Ετικέτες

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Το άλλοθι του plausible deniability και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.





Στην φωτογραφία είναι δύο ομάδες μισθοφόρων. Η μία είναι στην Συρία και έχει Ρώσικη προέλευση. Η δεύτερη είναι από ομάδα στο Ιράκ και έχει Αμερικάνικη προέλευση. Και οι δύο ομάδες δεν φέρουν διακριτικά εθνών και είναι εξοπλισμένες με πολύ ισχυρό οπλισμό συν το γεγονός πως δεν είναι αναγκασμένες να υπακούν σε διεθνείς κανόνες εμπλοκής ή σε άλλα νομικά πλαίσια πλην διαταγών από εργοδότες.

Στην Ουκρανία , πλέον υπάρχουν φήμες μη επιβεβαιωμένες , πώς υπάρχουν ομάδες μισθοφόρων και από τις δύο  χώρες που λειτουργούν ανάμεσα στις πολιτοφυλακές , εκμεταλλευόμενες την απουσία διακριτικών και επιδίδονται σε τακτικές εκφοβισμού. Γιατί όμως γίνεται χρήση αυτών των ομάδων αντί στρατού;

Πέρα από το πασιφανές που έχει να κάνει με το πολιτικό και διεθνές κόστος αν κάποιος εθνικός στρατός λειτουργήσει σε τρίτη χώρα, υπάρχουν μερικά ακόμα στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω.

- Κάθε απώλεια θα είναι "αόρατη" για τον καθένα, καθώς δεν θα χρειαστεί να δοθεί λόγος στην δημοσιότητα και στον λαό για μαύρες σακούλες που θα γυρίσουν σε γονείς.


- Κάθε πράξη που θα γίνεται και θα έχει χαρακτηριστικά εγκλημάτων πολέμου, δεν θα βαρύνει τον ηγέτη όποιας πλευράς, αλλά μπορεί να γίνει και διαχειρίσιμο γεγονός , ρίχνοντας ευθύνες στις εκάστοτε πολιτοφυλακές και κυβερνητικές δυνάμεις (βλ. ελεύθερους σκοπευτές - προβοκάτσια).

- Η πληροφορία που θα μαζευτεί από το πεδίο από αυτές τις ομάδες, πάει κατευθείαν στα τμήματα ανάλυσης πληροφορίας σε Ρωσία και ΗΠΑ, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει εθνική τους παρουσία εκεί , ούτε ρισκάροντας την σύλληψη κάποιου ατόμου συνδέσμου/πράκτορα πεδίου

- Το κόστος και σε χρήμα είναι ελάχιστο καθώς με ένα συνολικό ποσό , η εταιρία χρεώνεται όλα τα υπόλοιπα για την δράση, παραμονή, διατροφή, παροχή ιατρικών υπηρεσιών κτλ για τις μονάδες που είναι εκεί.

-  Η δυνατότητα της ταχείας απαγκίστρωσης αν κάτι πάει στραβά ή αν λήξει η κατάσταση , χωρίς να υπάρξουν παρενέργειες πολιτικές και τακτικές.

Στην διπλωματία ο όρος λέγεται plausible deniability. Αυτό όμως μπορεί να γίνει διαχειρίσιμο και εφικτό και στο τακτικό πεδίο, με την χρήση των παραπάνω δυνάμεων.

Για το Geopolitics.com.gr


Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


======================================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου