Ετικέτες

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Τουρκία: Ελεύθεροι πέντε υπερεθνικιστές, ύποπτοι για δολοφονία ιεραποστόλων χριστιανών

Φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο «Εργκενεκόν»
Διαδηλωτές τρέχουν πίσω από όχημα των φυλακών Σιλιβρί, μέσα από το οποίο προτάσσει τη γροθιά του ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση Εργκένεκον, καθώς οδηγείται στο δικαστήριο (φωτογραφία αρχείου).
Πέντε Τούρκοι οι οποίοι κατηγορούνται ότι βασάνισαν και δολοφόνησαν τρεις χριστιανούς ιεραπόστολους το 2007 αφέθηκαν ελεύθεροι το βράδυ της Παρασκευής, επωφελούμενοι από νομοσχέδιο το οποίο έχει ψηφίσει η τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετέδωσε το πρακτορείο Doğan.

Οι πέντε άνδρες αφέθηκαν ελεύθεροι από φυλακή υψίστης ασφαλείας στην πόλη Μαλάτια της ανατολικής Τουρκίας, όπου είχαν διαπραχθεί οι μακάβριες δολοφονίες πριν από περίπου επτά χρόνια.
Την 18η Απριλίου 2007 ο Τίλμαν Γκέσκε, γερμανός υπήκοοςμ καθώς και  οι Νετζάτι Αϊντίν και Ουγούρ Γιουκσέλ, τούρκοι χριστιανοί, είχαν δολοφονηθεί μέσα στον προτεσταντικό εκδοτικό οίκο Ζιρβέ, στη Μαλάτια.
Πέντε νεαροί, διαβόητοι υπερεθνικιστές, φέρονται ότι τους είχαν δέσει και τους είχαν βασανίσει πριν τους κόψουν τους λαιμούς.
Η δίκη τους, η οποία συνεχίζεται μετά την σύλληψή τους, λίγο καιρό μετά τις δολοφονίες, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και οι ύποπτοι απελευθερώθηκαν με περιοριστικούς όρους χάρη σε νέο νόμο ο οποίος μείωσε σε πέντε χρόνια το ανώτατο διάστημα που μπορεί να προφυλακίζεται οποιοσδήποτε ύποπτος για τέλεση κακουργήματος πριν από την αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης.
Η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εχθρότητα τους ιεραπόστολους στην Τουρκία, χώρα στην οποία η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών είναι μουσουλμάνοι και η οποία ευελπιστεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα που είχε διεξαχθεί για τις τρεις δολοφονίες οδήγησε τις αρχές να τις συνδέσουν με ένα υπερεθνικιστικό δίκτυο, το λεγόμενο Εργκενεκόν, το οποίο, σύμφωνα με την τουρκική δικαιοσύνη, συνωμοτούσε για να ανατρέψει την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη του για την υπόθεση Εργκενεκόν, στρατηγός εν αποστρατεία Ιλκέρ Μπασμπούγ, απελευθερώθηκε επίσης, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του.
Πολλοί εκ των καταδικασθέντων στο πλαίσιο της υπόθεσης αναμένεται να απελευθερωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα, εκτιμούν παρατηρητές.
Πηγή
 infognomonpolitics@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου