιφάντα προκάλεσε το θάνατο χιλιάδων Ισραηλινών και Παλαιστίνιων τα τελευταία 25 χρόνια. Με πέτρες στα χέρια οι Παλαιστίνιοι αντιτάχθηκαν στην ισραηλινή κατοχή και την αμφιλεγόμενη πολιτική εποικισμού.

Ήταν σαν σήμερα το 1987, όταν ισραηλινό φορτηγό έπεφτε πάνω σε αυτοκίνητα Παλαιστινίων κοντά στον προσφυγικό οικισμό Τζαμπαλίγια. 4 από τους επιβαίνοντες έχασαν της ζωή τους. Ακολούθησαν διαδηλώσεις θεωρώντας ότι δεν επρόκειτο για δυστύχημα, αλλά για πράξη εκδίκησης για το θάνατο ενός Ισραηλινού. Οι διαδηλώσεις ήταν τόσο μαζικές που ξέφυγαν από τα γεωγραφικά όρια της Αν. Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Όχθης. Ακολούθησαν οδομαχίες νεαρών Παλαιστίνιων που έριχναν πέτρες εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.

«Αποτέλεσμα της κατοχής»
Νεαροί Παλαιστίνιοι με πέτρες στα χέρια
Έτσι ξεκίνησε η Ιντιφάντα, η εξέγερση. Μέχρι την υπογραφή των συμφωνιών του Όσλο το 1993, αντιπαρατάχθηκαν δυο άνισοι αντίπαλοι: οι νεαροί Παλαιστίνιοι με πέτρες στην αρχή κι αργότερα με βόμβες Μολότωφ και οι Ισραηλινοί στρατιώτες με όπλα και τανκς. «Η κύρια αιτία των συγκρούσεων κατά την άποψή μου ήταν η κατοχή μετά τον πόλεμο των 6 ημερών του 1967», υποστηρίζει ο Μοσέ Μαόζ, καθηγητής στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. «Επί 20 χρόνια οι Παλαιστίνιοι έζησαν σε καθεστώς κατοχής. Μπορεί οι συνθήκες να ήταν κάπως πιο χαλαρές, ήταν όμως κατοχή. Κανείς δεν μπορούσε να κινηθεί ελεύθερα, υπήρχαν περιορισμοί και ταπεινώσεις». Ο Ισραηλινός επιστήμων υποστηρίζει ότι η κατοχή ήταν η αντίδραση στο κύμα επιθέσεων από τους Παλαιστίνιους.

Ο Μαχντί Αμπντούλ Χάντι από την Παλαιστινιακή Ακαδημαϊκή Εταιρεία Διεθνών Σχέσεων περιγράφει τις φοβερες συνθήκες διαβίωσης των συμπατριωτών του στα κατεχόμενα και υποστηρίζει ότι με την Ιντιφάντα οι Παλαιστίνιοι ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι θα ήταν διατεθειμένοι να ζήσουν ειρηνικά δίπλα στους Ισραηλινούς υπό τον όρο ότι εκείνοι θα σέβονταν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματά τους και θα αναγνώριζαν ότι το 22% των κατεχόμενων, η Γάζα και η Αν. Ιερουσαλήμ ανήκει στους Παλαιστίνιους. Στο τέλος της πρώτης Ιντιφάντα 1550 Παλαιστίνιοι και 420 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους.

«Θρησκευτικοί οι λόγοι του εποικισμού»
Συμβάλει στην ασφάλεια του Ισραήλ η επέκταση των εβραϊκών οικισμών;Στη συνέχεια οι Παλαιστίνιοι χρησιμοποίησαν ειρηνικά μέσα αντίστασης. Έκλειναν για ώρες τα καταστήματά τους, δεν πλήρωναν φόρους και σταμάτησαν να αγοράζουν ισραηλινά προϊόντα. Την οικοδόμηση οικισμών για εποίκους που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα παρά τις δύο συμφωνίες του Όσλο το 93 και το 95, τη παρομοίασαν με απαρχάιντ. Θεωρούν ότι η εποικιστική πολιτική δημιουργεί τετελεσμένα που θα επηρεάσουν τη μελλοντική χάραξη συνόρων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Ο πολιτικός επιστήμων Εφραίμ Ινμπάρ από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Μπεγκίν – Σαντάντ αποκρούει το επιχείρημα και θεωρεί ότι η εποικιστική πολιτική έχει θρησκευτικούς λόγους.

«Εθνική θρησκεία είναι η Εβραϊκή», λέει, «εθνικά και θρησκευτικά κίνητρα συνδέονται απολύτως μεταξύ τους. Ορισμένοι Ισραηλινοί ανατρέχουν στην ιστορία και στην Βίβλο και βλέπουν μια χώρα όπου αναπτύχθηκε ο εβραϊκός πολιτισμός. Και θέλουν να ζήσουν στη χώρα που έζησαν οι προφήτες τους. Η χώρα που περιγράφεται στη Βίβλο ξυπνά εθνικά συναισθήματα σε μερικούς Ισραηλινούς. Δεν ανήκω σε αυτούς, αλλά μπορώ να το καταλάβω». Σε κάθε επιχείρημα υπάρχει και το αντεπιχείρημα της άλλης πλευράς. Ό,τι η συνεχιζόμενη εποικιστική πολιτική συμβάλει στην ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ, κάτι που αμφισβητείται στο μεταξύ ακόμη και από Ισραηλινούς. Οι εξελίξεις 25 χρόνια μετά το ξέσπασμα της πρώτης Ιντιφάντα και στη συνέχεια της δεύτερης, οδηγούν κατά τα φαινόμενα και σε τρίτη.

Kersten Knipp/Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Σπύρος Μοσκόβου
http://www.dw.de
 

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι στους εορτασμούς για την 25η επέτειο ίδρυσης της Χαμάς

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κατίμπα της πόλης της Γάζας, προκειμένου να παραστούν στους εορτασμούς της 25ης επετείου της ίδρυσης της Χαμάς.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του εξόριστου επί χρόνια ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στη Γάζα.
Η Χαμάς γιορτάζει φέτος μερικές ημέρες νωρίτερα την 25η επέτειο της ίδρυσης του κινήματός της ώστε να συμπέσει με την επέτειο της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης, της Ιντιφάντα, που ξέσπασε στις 8 Δεκεμβρίου του 1987 στη Λωρίδα της Γάζας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε πάντως ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της κυβέρνησης της Χαμάς έχουν «τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να εγγυηθούν την ασφάλεια κατά τους εορτασμούς». Εκατοντάδες αστυνομικοί και δεκάδες ένοπλοι κουκουλοφόροι των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κάσαμ, της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, φρουρούν την πλατεία.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Economist: Η Ελλάδα δεν έχει καταδικάσει "διάσημο" φοροφυγά

 

 

Την ατιμωρησία των διάσημων Ελλήνων φοροφυγάδων από την ελληνική κυβέρνηση, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις που έχει δώσει στην τρόικα, θίγει σε άρθρο του με τίτλο «Αμφιβολίες για τις ικανότητες» το περιοδικό Economist. Ξεκινά με μια σύντομη αναδρομή, λέγοντας πως «η ελληνική ελίτ συνήθιζε να συγκεντρώνει κεφάλαια σε λογαριασμούς ελβετικών τραπεζών για λόγους ασφαλείας. Μέχρις ότου η χώρα να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, οι φόβοι ξαφνικής υποτίμησης ή παγώματος της μεταφοράς κεφαλαίων διογκώνονταν. Εν συνεχεία έσκασε το κύμα της μεταφοράς κεφαλαίων από τη μαύρη οικονομία στους φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

Διάλεξη για το σύστημα αντικατασκοπίας της ΕΟΚΑ

 




Ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟΣ Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού διοργανώνει την Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012, στις 19:15, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας (Αρχ. Μακαρίου 39 και Μπουμπουλίνας) στη Λευκωσία, επιστημονική διάλεξη. Ομιλητής θα είναι ο δρ Ανδρέας Κάρυος, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Το Σύστημα Αντικατασκοπίας της ΕΟΚΑ 1955 -1959:
Διασφαλίζοντας την Επιβίωση του Ένοπλου Ενωτικού Κινήματος».
Παρά την έκδοση δεκάδων βιβλίων (βασισμένων σε μαρτυρίες αγωνιστών) για τον Κυπριακό Αγώνα, η ένοπλη δράση της ΕΟΚΑ υπήρξε αντικείμενο ελάχιστων ακαδημαϊκών μελετών. Συνεπακόλουθα, κρίσιμες πτυχές της επανάστασης στην Κύπρο παραμένουν μέχρι σήμερα άγνωστες, οδηγώντας στην υιοθέτηση αυθαίρετων συμπερασμάτων, παρερμηνειών και παρανοήσεων. Η διάλεξη επιδιώκει να καλύψει μέρος του υφιστάμενου ελλείμματος, εξερευνώντας συγκεκριμένες πτυχές του συστήματος αντικατασκοπίας της ΕΟΚΑ μέσα από τα Βρετανικά Αρχεία.
Ο δρ Ανδρέας Κάρυος ολοκλήρωσε με επιτυχία τις διδακτορικές του σπουδές στην Ιστορία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Για περισσότερες πληροφοριες τηλ. 99666222 και 22347474.
http://www.philenews.com/digital/

Ποιος είναι σήμερα ο πετυχημένος δάσκαλος




του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη
Δάσκαλου-Συγγραφέα

Η κοινωνία της κατανάλωσης, του συμφέροντος και της εκμετάλλευσης έχει δημιουργήσει ρήγματα σε έναν από τους στυλοβάτες της εκπαίδευσης, στο δάσκαλο. Η αμφισβήτηση, η υποβάθμιση και κυρίως η αδιαφορία, μείωσαν το κύρος του δασκάλου. Αν σκεφτούμε ότι «το έργο του δασκάλου είναι σπουδαίο και βασικό για την ύπαρξη της κοινωνίας...υψηλότερου και ανώτερο από τις τέχνες των άλλων ανθρώπων» (1), τότε θα κατανοήσουμε γιατί γίνεται αυτή η πολεμική σε ένα πνευματικά ευγενές έργο. Και αν υπάρχει μια κοινωνική αντίσταση, αυτή διακρίνεται από τους προικισμένους εκπαιδευτικούς που έχουν καταλάβει ποιος είναι ο ρόλος τους. Ο δάσκαλος επιφορτίζεται συνήθως τον ρόλο: (2)

Greater Kurdistan: a New Actor on Middle East Map?

Greater Kurdistan: a New Actor on Middle East Map?



*Στην πολιτική πίσω από μια εκκωφαντική επικαιρότητα υπάρχουν οι υπόγειες διεργασίες.Μια τέτοια περιγράφει το άρθρο που παρατίθεται κατωτέρω.Το πώς με συνέπεια και συνέχεια οικοδομείται στον χρόνο και τον χώρο το Μεγάλο Κουρδιστάν.Κορμός του το ανεξάρτητο Κράτος του Νοτίου Κουρδιστάν, το οποίο θα πλαισιώνεται από τις διεθνώς αναγνωρισμένες Ομοσπονδίες του Βορείου,Δυτικού και Ανατολικού Κουρδιστάν -ειδικά δε η παρουσία του Βορείου Κουρδιστάν θα πρέπει να θεωρείται ως επιβεβλημένη-.Οι διεργασίες αυτές - αποτέλεσμα και του αγώνα των Κούρδων-έχουν προκαλέσει το διεθνές ενδιαφέρον ως προκύπτει από την καταγραφή των διπλωματικών κινήσεων χωρών όπως της Τουρκίας, των ΗΠΑ,της Αρμενίας, του Καναδά,του Ιράκ
.Δεν είναι μόνο ότι το Μεγάλο Κουρδιστάν θα αποτελέσει μια χώρα με περίοπτη θέση στην διεθνή αγορά εξαιτίας του πλούτου που διαθέτει το υπέδαφος του (πετρέλαιο και φυσικό αέριο) Είναι και το γεγονός ότι πολλές χώρες επιθυμούν να επιτύχουν σημαντικά ωφελήματα ως διακομιστικοί σταθμοί-για το Κουρδικό Πετρέλαιο και φυσικό αέριο- πρός τις διεθνείς αγορές, αλλά να αποτελέσουν και εμπορικούς εταίρους Πρέπει ακόμα να επισημανθεί το γεγονός οτι οι Κούρδοι δεν διεκδικούν χώρο έξω απο αυτόν που Ιστορικά τους ανήκει αλλά και δεν διάκεινται εχθρικά προς τους Αραβες και πρός λαούς απο των οποίων τα καθεστώτα υπέφεραν τα πάνδεινα.Σε στρατιωτικό επίπεδο θα είναι ένα πανίσχυρο κράτος, διαθέτοντας τις δυνάμεις των Πεσμεργκά οι οποίες και καθημερινά αυξάνουν την ισχύ που διαθέτουν σε όλα τα επίπεδα αλλά και το PKK το οποίο πλέον αποτελεί διεθνή στρατό με στρατιωτική παρουσία σε όλη την επικράτεια του

Μύθοι που μας αποκοιμίζουν



Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
Του Γιώργου Κωστούλα
Σήμερα: Πέντε μύθοι για την Ελληνική γλώσσα. Πέντε "εθνικά" αναμασήματα φυλετικής υπεροψίας και εθνοπρεπούς ιδεοληψίας περί ελληνικής υπεροχής, μοναδικότητας κλπ. Που όμως δεν μας χρειάζονται για να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας γι΄ αυτό που όντως είναι, να τη σεβόμαστε και να την υπηρετούμε χωρίς αυτοβαυκαλιστικά συμπλέγματα.

Οι πέντε μύθοι-προϊόντα εθνικιστικής ονείρωξης σε επικεφαλίδες: Ότι η ελληνική γλώσσα είναι η πλουσιότερη από όλες τις γλώσσες, ότι αυτή είναι η μόνη συμβατή με τους Η/Υ, ότι για μια ψήφο δεν καθιερώθηκε το 1776 ως η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ, ότι (λόγω της σπουδαιότητάς της) η Apple διαθέτει πρόγραμμα εκμάθησης αρχαίων Ελληνικών, το καλούμενο Hellenic Quest, ότι τα αρχαία Ελληνικά έχουν, αφενός ψυχοθεραπευτική δράση και αφετέρου αναπτύσσουν τις ηγετικές ικανότητες των στελεχών επιχειρήσεων.

Το νέο αυτόματο Καλάσνικοφ



Το νέο αυτόματο Καλάσνικοφ
Αντρέι Κισλιακόφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
Τέλος στην κυριαρχία των περίφημων αυτομάτων «Καλάσνικοφ», όπως τα ξέραμε, για πάνω από μισό αιώνα. Μετά τη συγκέντρωση της παραγωγής φορητών όπλων σε μία μόνο εταιρεία, τα σχέδια προβλέπουν την παραγωγή ενός νέου ρωσικού πυροβόλου όπλου.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, και επιβλέπων την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, δήλωσε ότι η συνένωση των εταιρειών θα βοηθήσει μεταξύ άλλων, στη μείωση της παραγωγής των ρώσικων όπλων που γίνεται στην ανατολική Ευρώπη, χωρίς άδεια. Πηγή: RIA NovostiΟ νέος γίγαντας της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, που δημιουργήθηκε από την συνένωση των εργοστασίων Izhmash και Izhteh στην πόλη «οπλοστάσιο» της Ρωσίας, Ιζέβσκ, θα φέρει το όνομα του θρυλικού σχεδιαστή όπλων, με την επωνυμία : Κονσέρν «Καλάσνικοφ».

Ο απελευθερωτικός χαρακτήρας του Κινηματογράφου

 



Αθήνα-Το "ΑΤΤΙΚΟΝ" στην Κατοχή

Γράφει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας
Νίκος Θεοδοσίου

Οι πρώτες εικόνες που έστειλαν στον κόσμο τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετά την φυγή των Ταλιμπάν από την Καμπούλ, ως δείγμα της απελευθέρωσης των ανθρώπων από ένα καταπιεστικό καθεστώς αλλά και επιστροφής στην ειρηνική ζωή μετά από δεκαετίες πολέμου, ήταν αυτές της επαναλειτουργίας ενός κινηματογράφου της πόλης. Η μαζική προσέλευση χιλιάδων ανδρών στην πρώτες προβολές ξεπερνούσε κατά πολύ τη συνηθισμένη κοσμοπλημμύρα που παρατηρείται σε άλλες χώρες σε ταινίες με μεγάλη επιτυχία. Η χαρά στα πρόσωπα αυτών των θεατών δεν ήταν απλώς προφανής, είχε πάθος και ένταση.

Η Χ.Α ΔΙΑΓΡΑΦΕΙ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ:"ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΣΥΝΟΡΑ"

 

Οι Κοσμολογικές και Οντολογικές θεωρίες των Αρχαίων Ελλήνων

 



του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Η φιλοσοφία στα πρώτα της βήματα επεδίωξε την ερμηνεία βασικών «θεολογικών» όρων, που έδιναν απαντήσεις στα μέχρι τότε αναπάντητα ερωτήματα του αρχαίου κόσμου. Άρχισε να κάνει λόγο για «τα πράγματα του ουρανού», για «τα πράγματα υπό κάτω της γης», για την «αρχή» από την οποία τα πάντα απέκτησαν την οντότητα τους. Πρεσβεύει ότι ο κόσμος είναι δυνατόν να κατανοηθεί ως ενότητα προερχόμενη από μια «αρχή». Ότι υπάρχει «γίγνεσθαι» που το χαρακτηρίζει η ύπαρξη αυστηρών νόμων και που δεν μπορεί να επηρεάσει ο άνθρωπος, η φύση και το υφιστάμενο σύμπαν τελικώς είναι κόσμος, «τάξη».

Ο ζωγράφος Vincent Van Gogh (1853-1890)

Ο ζωγράφος Vincent Van Gogh (1853-1890)



Αυτοπροσωπογραφία με κομμένο αυτί, 1889

Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου
ζωγράφου

Η επιλογή μου να παρουσιάσω το συγκεκριμένο έργο του Van Gogh, μέσα από τα εκατοντάδες εξαιρετικά έργα, που έχει ζωγραφίσει στη δυσανάλογα μικρή, για τον όγκο και την ποιότητα της τέχνης του, καλλιτεχνική διαδρομή, δεν είναι τυχαία. Επέλεξα αυτό το έργο, για να καταστήσω περισσότερο φανερή την υπαρξιακή σχέση που είχε αναπτύξει ο τραγικός καλλιτέχνης με την τέχνη του.

Η ποιήτρια Κική Δημουλά

 


 


Του δάσκαλου-συγγραφέα
Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη

Η ποιήτρια Κική Δημουλά ανήκει στην ποιητική γενιά του 60 μαζί με τις ποιήτριες Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ζέφη Δαράκη, Ρούλα Αλαβέρα, Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Νανά Ησαΐα και Αμαλία Τσακνιά. Θεωρείται ως η πιο σημαντική εκπρόσωπος της δεύτερης μεταπολεμικής γενιάς, γιατί με τις καινοτομίες που εισήγαγε στην θεματολογία της κατόρθωσε να γίνει η πιο καταξιωμένη από την κριτική και αγαπητή από το αναγνωστικό κοινό ποιήτρια.

Καραγκιόζης Καραγκιοζόπουλος

 

 


«Όλος ο κόσμος του ένα φτηνιάρικο πανάκι τεντωμένο,
φώτα αχνόφεγγα κι απόκοσμες σκιές»


Γράφει ο Μιχάλης Χατζάκης

Το Θέατρο Σκιών, απόσταγμα λαϊκής θυμοσοφίας και αισθητικής, ακολουθεί τη μοίρα και την πείρα του δημοτικού μας τραγουδιού. Προφορική παράδοση από στόμα σε στόμα, που διυλίζει κι ολοκληρώνεται με τη διαδικασία της ελεύθερης μεταφοράς. Κάθε προικισμένος καραγκιοζοπαίχτης προσθέτει κι αυτός κι από ένα μικρό λιθαράκι στο όλο οικοδόμημα, για να διατηρείται η παλαιότητά του και να συντηρείται η δομική του αντοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο καραγκιοζοπαίχτης εξακολουθεί να κρατάει ακόμα τα πρωτεία των λαογραφικών αναζητήσεων. Δεν απαρνιέται τίποτα παλιό, απλούστατα δέχεται μέσα του και το καινούργιο. Έτσι δημιουργείται μια συνένωση στοιχείων που εκπροσωπεί τα ήθη και τα έθιμα κάθε γενιάς που πέρασε διαβατάρισσα από τα μαντράκια με τους σκονισμένους πάγκους.

ΣΠΗΛΑΙΑ...Ιερά λατρείας

ΣΠΗΛΑΙΑ...Ιερά λατρείας






Της Ελευθερίας Αναγνωστάκη- Τζαβάρα
Ποιήτριας-τ. Γ. Γραμ. Ε.Ε.Λ.

Σπήλαια του Δυρού στη Μάνη, των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, των Λιμνών στα Καλάβρυτα, Ιωαννίνων στην Ήπειρο και Φράγχθι στην Ερμιονίδα. Δικταίον άντρο των Λασσιθιώτικων βουνών και Ιδαίον Άντρο του Ψηλορείτη, άντρο της Ειλειθυίας στην Κνώσσια Αμνισσό και των Νυμφών της Ομηρικής Ιθάκης και όλα τα σπήλαια του Πανός. Σπηλιά των Άρκτων στην Αρκαδία και Κωρύκειον Άντρο των Δελφών, Νεκρομαντείο του Αχέροντα και Μαντείο του Τροφώνιου στη Λειβαδιά, σπηλιά του Κρήτα Επιμενίδη και του Κένταυρου Χείρωνα στο Πήλιο και εσύ Σαλαμίνιο σπήλαιο του Ευριπίδη.