Σάββατο, 28 Ιουνίου 2014

Ο Κεφαλλονίτης σατιρικός ποιητής και πεζογράφος Ανδρέας Λασκαράτος, (1811-1901)


Οι χριστιανοί σήμερα έχουν στην πουσνάρα (=σακούλα) τους
τριώ λογιώνε θρησκείες:
Μία που τήνε λένε και δεν τήνε κάνουνε.
Μία που τήνε κάνουνε και δεν τήνε λένε.
Και μία που, και τήνε λένε, και τήνε κάνουνε.
Η πρώτη είναι η θρησκεία του Χριστού,
η δεύτερη του Διαόλου,
η τρίτη τση Κοιλιάς.


Γνήσιο τέκνο της Κεφαλονιάς ο Ανδρέας Τυπάλδος Λασκαράτος γεννήθηκε το 1811. Η οικογένεια του ανήκε στις αριστοκρατικές οικογένειες της Κεφαλονιάς και ο πατέρας του Γεράσιμος Λασκαράτος είχε πολύ μεγάλη περιουσία. Ήταν λογικό ότι ο μικρός Ανδρέας είχε την ευκαιρία να μορφωθεί με τον καλύτερο τρόπο. Έμαθε ιταλικά και αρχαία ελληνικά και είχε δάσκαλο του τον Νεόφυτο Βάμβα. Είχε τη τύχη να γνωριστεί με τον λόρδο Μπάυρον, τον Διονύσιο Σολωμό, τον Ανδρέα Κάλβο. 

Σπούδασε νομικά αρχικά στην Ιόνιο ακαδημία και έπειτα στο Παρίσι και στη Πίζα. Επέστρεψε στη Κεφαλονιά στα 30 του και διορίστηκε δικαστής στο Ληξούρι αλλά η θέση δεν του ταίριαζε και γρήγορα παραιτήθηκε.

Το 1844 μετά το θάνατο του πατέρα του ο Ανδρέας Λασκαράτος κληρονόμησε τη μεγάλη πατρική περιουσία. Συνέχισε να ταξιδεύει και πρωτοτυπώνει ποιήματα του στην Αθήνα.Το 1856 δημοσίευσε το έργο Μυστήρια της Κεφαλλονιάς, το οποίο δημιούργησε μεγάλες αντιδράσεις και οδήγησε και στον αφορισμό του απο την εκκλησία. Τελικά αναγκάστηκε να φύγει για το Λονδίνο. Συνεχίζει να δημοσιεύει έργα του στην Αθήνα, στη Ζάκυνθο και τη Κέρκυρα. Με την επιστροφή του στη Κεφαλονιά καταδικάζετε για συκοφαντική δυσφήμιση και φυλακίζεται για 4 μήνες. Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε το ποίημά του Νανάρισμα που αφορούσε τον διάδοχο του θρόνου. Κινδύνεψε πάλι να φυλακιστεί αλλά γλύτωσε αυτή τη φορά χάρη σε επιστολή του στο βασιλιά. Την απάντηση στον Αφορισμό, ακολούθησε νέα δίκη, όμως τελικά αθωώθηκε. Διάφορες επιχειρηματικές προσπάθειες του απότυχαν και είχε αρχίσει να έχει οικονομικά προβλήματα. Στα επόμενα χρόνια άρχισε να αναγνωρίζεται το έργο του και να τον εκτιμούν στον κύκλο του Παλαμά. Το 1873 ανακηρύχτηκε επίτιμο μέλος του συλλόγου Βύρων και το 1877 του Παρνασσού. Λίγο πριν το θάνατό του, με εισήγηση του τότε νέου Δεσπότη της Κεφαλονιάς, Γεράσιμου Δόριζα άρθηκε ο αφορισμός του. Πέθανε το 1901.

Ο Λασκαράτος σε όλη του τη ζωή αλλά και στο έργο του ήταν ένα ελεύθερο πνεύμα που διαπνέονταν από τις σύγχρονες ιδέες του φιλελευθερισμού. Το λογοτεχνικό του ύφος είναι πολύ επικριτικό, καυστικό και ελευθερόστομο, καθώς δεν υπακούει σε καθωσπρεπισμούς. Παρόλες τις διώξεις, τους αφορισμούς, τις φυλακίσεις και την κατασυκοφάντηση του, ποτέ δεν συμβιβάστηκε και ποτέ δεν έχασε τη μαχητικότητα του.

Μερικά από τα έργα του:

Το Ληξούρι εις τους 1836
Άρθρον Αον κατά της αγυρτείας. 1850.
Άρθρον Βον κατά της αγυρτείας. 1850.
Άρθρον Γον κατά της αγυρτείας. 1850.
Άρθρον Δον κατά της αγυρτείας. 1850.
Άρθρον Εον κατά της αγυρτείας. 1850.
Μας εσηκώσανε την ελευθεροτυπία… 1855.
Τα μυστήρια της Κεφαλονιάς· ή σκέψεις απάνω στην οικογένεια, στη θρησκεία και στην πολιτική εις την Κεφαλονιά. 1856.
Οι καταδρομές μου εξαιτίας του Λύχνου. 1862.
Στιχουργική της γραίκικης γλώσσας. 1865.
Βίος του Ιωάννου του Χρυσοστόμου· 1866.
Απόκριση εις τον αφορεσμόν του κλήρου της Κεφαλονιάς των 1856. 1867
Η δίκη μου με τη σύνοδο. 1869.
Στιχουργήματα διάφορα. 1872.
Ιδού ο άνθρωπος. 1886.

Πηγή:


Ανδρέας Λασκαράτος


Μωροί, υπέρμαχοι της στασιμότητος, φονεύσετε αν θέλετε τον καινοτόμον. Αλλά να ξεύρετε ότι ο φόνος του καινοτόμου είναι η εγκαινίαση των αρχών του. Πειστική διά σας απόδειξη ο φόνος του καινοτόμου Ιησού.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ “ΙΔΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ”

 Ο Δημήτρης Ψαθάς γράφει για τον αφορισμό του Ανδρέα Λασκαράτου:

Η 2 Μαρτίου 1856 –μέρα του πρώτου αφορισμού του- είναι μια ημερομηνία εφιαλτική για τον Λασκαράτο. Απ’ το πρωί χτυπάνε νεκρικά οι καμπάνες όλων των εκκλησιών του νησιού. Κατά το μεσημέρι ο δεσπότης Σπυρίδων ο Κοντομίχαλος διαβάζει τον αφορισμό για το «βδέλυγμα της ερημώσεως» μέσα στην καθιερωμένη θρησκευτική παράταξη και πομπή, με τα μαύρα πισωμένα κεριά και μαύρα άμφια των παπάδων.

Η εντύπωση είναι τρομακτική. Ο θρησκόληπτος κι αμόρφωτος λαός είναι αγριεμένος σε τέτοιο σημείο εναντίον του «αφορεσμένου» ώστε κινδυνεύει κι η ίδια η ζωή του. Ήδη ένας απ’ τους «παπαδανθρώπους» τον έχει φτύσει μέσα στην αγορά. Η Αστυνομία του συνιστά να κλειστεί στο σπίτι του, τουλάχιστον σαράντα μέρες, ώσπου να κατευναστούν τα πνεύματα. Αλλά κι έτσι προφυλαγμένος κινδυνεύει να πεθάνει της πείνας μαζί με ολόκληρη την οικογένειά του γιατί κανένας δεν του δίνει τρόφιμα, ούτε ψωμί.

Μετά δυο εβδομάδες η Αστυνομία του συνιστά να εγκαταλείψει την Κεφαλλονιά για να γλυτώσει τη ζωή του. Φεύγει κρυφά κι αποβιβάζεται στη Ζάκυνθο, όπου όμως τον αναγνωρίζουν δυο βαστάζοι συμπατριώτες του και τον φτύνουν. Κι ενώ μισοπεθαμένος εγκαθίσταται σ’ ένα σπίτι φιλικό του, ο δεσπότης Ζακύνθου του διαβάζει δεύτερον αφορισμό. Ωστόσο είναι τόσο το μεγαλείο του ανθρώπου αυτού ώστε… «σε τούτη την περίσταση, -όπως γράφει στην περίφημη απόκρισή του στον Αφορισμό- εγνώρισα διά πείρας εκείνο που είχα ακουστά ως τότες… εγνώρισα την φύση τη Θεϊκή της Συνείδησης και την άπειρη δύναμή της… Η συνείδησή μου με σήκωνε ψηλά και ψηλάθε μου έδειχνε έναν άνθρωπο ασχημισμένον από τους άλλους ανθρώπους, επειδή έλαβε την γενναιότητα να τους ειπή την ΑΛΗΘΕΙΑ».

απόσπασμα από άρθρο του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΘΑ στο περιοδικό
ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ, τ. 821, 15/9/1961
πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, 4/9/1961

 Η φύση, πλάθουσα τον άνθρωπον, φαίνεται να έδειξε όλη της φειδωλία σε τούτο το μέρος, εις τη συνείδηση!

Τίποτα φρονιμώτερο από το να θέλης να ζήσης. Μα θέλε να ζήσης με αξιοπρέπεια.

Ενώ εις τον άνθρωπον εδόθη η ύψωσή του έως εις τα υπερφυή όντα, του αφέθη και η καταβίβασή του έως εις τα κτήνη και συχνά και παρακάτου ακόμη.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ “ΙΔΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ”

 Ο Χριστιανισμός σε μας τοποθετείται ανάμεσα στα πράγματα πολυτελείας. Δεν τον χρησιμοποιούμε παρά για κομπασμό και για να κάνουμε επίδειξη, όχι όμως για την καθημερινή χρήση στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ

 Οι χριστιανοί σήμερα έχουν στην πουσνάρα (=σακούλα) τους τριώ λογιώνε θρησκείες:
Μία που τήνε λένε και δεν τήνε κάνουνε.
Μία που τήνε κάνουνε και δεν τήνε λένε.
Και μία που, και τήνε λένε, και τήνε κάνουνε.
Η πρώτη είναι η θρησκεία του Χριστού, η δεύτερη του Διαόλου, η τρίτη τση Κοιλιάς.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ “ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ”
από το ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 Ύψωσε την ψυχή σου και την φαντασίαν σου εις τα απειράριθμα ηλιακά συστήματα του απείρου Παντός. Ιδές εις αυτά όλα ενωμένα ένα μόριον της Μεγαλειότητος του Θεού, και στοχάσου ενταυτώ ότι τα χριστιανικά μπαίγνια πιστεύουνε, πως τον θεόν εκείνον τόνε γνοιάζει τι μαγερεύουμε και τι τρώμε, διά να μας ανταμοίψη ή να μας παιδέψη!… Οποία μπαιγνιοσύνη…

“ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ”


“Συμβουλές προς νέο πρωθυπουργό”

Στις 18 Ιουνίου 1892 ο Ανδρέας Λασκαράτος δημοσίευσε επιστολή προς τον Χαρίλαο Τρικούπη, που μόλις είχε κερδίσει θριαμβευτικά τις εκλογές, γράφοντας μεταξύ άλλων:

Καλεσμένος όθεν ως τοιούτος σήμερον να κυβερνήσης το Έθνος σου, δεν σου πρέπει κόμμα. Το κόμμα ήθελε σε καταβιβάσει. Δεν σου πρέπουν ρουσφέτια. Τα ρουσφέτια ήθελε σε αμαυρώσουν.
Γνωρίζω καλά ότι κυβερνάς Ρωμηούς, οι οποίοι βάνουν όρο της υποστηρίξεώς των τα ρουσφέτια. Αλλά οι αδιαφορούντες άφινε να σε ρίχνουνε. Κάθε σου πτώση θέλ’ είναι πρόδρομος μεγαλειτέρας ανυψώσεώς σου, και κάθε πτώση και ανύψωσή σου θέλ’ είναι μάθημα διά το ανήλικον Έθνος μας. (…)

Οι Ρωμηοί δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Είναι μεταξύ τους και έντιμες εξαιρέσεις. Συ δε τώρα -πλέον με πείραν αρκετήν των συνεθνήτων σου- μπορείς εύκολα να εκλέξης όχι πλέον μεταξύ του πρώην κόμματος, αλλά μεταξύ των πολιτευομένων συνεθνήτων σου τους ικανώτερους και τιμιώτερους, οι οποίοι θεμένοι στην κυβερνητικήν σου μηχανήν, ήθελ’ είναι ζωοδότειρο δρόσισμα στη μαραμένη και ταπεινωμένην Ελλάδα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ εφημερίδα ΑΣΤΥ, 18/6/1892
(από την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΩΤΕΡΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του ΣΠ. Β. ΜΑΡΚΕΖΙΝΗ – Εκδόσεις ΠΑΠΥΡΟΣ)


Το πολιτικό μεθύσι μ’ έζησε και θα με ζήσει
μ’ ενθουσιάζει, με τραβάει και ζιζάνια μου φυσάει,
κι είναι μέθη αγαπητή που μου ευφραίνει την ψυχή.
Θέλω επιρροή στον Τόπο. Τήνε θέλω μ’ ό,τι τρόπο.
Να μπορώ να μεταθέτω δικαστάς, και να διαθέτω
θέσες στους ευνοϊκούς μου, και να διώχνω τους εχθρούς μου.
Θέλω να ‘χω κι εξουσία, πέτε τήνε και μανία,
μα γι’ αυτήνε ξεψυχώ θέλω να κυριαρχώ.
Τι τη θέλω τη ζωή αν δεν έχω επιρροή;
Τι την θέλω την Πατρίδα, χωρίς εξουσίας ελπίδα;
Να με δει εξουσιαστή η Πατρίδα, και ας χαθεί.
Λυτρωτή της να με κράξει, και, στο Διάολο, ας βουλιάξει.
Εμέ η δόξα μου να ζήσει, και το Έθνος ας ψοφήσει.

Τση εξουσίας το μεθύσι ως κ’ εκειό το θέλει η φύση
κι αν η φύση μας το θέλει, σαν το θέλω, τι σας μέλλει
ηθικοδιδάσκαλοί μας; Μήπως οι αντιπρόσωποί μας
ή όσοι άλλοι κυριαρχούνε άλλο μέτρο αυτοί βαστούνε;
Όλοι παν τον ίδιο δρόμο, με τον εδικό μου νόμο,
και σκουντρούνε τον πλησίον τους όλοι, για το μεγαλείον τους.

Ω θρησκεία σεβαστή, έλα βόηθα μου κι εσύ,
ν’ ανεβώ στην Εξουσία. Έλα, έλα, βόηθησέ με
και στον όχλο σύστησέ με δωσ’ μου βάιο ναν το βάλω
κια μ’ εκείνο να προβάλω χριστιανός λειτουργημένος
κι έτσι να ‘μαι ψηφισμένος, εις την πρώτη εκλογή,
για οποιαδήποτε Αρχή. Γιατί εγώ σε προσκυνώ,
και με ζήλο σε ακλουθώ για την μόνη επιθυμία
ν’ αξιωθώ την Εξουσία.

Τσ’ εξουσίας το μεθύσι, ως κ’ εκειό το θέλει η φύση.
Είναι η φύση που το θέλει κι ό,τι πείτε δε με μέλλει.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ “ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΘΥΣΙ”

(από το gerontakos.blogspot.com)

Αν ο Χριστός οργίσθηκε τόσο επειδή οι Εβραίοι εμπήκανε στο ναό να πουλήσουν πιτσούνια, πόσο δεν ήθελε οργισθή τώρα να βλέπη τους Χριστιανούς να χτιούνε Ναούς για να πουλούνε θρησκεία!

Κυρίως, σε δύο περίστασες οι χριστιανοί κάνουν επίδειξη Χριστιανικής θρησκείας, 1ον όταν κανείς τούς αδικήσει και θέλουνε να δείξουνε το τρομερόν της αδικίας οπού τους εγίνηκε· 2ον όταν ετοιμάζονται ν’ αδικήσουν κανένανε και έχουνε χρεία να υποκριθούνε χρηστότητα, για ν’ απατήσουνε το υποκείμενο που σχεδιάζουνε ν’ αδικήσουνε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ «ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ»
από το ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Οι φαντασίες μπαίνουν εύκολα στα κούφια κρανία· στην είσοδο δεν είναι νους θυρωρός· και μέσα βρίσκουν ευρυχωρία. 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ
από το ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

 Φιλελεύθερος είναι βέβαια εκείνος που αυθορμήτως ζητεί να δώσει ελευθερίες. Εκείνος οπού ζητεί να λάβει ελευθερίες, ημπορεί να είναι, αλλά μπορεί και να μην είναι φιλελεύθερος.

Η αλήθεια μέσα στο στήθος εκείνου που δεν τολμάει ναν την ειπεί είναι σαν τα χρήματα μέσα στο σεντούκι εκείνου που δεν τολμάει ναν τα ξοδεύει. Αλήθεια και χρήματα, δεν ωφελούν παρά όταν διαδίδονται, εξοδεύονται.

Εκείνος οπού δεν θυσιάζει την υπόληψή του στη συνείδησή του, δεν ημπορεί να ’πωθεί τίμιος άνθρωπος. Η υπόληψη όταν είναι προσπαθισμένη, είναι αξιοκαταφρόνητη. Η υπόληψη πρέπει να έρχεται μόνη της και αγύρευτη· και πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της αξίας· όχι ο σκοπός του ανθρώπου.

Δεν είναι αμφιβολία. Ο Θεός έκαμε όλα τα καλά· ο Διάολος έκαμε όλα τα κακά. Ο Θεός έκαμε τις ευκολίες· ο Διάολος έκαμε τες δυσκολίες. Ο Θεός έκαμε τα φαγητά· ο Διάολος έκαμε τες νηστείες. Ο Θεός έδειξε τον γάμον· ο Διάολος έβαλε τα ’μπόδια στον γάμον. Ο Θεός έδωσε το Ορθό Λογικό· ο Διάολος έμπηξε τες πρόληψες. Ο Θεός είπε, «αυξάνεσθε και πληθύνεσθε»· ο Διάολος είπε, «γενόσθενε καλόγηροι και κλειόσθενε». Ο Θεός έκαμε την Παράδεισο· ο Διάολος έκαμε την Κόλαση. Ο Θεός έκαμε την Εκκλησία· ο Διάολος έκαμε τους Παπάδες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ «ΣΤΟΧΑΣΜΟΙ»
από το ΣΠΟΥΔΑΣΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ


Πηγή:

Πλουραλισμός ή πολυπολιτισμικότητα; -Διαβάζοντας (ξανά) τον Τοντόροφ


Της Σώτης Τριανταφύλλου (από το http://www.bookpress.gr/)

Στο βιβλίο του «Οι εσωτερικοί εχθροί της δημοκρατίας» ο Τσβετάν Τοντόροφ υπεραμύνεται της πολυπολιτισμικότητας. Ωστόσο, η πολυπολιτισμικότητα δεν είναι η συνέχιση και η υπέρβαση του πλουραλισμού· αντιθέτως είναι η άρνησή του.

Η πολυπολιτισμικότητα μάς οδηγεί σε «κακοήθη κοινωνία» -παράδειγμα της οποίας τείνει να γίνει σήμερα η ελληνική - ενώ ο γενετικός κώδικας της ελεύθερης κοινωνίας και του φιλελεύθερου-δημοκρατικού πολιτισμού προέρχεται από τη θεωρία και την πρακτική του πλουραλισμού. O όρος «πλουραλισμός» έχει γίνει αντικείμενο κατάχρησης και σύγχυσης, δημαγωγίας και αριστεροσύνης.[1] 

Εικόνα διάλυσης στην κυβέρνησηΜπορεί να φανεί σε πολλούς υπερβολικό, ωστόσο, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, από το Πάσχα και μετά ήταν το λάδι στη φωτιά που σιγοκαίει την κυβέρνηση και ειδικά τη Νέα Δημοκρατία. Ένα κόμμα που ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε με νύχια και με δόντια όρθιο μέσα στην κρίση και που ενώ τα πάντα διαλύονταν γύρω της η ΝΔ άντεξε και δεν έγινε… ΠΑΣΟΚ αν και κόμμα που έχει μερίδιο από την αποτυχία της μεταπολίτευσης.

Έγιναν πολλές έξυπνες κινήσεις και πολλές λανθασμένες με πρώτη και καλύτερη τη συμμετοχή στην ανεκδιήγητη κυβέρνηση Παπαδήμου. Παρ’ όλα αυτά η ΝΔ κατάφερε να είναι πρώτο κόμμα και ο Σαμαράς να είναι πρωθυπουργός για δυο χρόνια. Όμως, τόσα λάθη και τόσες κακές επιλογές που έγιναν μαζεμένες οδηγούν σε διαλυτικές τάσεις και το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερα θερμό για την Ρηγίλλης και φυσικά για το Μαξίμου.
Κάποιος αντικειμενικός αναλυτής θα έβλεπε ότι οι περισσότεροι βουλευτές της ΝΔ κινούνται μεταξύ δύο… καλπών. Μεταξύ της κάλπης των Ευρωεκλογών όπου χτύπησαν τα καμπανάκια και της κάλπης των εθνικών εκλογών, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Αλλά μάλλον θα γίνουν πολύ σύντομα διότι το σύστημα ήδη καταρρέει. Κι αν στο Μαξίμου δίνουν αγώνα να συγκεντρώσουν τους 180 για την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, καλό είναι να ρίξουν μια ματιά και στο τι γίνεται στην Κ.Ο. και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Η εικόνα που εμφανίζεται από το Πάσχα (ππου ανακοίνωσαν το πρωτογενές πλεόνασμα) είναι εικόνα διάλυσης. Σχεδόν δύο μήνες και δεν λειτουργεί τίποτε. Κυρίως μετά τις εκλογές επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο. Υπουργοί που δεν ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται. Που αγνοούν το αντικείμενο που ορίστηκαν να διαχειριστούν. Που ακόμη ενημερώνονται και μέχρι να μάθουν πέντε πράγματα θα πάνε… διακοπές.
Και ταυτόχρονα υπουργοί που λαϊκίζουν ασύστολα προκειμένου να μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία. Κάποιοι άρχισαν να ζητούν αύξηση των δαπανών για τα υπουργεία τους, άλλοι προσλήψεις και άλλοι όχι απολύσεις. Φτάσαμε στο σημείο μέχρι και ο υπουργός Οικονομικών να λέει ότι θα ξαναδεί τους φόρους από την αρχή. Λες και ζούμε σε μια άλλη Ελλάδα, λες και ανακαλύφθηκε η μηχανή που τυπώνει χρήμα χωρίς κόπο και χωρίς κόστος.
Ήδη στο Μαξίμου έχουν αρχίσει και τραβάνε τα μαλλιά τους με τον «καθηγητή – αναλυτή» κ. Χαρδούβελη. «Καλός είναι, τίμιος, αλλά δεν βγαίνει μπροστά, δεν παίρνει αποφάσεις. Η πραγματική οικονομία δεν είναι ανάλυση της Eurobank» λένε με νόημα και αναπολούν τον Στουρνάρα.
Κι ενώ στην κυβέρνηση δε λειτουργεί τίποτε στη Βουλή που είναι… θερινή γίνεται της Πόπης. Νομοσχέδια πάνε κι έρχονται και ψηφίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Κάποιες από τις ρυθμίσεις θα μπορούσε να είναι στα όρια του σκανδάλου διότι κανείς για παράδειγμα δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν και ποιοι ευνοούνται από διάφορες πολεοδομικές ρυθμίσεις, χωροταξικές διευθετήσεις ή αν είναι ρουσφέτια κάποια περίεργα άρθρα για αιγιαλούς, για ξενοδοχεία πάνω στο κύμα κ.λπ. Κι όμως, όλα αυτά εμφανίζονται ως μνημονιακές υποχρεώσεις και προαπαιτούμενα και ψηφίζονται χωρίς να γνωρίζει κανείς αν είναι αιτήματα της τρόικας ή κάποιοι γνωστοί «κουκουλοφόροι» τα ζητούν μέσω της τρόικας.
Ήρθε και η «μικρή ΔΕΗ» να βάλει την τελευταία πινελιά στο κοινοβουλευτικό αλαλούμ. Διότι αν πράγματι το σπάσιμο της ΔΕΗ και η πώληση είναι προς όφελος των πολιτών ας μας το πουν. Με αποδείξεις και στοιχεία. Ας μας πουν για παράδειγμα ότι ο ανταγωνισμός θα μειώσει τα τιμολόγια, όπως έγινε και στις τηλεπικοινωνίες. Διότι αν είναι να τα αυξήσει τότε καλύτερα να μη γίνει ποτέ η αποκρατικοποίηση.
Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η «κυβέρνηση των δικαστών» οι απανωτές δικαστικές αποφάσεις που τινάζουν στον αέρα τον προϋπολογισμό και βάζουν τα θεμέλια και για το ξήλωμα κι άλλων μνημονιακών περικοπών. Βουλευτές της ΝΔ βγήκαν στα κάγκελα, πολλοί δικαίως. Διότι δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική και η ευαισθησία των δικαστών να ξεκινά από τους ίδιους την ώρα που οι καθαρίστριες βρίσκονται ακόμη στους δρόμους. Υπό το φόβο της κοινωνικής απαξίωσης της κυβέρνησης το Μαξίμου αποδέχθηκε ότι πρέπει να πληρώσει τους δικαστικούς και μάλιστα θα δώσει και στους ένστολους. Να δούμε τι θα κάνει αν έρθουν και οι γιατροί ή οι πανεπιστημιακοί με τη σειρά τους να απαιτήσουν επιστροφή χρημάτων.
Μέσα σ’ αυτό το χαοτικό κλίμα που θα ενταθεί μέσα στο καλοκαίρι και θα χτυπήσει κόκκινο όταν η τρόικα θα μας ξανάρθει και θα μας πει να ξεχάσουμε τις παροχές, εμφανίζονται και κάποιες κινήσεις που προκαλούν στη ΝΔ προβληματισμό. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε ουσιαστικά ιδρυτικό συνέδριο ενώ και ο Ευ. Στυλιανίδης έθεσε θέμα να ξεκινήσει εσωκομματικός διάλογος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τη στρατηγική της ΝΔ για την επόμενη μέρα. Πικραμένοι και οι δύο που δεν αξιοποιήθηκαν θα πει κανείς, όμως, η γκρίνια είναι μεγάλη.
Δεν είναι υπερβολή να ξαναπούμε ότι ευτυχώς που υπάρχει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση διότι αν υπήρχε άλλο κόμμα και ένας σοβαρός πολιτικός θα είχε πάρει την ταυτότητα αυτής της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που ουσιαστικά και επικοινωνιακά έχει καταρρεύσει. Που βασίζεται μόνο στον Σαμαρά και πολλοί παίζουν παιχνίδια ή κάνουν προσωπικές στρατηγικές με το βλέμμα σε μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και που δεν υπάρχει κανείς να κρατάει την μπαγκέτα και να δίνει τον ρυθμό. Μέχρι το Πάσχα υπήρχε αγαστή συνεργασία Μαξίμου με Στουρνάρα, χαράσσονταν η πολιτική που έπρεπε να ακολουθηθεί, έτρεχαν οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις και τα υπόλοιπα υπουργεία συντονίζονταν. Με λάθη και με καθυστερήσεις όμως υπήρχε παραγωγή έργου. Τώρα δε λειτουργεί τίποτε παρά μόνο οι βουλευτές της ΝΔ που γκρινιάζουν όλο και πιο πολύ διότι οι σύντροφοί τους στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται «κοινωνιστές» και οι ίδιοι ανάλγητοι.
Όπως και να έχουν τα πράγματα, κάποιος πρέπει να πάρει την ευθύνη και να ξαναστήσει το μαγαζί και στην Συγγρού και στην Ρηγίλλης. Εκτός κι αν έχουν παραδοθεί στη μοίρα τους και περιμένουν πότε θα δώσουν τα κλειδιά στον Τσίπρα. Αν όμως η ΝΔ ως ένα παραδοσιακά πατριωτικό κόμμα, που ενδιαφέρεται για την πρόοδο της χώρας και των πολιτών, έχει γίνει ουρά του Βενιζέλου αντί να γίνει το αντίθετο, τότε η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη. Και η κατάρρευση θα έρθει νωρίτερα απ’ ότι κάποιοι σχεδιάζουν.
Εμείς τους προειδοποιούσαμε και το κάνουμε πλέον με μεγαλύτερη ένταση. Η κοινωνία έχει μεγάλο πρόβλημα που δεν το κρύβει ούτε η θερινή ραστώνη ούτε το γκολ του Σαμαρά. Και πολύ σύντομα ο κόσμος θα πάρει πάνω του την πρωτοβουλία του κινήσεων με ανυπολόγιστες συνέπειες.

aggaleto.blogspot.com

NTOKOYMENTO;ΚΑΤΑΡ ΚΑΙ Σ.ΑΡΑΒΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣτο επιμαχο εγγραφο
                            το επιμαχο εγγραφο
500.000 ΔΟΛΑΡΙΑ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ


Πορφύρης Δ Σταφυλά Π
Πρόσφατα το ιρανικό ειδησεογραφικό Fars αποκάλυψε ένα διπλωματικό ντοκουμέντο της Πρεσβείας του Κατάρ στη Λιβύη.Αυτό αποκαλύπτει ότι το Κατάρ στρατολογεί μισθοφόρους για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.Το ευρείας κυκλοφορίας γαλλικό περιοδικό “Marianne” (27/06/2014) επιχείρησε να ταυτοποιήσει την αυθεντικότητά του. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο αυτό το έγγραφο που ανακαλύφθηκε στην πρεσβεία του Κατάρ στη Τρίπολη της Λιβύης επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση της Doha στρατολόγησε κι εκπαίδευσε μαχητές από Τυνησία,Μαρόκο,Αλγερία για να πολεμήσουν στη Συρία στις γραμμές του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας ΙSIS ή του Λεβάντε (EIIL). Το έγγραφο υπογράφει ο επιτετραμένος της πρεσβείας του Κατάρ στην Τρίπολη ο Nayef Abdullah Al-Emadi. Το έγγραφο διευκρινίζει ότι οι μισθοφόροι θα έπρεπε να σταλούν αρχικά στη Τουρκία από λιμάνια της Λιβύης, για να φθάσουν στο Ιράκ δια του ιρακινού Κουρδιστάν. Το έγγραφο προβλέπει την αποστολή συνολικά 1800 ατόμων σε τρεις ομάδες.Οι στρατολογημένοι μισθοφόροι θα εκπαιδεύονταν σε διάφορες στρατιωτικές βάσεις της Λιβύης σε στρατόπεδα σε Benghazi, Zawiya, Misrata και Zintan όπου αυτοί θα εξοικειώνονταν με τη χρήση βαρέων όπλων.

Δυστυχώς, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…


 
Τσαρούχης (κεφενείο Το Νέον)
Γράφει: Νίκος Σταθόπουλος
«Φτωχιά Ελλάδα όπως γριά λουλουδού της Πλάκας / λουλουδού μπαλονού νταραβεριτζού καλντεριμιτζού» Θωμάς Γκόρπας
Ένα αυθόρμητο κείμενο οργής και λύπης. Για μια πατρίδα που απολαμβάνει τους εθισμούς της παρακμής, και, άλλοτε με γελοίο θράσος άλλοτε με υποκριτική σιωπή, πορεύεται με επικοινωνιακά μερεμέτια προς ένα μέλλον εντελώς ακαθόριστο και αδηφάγο. «Ολάκερος κόσμος! Απεραντοσύνη της ασχήμιας, ήγουν της αλήθειας! Με πιάνει ζάλη και τα μελίγγια μου χτυπάνε σα σφυριά. Παράξενο πράμα! Βλέπουμε θεούς, ιδέες, ονείρατα, περασμένα, μελλούμενα, και δε βλέπουμε τη μύτη μας, ω άντρες Αθηναίοι! Τώρα καταλαβαίνω, πως αληθινά σοφός είναι εκείνος που καταφέρνει να τήνε ιδεί και να την καταλάβει.» (Κ. Βάρναλης, «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη»). Η «μύτη μας», το ποσοστό Ελλάδας που «ζει για να τρώει», μια μεγάλη ομάδα Ελλάδας που εμπεδώνει το αίσχος της δίπλα στην Ελλάδα του πόνου και της αγωνίας. Και να φανταστείς ότι για την «εκλογική προτίμηση» αυτής της ρημαδοΕλλάδας γίνονται φατριαστικοί πόλεμοι που εκθεμελιώνουν και τις έσχατες σημασίες δημοκρατίας και πολιτισμού.

Εις μνήμην Οδυσσέα Χατζόπουλου Ιουν 28

 
\
Στα Ηλύσια Πεδία ο Οδυσσέας Χατζόπουλος
Η Ελλάς της Γαίας αποχαιρετά ένα από τα εκλεκτότερα τέκνα της. Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος πέθανε. Ο σημαντικότερος εκδότης του κόσμου, που τόλμησε το αδιανόητο: να τυπώσει 800 τόμους αρχαίων ελληνικών κειμένων. Ο φίλος μου δεν είναι πλέον προσβάσιμος σ’ αυτή την διάσταση. Οι ουρανοί γεμίζουν διαλεχτούς.Εις μνήμην αναδημοσιεύεται κείμενο που έγραψα στη “δημοκρατία” για την αγωγή που υπέβαλε εναντίον του το κρατίδιο της Βαυαρίας. Δημοσιεύτηκε τα Χριστούγεννα του 2011.

NON PAPER: Όλη η αλήθεια για τη ΔΕΗ – απάντηση στα ψέμματα της κυβέρνησης ΣαμαράΜε Non Paper απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και επισημαίνει ότι όχι μόνο η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ δεν πρόκειται να μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά κι ότι η ιδιωτικοποίησή της δεν προβλέπεται στις λεγόμενες «μνημονιακές υποχρεώσεις».

 Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για «αρπακτικά» που θέλουν να αποκτήσουν τη Δημόσια Περιουσία.

Σοκαριστικό: Περίπου 20.000 γυναίκες είναι «σκλάβες» στην ΕλλάδαΙστορίες γυναικών από όλο τον κόσμο που βίωσαν τον πόνο, ενώ τους υποσχέθηκαν δουλειά. 

Ιστορίες γυναικών που για αλλού ξεκίνησαν και κατέληξαν να εκδίδονται για ένα κομμάτι ψωμί, να δουν υπό καθεστώς... κράτησης από τους σωματέμπορους και να απειλείται ακόμα και η ζωή τους.

Βαρώνος της πρέζας ο Σόρος!Η είδηση βόμβα… 

Ο Τζορτζ Σόρος, επικεφαλής χρηματοδότης και ο ελεγκτής της εκστρατείας για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών, έχει πιαστεί στον τραπεζικό δίκτυο για τη δημιουργία παράνομων εσόδων από τις πωλήσεις ναρκωτικών ουσιών.

Έρευνα του ΕΙΡ έχει αποκαλύψει τη δράση του βρετανού δισεκατομμυριούχου πράκτορα της Κολομβίας από όπου από το 1994, όταν ο Σόρος απασχολούσε τεράστια υπεράκτια αμοιβαία κεφάλαια για να καλύψει το καρτέλ της κοκαΐνης και τους συμμάχους του έχοντας απέναντι την κυβέρνηση των ΗΠΑ που προσπαθούσε να πατάξει την χρηση ναρκωτικών ουσιών.