Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ν.Α.Τ.Ο.-E.E.:"Drang nach Osten"(;)((Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Σχέδιο προσέγγισης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ





Το ΝΑΤΟ θα καταρτίσει ένα "ουσιαστικό πακέτο" συνεργασίας για τη Γεωργία που θα την φέρει πιο κοντά στη Συμμαχία και έως το τέλος του 2015 θα αξιολογήσει αν θα καλέσει το Μαυροβούνιο να ενταχθεί, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Το πακέτο για τη Γεωργία απέχει από ένα επίσημο βήμα προς την κατεύθυνση της ένταξης στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο ήλπιζε το Τμπιλίσι, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Έχουμε καταλήξει σε μία επί της αρχής συμφωνία (που προβλέπει) ότι θα καταρτίσουμε ένα ουσιαστικό πακέτο για τη Γεωργία που θα τη βοηθήσει να έρθει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ", είπε ο Ράσμουσεν στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Geopolitics & Daily News
=================================================
Β)Τη συμφωνία διασύνδεσης με την ΕΕ υπέγραψαν Ουκρανία, Μολδαβία, Γεωργία



Στην τυπική υπογραφή της συμφωνίας εμπορικής διασύνδεσης με τον ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο προχωρούν οι «28» και η Ουκρανία, η Μολδαβία και η Γεωργία.

Η συμφωνία έχει κεντρική σημασία για το Κίεβο, με τον πρόεδρο Ποροσένκο να υπογράφει το κείμενο από το οποίο ο Γιανουκόβιτς είχε απομακρυνθεί, πυροδοτώντας την εσωτερική σύγκρουση που έφερε τη χώρα σε διαμελισμό.

Την Παρασκευή, οι πρόεδροι της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας και οι ηγέτες των «28» υπέγραψαν τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και πολιτικής συνεργασίας της ΕΕ με τις τρεις χώρες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Στο φόντο βρίσκεται η Ρωσία, η οποία και επιδίωκε την ένταξη της Ουκρανίας στην «Ευρασιατική Ένωση» (που τελικά συστάθηκε χωρίς το Κίεβο). Η ευρωπαϊκή πλευρά έχει επανειλημμένα αναφέρει πως δεν πρόκειται για «σφαίρες επιρροής»: Ενδεικτικά, μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Παρασκευή, ο Ζοζέ Μπαρόζο ανέφερε με νόημα πως οι «συμφωνίες διασύνδεσης δεν είναι εναντίον κανενός».

Πηγή: reuters, AΠΕ, in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου