του Μανόλη Δρεττάκη*
Τα Μνημόνια που έχουν επιβληθεί από τους δανειστές τους σε 3 από τα 15 κράτη-πρώτα
μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ( Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία)
και η πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία σε όλα τα κράτη – μέλη της
Ε.Ε. -εκτός από την ύφεση ή τη χαμηλή ανάπτυξη και τα σοβαρά κοινωνικά
και οικονομικά προβλήματα που έχουν προκαλέσει- έχουν δυσμενείς
επιπτώσεις και στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα
περισσότερα κράτη-μέλη και η Ε.Ε. ως σύνολο, η οποία γηράσκει. Είναι, κατά συνέπεια, ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποιες ήταν οι επιπτώσεις αυτές στα 15 κράτη-πρώτα μέλη της Ε.Ε. τη διετία 2011 και 2012 για την οποία υπάρχουν στοιχεία για τις γεννήσεις και τους θανάτους.Ετικέτες
- -Παράδοση (140)
- Αμερική-Η.Π.Α (148)
- Αμερική-Η.Π.Α. (2675)
- Ανταρκτική (7)
- Άρης (15)
- Ασία-Μ.Ανατολή (2763)
- Αστρονομία- Επιστήμη (895)
- Αυστραλία (82)
- Αφρικη (307)
- Αφρική (199)
- Αφροδίτη (3)
- Διεθνή (6429)
- Εναλλακτική Ιστορία (274)
- Εξ. Πολιτική (Αρχές) (152)
- Επιστήμη-Διάστημα (170)
- Εσωτερική πολιτική (3342)
- Ευρώπη (7882)
- Ζητήματα Ελληνισμού (12750)
- Ζητήματα Στρατηγικής (3077)
- Ζητήματα Στρατηγικής Μονάδες (2)
- Ζητήματα Στρατηφικής (365)
- Ζωικό Βασίλειο (102)
- Θρησκευτικά Ζητημάτα (1706)
- Ιατρικά (384)
- Ιστορία-Μέθοδολογία (278)
- Ιστορικά (9668)
- Κοινωνία (3026)
- Κουρδικό (301)
- Κρόνος (1)
- Κύπρος (743)
- Μαγειρική (123)
- Μεθοδολογία (33)
- Μονάδες (3570)
- Οικονομία (2581)
- Οπλικά συστήματα (1523)
- Οχήματα (270)
- Παιδεία (540)
- Περιβάλλον (122)
- Πλούτωνας (5)
- Πολιτισμός (1389)
- Ρομαντισμός (220)
- Σελήνη (6)
- ση (2)
- Σημαντική Ανάρτη (2)
- Σημαντική Ανάρτηση (199)
- Συγκριτική Ιστορική Ανάλυση (772)
- Τέχνη (1)
- Τεχνολογία (2)
- Τουρκία (2462)
- Τρομοκρατία (760)
- Φιλοσοφία (336)
- Χ.Α. (748)
- ΧΑ (1)
Τρίτη 11 Μαρτίου 2014
Η ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ
Η ΕΠΑΝΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ -
Επιστήμη, τεχνολογία, ιστορία, λογοτεχνία και αρχαιολογία, βεβαιότητες και υποθέσεις για τον αρχαιότερο και τελειότερο αστρονομικό υπολογιστή. Με άλλες δύο νέες επιστημονικές μελέτες για το πλανητάριο των Αντικυθήρων και τον πρόχους της Ripacandida.
Η αναπαλαίωση του γραναζιού που ανακαλύφθηκε στην Όλβια (Σαρδηνία, Ιταλία) το 2006* από την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το τοποθέτησε χρονολογικά ανάμεσα στα τέλη του 3ου και τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. αποτέλεσε μια σημαντική έκπληξη: Τα δόντια παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη καμπύλη που τα κάνουν εξαιρετικά όμοια με τα μαθηματικώς τέλεια, σύγχρονα γρανάζια. Επίσης η ασυνήθιστη σύνθεση του κράματος (ορείχαλκος) ήταν αναπάντεχη.
Επιστήμη, τεχνολογία, ιστορία, λογοτεχνία και αρχαιολογία, βεβαιότητες και υποθέσεις για τον αρχαιότερο και τελειότερο αστρονομικό υπολογιστή. Με άλλες δύο νέες επιστημονικές μελέτες για το πλανητάριο των Αντικυθήρων και τον πρόχους της Ripacandida.
Η αναπαλαίωση του γραναζιού που ανακαλύφθηκε στην Όλβια (Σαρδηνία, Ιταλία) το 2006* από την αρχαιολογική υπηρεσία, η οποία το τοποθέτησε χρονολογικά ανάμεσα στα τέλη του 3ου και τα μέσα του 2ου αιώνα π.Χ. αποτέλεσε μια σημαντική έκπληξη: Τα δόντια παρουσιάζουν μια ιδιαίτερη καμπύλη που τα κάνουν εξαιρετικά όμοια με τα μαθηματικώς τέλεια, σύγχρονα γρανάζια. Επίσης η ασυνήθιστη σύνθεση του κράματος (ορείχαλκος) ήταν αναπάντεχη.
Ο Ομπάμα “αδειάζει” τον Ερντογάν σχετικά με τις δηλώσεις για τον Γκιουλέν
Ο Τούρκος πρωθυπουργός φαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με τις τηλεφωνικές συνομιλίες. Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι διαστρέβλωσε την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά με την δράση του Τούρκου ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος διαμένει στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.
Η Κινεζική Ταξιαρχία Μαρτύρων ανέλαβε την ευθύνη για το μαλαισιανό Boeing
Η οργάνωση έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα σε δημοσιογράφους στην Κίνα, λέγοντας: «Σκοτώνετε έναν δικό μας, σκοτώνουμε 100 ως εκδίκηση». Ωστόσο, το μήνυμα δεν ανέφερε λεπτομέρειες για το τι απέγινε η μοιραία πτήση.
Ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών της Μαλαισίας, Ντατούκ Σερί Χισαμουντίν Χουσεΐν, είπε σε δημοσιογράφους στο διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ ότι αμφιβάλει για τη σοβαρότητα του μηνύματος.
Martin Dempsey: «Ο στρατός των ΗΠΑ είναι έτοιμος να προστατεύσει τις χώρες του ΝΑΤΟ από την Ρωσία»
Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Σύμφωνα
με χθεσινοβραδινή δήλωση του αμερικανού αρχηγού του μεικτού επιτελείου
ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Martin Dempsey, « ο στρατός των ΗΠΑ είναι
έτοιμος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του για την προστασία των χωρών
μελών του ΝΑΤΟ και των συμμάχων του, εάν η κρίση στην Ουκρανία το
απαιτήσει».
Απαντώντας
σε ερώτηση δημοσιογράφου και στο τηλεοπτικό κανάλι PBS για το
ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ στην ουκρανική κρίση, ο στρατηγός
Dempsey δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί την εξέταση όλων των
παραμέτρων μέσω συζήτησης αλλά εξαρτάται ανάλογα και με το πώς η
κατάσταση θα εξελιχθεί.
Η εξωτερική πολιτικής της Ρωσίας δεν είναι γνωστή στην Δύση.
11.3.2014
Και όμως διαβάζοντας τον Κίσινγκερ απορείς ποίο ήταν το σκεπτικό των ΗΠΑ και των συμβούλων στην Ευρώπη όταν υποκίνησαν την ήδη προβληματική κατάσταση στην Ουκρανία.
Ο συγκεκριμένος είχε πει πως , η Ρωσία πρέπει να νιώσει ότι μετέχει σε αποφάσεις για την ασφάλεια της και των γειτόνων της , χαρακτηριζόμενες και ως “εγγύς εξωτερικό”. Σε καμία περίπτωση επίσης δεν πρέπει να νιώσει απειλή με όπλα κοντά στα σύνορα της. Διαφορετικά θα ξυπνήσει μια ηγεμονική πολιτική που θα ταυτιστεί με την Τσάρικη πολιτική και θα είναι απίθανο η Ε.Ε. χωρίς ένα ισχυρό ΝΑΤΟ να αναχαιτίσει το πρόβλημα , ειδικά χωρίς ικανότητα επικοινωνίας με την αποχώρηση από την θέση Μπίσμαρκ.
Αυτοδιαχείριση και Ιεραρχία
του Κορνήλιου Καστοριάδη
σημ.Αμετανόητου: σαν σήμερα, γεννήθηκε στην Πόλη ο Κορνήλιος Καστοριάδης, ήταν Μάρτης του 1922…
Αναδημοσίευση από το Espirit τον Φεβρουάριο του 1977
Τα κείμενα
Ζούμε σε μια κοινωνία με οργάνωση ιεραρχική, τόσο στην εργασία, την παραγωγή, την επιχείρηση όσο και στη διοίκηση, την πολιτική, το Κράτος ή ακόμα και στην εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Ή ιεραρχία δεν είναι εφεύρεση της σύγχρονης κοινωνίας. Οι καταβολές της είναι πολύ μακρινές παρόλο που δεν υπήρχε πάντα, παρόλο που υπήρξαν μη ιεραρχικές κοινωνίες που λειτούργησαν θαυμάσια. Αλλά στη σύγχρονη κοινωνία το ιεραρχικό (ή, πράγμα που είναι περίπου το ίδιο, γραφειοκρατικό) σύστημα έγινε πρακτικά καθολικό. Οποιαδήποτε συλλογική δραστηριότητα, από τη στιγμή πού υπάρχει, οργανώνεται με βάση την ιεραρχική αρχή, και η ιεραρχία της εντολής και της εξουσίας ταυτίζεται όλο και περισσότερο με την ιεραρχία των μισθών και των αποδοχών. Έτσι οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να φανταστούν πώς θα μπορούσε να ‘ναι κι αλλιώς, πώς θα μπορούσαν και οι ίδιοι να καθορίζονται διαφορετικά και όχι ανάλογα με τη θέση τους στην ιεραρχική πυραμίδα.
ΔΕΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Génocide et massacres des populations grecques de la mer Noire. La question de la reconnaissance des victimes
Colloque : 20 et 21 février 2014 à l’Académie Royale de Belgique
Le thème du génocide des populations grecques du Pont, mais plus généralement les massacres et le génocide des Grecs en Asie Mineure et ailleurs dans l’Empire Ottoman est inconnu dans la plupart des pays. Avec l’initiative de Lambros Couloubartisis, professeur émérite à l’Université de Bruxelles et Membre de l’Académie Royale de Belgique, l’Académie décida d’étudier le problème dans un cadre scientifique en vue d’informer les Belges et les autres habitants du Royaume. Le thème étant délicat, il y a eu des réactions de l’Ambassade de Turquie, que l’Académie et les organisateurs du colloque ont réussi à contrôler.Le colloque s’est déroulé en deux jours.
Σκάνδαλο συγκάλυψης 900 κακουργημάτων: Μετεγγραφές για παιδιά επωνύμων στα καλύτερα πανεπιστήμια με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις!!!
Διαστάσεις σκανδάλου, με συγκάλυψη υποθέσεων που εκκρεμούν τώρα στη Δικαιοσύνη, δίνει στη διαβόητη τροπολογία που αποσύρθηκε ενώ είχε ψηφιστεί ο Δημήτρης Γαρούφας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και προσωπικός φίλος του Κώστα Καραμανλή.
Με άρθρο του στην εφημερίδα “Αγγελιοφόρος”, όχι μόνο αναφέρεται σε συγκαλύψεις σπουδαίων σκανδάλων που εκκρεμούν τώρα στη Δικαιοσύνη, αλλά τις συνδέει και με σκάνδαλο συγκάλυψης 900 κακουργημάτων το 1996.
“Η υποβολή και αποδοχή της τροπολογίας ήταν λάθος, γιατί “οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ” γνωρίζουν ότι καλύπτει και κάποιες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και θέλω να πιστεύω ότι θα επαληθευτούν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση θα την αποσύρει.
Το ίδιο λάθος είχε κάνει το Κοινοβούλιό μας πριν από 1-2 χρόνια όταν αποδέχτηκε μια άλλη τροπολογία, σύμφωνα με την οποία τα δώρα σε δημόσιους λειτουργούς, όταν γίνονταν ως έκφραση ευγνωμοσύνης, δεν συνεπάγονται ποινικές συνέπειες και ορθά η κυβέρνηση την κατήργησε με νεότερο νόμο, διότι άνοιγε την πόρτα στη γενίκευση του φαινομένου της διαφθοράς.
O τονισμός της Αρχαίας Ελληνικής
Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 11, 2014
Ο τονισμός στις διάφορες γλώσσες του κόσμου έχει διάφορες
ποικιλίες, αλλά χοντρικά μπορούμε να ξεχωρίσουμε δύο βασικά είδη τόνου:
τον δυναμικό τόνο, στον οποίο το τονισμένο φωνήεν της λέξης προφέρεται σε διαφορετική ένταση φωνής από τα υπόλοιπα φωνήεντα. Και στον μουσικό τόνο, όπου το τονισμένο φωνήεν προφέρεται σε διαφορετικό ύψος φωνής από τα υπόλοιπα φωνήεντα. Δυναμικό τόνο έχει η Νέα Ελληνική και οι
περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Μουσικό τόνο έχει λ.χ. η Νορβηγική και η Κινεζική. Ωστόσο μουσικά στοιχεία υπάρχουν και σε γλώσσες με δυναμικό τονισμό, μόνο που δεν είναι λεξικά, αλλά λειτουργούν σε προτασιακό επίπεδο. Π.χ. στο τέλος μιας ερώτησης ή μιας έκφρασης θαυμασμού. Αυτό ονομάζεται επιτονισμός και συνήθως σημειώνεται με τα σημεία στίξης (λ.χ, !, ;). Αλλά και αντίστροφα: στο μουσικό τόνο συνήθως ενυπάρχουν και στοιχεία του δυναμικού. Λ.χ. η άνοδος του ύψους της φωνής μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση της έντασής της.
περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Μουσικό τόνο έχει λ.χ. η Νορβηγική και η Κινεζική. Ωστόσο μουσικά στοιχεία υπάρχουν και σε γλώσσες με δυναμικό τονισμό, μόνο που δεν είναι λεξικά, αλλά λειτουργούν σε προτασιακό επίπεδο. Π.χ. στο τέλος μιας ερώτησης ή μιας έκφρασης θαυμασμού. Αυτό ονομάζεται επιτονισμός και συνήθως σημειώνεται με τα σημεία στίξης (λ.χ, !, ;). Αλλά και αντίστροφα: στο μουσικό τόνο συνήθως ενυπάρχουν και στοιχεία του δυναμικού. Λ.χ. η άνοδος του ύψους της φωνής μπορεί να συνοδεύεται από αύξηση ή μείωση της έντασής της.
Η Αρχαία Ελληνική είχε μουσικό τόνο. Αυτό αποδεικνύεται από τα εξής στοιχεία:
1) Οι περιγραφές των αρχαίων γραμματικών παραπέμπουν σε μουσικό τονισμό. Ο Αριστοτέλης περιγράφει στη Ρητορική τον τονισμό ως ένα είδος αρμονίας. Στη μουσική παραπέμπουν και οι όροι που χρησιμοποιούνται: οξεία ( =ψηλή φωνή), βαρεία (=βαριά φωνή), αλλά προπάντων ο όρος προσωδία (= η μουσική που συνοδεύει τις συλλαβές) και οι όροι τόνος ή
τάσις (=τέντωμα), οι οποίοι προέρχονται από το τέντωμα (επίτασις) ή τη
χαλάρωση (άνεσις) των χορδών των μουσικών οργάνων χάρη στα οποία
ποικίλλει το ύψος ενός μουσικού οργάνου.
2) Το μέτρο (=ρυθμός) των ποιημάτων δεν δημιουργείται από την
εναλλαγή τονισμένων και άτονων συλλαβών, όπως στα Νέα Ελληνικά και τις
γλώσσες με δυναμικό τόνο, αλλά από την εναλλαγή μακρών και βραχειών
συλλαβών. Ο τόνος δεν λαμβάνεται υπόψη στη δημιουργία του μέτρου.
3) Στις σπάνιες περιπτώσεις που έχει διασωθεί η μουσική που
συνόδευε τα ποιήματα (λ.χ. επιτάφιο άσμα του Σείκιλου -βλ. την εικόνα
που ακολουθεί), αυτή λαμβάνει γενικά υπόψη της την έμφυτη μουσικότητα
των λέξεων: έτσι λ.χ. οι συλλαβές που έχουν οξεία είναι σε υψηλότερη
νότα από τις άλλες συλλαβές της λέξης που δεν έχουν οξεία.
Ειδική επιχείρηση στα σύνορα Υπερδνειστερίας- Ουκρανίας
Η
κρατική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων της Ουκρανίας, ξεκίνησε μια ειδική
επιχείρηση στα σύνορα με την Υπερδνειστερία, για την αποτροπή της
εισόδου προβοκατόρων στο ουκρανικό έδαφος.
Σύμφωνα με ουκρανικό δημοσίευμα (ασφαλείας):
«Στην Υπερδνειστερία, στα σύνορα της Μολδαβίας και της Ουκρανίας άρχισε μια ειδική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στις δηλώσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπων ορισμένων κρατών των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με δραστηριότητες ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και για την πρόληψη προβοκατόρων για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή της Οδησσού», σύμφωνα με τη δήλωση.
«Στην Υπερδνειστερία, στα σύνορα της Μολδαβίας και της Ουκρανίας άρχισε μια ειδική λειτουργία. Αυτό οφείλεται στις δηλώσεις του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών και εκπροσώπων ορισμένων κρατών των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με δραστηριότητες ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή της Υπερδνειστερίας και για την πρόληψη προβοκατόρων για την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή της Οδησσού», σύμφωνα με τη δήλωση.
Έκλεψαν σκληρό δίσκο με απόρρητα από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας
Σκληρός δίσκος, ο οποίος περιλαμβάνει
στοιχεία για ευαίσθητα θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας φέρεται
να έχει κλαπεί από το Kυπριακό υπουργείο Άμυνας.
Η κλοπή εικάζεται ότι έγινε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Μέλη της εγκληματολογικής υπηρεσίας της αστυνομίας βρίσκονται στο υπουργείο Άμυνας όπου διενεργούν έρευνες.
Ο υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου μόλις
ενημερώθηκε για το περιστατικό, διέκοψε συνάντηση που είχε με τα μέλη
της Επ. Άμυνας της Βουλής για να παρακολουθήσει την εξέλιξη των ερευνών.
Πηγή : sfairika.grBloomberg:Η τρόικα δεν θέλει να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές
Η επιρροή της τρόικας στον Αντώνη
Σαμαρά, έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται, καθώς με την Οικονομία να
εξέρχεται από την εξαετή ύφεση και την επίτευξη λογιστικού και
δημοσιονομικού πλεονάσματος, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει αρκετά
χρήματα για την κάλυψη των μισθών και των συντάξεων, αναφέρεται σε
δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg και προστίθεται: Το
μόνο που χρειάζεται είναι ο δανεισμός χρημάτων για την αποπληρωμή του
δημοσίου χρέους, που ανέρχεται στα 321 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, όπως σημειώνεται στο
δημοσίευμα- ανταπόκριση από την Αθήνα, το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου
χρέους το κατέχουν οι εταίροι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η
ΕΚΤ. Κατά συνέπεια, ακόμη και στην περίπτωση που η τρόικα άφηνε την
Ελλάδα να πτωχεύσει, εμποδίζοντας περαιτέρω την αποδέσμευση της επόμενης
δόσης του δανείου, τόσο οι πιστωτικές αγορές, όσο και οι Έλληνες
πολίτες θα απολάμβαναν κάποιας μορφής προστασία.
Urkraine : Les armes de l’économie
Par Manlio Dinucci
Mondialisation.ca, 11 mars 2014
Url de l’article:
http://www.mondialisation.ca/urkraine-les-armes-de-leconomie/5372941
http://www.mondialisation.ca/urkraine-les-armes-de-leconomie/5372941
Dans le jeu
des miroirs médiatiques, de fausse images apparaissent sur la crise
ukrainienne : comme celle des multinationales et banques étasuniennes et
européennes qui voient partir en fumée leurs investissements en Ukraine
et sont sur le point d’abandonner le navire avant qu’il ne coule. Juste
au moment où ils vont obtenir ce qu’ils veulent : le contrôle complet de l’économie ukrainienne.
La corde de sauvetage que le FMI et l’Ue lancent à Kiev, par des prêts de milliards de dollars, est en réalité une corde au cou. La dette extérieure
de l’Ukraine, documentée par la Banque mondiale, a décuplé en dix ans
et dépasse les 135 milliards de dollars. Rien qu’en intérêts, l’Ukraine
doit payer environ 4,5 milliards de dollars annuels. C’est à cela que
serviront les nouveaux prêts qui, augmentant la dette extérieure,
obligeront Kiev à « libéraliser » encore plus l’économie, en vendant aux
multinationales et aux banques occidentales tout ce qui reste à
privatiser. Les conditions
annexées aux prêts sont dictées par le Fonds monétaire international,
dominé par les Etats-Unis (qui détiennent 17,5% des voix, sept fois plus
que la Russie) et par les autres plus grandes puissances occidentales,
tandis qu’un Etat comme l’Ukraine n’a droit qu’à une demie voix. C’est
dans cette situation, par la responsabilité des gouvernements qui se
sont succédés depuis 1991, qu’a été amené le pays, tout en possédant
encore une notable base industrielle et agricole, et en ayant conclu en
2009 avec Moscou un accord décennal avantageux sur les droits de transit
des approvisionnements énergétiques russes à l’Europe.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)