Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ (;): ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)





Μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός ώστε να επιτραπεί η διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών στην Ουκρανία ζητεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν λίγο πριν φτάσει στο τέλος της η μονομερής εκεχειρία που είχε κηρύξει το Κίεβο.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, έχει προειδοποιήσει πως η κατάπαυση του πυρός που ισχύει αυτή τη στιγμή, μπορεί να μην παραταθεί πέρα από το βράδυ της Παρασκευής, οπότε θα εκπνεύσει, αν οι ειρηνευτικές συνομιλίες με φιλορώσους αυτονομιστές δεν έχουν ευνοϊκή κατάληξη.

«Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών» δήλωσε ο Πούτιν.

«Πασχίζουμε ειλικρινά να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία» πρόσθεσε απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους στη διάρκεια διπλωματικής τελετής στο Κρεμλίνο, επισημαίνοντας ότι η βία έχει υποχρεώσει δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς να αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας.

«Στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας, το αίμα κυλάει, διεξάγεται μια πραγματική ανθρωπιστική καταστροφή, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαφεύγουν από τις μάχες για να βρουν καταφύγιο αλλού, όπως στη Ρωσία» πρόσθεσε.

Στις δηλώσεις του αυτές, τις οποίες έκανε μετά την υπογραφή από την Ουκρανία μιας ιστορικής συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ και οι οποίες μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση, ο ρώσος πρόεδρος υποστήριξε πως οι απόπειρες να εξαναγκασθεί η Ουκρανία να επιλέξει ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ οδήγησαν τη χώρα στη «διάσπαση».

«Το αντισυνταγματικό πραξικόπημα στο Κίεβο και οι απόπειρες να επιβληθεί στον ουκρανικό λαό μια τεχνητή επιλογή ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία, ώθησαν την κοινωνία στη διάσπαση και σε μια επώδυνη εσωτερική σύγκρουση» δήλωσε ο Πούτιν.
Πηγή: REUTERS, απε, in.gr
============================================


Την πρώτη του αποκλειστική συνέντευξη από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία της χώρας παραχώρησε ο Ουκρανός ολιγάρχης και πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στο CNN τονίζοντας ότι η ειρήνη είναι εφικτή αν ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν βρίσκεται στη σωστή διάθεση.

"Μερικές φορές, η θέση του κ. Πούτιν είναι αρκετά ρεαλιστική, μερικές φορές είναι πολύ συναισθηματική," δήλωσε και συνέχισε "Εγώ απλά προσπαθώ να βρω τη στιγμή που είναι περισσότερο ρεαλιστική παρά συναισθηματική."



"Είμαι αισιόδοξος και σκέφτομαι ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες, ίσως και μήνες, μπορούμε να έχουμε μια διαπραγμάτευση για την ειρήνη", δήλωσε ο Ποροσένκο στη συνέντευξη του ενώ βρισκόταν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με την ΕΕ, που περιλαμβάνουν και την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρώπης και Ουκρανίας.

"Είμαι έτοιμος να κάνω ειρήνη με οποιονδήποτε'', είπε. ''Θέλω να φέρω την ειρήνη στη χώρα μου, όχι γιατί είμαστε αδύναμοι ούτε επειδή είμαι λιγότερο πατριώτης από οποιονδήποτε. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τη χώρα μου, γιατί μισώ την ιδέα να μην χρησιμοποιήσω την τελευταία ευκαιρία για να φέρω ειρήνη στην περιοχή. "

"Όλα τα στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας είναι ρωσικα, είναι Ρώσοι πολίτες», είπε, προσθέτοντας ότι οι αυτονομιστές ηγέτες ήταν από τη ρωσική μυστική υπηρεσία. ''Αν αυτό συνεχιστεί, είναι ένας πραγματικός πόλεμος'', τόνισε."Γεωγραφικά είμαστε ήδη στην Ευρώπη», είπε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία συνδέεται με τις ευρωπαϊκές αξίες.

http://www.cnn.com/video/data/2.0/video/world/2014/06/26/intv3-amanpour-poroshenko-chocolate-king.cnn.html


Επιμέλεια-Μετάφραση: Geopolitics Editorial Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου