Ετικέτες

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τι θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν;




Τι θέλει ο Βλαντίμιρ Πούτιν; Μέχρι πού είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί χωρίς να προκαλέσει μια ανοιχτή σύγκρουση στην καρδιά της Ευρώπης;

«Αυτό που θέλει πάνω απ' όλα ο Ρώσος πρόεδρος είναι να δυσφημήσει την επανάσταση που νίκησε στο Κίεβο», απαντά στη Liberation ο πρώην δημοσιογράφος Ντέιβιντ Σάτερ, αναλυτής σήμερα στο ινστιτούτο Hudson, που απελάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τη Μόσχα.

Περί σεναρίων για εισβολή Ρωσίας σε Πολωνία και Υπερδνειστερία.





Σχετικά με τα σενάρια για Υπερδνειστερία και Πολωνία.

Έχουν κυκλοφορήσει αρκετά σενάρια για εισβολή στις παραπάνω περιοχές. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για θεωρία παρά για κάτι συμπαγές, αφού όλοι σπεύδουν να μαντεύουν περισσότερο στο τι θα κάνει ο Ρώσος πρόεδρος παρά σε μια ανάλυση παραμέτρων και δυναμικής της περιοχής και των μετεχόντων.

Η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία




Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ- Έθνος


Τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα η υπόθεση της Κριμαίας. Επέστρεψε στη Ρωσία. Το γεγονός ότι αυτό θέλουν τα περίπου δύο εκατομμύρια κάτοικοί της κατά συντριπτική πλειοψηφία, επέτρεψε να είναι εντελώς αναίμακτη η χωρίς τυμπανοκρουσίες επέμβαση του ρωσικού στρατού. Διασφαλίστηκαν έτσι το ειρηνικό πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της ρωσικής πλειοψηφίας και το ξεκαθάρισμα των κέντρων εξουσίας της Κριμαίας από τους εκπροσώπους της ουκρανικής κυβέρνησης. Το δημοψήφισμα που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα επισφραγίσει την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία ύστερα από σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα που βρέθηκε στην ανεξάρτητη Ουκρανία, από το 1991, εξαιτίας μιας ανόητης εσωτερικής διοικητικής πράξης του Χρουστσόφ το 1954, στο πλαίσιο της Ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης.

Τ Ο ΠΑΙΔΙ (ΠΕΙΛΙΝ) ΜΙΛΗΣΕ!



Σκληρή κριτική στον Μπαράκ Ομπάμα για τη στρατηγική που έχει ακολουθήσει έναντι του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν άσκησε σήμερα Κυριακή η πρώην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την αντιπροεδρία Σάρα Πέιλιν, «συμβουλεύοντας» μάλιστα τον αμερικανό πρόεδρο πως «το μόνο πράγμα που σταματά έναν κακό τύπο με πυρηνικά είναι ένας καλός τύπος με πυρηνικά».

Μια εικόνα, απάντηση στους ανελλήνιστους κάθε είδους που ταΐζουν κουτόχορτο τους Έλληνες.


ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ. Βρε να δεις που δεν ηταν ούτε “σιωνιστής”…

Μια εικόνα, απάντηση στους ανελλήνιστους κάθε είδους που ταΐζουν κουτόχορτο τους Έλληνες.

Το πανεπιστήμιο Κέμπριτζ, όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός Ισαάκ Νεύτων επιτρέπει πλέον για πρώτη φορά τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα και πρωτότυπα τυπωμένα έργα του μεγάλου επιστήμονα. Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματός του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του

Turkey walking a tightrope over Crimea


 
ερντογαν (1) The Russian-Ukrainian crisis over Crimea is forcing Turkey into a delicate balancing act: Ankara feels a need to be seen as a protector of the peninsula’s Tatar minority, yet it does not want to vex Russia’s paramount leader Vladimir Putin in a way that complicates Turkish-Russian economic arrangements. There are abundant reasons why Turkey is taking a close interest in Crimean developments. Crimea operated as a vassal khanate of Ottoman Empire from the 1470s until 1783. In addition, Turks are bound by a strong cultural connection to Crimean Tatars, an ethnic minority group that comprises roughly 15% of Crimea’s population. The number of ethnic Tatars now living in Turkey – most of them descendants of those who left Crimea following its 1783 annexation by the Russian Empire – is estimated in the hundreds of thousands.

Η κυβέρνηση της Κριμαίας ρίχνει το γάντι στους Δυτικούς: Προσκάλεσε τον ΟΑΣΕ να στείλει παρατηρητές για το δημοψήφισμα


Η κυβέρνηση της Κριμαίας ρίχνει το γάντι στους Δυτικούς: Προσκάλεσε τον ΟΑΣΕ να στείλει παρατηρητές για το δημοψήφισμα
 
 
Σε μία κίνηση τακτικής η τοπική κυβέρνηση της Κριμαίας κάλεσε τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να στείλει παρατηρητές για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του επίμαχου δημοψηφίσματος για την προσάρτηση της περιοχής στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Οπως μεταδίδει το ρωστικό πρακτορείο  RIA, η πρόσκληση στον Οργανισμό επιδόθηκε από το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριαμαίας. Υπενθυμίζεται ότι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ δεν έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα να εισέλθουν στο έδαφος της Κριμαίας, καθώς εμποδίστηκαν από ενόπλους.
Πηγήhttp://www.iefimerida.gr/

Κοινοποίηση:

Η Χριστίνα Σιδέρη και τα συγκοινωνούντα δοχεία ΝΔ και Χρυσής Αυγής (photos)






Η Χριστίνα Σιδέρη δεν είναι ούτε μέλος τοπικής, ούτε ξαδέρφη της γυναίκας γραμματέα υποψηφίου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Είναι Νομαρχιακή Σύμβουλος Αθηνών, και Τομεάρχης Β3 της Νομαρχιακής της ΝΔ. Η Χριστίνα Σιδέρη έχει προσαχθεί και στον Άγιο Παντελεήμoνα μαζί με άλλους “αγανακτισμένους” νεοναζί στις γνωστές ιστορίες που γίνονταν πριν από 2-3 χρόνια. Η Χριστίνα Σιδέρη έχει και γνωστές παρέες με ευυπόληπτους ακροδεξιούς φίλους του Σαμαρά, όπως τον Άδωνι Μπουμπούκο Γεωργιάδη και τον Φαήλο Κρανιδιώτη. Κανείς ποτέ δεν έχει σχολιάσει από τους Πρετεντεραίους και τους Πορτοσαλταίους τις απόψεις της Χριστίνα Σιδέρη. Δεν τις έχει σχολιάσει ποτέ και η ίδια η ΝΔ. Υποθέτουμε λοιπόν ότι τις υιοθετεί αυτούσιες.
Ας θαυμάσουμε κάποιες από αυτές…

Η Γη έχει 40 δισεκατομμύρια «αδερφάκια»

Σύμφωνα με άρθρο του Διευθυντή του Πλανηταρίου, Διονύση Π. Σιμόπουλου μετά από τα ευρήματα του διαστημικού τηλεσκόπιου «Κέπλερ» Η Γη έχει 40 δισεκατομμύρια «αδερφάκια»

Σε άρθρο του ο Διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Π. Σιμόπουλος αναλύει τα εντυπωσιακά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκόπιου «Κέπλερ» που λειτούργησε από τον Μάρτιο του 2009 μέχρι τον Αύγουστο του 2013.

Τουρκία: Ελεύθεροι πέντε υπερεθνικιστές, ύποπτοι για δολοφονία ιεραποστόλων χριστιανών

Φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο «Εργκενεκόν»
Διαδηλωτές τρέχουν πίσω από όχημα των φυλακών Σιλιβρί, μέσα από το οποίο προτάσσει τη γροθιά του ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση Εργκένεκον, καθώς οδηγείται στο δικαστήριο (φωτογραφία αρχείου).
Πέντε Τούρκοι οι οποίοι κατηγορούνται ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν τρεις χριστιανούς ιεραπόστολους το 2007 αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής, επωφελούμενοι από νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετέδωσε το πρακτορείο Doğan.

Τσαρική Ρωσία, το «χωνευτήρι» της Ευρώπης

Πάβελ Κουζενκόφ, ιστορικός
Τσαρική Ρωσία, το «χωνευτήρι» της Ευρώπης
Γελοιγραφία του Νιγιάζ Καρίμ
Η δυναστεία των Ρομανόφ έκανε τη Ρωσία μια πολυπολιτισμική, πολυεθνική αυτοκρατορία στην ανατολική Ευρώπη, με το ίδιο τρόπο που το έκανε η Ρώμη στο νότο, καθώς και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αργότερα, στην αμερικανική ήπειρο, θεωρεί ο ιστορικός Πάβελ Κουζενκόφ.
Στα τριακόσια χρόνια της διακυβέρνησής τους οι Ρομανόφ κατέστησαν τη Ρωσία μια πραγματική ευρωπαϊκή υπερδύναμη. Στις αρχές του 17ου αιώνα, από την εποχή ακόμη του ταταρο-μογγολικού ζυγού, η χώρα έκλινε πιο πολύ προς την Ασία, παρά προς την Ευρώπη. Οι Ρομανόφ ωστόσο, παρέδωσαν μια ευρωπαϊκή χώρα με ευρωπαϊκό σύστημα αξιών.

Ουκρανία εν κινδύνω-11 (Μικρή συλλογή άρθων)

Αποκαλύφθηκαν οι Ουκρανοί πραξικοπηματίες και οι συνεργοί των ναζί

του Γιώργου Δελαστίκ 

Πολιτική βόμβα που τίναξε στον αέρα όλο το προπαγανδιστικό οικοδόμημα των Αμερικανών για την Ουκρανία ήταν η αποκάλυψη της απόρρητης τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Εσθονίας Ούρμας Πάετ με την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Βρετανή Κάθριν Αστον.
«Αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές δεν βρισκόταν ο Γιανουκόβιτς, αλλά κάποιος από τον νέο (κυβερνητικό) συνασπισμό!» δηλώνει κατηγορηματικά ο Εσθονός υπουργός, αναφερόμενος σε ελεύθερους σκοπευτές που σκότωσαν δεκάδες διαδηλωτές και αστυνομικούς πυροβολώντας στο ψαχνό εναντίον του πλήθους στην κεντρική πλατεία του Κιέβου, λίγες ώρες πριν ανατραπεί ο Γιανουκόβιτς.
Η αποκάλυψη είναι συγκλονιστική και ταυτόχρονα ανατριχιαστική: οι ακροδεξιοί Ουκρανοί πραξικοπηματίες δολοφόνησαν εν ψυχρώ δεκάδες άτομα αποδίδοντας τις δολοφονίες στην αστυνομία του Γιανουκόβιτς, προκειμένου να καταλάβουν την εξουσία μέσα στο λουτρό αίματος που οι ίδιοι προκάλεσαν! Τρομερό! «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός πως η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να ερευνήσει τι ακριβώς έγινε. Ετσι προκαλείται ακόμη μεγαλύτερη υποψία ότι πίσω από τους ελεύθερους σκοπευτές κρύβεται κάποιος από τη νέα κυβέρνηση» τονίζει στην Αστον ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών, γνωστός για τα έντονα φιλογερμανικά του αισθήματα. «Δεν το άκουσα αυτό που μου λες. Είναι ενδιαφέρον. Θεέ μου» απαντά υποκριτικά η Κάθριν Αστον, η οποία σίγουρα δεν το ήξερε γιατί απολύτως κανένας δεν τη θεωρεί σημαντικό πρόσωπο για να την ενημερώσει για τόσο λεπτά μυστικά, αλλά και η οποία ήταν απολύτως βέβαιο ότι δεν θα έκανε τίποτα.
Οντως, έτσι έγινε. Το τηλεφώνημα του Εσθονού υπουργού Εξωτερικών προς την παντελώς ανίκανη και άχρηστη λαίδη Αστον έλαβε χώρα στις 26 Φεβρουαρίου. Μια ολόκληρη εβδομάδα πέρασε χωρίς να τεθεί καν αυτό το θέμα. Την Τετάρτη, 5 Μαρτίου, η ηχογραφημένη υποκλαπείσα συνομιλία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο και άρχισαν να τη μεταδίδουν ρωσικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Ο Εσθονός υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυθεντικότητα της συνομιλίας, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη επιχειρήθηκε να «θαφτεί» η είδηση στα ψιλά, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει. Οι ακροδεξιοί που συναπαρτίζουν τη νέα ουκρανική κυβέρνηση των πραξικοπηματιών, με επικεφαλής ένα τυφλό όργανο των Αμερικανών, αποκαλύφθηκε ότι έχουν ήδη βάψει τα χέρια τους με αίμα δεκάδων, πολλών δεκάδων συμπατριωτών τους που διαδήλωναν μαζί τους! Υπάρχουν πλέον και αποδείξεις ότι η πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας στο Κίεβο συνετελέσθη βάσει σχεδίου.
Στο μεταξύ, μεγάλο «κάζο» έπαθε ένα άλλο όργανο της αμερικανικής πολιτικής, ο Ολλανδός Ρόμπερτ Σέρι, που προσπάθησε να πάει στην Κριμαία υπό το κάλυμμα του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, αυτού του άθλιου πολιτικά Νοτιοκορεάτη Μπαν Κι Μουν. Ο Σέρι είναι το άτομο, τυφλά υπάκουο στις ΗΠΑ, για το οποίο είχε πει η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ότι τον είχε μόλις διορίσει απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Ουκρανία ο Αμερικανός αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν, στην υποκλαπείσα στις αρχές Φεβρουαρίου συνομιλία της Νούλαντ με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Κίεβο Τζέφρι Πάιατ. «Μόλις μίλησα σήμερα το πρωί με τον Τζεφ Φέλτμαν, είχε ένα νέο όνομα για τον τύπο του ΟΗΕ: Ρόμπερτ Σέρι» ακούγεται να λέει η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών.
Ενθουσιασμένη, συνεχίζει ακάθεκτη: «Σήμερα επιβεβαιώθηκε και από τους δύο, τον Σέρι και τον Μπαν Κι Μουν, ότι ο Σέρι θα έρθει στην Ουκρανία τη Δευτέρα ή την Τρίτη. Πιστεύω ότι θα ήταν υπέροχο και θα βοηθούσε να συγκολλήσουμε αυτό το σχέδιο και να έχουμε και τη βοήθεια του ΟΗΕ σε αυτό και να γαμ... την Ευρωπαϊκή Ενωση»!
Αυτός ο Ολλανδός άνθρωπος των ΗΠΑ λοιπόν, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Ρόμπερτ Σέρι, τόλμησε να πάει στην Κριμαία, στη Συμφερόπολη, συνοδευόμενος από βρετανικό τηλεοπτικό συνεργείο του καναλιού ΙΤΝ. Ξαφνικά τον σταμάτησαν ένοπλοι, προφανώς ειδοποιημένοι από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και απαίτησαν να τον συνοδεύουν όπου και αν πηγαίνει.
Ο Ολλανδός πήγε να «πουλήσει τσαμπουκά», με αποτέλεσμα να βρεθεί περικυκλωμένος από Ρώσους της Κριμαίας που φώναζαν συνθήματα υπέρ της Μόσχας και του Κρεμλίνου.
Πανικόβλητος ο άνθρωπος των Αμερικανών και φοβούμενος μη τον λιντσάρουν οι διαδηλωτές, ικέτευε τους ενόπλους να τον συνοδεύσουν για να φύγει από την Κριμαία και πιθανότατα να μην ξαναπατήσει ποτέ εκεί!
Έθνος
=====================================================================
 

"Ομάδες ακροδεξιών περιπολούν στο Κίεβο με κράνη και όπλα..."

ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΠΟΥ ΕΖΗΣΕ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΙΛΑ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
«Η κατάσταση στο κέντρο του Κιέβου είναι επικίνδυνη. Φοβόμουν. Ομάδες ακροδεξιών περιπολούν με κράνη, ρόπαλα και όπλα. Συμπεριφέρονται λες και είναι αστυνομία. Ελέγχουν όποιον δεν τους αρέσει και τους φαίνεται ύποπτος. Αργά ή γρήγορα θα μπούμε όλοι στο στόχαστρο»... Η 27χρονη Χριστίνα Λεγνίδη, Ελληνίδα που μένει τα τελευταία 12 χρόνια στο Κίεβο, γύρισε την Τρίτη πίσω στην Ελλάδα.
Ομάδες ενοπλων περιπολούν στους δρόμους του Κιέβου. Συμπεριφέρονται λες και είναι αστυνομία. Ελέγχουν όποιον δεν τους αρέσει και τους φαίνεται ύποπτος. Αργά ή γρήγορα θα μπούμε όλοι στο στόχαστρο, λέε
Ομάδες ενοπλων περιπολούν στους δρόμους του Κιέβου. Συμπεριφέρονται λες και είναι αστυνομία. Ελέγχουν όποιον δεν τους αρέσει και τους φαίνεται ύποπτος. Αργά ή γρήγορα θα μπούμε όλοι στο στόχαστρο, λέει στο «Εθνος» η 27χρονη Χριστίνα Λεγνίδη
Ο πατέρας της δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στη σπαρασσόμενη χώρα, αλλά τους τελευταίους μήνες βρίσκεται κι αυτός στην Αθήνα για λόγους υγείας. Η μητέρα της παρέμεινε πίσω. «Της λέω να μη βγαίνει έξω, εκτός αν υπάρχει μεγάλη ανάγκη. Φοβάμαι. Δεν ήθελα να την αφήσω μόνη της, αλλά επέμενε. Πήγαινε στην Ελλάδα να μην ανησυχώ και για σένα, μου έλεγε. Έχει κάποιες δουλειές να τακτοποιήσει κι αν δεν σταθεροποιηθούν τα πράγματα θα έρθει κι εκείνη εδώ».
Η Χριστίνα είναι διερμηνέας. Οπως μας εξηγεί, μετανάστευσαν από την Ελλάδα στο Κίεβο όταν ο πατέρας της ανέλαβε μια επιχείρηση ξυλείας εκεί. Τώρα εκείνη κι ο πατέρας της φιλοξενούνται σε μία θεία της που ζει στην Αθήνα. «Το κέντρο του Κιέβου είναι λες και είμαστε σε πόλεμο. Κατεστραμμένα κτίρια, κλειστά μαγαζιά. Αστυνομία δεν υπάρχει πουθενά. Κυκλοφορούν άνθρωποι με μάσκες, όπλα και ρόπαλα. Σταματούν κόσμο και τον ελέγχουν. Λένε πως το κάνουν για να αποφύγουν προβοκάτσια. Αλλά με αυτήν τη δικαιολογία μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις. Μπροστά μου χτύπησαν έναν ζωγράφο που πουλούσε έργα του στον δρόμο. Κάτι δεν τους άρεσε σε αυτόν. Δυστυχώς τώρα έχουν πάρει θάρρος οι ακροδεξιοί επειδή ένιωσαν ότι κέρδισαν μια μάχη και δεν ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια». Η ίδια λέει πως άκουσε στην πλατεία Ανεξαρτησίας σκηνίτες να εκφράζουν αντισημιτικές απόψεις. «Ελεγαν πως τα προβλήματά μας προέρχονται από τους Εβραίους και πως πρέπει να φύγουν. Στο κέντρο αφίσες γράφουν: μη μιλάτε ρώσικα, τη γλώσσα των εχθρών.
Διαδηλωτές έχουν βάλει κουτιά, δηλώνοντας πως συγκεντρώνουν λεφτά για όπλα. Ανεξάρτητα από το αν είσαι Ελληνας, Ρώσος, Εβραίος κλπ., δεν νιώθεις ασφαλής. Ειδικά στο κέντρο, όπου βρίσκεται και το δικό μας σπίτι, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ξέρω Ελληνες που έχουν φύγει ή έχουν στείλει τους δικούς τους στην Ελλάδα μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα». Τα προηγούμενα χρόνια ερχόταν συχνά στην Ελλάδα για διακοπές. Τώρα δεν ξέρει αν και πότε θα ξαναγυρίσει στην Ουκρανία. «Μου φαίνεται πως το Κίεβο δεν θα ξαναγίνει ποτέ όπως ήταν πριν»...
Ο πατέρας της, ο 53χρονος Βασίλης Λεγνίδης, είναι Πόντιος και γεννήθηκε στο Καζακστάν. Μετανάστευσε στη Γεωργία και κατέληξε το 1994 στην Ελλάδα. Λίγα χρόνια αργότερα ανέλαβε στο Κίεβο ένα εργοστάσιο ξυλείας. Η επιχείρηση όμως έκλεισε το 2011 λόγω της κρίσης και της εκτεταμένης κρατικής διαφθοράς, όπως λέει ο ίδιος. Τώρα ετοιμαζόταν να ξεκινήσει εξαγωγές ελληνικών τροφίμων προς Ουκρανία και Ρωσία, αλλά οι αποθήκες είναι στο Κίεβο και όλα έχουν παγώσει. «Οι Ουκρανοί» -μας λέει- «περίμεναν τώρα που έφυγε ο Γιανουκόβιτς να έρθουν νέοι άνθρωποι στο προσκήνιο και να συνδεθούν με την Ευρώπη. Βλέπουν όμως πάλι στο κράτος παλιά πρόσωπα. Και ανησυχούν πως τίποτα τελικά δεν θα αλλάξει»...

ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ
«Ζητάμε να μη διαλυθεί η χώρα»
«Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή και απρόβλεπτη. Ο λαός έχει διασπαστεί. Αλλοι λένε πως η Ρωσία μάς είχε σαν σκλάβους και άλλοι πως το μέλλον μας είναι μόνο με τη Ρωσία. Εμείς ως Ελληνες ζητάμε να μη διαλυθεί η χώρα. Πρέπει η Ουκρανία να μείνει ενωμένη. Οι περισσότεροι στην ομογένεια αυτό υποστηρίζουν». Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή μάς λέει πως υπάρχουν κάποιοι Ελληνες που σκέφτονται να τα εγκαταλείψουν όλα και να έρθουν στην Ελλάδα, διευκρινίζοντας όμως πως δεν είναι πολλοί. «Υπάρχει ανησυχία, κάποιοι ρωτούν αν θα μπορούν να πάρουν βίζα. Αλλά είναι λίγοι αυτοί που θέλουν να φύγουν. Οι περισσότεροι περιμένουμε να δούμε πώς θα τελειώσει η κατάσταση. Δεν έχουμε όλοι γνωστούς ή συγγενείς στην Ελλάδα. Οι πρόγονοί μας ζουν εδώ 2.500 χρόνια».
Από το 2000 μπορούν οι ομογενείς να διεκδικήσουν ειδικό δελτίο ταυτότητας ομογενούς, με το οποίο ταξιδεύουν χωρίς βίζα στην Ελλάδα. Από τότε περίπου 2.000 άτομα έχουν σύμφωνα με την κ. Προτσένκο εξασφαλίσει την ταυτότητα. Το παράπονο όλων είναι πως οι διαδικασίες καθυστερούν. Ο Ελληνας πρόξενος στη Μαριούπολη, Δημήτρης Παπανδρέου, σημειώνει πως δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτήσεων τον τελευταίο καιρό λόγω της κρίσης, αλλά ούτε και υπάρχει πίεση από ομογενείς που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. «Η ανησυχία είναι διάχυτη. Αλλά προς το παρόν έχουμε μεμονωμένα βολιδοσκοπικά ερωτήματα από 1-2 ανθρώπους για το πώς μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι εδώ κρατούν την ψυχραιμία τους», μας έλεγε χθες ο κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνοντας πως στην περιοχή της Μαριούπολης -όπου ζει η μεγάλη πλειονότητα της ομογένειας- δεν υπάρχουν ακροδεξιές ομάδες ούτε επιθέσεις. Για το Κίεβο ο κ. Αγάπιος Καλογνωμής, διπλωματικός υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας, λέει: «Δεν υπάρχει εικόνα μαζικής εξόδου. Ούτε έχουν υπάρξει επιθέσεις εναντίον Ελλήνων».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
Έθνος

Το ρωσικό σχέδιο ελέγχου της Κριμαίας

Γράφει ο Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος (εα), ΜΑ. Διεθνείς Σχέσεις, PhD. Επιχειρησιακή Οργάνωση 
Εδώ και μέρες η νέα ουκρανική κυβέρνηση και αρκετά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  αναπαράγουν την άποψη ότι η Ρωσία εισέβαλε στην Κριμαία με 16.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων .Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική αφού είτε αγνοούν η σκόπιμα παραλείπουν να αναφέρουν ότι ήδη  ρωσικά στρατεύματα σταθμεύουν στην Κριμαία εδώ και πολλά χρόνια και υπάρχει  συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το 1997 η οποία δίνει το δικαίωμα στη Μόσχα να αναπτύσσει άνδρες στη χερσόνησο.

«Ρώσοι κατέλαβαν βάση στην Κριμαία, παγιδεύοντας συνοριοφύλακες»


11 ΒΑΣΕΙΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΡΩΣΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Ρωσικές δυνάμεις έθεσαν σήμερα υπό τον έλεγχό τους μια βάση της συνοριοφυλάκων στη δυτική Κριμαία παγιδεύοντας 30 μέλη της υπηρεσίας στο εσωτερικό.
Ο εκπρόσωπος των συνοριοφυλάκων δήλωσε σε τηλεφωνική του επικοινωνία ότι η βάση Τσερνομορσκόγε στη δυτική άκρη της Κριμαίας καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις περίπου στις 6:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) χωρίς να υπάρξει αιματοχυσία.

ΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ


αρχαιο βιβλιο
Ο «Πάπυρος από το Δερβένι» είναι ένας αρχαίος πάπυρος – μοναδικός στο είδος του. Το κείμενο που περιέχει είναι μια φιλοσοφική και αλληγορική ερμηνεία ενός Ορφικού ποιήματος που ασχολείται με την θεογονία (τη γέννηση των θεών) και φαίνεται να προέρχεται από τη φιλοσοφική τάση που έκφραζε μια πιο «φιλοσοφημένη» τάση ανάμεσα στους Ορφικούς, ή ίσως ο Αναξαγόρας, αν και οι «υποψήφιοι» συγγραφείς του είναι πολλοί.

Τα «κλάματα» των Αμερικανών


Μιχάλης Ιγνατίου
Μερικές φορές τα φέρνει έτσι η μοίρα -ή αν προτιμάτε- οι σχεδιασμοί των μεγάλων δυνάμεων, και οι «θύτες» γίνονται «θύματα» και ανάποδα. Η υπόθεση της Ουκρανίας έφερε στην επιφάνεια την άνευ προηγουμένου υποκρισία της Ουάσιγκτον, των Βρυξελλών και της Μόσχας, που έχουν αναμιχθεί στο παιγνίδι επικράτησης, που παίζεται στη γειτονιά της Ρωσίας.

Άξαφνα, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα και οι σύμμαχοί του στην Ευρώπη, ανακάλυψαν το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δημοκρατία και σκίζουν τα ιμάτια τους επειδή ο Βλαντιμίρ Πούτιν καταπάτησε -όπως αναφέρουν οι ανακοινώσεις τους- όλες τις αρχές και όλους τους διεθνείς νόμους…

Tο χέρι στη «μαμά Ρωσία» τείνει και η ανατολική Ουκρανία -Μαζικές διαδηλώσεις στο Ντόνετσκ

Tο χέρι στη «μαμά Ρωσία» τείνει και η ανατολική Ουκρανία -Μαζικές διαδηλώσεις στο Ντόνετσκ [εικόνες&βίντεο]
Μετά την Κριμαία τη βοήθεια της «μαμάς Ρωσίας» ζητούν και οι ρωσόφιλοι της ανατολικής Ουκρανίας με μαζικές διαδηλώσεις και επεισοδιακές καταλήψεις κυβερνητικών κτηρίων στο Ντόνετσκ και το Λούγκανσκ.
Στο Ντόνετσκ περίπου 10.000 φιλορώσοι διαδηλωτές επεφύλαξαν «θερμή» υποδοχή στον Βιτάλι Κλίτσκο -εκ των ηγετών της εξέγερσης κατά του Γιανουκόβιτς στο Κίεβο και υποψήφιο για την προεδρία της Ουκρανίς- και τελικά τον υποχρέωσαν  να ακυρώσει τη συγκέντρωση που είχε προγραμματίσει στην πόλη.

Το άλλοθι του plausible deniability και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.





Στην φωτογραφία είναι δύο ομάδες μισθοφόρων. Η μία είναι στην Συρία και έχει Ρώσικη προέλευση. Η δεύτερη είναι από ομάδα στο Ιράκ και έχει Αμερικάνικη προέλευση. Και οι δύο ομάδες δεν φέρουν διακριτικά εθνών και είναι εξοπλισμένες με πολύ ισχυρό οπλισμό συν το γεγονός πως δεν είναι αναγκασμένες να υπακούν σε διεθνείς κανόνες εμπλοκής ή σε άλλα νομικά πλαίσια πλην διαταγών από εργοδότες.

ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ «ΠΑΙΖΕΤΑΙ» Ο Γ΄ ΠΠ



Του Γιάννη Μήτσιου, πολιτικού επιστήμονα-διεθνολόγου
Εξήντα εννιά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη συμφωνία της Γιάλτας του 1945 όταν οι τρεις μεγάλοι νικητές του Β΄ ΠΠ, Στάλιν, Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ, μοίρασαν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής. Η Γιάλτα βρίσκεται στην Κριμαία και στο ίδιο μέρος, ο ιστορικός χρόνος σήμερα καλείται να δημιουργήσει μια νέα διεθνή πραγματικότητα ή ο πλανήτης να μπεί σε μια νέα περιπέτεια διεθνών διαστάσεων που αν ξεφύγει από τον έλεγχο και τη διπλωματία μπορεί να οδηγήσει σε έναν Γ΄ ΠΠ.
Ο Τσώρτσιλ συνήθιζε να λέει ότι εκεί που τελειώνει το «μπλά-μπλά», αρχίζει το «μπουμ-μπουμ». Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η διπλωματία έχει τον πρώτο λόγο στο υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να φτάσει. Ηνωμένα Έθνη, ΝΑΤΟ, Σύνοδος Αρχηγών ΕΕ, τηλεφωνικές συνομιλίες ηγετών, επισκέψεις κλπ.
Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Δύσης αντανακλά ίσως με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα σημερινά στρατόπεδα, συμμαχίες και το πώς ελέγχεται ο πλανήτης αλλά ακόμα περισσότερο αντανακλά το τελευταίο χαρτί μιας κουρασμένης Δύσης για την παγκόσμια επικυριαρχία της. Η ουκρανική κρίση δίνει μια μοναδική ευκαιρία για μία «προσωρινή» ενότητα στις σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ ενάντια στον «κοινό εχθρό», όπως οι ηγεσίες τον αντιλαμβάνονται, την αναγεννημένη Ρωσία και τον ίδιο τον Πούτιν. Το άγχος, η νευρικότητα και η αδυναμία μακροπρόθεσμης στρατηγικής βρίσκονται στο στρατόπεδο της Δύσης. Η Ευρώπη έχει ευρωεκλογές σε τρείς μήνες και οι λαοί αμφισβητούν έντονα την πορεία της ΕΕ με την σημερινή της μορφή που ουσιαστικά εξυπηρετεί την γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τις τράπεζες και τις πολυεθνικές και την ίδια τη Γερμανία. Ακόμη περισσότερο μέσα στη χρονιά θα αμφισβητηθεί με δημοψηφίσματα η ενότητα της Μεγ. Βρεττανίας αν ανεξαρτητοποιηθεί η Σκωτία, ή στην Ισπανία αν φύγει η Καταλωνία ή αργότερα στο Βέλγιο κλπ. Τότε τι θα κάνει η ΕΕ, θα στείλει στρατό η Μέρκελ και ο Μπαρόζο να εγγυηθούν την εδαφική συνοχή της ΕΕ;

Ομοσπονδιακό κράτος ή διάλυση της Ευρωζώνης



Η ελαφρότητα της ρωσοφοβίας


1386088108000-EPA-UKRAINE-EU-PROTESTΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν μάθει να περιμένουν πάντα το φως εκ της Εσπερίας, δεν ήταν λίγοι όσοι υποδέχθηκαν τα δραματικά γεγονότα της Ουκρανίας υπό το κράτος μιας εμμονικής ρωσοφοβίας. Τα γνωστά στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου ανασύρθηκαν από τη ναφθαλίνη: η Ρωσική Αρκούδα, η σκοτεινή χώρα του τσαρικού ή σταλινικού δεσποτισμού και της μισοασιατικής βαρβαρότητας, η τόσο ξένη με τον Δυτικό πολιτισμό, απειλεί να πνίξει στο αίμα τους δημοκρατικούς πόθους ενός έθνους που σπάει τις αλυσίδες του. Πώς να μην εξεγερθούν οι ευαίσθητες συνειδήσεις ανθρώπων της Τέχνης, όπως η Μιμή Ντενίση, η Βάνα Μπάρμπα, ο Στέλιος Ρόκκος και η Γωγώ Μαστροκώστα, που στάθηκαν θαρραλέα στο πλευρό μιας σύγχρονης Πασιονάριας, όπως η ομότεχνός τους Ρουσλάνα;

Ουκρανία εν κινδύνω-10 (Μικρή συλλογή άρθων)


Α)Στο χείλος της ρήξης Ρωσία και Δύση

Ως ερασιτέχνης αθλητής του τζούντο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μυηθεί στην τέχνη τού να μετατρέπει σε πλεονέκτημά του την ίδια την ορμή του αντιπάλου του, ώστε να τον ανατρέψει. Το απέδειξε το 2008 στη Γεωργία, όταν η προσπάθεια του Τζορτζ Μπους να εκβιάσει την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ οδήγησε στον αστραπιαίο πόλεμο της Ρωσίας και στην ντε φάκτο απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες αποτελούν έκτοτε ρωσικά προτεκτοράτα.

Ζητούνται άνθρωποι να ταξιδέψουν στον Άρη χωρίς επιστροφή


Ήδη έχουν κατατεθεί 8.000 αιτήσεις

Το διαστημικό πρόγραμμα ( Mars One ) είναι μια αποστολή στον πλανήτη Άρη χωρίς επιστροφή, πρόθυμοι να ζήσουν και να πεθάνουν εκτός γης ανακοινώσε ο ιδρυτής του προγράμματος (Mars One) Bas Lansdorp.
Η τεχνολογία για να φτάσουμε στον Άρη ζωντανοί και να δημιουργήσουμε μια μικρή αποικία εκεί υπάρχει αναφέρει ο Bas Lansdorp ,αλλά δεν έχουμε την τεχνολογία για να επιστρέψουμε από τον πλανήτη Άρη.. όποτε θα πρέπει οι επίλεκτοι που θα συμμετέχουν στην ομάδα αυτήν να κατοικήσουν στον Άρη και να ζήσουν εκεί έως τον θάνατο τους, είναι ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή.
Πρέπει οι άνθρωποι που θα αποτελέσουν αυτήν την ομάδα να είναι εντελώς αξιόπιστοι, συνεργάσιμοι με ομάδες ακόμα και στα πιο δύσκολα σενάρια που μπορεί να τους τύχουν Η εξερευνητική ομάδα θα εκπαιδευτεί οκτώ χρόνια πριν την αναχώρηση της.
Η αναζήτηση των ατόμων έχει ξεκινήσει ήδη.