Ετικέτες

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Το νέο αυτόματο Καλάσνικοφ



Το νέο αυτόματο Καλάσνικοφ
Αντρέι Κισλιακόφ, ειδικά για τη Russia Beyond the Headlines
Τέλος στην κυριαρχία των περίφημων αυτομάτων «Καλάσνικοφ», όπως τα ξέραμε, για πάνω από μισό αιώνα. Μετά τη συγκέντρωση της παραγωγής φορητών όπλων σε μία μόνο εταιρεία, τα σχέδια προβλέπουν την παραγωγή ενός νέου ρωσικού πυροβόλου όπλου.Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, και επιβλέπων την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, δήλωσε ότι η συνένωση των εταιρειών θα βοηθήσει μεταξύ άλλων, στη μείωση της παραγωγής των ρώσικων όπλων που γίνεται στην ανατολική Ευρώπη, χωρίς άδεια. Πηγή: RIA NovostiΟ νέος γίγαντας της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, που δημιουργήθηκε από την συνένωση των εργοστασίων Izhmash και Izhteh στην πόλη «οπλοστάσιο» της Ρωσίας, Ιζέβσκ, θα φέρει το όνομα του θρυλικού σχεδιαστή όπλων, με την επωνυμία : Κονσέρν «Καλάσνικοφ».
«Θα σταματήσουμε την παραγωγή των πλαστών ¨καλάς¨»
«Θέλουμε να στηρίξουμε την ίδρυση της εταιρείας μέσω της συνένωσης. Η νέα εταιρεία, θα είναι σε θέση να συγκεντρώσει το βιομηχανικό δυναμικό και να οικοδομήσει ένα σύγχρονο εργοστάσιο πυροβόλων όπλων», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην ίδρυση του νέου κονσέρν.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν, και επιβλέπων την αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας, δήλωσε ότι η συνένωση των εταιρειών θα βοηθήσει μεταξύ άλλων, στη μείωση της παραγωγής των ρώσικων όπλων που γίνεται στην ανατολική Ευρώπη, χωρίς άδεια. «Είμαι βέβαιος ότι με σημαία το εργοστάσιο «Καλάσνικοφ», όχι μόνο θα αναγεννήσουμε στο Ιζέβσκ την παραγωγική διαδικασία σύγχρονων φορητών όπλων, που είναι ανώτερα και πιο αξιόπιστα από τα αντίστοιχα ξένα μοντέλα, αλλά θα σταματήσουμε την παραγωγή πλαστών «καλάς» στην νέα γενιά χωρών του ΝΑΤΟ».

Αποθέματα του ΑΚ-74, για 15-20 χρόνια


Το φθινόπωρο του περασμένου έτους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να παραγγείλει το πιο δημοφιλές μοντέλο «ΑΚ» των τελευταίων δεκαετιών, το AK-74. Η απόφαση του υπουργείου Άμυνας ελήφθη με γνώμονα ότι σε κάθε Ρώσο στρατιωτικό αντιστοιχούν 17(!) καλάσνικοφ, διασκορπισμένα σε αποθήκες και σε στρατόπεδα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αποθέματα της Ρωσίας σε «AK» αρκούν για άλλα 15 - 20 χρόνια.


Το αυτόματο καλάσνικοφ, σχεδιάστηκε το 1947 κι εντάχθηκε στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 1949. Γρήγορα, έγινε παγκόσμια γνωστό και σήμερα είναι το πιο διαδεδομένο μικρό φορητό όπλο στον κόσμο. Στον πλανήτη μας, κυκλοφορούν από 70 έως 105 εκατομμύρια όπλα, διαφόρων εκδόσεων του αυτομάτου καλάσνικοφ και το όπλο έχει ενταχθεί επιχειρησιακά σε 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Αφρική, από καιρό ονομάζεται «όπλο της ελευθερίας» και μάλιστα, το «καλάς» διακοσμεί το εθνόσημο της Μοζαμβίκης και της Ζιμπάμπουε.

Πλεονεκτήματα το νέου ρωσικού όπλου, ΑΚ-12
Στις αρχές Νοεμβρίου, στο πολύγωνο δοκιμών της αμυντικής επιχείρησης «Tochmash», κοντά στη Μόσχα, ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές βολές του νέου ρώσικου αυτόματου όπλου AK-12, που σχεδίασε ο επικεφαλής σχεδιαστής του «Izhmash», Βλαντίμιρ Ζλόμπιν.

Το AK-12 έχει ήδη προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον σε όλες τις στρατιωτικές και αστυνομικές υπηρεσίες. Στη βάση το νέου αυτόματου, θα δημιουργηθεί μια σειρά στρατιωτικών μοντέλων σε ευρεία γκάμα όπλων. Σε αυτά, περιλαμβάνονται πιστόλια, πολυβόλα, τουφέκια και ελαφρά πολυβόλα όπλα για τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και αυτόματα όπλα ειδικού σκοπού.

Το νέο αυτόματο, θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι στο ΑΚ-74. Το AK-12, θα μπορεί να χρησιμοποιείται με ένα χέρι, ο γεμιστήρας θα χωράει μέχρι 60 φυσίγγια ,το διπλάσιο αριθμό από το προηγούμενο μοντέλο, κι αντί για ένα ενιαίο κορμό θα διαθέτει τρεις εναλλάξιμους, για φυσίγγια διαφορετικών διαμετρημάτων. Οι εκτοξευτές χειροβομβίδων, οι ειδικοί βραχίονες, όλος ο συμπληρωματικός εξοπλισμός, θα είναι εντελώς διαφορετικός, από ότι είναι σήμερα.

Τα νέα όπλα στις διεθνείς αγορές
Η περσινή χρονιά ήταν κυριολεκτικά «εκρηκτική» για την εταιρεία, από την πλευρά της παρουσίασης των προϊόντων της σε διεθνείς εκθέσεις. Και δεν ήταν μόνο στις παραδοσιακές για τα ρωσικά όπλα αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Το περασμένο φθινόπωρο, μια αντιπροσωπεία της «Izhmash», για πρώτη φορά παρουσίασε στην έκθεση DSEi στο Λονδίνο αυτόματα καλάσνικοφ και «Nikonov», τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, τα κατευθυνόμενα οπλικά συστήματα «Krasnopol» και «Kitolov», την λειόκαννη καραμπίνα «Saiga-12-EXP-01(έκδοση 030)» και την εκπαιδευτική έκδοση του όπλου «Vityaz».

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς, αντιπροσωπεία του «Izhmash» παρουσίασε τα όπλα της στην μεγαλύτερη εξειδικευμένη έκθεση στον κόσμο για αθλητικά και κυνηγετικά όπλα, SHOT SHOW, η οποία παραδοσιακά γίνεται στα μέσα Ιανουαρίου, στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ.

Το σημαντικότερο έκθεμα που έστειλε η «Izhmash» στην Αμερική, ήταν η καραμπίνα «Saiga», οι εκδόσεις 308 WIN και 223REM, για φυσίγγια διαμετρήματος 5,45 x 39 mm και 7,62 x 39 mm. Η «Saiga»είναι στην πραγματικότητα μια «πολιτική έκδοση» του καλάσνικοφ.

Στην πόλη Ιζέβσκ, προσδοκούν ότι η αναβαθμισμένη εταιρεία «Izhmash» θα συνεχίσει να ζει και να αναπτύσσεται, όχι μόνο από τις εγχώριες παραγγελίες, αλλά και από τις εξαγωγές και το εμπόριο των «πολιτικών» εκδόσεων των στρατιωτικών φορητών όπλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου