Ετικέτες

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ουκρανία εν κινδύνω-10 (Μικρή συλλογή άρθων)


Α)Στο χείλος της ρήξης Ρωσία και Δύση

Ως ερασιτέχνης αθλητής του τζούντο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει μυηθεί στην τέχνη τού να μετατρέπει σε πλεονέκτημά του την ίδια την ορμή του αντιπάλου του, ώστε να τον ανατρέψει. Το απέδειξε το 2008 στη Γεωργία, όταν η προσπάθεια του Τζορτζ Μπους να εκβιάσει την ένταξη της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ οδήγησε στον αστραπιαίο πόλεμο της Ρωσίας και στην ντε φάκτο απόσχιση της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, οι οποίες αποτελούν έκτοτε ρωσικά προτεκτοράτα.

Κάτι ανάλογο φαίνεται να επιχειρεί, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, ο Ρώσος ηγέτης αυτές τις ημέρες, με φόντο την κρίση στην Ουκρανία. Νιώθοντας προδομένος από την αθέτηση των υπογραφών τριών Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών (Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας) στη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου μεταξύ του Βίκτορ Γιανουκόβιτς και των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Πούτιν απάντησε στην αλλαγή καθεστώτος που πραγματοποιήθηκε στο Κίεβο με μια επίδειξη δύναμης στην Κριμαία. Εδώ και 10 ημέρες, η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος, όπου πλειοψηφούν οι ρωσόφωνοι και φιλοξενείται ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα και ένοπλες πολιτοφυλακές ρωσόφωνων. Η απόφαση του τοπικού Κοινοβουλίου για δημοψήφισμα, την ερχόμενη Κυριακή, με το ερώτημα της προσχώρησης στη Ρωσική Ομοσπονδία προσδίδει εκρηκτικές διαστάσεις στην ουκρανική κρίση, απειλώντας να οδηγήσει τις διεθνείς σχέσεις πίσω στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Οταν γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση έτριζαν επικίνδυνα, αλλά δεν είχαν ακόμη καταρρεύσει. Ομπάμα και Πούτιν είχαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες, καθώς ο Ρώσος πρόεδρος δεν είχε δώσει επίσημα το πράσινο φως για την προσάρτηση της Κριμαίας, αν και η πρόεδρος της Ανω Δούμας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, είχε αφήσει να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο επρόκειτο να συμβεί. Οι ΗΠΑ είχαν επιβάλει κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, οι οποίοι «φέρουν προσωπική ευθύνη για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας», χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνουν τον Ρώσο πρόεδρο ή άλλους κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Από την πλευρά της, η Ε.Ε., κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της περασμένης Πέμπτης, περιορίστηκε σε μάλλον συμβολικά μέτρα, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σκληρύνει τη στάση της. Εν ολίγοις, ο δρόμος του συμβιβασμού, αν και είχε στενέψει επικίνδυνα, παρέμενε ανοιχτός.
Υψηλό κόστος
Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν συμφέρον να κάνουν ένα βήμα πίσω, σταθμίζοντας το υψηλό κόστος μιας ενδεχόμενης ρήξης. Για το Κρεμλίνο, η απόσχιση της Κριμαίας είναι ισχυρό όπλο ως απειλή, αλλά κινδυνεύει να γίνει μπούμερανγκ από τη στιγμή που θα υλοποιηθεί. Η επιρροή της Ρωσίας στις ανατολικές περιοχές θα πέσει κατακόρυφα και η φιλοδυτική κυβέρνηση του Κιέβου θα δρομολογήσει, πιθανότατα, την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το σχέδιο του Πούτιν για μια «Ευρασιατική Ενωση» θα τεθεί εν αμφιβόλω, καθώς ακόμη και οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες θα τρομοκρατηθούν από μια τόσο ωμή επίδειξη δύναμης.
Σε διεθνή κλίμακα, η Ρωσία θα γνωρίσει την πιο ασφυκτική απομόνωση από την περίοδο του Κριμαϊκού Πολέμου, καθώς ακόμη και χώρες που διατηρούν στενές σχέσεις μαζί της, αλλά αντιμετωπίζουν αυτονομιστικά προβλήματα –από το Ιράν μέχρι την Κίνα– δεν έχουν κανένα λόγο να νομιμοποιήσουν αποσχιστικά γεγονότα. Μεγάλο θα είναι το οικονομικό, αλλά και γεωπολιτικό κόστος από μια ενδεχόμενη διάρρηξη των προνομιακών σχέσεων που έχει δημιουργήσει η Ρωσία στο ενεργειακό επίπεδο με τη Γερμανία και στο χρηματοπιστωτικό με τη Βρετανία.
Εξίσου μεγάλο θα είναι το κόστος για τη Δύση. Αυτός άλλωστε ήταν ο παράγοντας που Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες απέτρεψαν μια σκληρότερη γραμμή έναντι της Ρωσίας, την οποία εισηγούνταν οι ΗΠΑ και χώρες της Ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης. Σε αυτό το τοπίο, ο ρόλος της Αγκελα Μέρκελ θα μπορούσε να αποβεί καθοριστικός στην αναζήτηση ενός ευπρόσωπου και για τις δύο πλευρές συμβιβασμού: διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, νέα αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στο Κίεβο (με ταυτόχρονο εξοστρακισμό των ακροδεξιών ή και φιλοφασιστικών στοιχείων), εγγυήσεις στη ρωσική μειονότητα, ομοσπονδιακή συγκρότηση, μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Απομένει να αποδειχθεί ότι το παράθυρο ευκαιρίας για μια παρόμοια εξέλιξη δεν έχει κλείσει οριστικά.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Kathimerini
==========================================================================================================================================================================================================================================

Β)Ενα βήμα από τον εμφύλιο η Ουκρανία -Στον Λευκό Οίκο ο Γιατσενιούκ

 

Ενα βήμα από τον εμφύλιο η Ουκρανία -Στον Λευκό Οίκο ο Γιατσενιούκ
Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Ουκρανία εν μέσω αυξανόμενης έντασης στη χερσόνησο της Κριμαίας όπου ήδη σημειώθηκαν οι πρώτες συγκρούσεις μεταξύ φιλορώσων διαδηλωτών και υποστηρικτών της νέας κυβέρνησης του Κιέβου. Κι όλα αυτά ενω ο ουκρανικός στρατός είναι σε αυξημένη ετοιμότητα πραγματοποιώντας ασκήσεις στις βάσεις του, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να σχεδιάζεται κάποια αποστολή στην Κριμαία.
Σύμφωνα με δυτικά μέσα ενημέρωσης, φιλορώσοι διαδηλωτές ξυλοκόπησαν αντιδιαδηλωτές που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου. Υπήρξαν μάλιστα και καταγγελίες για δράση παραστρατιωτικών ομάδων και κουκουλοφόρων που προπηλακίζουν και τρομοκρατούν κατοίκους και δημοσιογράφους δυτικών και ουκρανικών μέσων.
Την περιπέτειά του περιέγραψε ο δημοσιογραφος της εφημερίδας «Καθημερινή» Κώστας Ονισένκο, ο οποίος τραυματίστηκε προχθες στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, ύστερα από επίθεση κουκουλοφόρων, την ώρα που μαζί με άλλους συναδέλφους του κάλυπταν την έφοδο Ρώσων παραστρατιωτικών σε ουκρανική βάση : «Βγήκαν έξω άντρες που φορούσαν μάσκες και άνοιξαν την πίσω πόρτα και άρχισαν να σπάνε τις κάμερες. Εμείς αυτή την ώρα καταφέραμε να διαφύγουμε, να τρέξουμε με το αμάξι. Μετά από 3-4 χιλιόμετρα ένα άλλο αμάξι μπήκε μπροστά μας και μας εγκλώβισε. Ήρθαν άλλα δύο αυτοκίνητα από πίσω. Βγήκαν ένοπλοι από τα αυτοκίνητα με μάσκες, άνοιξαν τις πόρτες και άρχισαν να μας δέρνουν, άνοιξαν τις πόρτες και πήραν τα πράγματά μας, έσπασαν τις κάμερες, ενώ κάποια στιγμή εμένα και έναν ακόμη μας έβαλαν σε ένα πορτ μπαγκάζ».
Επεισόδια όμως σημειώθηκαν και στο Ντόνετσκ της ανατολικής Ουκρανίας όπου φιλορώσοι διαδηλωτές συνελήφθησαν βιαίως από αστυνομικούς (στιγμιότυπο στη φωτογραφία).
Σε εγρήγορση ο ουκρανικός στρατός
Εν τω μεταξύ τα ουκρανικά στρατεύματα πραγματοποιούν ασκήσεις σε στρατιωτικές βάσεις αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για την αποστολή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην περιοχή της Κριμαίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον εκτελώντα χρέη υπουργού Άμυνας Ιχόρ Τενιούκ.
Απαντώντας στις εικασίες από διάφορα ΜΜΕ  σχετικά με τις κινήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων μετά την κατάληψη της Κριμαίας από τις ρωσικές δυνάμεις, ο ίδιος είπε ότι οι μοναδικές κινήσεις στρατευμάτων που μπορεί να γίνουν αντιληπτές είναι από τη μία βάση στην άλλη για τις ανάγκες εκπαιδευτικών ασκήσεων.
«Δεν προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία. Πραγματοποιούν ασκήσεις ρουτίνας όπως συνέβαινε πάντα», υποστήριξε ο Τενιούκ.
Στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη ο Γιατσενιούκ – Θα δει Ομπάμα
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιουκ που -σε μία συμβολική κίνηση- την Τετάρτη  θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στη Μόσχα
«Αυτή είναι η γη μας και δεν θα δώσουμε σπιθαμή της… Η Ρωσία και ο πρόεδρός της πρέπει να το γνωρίζουν αυτό» τόνισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση σε μνήμη του εθνικού ήρωα του 19ου αιώνα Ταράς Σεβτσένκο.
Την Τετάρτη ο Αρσένι Γιατσενιούκ θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκο Οίκο. Όπς ανακοίνωσε η αμερικανική Προεδρίς σκοπο της επίσκεψης Γιατσενιούκ είναι να υπογραμμίσει τη «σθεναρή υποστήριξη» της κυβέρνησης των ΗΠΑ στον ουκρανικό λαό.
Η συνάντηση πραγματοποιείται λίγες μόλις  πριν τη διεξαγωγή  δημοψήφισματος στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας με το ερώτημα εάν οι πολίτες της επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν σχετικά με τρόπους να αναζητηθεί «ένας ειρηνικός τρόπος επίλυσης της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επέμβασης της Ρωσίας στην Κριμαία, ο οποίος θα τηρεί την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητας της Ουκρανίας», επέμεινε στην ανακοίνωσή της η αμερικανική προεδρία.
Ο πρόεδρος Ομπάμα έχει «κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα. . . εξασφαλίζοντας μια ευρεία διεθνή υποστήριξη. Προσκάλεσε τον Ουκρανό πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να επιδείξει ακόμη περισσότερο την υποστήριξή του» προς τη χώρα αυτή, δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Τόνι Μπλίνκεν, βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Ο Γιατσενιούκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει σχετικά με τον τερματισμό της κρίσης στην Κριμαία. «Την προσεχή Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου διότι θα έχω φύγει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσω στο ανώτατο επίπεδο τη διευθέτηση της κατάστασης στην Ουκρανία», ανεφερεο μεταβατικός πρωθυπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax κατά την έναρξη του σημερινού υπουργικού συμβουλίου.
Ο Πούτιν περιμένει ατάραχος την προσάρτηση
Πλήρη κάλυψη στις ενέργειες των φιλορωσικών αρχών στην Κριμαία έδωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος σε  συνομιλία του την Κυριακή με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υπογράμμισε  ότι οι κινήσεις των φιλορωσικών αρχών στην ουκρανική περιοχή της Κριμαίας είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο.
«Ο Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Πούτιν υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από τις νόμιμες αρχές της Κριμαίας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο και στοχεύουν στη διασφάλιση των νόμιμων συμφερόντων του πληθυσμού της χερσονήσου», αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.
«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ακόμη στους συνομιλητές του την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές», προσθέτει η ανακοίνωση.
Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το δημοψήφισμα στην Κριμαία η καγκελάριος Μέρκελ , ενω για εξαιρετικά λανθασμένο υπολογισμό της Ρωσίας αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κριμαία μίλησε ο Βρετανόςπρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποιώντας τη Μόσχα με  μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση.
Διαδήλωση υπέρ της ειρήνης από Ουκρανές στην πλατεία Αριστοτέλους
Στην Ελλάδα, Ουρανές με τα  παιδιά τους διαδήλωσαν στην πλατεία Αριστοτέλους υπέρ της ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία.
«Τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες έχω κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο μου. Δεν κοιμάμαι καθόλου, δεν μπορώ να αποδώσω στη δουλειά. Το μυαλό μου είναι συνέχεια στους δικούς μου, πίσω στην Ουκρανία, στην Οδησσό. Εδώ στη Θεσσαλονίκη είμαι με τον ‘Ελληνα σύζυγό μου, αλλά όλη η υπόλοιπη οικογένειά μου είναι εκεί. Ο μπαμπάς μου, ο αδερφός μου με την οικογένειά του… Οι άνθρωποι φοβούνται πολύ, φοβούνται τον πόλεμο. Όχι μόνο για την αναστάτωση και το δράμα που θα φέρει στη χώρα, αλλά κι επειδή θα είναι υποχρεωμένοι να πολεμήσουν ενάντια σε έναν αδερφό λαό». Με τον τρόπο αυτό η Γιούλια Πόλισιουκ,που ζει τα τελευταία 12 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, περιγράφει τους φόβους και τα συναισθήματά για την έκρυθμη κατάσταση των τελευταίων μηνών στην Ουκρανία, για το σχεδόν εμφυλιοπολεμικό κλίμα και για την κρίση που έχει αλλάξει τα δεδομένα στην πατρίδα της, από τη μία ημέρα στην άλλη.
‘Οπως λέει, οι γνώμες για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ουκρανία είναι διχασμένες, εξαιτίας και του καταιγισμού ενημερωτικών βίντεο και άρθρων, που μεταφέρουν διαφορετικά μηνύματα. ‘Οσοι παρακολουθούν ουκρανικά τηλεοπτικά κανάλια, εξηγεί, έχουν εντελώς διαφορετική γνώμη για τα πράγματα από αυτούς που παρακολουθούν τα ρώσικα. Έτσι, οι απόψεις διαφέρουν, αν και πιστεύει ότι ολοένα λιγότεροι Ουκρανοί εγκρίνουν πλέον την πολιτική του Πούτιν, τον οποίο θεωρούν εισβολέα.
«Ο μεγαλύτερος φόβος μου», λέει, «είναι ότι εάν η Κριμαία θελήσει να είναι με τη Ρωσία, αυτό δεν θα αποδειχτεί καλό για κάνεναν. Πιθανόν μετά να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπως τα ανατολικά τμήματά της και τότε ίσως θα υπάρξει φόβος και έχθρα του ενός απέναντι στον άλλο, ακόμη και με μοναδικό κριτήριο ότι μιλάει ρωσικά… Ο λαός δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά».
Η Γιούλια ήταν μία από τις γυναίκες ουκρανικής καταγωγής, που διαδήλωσαν σήμερα, μαζί με τα παιδιά τους στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας την εξεύρεση ειρηνικής λύσης, για την αντιμετώπιση της κρίσης στην πατρίδα τους.
Οι περίπου 20 διαδηλώτριες, που δεν ανήκουν σε κάποιο οργανωμένο σχήμα, κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και πλακάτ με συνθήματα:«’Οχι στη διχόνοια μεταξύ των δυο αδελφών λαών και τον πόλεμο»,«Ειρήνη και φιλία μεταξύ του ρωσικού και του ουκρανικού λαού», «Δίκαιη και ειρηνική επίλυση της κρίσης στην Κριμαία» και «΄Οχι στην συμμετοχή των εθνικιστών και των νέο-ναζιστικών κομμάτων, στις εκλογές στις 25 Μαΐου».
Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου