Ετικέτες

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Μάχες στην Ουκρανία λίγο πριν εκπνεύσει η εκεχειρία

\


Συζητήσεις για την παράταση της εκεχειρίας αναμένεται να έχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας και οι μεσολαβητές της ουκρανικής κυβέρνησης, λίγες ώρες αφού τουλάχιστον πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες.

Νωρίτερα σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση της Μόσχας ότι η εκεχειρία θα πρέπει να παραταθεί. 

«Οι Ουκρανοί θα πρέπει να επιστρέψουν στον δρόμο της ειρήνης, του διαλόγου και της κατανόησης. Το πιο σημαντικό είναι η εξασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης κατάπαυσης του πυρός ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές στο Κίεβο και τους αντιπροσώπους των νοτιοανατολικών περιφερειών», δήλωσε ο Πούτιν.

Στο μεταξύ πέντε ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν εναντίον κυβερνητικών σημείων ελέγχου στα ανατολικά, δήλωσε ο Αντρίι Λισένκο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας. 

Η επταήμερη εκεχειρία που κήρυξε την προηγούμενη Παρασκευή ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο λήγει σήμερα στις 22:00.

Εξάλλου ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ σημείωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστρεψαν ένα ρωσικό άρμα μάχης όταν απώθησαν μια επίθεση των αυτονομιστών σε ένα σημείο ελέγχου έξω από την πόλη Σλαβιάνσκ, προπύργιο των ανταρτών. 

Ο Λισένκο πρόσθεσε ότι δύο ακόμη άρματα μάχης κατασχέθηκαν. Ο Ντμίτρι Τιμτσούκ, ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, είχε επισημάνει λίγη ώρα νωρίτερα ότι οι αυτονομιστές με οκτώ άρματα μάχης επιτέθηκαν εναντίον θέσεων του στρατού έξω από το Σλαβιάνσκ. 

Οι αυτονομιστές ισχυρίζονται ότι έχουν κατασχέσει σοβιετικά άρματα μάχης T-64 από τις αποθήκες του ουκρανικού στρατού, όμως ουκρανοί και δυτικοί αξιωματούχοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτά δόθηκαν μυστικά στους αντάρτες από τη Ρωσία. 

Οι αντάρτες στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση στην πόλη. Αξιωματικοί μιας μονάδας του στρατού ανακρίνονται στο κτίριο της υπηρεσίας πληροφοριών στο Ντονέτσκ το οποίο έχουν καταλάβει οι αυτονομιστές, σύμφωνα με το Interfax.


Πηγή : newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου