Ετικέτες

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ-ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 13, 2012

The bondholder

Αργά χθες το βράδυ άκουγα Jack Savoretti – Dreamers. Στο μυαλό ήρθαν εικόνες.

Με μια παρέα πετούσαμε πάνω από την Ελλάδα και κάθε τόσο και λιγάκι κατεβαίναμε στο έδαφος να δούμε τι γίνεται.

Από τον αέρα είδαμε ένα μαύρο σύννεφο να φεύγει. «επιτέλους»  είπε ένας από την παρέα. «Φεύγει η κατάρα πάνω από αυτό τον λαό που εδώ και διακόσια χρόνια

Τον ταλαιπωρεί. Παίρνει μαζί του τους προδότες όλων των εποχών που είχαν την εξουσία σ’ αυτό τον τόπο»

Μπακούνιν: Οι προλετάριοι έχουν πατρίδα.

Μπακούνιν: Οι προλετάριοι έχουν πατρίδα.

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Ιουνίου 13, 2012
20120613-080714.jpgΤο κράτος δεν ειναι πατρίδα.
Έιναι η αφαίρεση, ο μεταφυσικός, μυστικιστικός, νομικός μύθος της πατρίδας.
Οι προλετάριοι εχουν πατρίδα.
Οι λαικές μάζες όλων των χωρών αγαπούν βαθιά την πατρίδα τους.
Αυτή ειναι μια φυσική, αληθινή αγάπη.
Ο πατριωτισμός του λαού δεν ειναι ιδέα, αλλα γεγονός.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

«Οἱ μή ὀργιζόμενοι ἐφ’ οἶς δεῖ, ἠλίθιοι δοκοῦντες εἶναι».
Ἀριστοτέλης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ... ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ 1903 ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!!

Ο Μηχανικός Μιχαήλ Πέτρου Κοκκίνης και τα τείχη του Μεσολογγίου...

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012


Ο Μηχανικός Μιχαήλ Πέτρου Κοκκίνης και τα τείχη του Μεσολογγίου...

Θ. Βρυζάκης: Η Έξοδος του Μεσολογγίου
«Η συμβολή του στην άμυνα  της  πόλης, 1823-1826»


Επιμελείται-γράφει
Ο δάσκαλος Κων/νος Κρεκούζος
           

Στην εποποιία του Μεσολογγίου, παράλληλα με το υψηλό φρόνημα και τη γενναιοψυχία των υπερασπιστών της πόλης, σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και η  τεχνική επιστήμη της εποχής. Το έργο της οχύρωσης του Μεσολογγίου, το οποίο άντεξε αποτελεσματικά στις σφοδρές επιθέσεις καθώς και στα μέσα και τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν τα τουρκοαιγυπτιακά στρατεύματα, πού το πολιορκούσαν, μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από τον Έλληνα μηχανικό Μιχαήλ Π. Κοκκίνη. Τα έργα αυτά δεν κατόρθωσαν να τα κυριεύσουν οι εχθρικές στρατιές, παρά την αφθονία έμψυχου και άψυχου υλικού που διέθεταν καθώς και την καθοδήγηση Ευρωπαίων αξιωματικών, και μόνο η πείνα – ο αήττητος αυτός εχθρός – ανάγκασε τη γενναία φρουρά να πάρει την απόφαση της ηρωικής Εξόδου.

Ο μηχανικός Κοκκίνης υπήρξε μία από τις επιφανέστερες προσωπικότητες της άμυνας του Μεσολογγίου, «ο πλείστον συντελέσας εις την άμυναν»  κατά τον ιστορικό Κ. Παπαρηγόπουλο και έπεσε ηρωικώς μαχόμενος κατά την ιστορική Έξοδο της 10ης Απριλίου 1826.

Ο Κ. Καβάφης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και η «Κατάρα της Αθηνάς» του Μπάϊρον

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012


Ο Κ. Καβάφης για τα μάρμαρα του Παρθενώνα και η «Κατάρα της Αθηνάς» του Μπάϊρον


Γράφει και επιμελείται
ο Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος

Στις δίκαιες απαιτήσεις μας και την σχεδόν ομόφωνη αξίωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης γιά την επιστροφή στην Ελλάδα των λαμπρών γλυπτών, που άρπαξε ο στυγνός λόρδος Θωμάς Έλγιν, από την Ακρόπολη και τους άλλους αρχαιολογικούς  μας χώρους στην αρχή του περασμένου αιώνα, έχουν γραφεί πολλά. Mε πρώτο και σημαντικότερο το περίφημο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα. «Η κατάρα της Αθηνάς», γραμμένο τον ίδιο εκείνο καιρό της αρπαγής από τον συμπατριώτη του αρχαιοκάπηλο.  Αξίζει να το ξαναφέρουμε στη μνήμη του κόσμου .

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) - Στον κόσμο του απέλπιδος, του μέγιστου Κρητός

Δευτέρα, 11 Ιουνίου 2012

Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ (1883-1957) - Στον κόσμο του απέλπιδος, του μέγιστου Κρητός


Αφιλόδοξες σελίδες των θεατρικών

(μέρος Β΄)


Γράφει ο κ. Γρηγόριος Ι.Σ. Καρυδάς
Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Η αρχαία Φιλοσοφία για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012


Η αρχαία Φιλοσοφία για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες


«Ο Παις του Κριτίου» (περ. 480 π.Χ.)

Γράφει ο Γεράσιμος Γ. Γερολυμάτος
(ζωγράφος)


Τα ερωτήματα για την αιώνια αλήθεια του κόσμου και των όντων, είναι η ενασχόληση της φιλοσοφίας και των φιλοσόφων της κάθε εποχής. Και η κάθε εποχή δίνει τις δικές της απαντήσεις. Όταν θελήσει να μιλήσει κανείς για την τέχνη, θα πρέπει να αναφερθεί αναπόφευκτα και στη φιλοσοφία. Άλλωστε και η φιλοσοφία έκανε την τιμή στην τέχνη να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της, επειδή η τέχνη ήταν βασικός φορέας και εκφραστής του θρησκευτικού αισθήματος και του αντικειμένου του «Λόγου περί θεών». Σχετικά με την τέχνη και την ανθρώπινη μορφή των θεών στα έργα της τέχνης, οι φιλόσοφοι εξέφρασαν διάφορες απόψεις, ανεξάρτητα από την πίστη τους στη θεϊκή αρχή, που οι περισσότερες κινούνταν προς την κατεύθυνση της απομυθοποίησης..

Ανακαλύφθηκαν στη Γουατεμάλα τα αρχαιότερα ημερολόγια των Μάγια

Ανακαλύφθηκαν στη Γουατεμάλα τα αρχαιότερα ημερολόγια των Μάγια

Aμερικανοί αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα παλαιότερα αστρονομικά ημερολόγια των Μάγια που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτει μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις ΗΠΑ.

Τα ημερολόγια αυτά ανάγονται στον 9ο αιώνα και εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή ενός σπιτιού στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλτούν, στη Γουατεμάλα.

Ιράν: Απαγορεύεται οι γυναίκες να παρακολουθούν το Euro 2012 μαζί με άντρες

Ιράν: Απαγορεύεται οι γυναίκες να παρακολουθούν το Euro 2012 μαζί με άντρες

Οι απαγορεύσεις σε χώρες της Ανατολής δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ιδίως για τις γυναίκες. Μία νέα απαγόρευση έχει τεθεί σε ισχύ στο Ιράν και σύμφωνα με αυτήν, οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να παρακολουθούν το Euro 2012 στον δρόμο.


«Σε τέτοιες καταστάσεις απαγορεύεται να βλέπουν ποδόσφαιρο οι γυναίκες σε χώρους όπου βρίσκονται άντρες.

Οι άντρες ενθουσιάζονται με τους αγώνες και καμία φορά έχουν ανάρμοστη συμπεριφορά. Μάλιστα, θα πρέπει να ευχαριστήσουν την Αστυνομία για αυτό», είναι η επίσημη.

Δικαίωσαν Τούρκο αντιρρησία συνείδησης

Δικαίωσαν Τούρκο αντιρρησία συνείδησης

undefined
Aysel Tugluk Βουλευτής Κουρδικής Καταγωγήςκαι εκ των δικηγόρων του Κούρδου Εθνικού Ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν  καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 14ετών για  παραβίαση του ποινικού κώδικα και του  αντιτρομοκρατικού νόμου (προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) χωρίς να ταυτοποιείται ως μέλος της οργάνωσης) σε 14 ομιλίες.

N’est pas Picasso qui veut... La Grèce vue par Le Monde

N’est pas Picasso qui veut... La Grèce vue par Le Monde

Michel Volkovitch
undefined
Echange de courrier entre Michel Volkovitch, un connaisseur de la Grèce et Xavier Gorce, dessinateur du Monde (il n’a jamais mis les pieds en Grèce, mais il en a entendu parler). Le lecteur notera (on plaisante) la puissance de la pensée iconoclaste dans le dessin et la vigueur sophistiquée du coup de crayon. Mais passons, les goûts.... Le dessinateur se compare à Picasso (en jurant qu’il ne le fait pas) à qui on reprochait, dit-il, son « gribouillis fait en deux temps trois mouvements ».

Αυτοί που χτύπησαν τον Αιγύπτιο στο Πέραμα μπορεί να είναι ελληνόφωνοι, Έλληνες αποκλείεται να είναι

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

Αυτοί που χτύπησαν τον Αιγύπτιο στο Πέραμα μπορεί να είναι ελληνόφωνοι, Έλληνες αποκλείεται να είναι

Με κατάγματα νοσηλεύεται ο 28χρονος Αιγύπτιος
Με κατάγματα νοσηλεύεται στο Τμήμα Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» ο 28χρονος Αιγύπτιος, που έπεσε θύμα ξυλοδαρμού τα ξημερώματα, στο Πέραμα.
Ο νεαρός αλλοδαπός διεκομίσθη από το «Τζάνειο» Νοσοκομείο στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Ευαγγελισμού, όπου έπειτα από την ολοκλήρωση των κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων επιβεβαιώθηκε η παρουσία διπλού κατάγματος τής κάτω γνάθου και των ρινικών του οστών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου, πραγματοποιήθηκε συρραφή των θλαστικών τραυμάτων, αφαίρεση του εκγομφωμένου δοντιού και τοποθέτηση συρμάτινης περίδεσης.
Ο 28χρονος δέχθηκε επίθεση από περίπου 10 άτομα σε σπίτι στο Πέραμα, όπου διέμεναν ο ίδιος και άλλοι τρεις Αιγύπτιοι. Η Αστυνομία προχώηρησε στη σύλληψη έξι ατόμων - πέντε ανδρών και μίας γυναίκας, που αναγνωρίστηκαν από τους παθόντες και θα οδηγηθούν στις εισαγγελικές αρχές κατηγορούμενοι για βαριά σωματική βλάβη, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς, διατάραξη οικιακής ειρήνης και παράβαση του νόμου περί όπλων.
Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ομάδα περίπου 10 ατόμων εισέβαλε τα ξημερώματα στο σπίτι όπου διαμένουν τέσσερις Αιγύπτιοι, ηλικίας 28, 36, 39 και 42 ετών και αφού προκάλεσαν ζημιές, επιτέθηκαν στον έναν εξ αυτών, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Οι δράστες προκάλεσαν επίσης φθορές σε δύο αυτοκίνητα και ένα τρίκυκλο ιδιοκτησίας των αλλοδαπών και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.
Λίγο αργότερα, έπειτα από κινητοποίηση της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις στη Λ. Σχιστού οι έξι από τους δράστες, οι οποίοι και προσήχθησαν για να εξετασθούν. Οι προσαχθέντες αναγνωρίσθηκαν από τους Αιγύπτιους και συνελήφθησαν, ενώ προανάκριση για την υπόθεση διενεργείται από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Την επίθεση σε βάρος των τεσσάρων Αιγυπτίων καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι περιστατικά σαν αυτό στο Πέραμα «προσβάλλουν τον πολιτισμό μας». «Ο ελληνικός και ο αιγυπτιακός λαός συνδέονται με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και δεν θα επιτρέψουμε σε τέτοιου είδους περιστατικά να τους διαταράξουν», επισήμανε ο κ. Τσίοδρας. Ανέφερε ακόμη ότι η οργανωμένη πολιτεία έχει επιληφθεί της υπόθεσης και υπενθύμισε ότι οι φερόμενοι ως δράστες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΡΟΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

Είναι Ορθόδοξος ο Κάρολος της Αγγλίας;
Κάθε Άνοιξη ο Κάρολος της Αγγλίας επισκέπτεται το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα την Ιερά Μονή...Βατοπαιδίου!
Μαζί με δική του ομάδα από την Αγγλία καθαρίζουν τα πανέμορφα πυκνά από βλάστηση μονοπάτια, που οδηγούν από τη Μονή στα Βατοπαιδινά κελιά.
Πριν μερικά χρόνια ο ηγούμενος Πατέρας Εφραίμ βρέθηκε στο μάτι του μασονικού κυκλώνα εξαιτίας της βάπτισης του διαδόχου του βασιλικού θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου Καρόλου σε ορθόδοξο χριστιανό!
Η μασονική θύελλα αντιδράσεων, που ξέσπασε στην Βρετανία, ήταν τόσο σφοδρή και πρωτοφανής (από τα βοθροΜΜΕ), που τον απείλησαν με απομάκρυνση από τη διαδοχή του βρετανικού θρόνου μιας και ο βασιλιάς είναι ταυτόχρονα και αρχηγός της αγγλικανικής εκκλησίας.
Η μασονική νέα τάξη δεν συγχώρησε ποτέ τον πατέρα Εφραίμ, τον οποίο θεώρησε υπαίτιο της κατήχησης και του βαπτίσματος του Καρόλου.
Πατέρες από τα κελιά της περιοχής γύρω από τη Μονή Βατοπαιδίου, που γνώρισαν τον Κάρολο της Αγγλίας, έχουν μιλήσει για αυτόν με τα καλύτερα λόγια και τον έχουν περιγράψει ως έναν ευλαβή και θεοσεβούμενο άνθρωπο.
Αξίζει να αναφέρω, ότι ο Κάρολος έχει βοηθήσει και στηρίξει και το αγιορείτικο σερβικό μοναστήρι (Ι.Μ. Χιλανδαρίου) αδιαφορώντας για το μίσος της νέας τάξης για τη Σερβία.
Μπράβο του! Μακάρι να του μοιάζανε οι δικοί μας αρχηγοί κράτους.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΗΚΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Είναι αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε λίγες ώρες μετα από σεισμό στην Ιαπωνία, πριν λίγους μήνες. Θα μπορούσε να είναι και αυτή ένα παραμύθι, όμως... δεν είναι. Είναι η πραγματικότητα που μας θυμίζει πως τα παραμύθια δεν είναι πάντα μύθος.

Έχοντας πλέον ο σεισμός υποχωρήσει, διασώστες φτάνουν στα ερείπια του σπιτιού μιας νεαρής γυναίκας κι αντικρύζουν το πτώμα τηςμέσα στα χαλάσματα. Η στάση του σώματός της όμως ήταν σχετικά περίεργη, θυμίζοντας κατά πολύ την στάση που παίρνει πιστός έχοντας λυγίσει στα γόνατά του για να λατρέψει και να προσευχηθεί τον Θεό του. Τα συντρίμια του σπιτιού, είχαν καταπλακώσει την πλάτη και το κεφάλι της.
Αντιμετωπίζοντας όλες αυτές τις δυσκολίες, ο αρχηγός της ομάδας διάσωσης, αποφασίζει να βάλει το χέρι του μέσα από ένα στενό άνοιγμα στον τοίχο για να φτάσει το σώμα της άτυχης γυναίκας. Είχε ακόμη μέσα του την ελπίδα ότι αυτή η γυναίκα θα μπορούσε να είναι ζωντανή. Ωστόσο, τόσο το κρύο δέρμα όσο και η ακαμψία του σώματος, μαρτυρούσαν πως η γυναίκα είχε σίγουρα πεθάνει. Ο ίδιος μαζί με την υπόλοιπη ομάδα άφησαν αυτό το σπίτι και κατευθύνθηκαν στα υπόλοιπα, αναζητώντας τα επόμενα υπό κατάρρευση κτίρια.

Κάποιοι ανεξήγητοι όμως λόγοι, παρακινούσαν τον αρχηγό της ομάδας να επιστρέψει στο κατεστραμένο σπίτι της νεκρής γυναίκας, καθώς μια εντυπωσιακή δύναμη τον καλούσε πίσω... Έτσι κι έγινε. Πλησίασε, γονάτισε και έβαλε ξανά το χέρι του ανάμεσα στο άνοιγμα που είχε εντοπίσει πριν, αναζητώντας ένα μικρό κενό κάτω από το νεκρό σώμα.

Ξαφνικά, άρχισε να φωνάζει με ενθουσιασμό! «Είναι ένα παιδί! Υπάρχει ένα παιδί!»
Όλη η ομάδα συγκεντρώθηκε γύρω του και προσεκτικά αφαίρεσε τις σωρούςτων γκρεμισμένων τμημάτων του σπιτιου, γύρω από την άτυχη γυναίκα. Πράγματι, μπροστά τους πλέον, υπήρχε ένα τριών μηνών αγοράκι, τυλιγμένο σε μια κουβέρτα με μοτίβα άνθεων, κάτω από το νεκρό σώμα της μητέρας του. Προφανώς, η γυναίκα είχε πραγματοποιήσει μια υπεράνθρωπη θυσία για την διάσωση του γιου της. Όταν όμως αντιλήφθηκε πως το σπίτι κατέρρεε, χρησιμοποίησε το σώμα της για να δημιουργήσει ένα αυτοσχέδιο κάλυμμα προστασίας για τον γιό της. Το μικρό αγοράκι, κοιμόταν ακόμα ήρεμο και γαλήνιο, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης τον είχε πλέον στα χέρια του και τον απομάκρυνε από τα χαλάσματα.

Ο γιατρός, κατέφθασε γρήγορα για να εξετάσει το μικρό αγόρι. Αφού άνοιξε την κουβέρτα, εντόπισε ένα κινητό τηλέφωνο.Υπήρχε ένα μήνυμα κειμένου στην οθόνη που έγραφε:
«Εάν καταφέρεις να επιζήσεις, να θυμάσαι μόνο ότι σ 'αγαπώ»

ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΙ

Εκατόν τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τον Δεκέμβριο του 1908 όταν οι Νεότουρκοι πήραν την εξουσία και έλαβαν την απόφαση για την μαζική δολοφονία των μη μουσουλμάνων που ζούσαν στο οθωμανικό κράτος. Η απόφαση για την εξόντωση των Αρμενίων, των Ασσυρίων...
και των Ελλήνων λήφθηκε από τους Νεότουρκους μετά την ανάληψη της εξουσίας από αυτούς, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ολοκληρώθηκε από το Μουσταφά Κεμάλ ( 1919 – 1923 ).

“Τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεψαν”. Τα αποτελέσματα των γερμανικών εμμονών

“Τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεψαν”. Τα αποτελέσματα των γερμανικών εμμονών

Αναρτήθηκε από τον/την arch στο Μαΐου 11, 2012
FINANCIAL TIMES
”Τα φαντάσματα της δεκαετίας του ’30 επέστρεψαν και μας καταδιώκουν. Μπορεί να μην έχουμε υποκύψει ακόμη στη Μεγάλη Ύφεση, όμως η ύφεση, με τη μία ή την άλλη μορφή, μας περιτριγυρίζει. Γινόμαστε παράλληλα μάρτυρες πολιτικού εξτρεμισμού και εθνικιστικών αντιδράσεων όσον αφορά τις υποχρεώσεις μιας χώρας προς -κατά κανόνα ξένους- πιστωτές της.


Η ανάδειξη του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Χρυσής Αυγής -το έμβλημα είναι μία ελαφρώς μεταμφιεσμένη σβάστικα- στις ελληνικές εκλογές, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη ισχύ της Marine Le Pen κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, πριν από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να υπενθυμίζει σε όλους την εντεινόμενη απογοήτευση των ψηφοφόρων, καθώς τα κυρίαρχα κόμματα μένουν στις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Κίνα: Γυναίκα καμικάζι σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε δεκάδες

Αυτό το ιστολόγιο
Με σύνδεση από εδώ
Φιλικά Blogs
ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΧΝΑ
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Ε-Books
Αυτό το ιστολόγιο
 
 
 
 
Με σύνδεση από εδώ
 
 
 
Φιλικά Blogs
 
 
 
ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΧΝΑ
 
 
 
ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
 
 
 
Ε-Books
 
 
 

Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

Κίνα: Γυναίκα καμικάζι σκότωσε δύο άτομα και τραυμάτισε δεκάδες

Μια γυναίκα ανατινάχθηκε σήμερα τη στιγμή που διαπραγματευόταν οικονομική αποζημίωση με αντάλλαγμα την κατεδάφιση του σπιτιού της, σκοτώνοντας δυο ακόμα ανθρώπους και τραυματίζοντας 14 στη νοτιοδυτική Κίνα, μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

 Οι απαλλοτριώσεις κατοικιών και εκτάσεων, που αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τις τοπικές αρχές, αποτελούν συχνά θέμα διαμαρτυριών, βίαιων ορισμένες φορές, στην Κίνα. Πηγή: ΑΜΠΕ

ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝ στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

ΠΩΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΣΑΝ στην ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 11, 2012
%25CE%25B4%25CF%2581%25CE%25B1%25CF%2587%25CE%25BC%25CE%25B7.jpg
Εάν οι αρχαίοι Αθηναίοι δεν ήταν μάστορες στην επιβολή και την είσπραξη φόρων, σήμερα ίσως να μην υπήρχε ο Παρθενώνας. Υπερβολή; Κι όμως, χάρη στο χαράτσι που πλήρωναν οι άλλες πόλεις κατά την Α’ Αθηναϊκή Συμμαχία -ειδικότερα από το 454 π.Χ., το ένα εξηκοστό του ετήσιου φόρου πήγαινε υπέρ της… θεάς Αθηνάς- ο Περικλής εξοικονόμησε τα χρήματα για να χτιστεί ο περίφημος ναός.

Λονδίνο: Έφτιαξαν «υπερηχητικό όπλο» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Posted: 12 May 2012 09:44 AM

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι μία συσκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υπερηχητικό όπλο θα αναπτυχθεί στο Λονδίνο στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αμερικανικής κατασκευής Ακουστική Συσκευή Μεγάλης Εμβέλειας (LRAD) μπορεί να στέλνει λεκτικές προειδοποιήσεις σε μεγάλη απόσταση, ή να βγάζει μια δέσμη τόνων που προκαλούν πόνο. 

Η συσκευή θα τοποθετηθεί στον Τάμεση, στο Γουεστμίνστερ. Η ηχητική ακτίνα της συσκευής θεωρείται ιδιαίτερα ακριβής. Μπορεί να παράγει εκκωφαντικούς θορύβους, για παράδειγμα 150 ντεσιμπέλ σε απόσταση ενός μέτρου. Η συσκευή έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την απόκρουση Σομαλών πειρατών. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, το όπλο αποσκοπεί στο να διαφυλάξει την διεξαγωγή των Αγώνων.


Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση ADL καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή

Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση ADL καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή

Ζητεί από τον Κ. Παπούλια να αρνηθεί διορισμό μελών της σε κυβερνητικό σχήμα
Η αμερικανοεβραϊκή οργάνωση ADL καταδικάζει τη Χρυσή Αυγή
Μία από τις ισχυρότερες αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις, η Anti-Defamation League (ADL) εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση με αφορμή την είσοδο στο ελληνικό Κοινοβούλιο της Χρυσής Αυγής και ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αρνηθεί να διορίσει οποιοδήποτε μέλος του νεο-ναζιστικού κόμματος σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΩΡΙΑ ΠΑΙΓΝΙΩΝ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 14, 2012
Θεωρία παιγνίων είναι ο κλάδος της μαθηματικής επιστήμης που μελετάει την λήψη στρατηγικών αποφάσεων σε καταστάσεις σύγκρουσης και συνεργασίας.
Με τη θεωρία αυτή μπορούμε να αναλύσουμε καταστάσεις μεταξύ μιας ομάδας ατόμων (παίκτες) που ανταγωνίζονται με σκοπό

“‘Εφυγε” ο Κρητικός του Νταχάου

“‘Εφυγε” ο Κρητικός του Νταχάου

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 14, 2012
Γλίτωσε τρείς φορές απο το κρεματόριο των SS. Σταυρώθηκε στο κολαστήριο του Νταχάου κι όμως άντεξε. Στα 97 του ο Δημόκριτος Παυλάκης γεμάτος απο τις εμπειρίες της ναζιστικής θηριωδίας έκλεισε για πάντα τα μάτια του. Ο τελευταίος του Νταχάου που κατάγεται απο τους Αγίους Δέκα έφυγε τα ξημερώματα πλήρης ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες η σορός του συνταξιούχου ταχυδρόμου θα μεταφερθεί απο την Αθηνα όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια στη γενέτειρα του, το πιθανότερο σήμερα. Ο τελευταίος επιζήσας είχε μιλήσει για τον εγκλεισμό του επι τέσσερα χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου είχε μεταφερθεί με τραίνο, στην ΕΤ1 και στην εκπομπή “Σαν Παραμύθι” το 2009.

Το γερµανικό κατοχικό δάνειο

Τρίτη, 15 Μαΐου 2012

Το γερµανικό κατοχικό δάνειο

«Χίλια εννεακόσια ογδόντα επτά, σαράντα δύο χρόνια μετά, μετά, με την σκέψη και την ψυχή μας δοσμένη στην Μνήμη του Μεγάλου μας Αρχηγού, υψώνουμε το δεξί χέρι ψηλά, χαιρετούμε τον Ήλιο και με το θάρρος, που μας επιβάλλει η Στρατιωτική μας Τιμή και το Εθνικοσοσιαλιστικό μας καθήκον κραυγάζουμε γεμάτοι πάθος, πίστη στο μέλλον και στα οράματά μας: HEIL HITLER!»(Νίκος Μιχαλολιάκοςσ.σ.)

Το συγκλονιστικό απόσπασμα που ακο­λουθεί προέρχεται από το βιβλίο του Τά­σου Μ. Ηλιαδάκη «Οι Επανορθώσεις και το Γερμανικό Κατοχικό Δάνειο» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Πελασγός».

Όπως σηµειώνει ο Ε. Τσουδερός, «είχαµε µπη στον πόλεµο χωρίς καµµία προσυνεννοήση µε τους Συµµάχους, ούτε για τας απέναντί µας υπο­χρεώσεις των κατά τον πόλεµο,ούτε για τας εκ της νίκης ωφελείας µας…»1. Δηλαδή εντελώς αντίθε­τα µε την επιτήδεια ουδέτερη Τουρκία που µέχρι το τέλος του πολέµου παζάρευε την είσοδό της στον πόλεµο πότε µε τον Άξονα και πότε µε τους «συµµάχους». Εµείς αναλάβαµε, όπως υπογραµµίζει ο Γκαίµπελς, «να βγάλουµε τα κάστανα από τη φωτιά για λογαριασµό των Άγγλων». Ο γ. διευ­θυντής της UN RRA θα διαπιστώσει ότι οι καταστρο­φές υπήρξαν πρωτοφανείς2. Όµως το 1946 ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Τσαλδάρης διατύπωνε «την βαθυτάτην απογοήτευσιν και αηδίαν του ελ­ληνικού λαού δια την κακοµεταχείρισιν της Ελλά­δος υπό των συµµάχων της»3.

«Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»!

«Τη γλώσσα μού έδωσαν ελληνική»!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 15, 2012
antistaseis.png
Του Σάββα Ιακωβίδη
Να μιλάμε ελληνικά στην Κύπρο, είναι πράξη αντίστασηςΗ ελληνική γλώσσα είναι η πατρίδα μας, η γη και τα λουλούδια της. Η ψυχή και το ήθος της. Η ιστορία και ο πολιτισμός της. Οι αγώνες και η συνείδησή της. Η ελληνική γλώσσα μας είναι η εθνική μας ταυτότητα και αυτογνωσία, η γνώση και η επιβίωσή μας. Είναι ο αβυθομέτρητος κόσμος μας όπως εκφράζεται διά της ελληνικής λαλιάς μας. Σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς, όπως με την τουρκική κατοχή της πατρίδας, να μιλάμε ελληνικά είναι πράξη αντίστασης ενάντια στην εθνική μας αποξένωση, στην πνευματική μας αλλοτρίωση και στην επιχειρούμενη πολιτισμική υποδούλωσή μας.

Το Ισλάμ και η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Το Ισλάμ και η ευρωπαϊκή ακροδεξιά

Χρήστος Ιακώβου

 Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ)

Το τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σταδιακή ισχυροποίηση των ριζοσπαστικών εθνικιστικών κινημάτων στον ευρωπαϊκό χώρο. Πέρα από τις προφανείς συνέπειες για το δημόσιο πολιτικό βίο, η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ένα ζήτημα που τείνει να καταστεί σε ένα από τα πλέον κεντρικά του δημοσίου λόγου και συμπεριφοράς: Πολιτικά θέματα που έως σήμερα ήταν περιθωριοποιημένα στον ευρωπαϊκό πολιτικό λόγο ή ακόμη ξεχασμένα και ταυτισμένα με ιστορικές περιόδους της Ευρώπης, απαγορευτικές της μνήμης και της διανοίας, τώρα επανέρχονται στο επίκεντρο της πολιτικής ρητορικής και πρακτικής, καθώς ολοένα και περισσότερα κόμματα, με διαφορετικούς ιδεολογικούς ορίζοντες υιοθετούν μέρος ή «κλέβουν συνθήματα» από το ρητορικό φάσμα της ακροδεξιάς.

Οι απόψεις του El Carnicero Rojo για το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Οι απόψεις του El Carnicero Rojo για το θέμα του σχηματισμού κυβέρνησης


El Carnicero Rojo είπε...
Σάββα, αποτελεί τρομερό σφάλμα την κρίσιμη αυτή ώρα να προσχωρείς στην πιο μαύρη συστημική προπαγάνδα που:
Ι) προσπαθεί να μειώσει kαι να απαλύνει τις τεράστιες & εγκληματικές ευθύνες του δικομματικού αστικού συστήματος για την 30ετή πορεία και την κατάντια του λαού και της χώρας μας ονομάζοντας αυθαίρετα και με παγκάλειο λογική ως συνένοχη την Αριστερά, 

Ο φιλόσοφος Χομπς και οι ελληνικές εκλογές

Κυριακή, 13 Μαΐου 2012

Ο φιλόσοφος Χομπς και οι ελληνικές εκλογές

ΑΝΑΛΥΣΗ
Έχει κάτι διαφωτιστικό να μας πει ο Άγγλος πολιτικός στοχαστής Τόμας Χομπς (Τhomas Ηobbes 1588-1679) αναφορικά με τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ειδικά για το, επιπλέον, σοκαριστικό θέμα του 7% της λαϊκής ψήφου που δόθηκε στο κόμμα της Χρυσής Αυγής και τις 21 βουλευτικές έδρες που κερδήθηκαν;

Νομίζω, ναι. Μας προσφέρει ο Χομπς, έστω και αν έγραφε μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, μια μερική τουλάχιστον εξήγηση γιατί μισό εκατομμύριο Έλληνες πήγαν στην κάλπη και ψήφισαν ένα κόμμα το οποίο, μεταξύ άλλων, δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τον Χίτλερ και του οποίου τα κομματικά σύμβολα και οι εξωτερικές του συμπεριφορές (συνθηματολογία, χαιρετισμοί, βηματισμοί κ.λπ.) παραπέμπουν ευθέως στο ναζισμό.

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ

ΝΙΚΗ ΣΤΟ ΒΑΛΤΕΤΣΙ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 13, 2012
undefined12-13/05/1821: (ο δρόμος για την Τριπολιτσά είναι ανοιχτός πια για τους Έλληνες Αγωνιστές)
Γράφει η Σοφία Τ.
1821: Η νίκη των επαναστατικών δυνάμεων στο Βαλτέτσι ανοίγει το δρόμο για την κατάληψη της Τριπολιτσάς, στρατιωτικού και πολιτικού κέντρου της Πελοποννήσου (οπλαρχηγοί: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, Ηλίας Μαυρομιχάλης, Ιωάννης Μαυρομιχάλης, Δημήτρης Πλαπούτας κ.ά.). Η μάχη του Βαλτετσίου(12-13/05/1821) θεωρείται ως μία από τις πιο αποφασιστικές μάχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που οδήγησε στην Άλωση της Τρίπολης.

Μπένος:Έτοιμο σε 3 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Μπένος:Έτοιμο σε 3 χρόνια το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Αναρτήθηκε από τον/την exomatiakaivlepo στο Μαΐου 12, 2012
Στη Λάρισα, βρέθηκε ο Πρόεδρος του «Διαζώματος», κ. Σταύρος Μπένος, ο οποίος, πραγματοποίησε μία σειρά επισκέψεων, σε αρχαιολογικούς χώρους της πόλης.
Μαζί με τον Πρόεδρο του «Διαζώματος», παρόν στις επισκέψεις, ήταν και οι αρχαιολόγοι της πόλης, ο Περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, ο Δήμαρχος κ. Κώστας Τζανακούλης, καθώς και άλλοι φορείς της τοπικής αρχής.
Ο κ. Μπένος, ανέφερε, ότι η σημερινή επίσκεψη, είχε πολύ ισχυρό συμβολισμό

και ήταν πολύ ιδιαίτερη στιγμή, για το αρχαίο θέατρο της Λάρισας, διότι, όπως πρόσθεσε, θα ενταχθεί, στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και η δεύτερη φάση, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση υποέργων, «αυτά τα
υποέργα, θα αποτελέσουν την αφετηρία για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του», τόνισε ο κ. Μπένος.
Ο κ. Μπένος κατέληξε υπογραμμίζοντας «αν όλα πάνε καλά, σε 3 -4 χρόνια, θα απολαύσουμε την πλήρη αποκατάσταση αυτού του Μνημείου».

Μαθήματα μισαλλοδοξίας στον αμερικανικό στρατό

Σάββατο, 12 Μαΐου 2012

Μαθήματα μισαλλοδοξίας στον αμερικανικό στρατό


Διδασκαλία περί βομβαρδισμού της Μέκκας «όπως στη Δρέσδη και τη Χιροσίμα
Μαθήματα μισαλλοδοξίας στον αμερικανικό στρατό
Το Πεντάγωνο κατάργησε μάθημα για το ισλάμ γιατί προωθούσε τη μισαλλοδοξία.
Πριν από ένα μήνα, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ αποφάσισε να καταργήσει ένα μάθημα που διδασκόταν στους στρατιωτικούς των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων με τίτλο «Τι Μπορούμε Να Κάνουμε; Πως να Οργανώσετε Μια Επιχείρηση Αντι-Τζιχάντ». Το μάθημα, που διδασκόταν ανελλιπώς επί οκτώ χρόνια, από το καλοκαίρι του 2004, δίδασκε μεταξύ άλλων στους στρατιωτικούς ότι «οι ισλαμιστές μισούν εσάς, την ίδια σας την ύπαρξη κι ό,τι ιδέες αντιπροσωπεύετε και δεν θα δεχτούν ποτέ να συνυπάρξουν μαζί σας». Για το λόγο αυτό ο εμπνευστής και διδάσκων του μαθήματος, υπολοχαγός Μάθιου Ντούλι, συμβούλευε τους «μαθητές» του στο Στρατιωτικό Κολέγιο στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια πως ίσως στο εγγύς μέλλον ο στρατός των ΗΠΑ χρειαστεί να βομβαρδίσει και να ισοπεδώσει πόλεις-σύμβολα των Ισλαμιστών όπως τη Μέκκα και τη Μεδίνα !

Ο Φύρερ και οι… άλλοι

Ο Φύρερ και οι… άλλοι
Ευτυχώς για την αστυνομία, εκτός από τα δικά της think tanks, που δεν βρήκαν για τη συγκεκριμένη περίπτωση χρόνο και ουσία για να καταναλώσουν, υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες οι «απο¬θήκες» στοιχείων των εφημερίδων αλ¬λά και όσων αριστερών οργανώσεων, είτε αποσπασματικά είτε πιο συστημα¬τικά, καταγράφουν και χαρτογραφούν, πέρα από τις πολιτικού χαρακτήρα νο¬μότυπες εκδηλώσεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, και τις άλλες, τις πολύ πιο εξτρεμιστικές.
Άλλωστε ποτέ δεν είναι αργά για να μάθει κάποιος εναλλακτικούς τρόπους συγκέντρωσης πληροφοριών, ακόμη κι αν η άντλησή τους προέρχεται από ανοιχτές πηγές. Πώς το είχε πει ο Σόλων ο Αθηναίος; Γηράσκω αεί διδασκόμενος. Και κατά τον Παπουτσή, που δι¬έγνωσε έλλειμμα δημοκρατίας, παρά τα 37 χρόνια που διανύθηκαν από τη μεταπολίτευση, η αστυνομία τώρα, με¬τά τις δικές του παραινέσεις, άρχισε να κάνει τα πρώτα βήματα προς την κα¬τεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Συνεπώς, έχει ακόμα δρόμο μπροστά της.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν τη σύντομη ιστορική περιήγηση με τους… αγέχο¬ρους του νεοναζιστικού σιναφιού. Και να δούμε αυτούς που κατηγορήθηκαν, είτε πριν από τη σύνταξη του καταστα¬τικού… χάρτη δικαιωμάτων του νεοφα¬σίστα είτε μετά το 1993, όπου η Χρυσή Αυγή έκανε τα πρώτα… σκιρτήματά της στη σκιά του ιδεολογικού σκότους.
Για ευνόητους λόγους η αναφορά σε ονόματα γίνεται με τα αρχικά τους, όμως σε καμία περίπτωση τα γεγονότα που περιγράφονται – όπως βλέπουμε στην εισαγωγή ή στον επίλογο ταινιών – δεν είναι φανταστικά. Δυστυχώς.
Ο επικεφαλής
Το Νούμερο 1 είναι… 1 διαχρονικά και δεν αλλάζει. Γι’ αυτόν θα κάνουμε μια εξαίρεση. Δεν έχει άλλωστε νόημα και αξία, όταν αναφέρεσαι στον Φύρερ (ηγέτη, καθοδηγητή στα γερμανικά) του ελληνικού νεοναζισμού, να καλύ¬ψεις σε αποχρώσες σκιές το όνομα του γενικού γραμματέα της οργάνωσης Νί¬κου Μιχαλολιάκου. Του ανθρώπου που κατάφερε να εκλεγεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες ως δημοτικός σύμβουλος της Αθήνας.
1)Ο Μιχαλολιάκος, λοιπόν, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει και να διαδη¬λώνει ακόμη και μέσα στο δημαρχείο της πόλης, που ανά τους αιώνες αποτε¬λεί σύμβολο της Δημοκρατίας, την ιερή προσήλωσή του στα μαύρα ιδεώδη που αντιπροσωπεύει ο ιδεοληπτικός σκοτα¬δισμός ενός ναζιστικού χαιρετισμού.
Υπήρξε ο ιδρυτής της Χρυσής Αυγής. Τον Δεκέμβριο του 1976 είχε συλληφθεί ωστόσο και κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επίθεση σε δημοσιογράφους κατά την κηδεία του βασανιστή της χούντας Μάλιου. Συλλαμβάνεται και κατηγορεί¬ται εκ νέου τον Ιούλιο του 1978, αυτή τη φορά ως μέλος ακροδεξιάς τρομοκρα¬τικής ομάδας βομβιστών και τον Οκτώ¬βριο του 1979 καταδικάζεται για κατο¬χή όπλων και εκρηκτικών. Στη φυλακή λέγεται πως είχε έρθει σε επαφή με τους πρωτεργάτες της χούντας.
Μαύρη είναι η… «νύχτα»
2) Το πιο πρόσφατο και χτυπητό πα¬ράδειγμα ενός ταραχοποιού πολι¬τευτή της οργάνωσης αποτελεί ο Χρή¬στος Ρ. Υπήρξε υποψήφιος περιφερει¬άρχης και υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής το 2010 στη Δυτική Ελ¬λάδα στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. Έχει κατηγορηθεί μεταξύ άλλων ως μπράβος, για συμβόλαια θα¬νάτου ή για διευκόλυνση εκπλήρωσης από άλλους τέτοιων κοντράτων, ενώ πρόσφατα προφυλακίστηκε για υπόθε¬ση διπλής δολοφονίας.
♦ Τον Ιούνιο του 2009 παίρνει άδεια λειτουργίας ενός μπαρ στην ταραγμένη περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα. Μά¬λιστα το συγκεκριμένο στέκι παρουσιάζεται ως ορμητήριο των Frei corps, που σε συχνά χρονικά διαστήματα εξαπο¬λύουν επιθέσεις.
♦ Τον Φεβρουάριο του 2010, το ίδιο μάλιστα βράδυ που ακολούθησε ένα αντιρατσιστικό συλλαλητήριο, πιάστη¬κε επ’ αυτοφώρω με όπλο το οποίο προσπάθησε να κρύψει στο μαγαζί του, μαζί με μια στοίβα από ναζιστικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής. Ακολούθησε «έρευνα» στα γραφεία της Χρυσής Αυ¬γής, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Ανήκει στην «Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Παντε¬λεήμονα», τους οποίους, όπως είδαμε, επιχείρησε ο Παπουτσής να καταστή¬σει συνομιλητές του, αλλά δεν βρήκε… ευήκοα ώτα!
Η περίπτωση «Περίανδρου»
3)Ο Αντώνης Α., γνωστός και ως «Πε¬ρίανδρος» από το όνομα του Κορίν¬θιου τυράννου, υπήρξε υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής τη δεκαετία του 1990 κι εμφανίζεται να οργανώνει και να συμ¬μετέχει στη δολοφονική επίθεση εις βάρος τριών νεαρών ακριβώς απέναντι από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων στις 16 Ιουνίου του 1998.
Οι… «καταδρομείς» βάζουν στόχο τους φοιτητές Δημήτρη Κουσουρή, Γι¬άννη Καραμπατσόλη και Ηλία Φωτιά¬δη, τους οποίους επιχειρούν να περι¬κυκλώσουν. Άρχισαν κινούνται απει¬λητικά κατά πάνω τους, δείχνοντας τον Κουσουρή και φωνάζοντας «Αυτός είναι!». Οι Καραμπατσόλης και Φωτιά¬δης καταφέρνουν να ξεφύγουν, αλλά τον Κουσουρή τον εγκλωβίζουν και τον χτυπούν ανελέητα με ρόπαλα στο κε¬φάλι. Τον εγκαταλείπουν μόνο όταν τον βλέπουν να πέφτει κάτω και να παρα¬μένει ακίνητος!
Ο Κουσουρής, γραμματέας τότε της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της Νεο¬λαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση και μέλος του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, ήταν στα δικαστήρια για μία υπόθεση σχετική με το ΑΣΕΠ, που όμως συμπίπτει χρονικά με τη δίκη πέντε μελών της Χρυσής Αυ¬γής για μία άλλη αιματηρή επίθεση σε μέλη της τότε ΟΣΕ (μετέπειτα ΣΕΚ) στη Φωκίωνος Νέγρη περίπου δύο χρόνια νωρίτερα (6 Μαρτίου 1996).
Ο «Περίανδρος», ύστερα απ’ αυτή την επίθεση, κρυβόταν για 7 ολόκληρα χρόνια. Παρουσιάστηκε και παραδόθη¬κε στις… διωκτικές αρχές τον Σεπτέμβριο του 2005 και προφυλακίστηκε για να δικαστεί τον Σεπτέμβριο του 2006. Βαρύνουσα σημασία στη δίκη που ακο¬λούθησε είχε η κατάθεση του Χρήστου Γεωργόπουλου, του γιατρού που χει¬ρούργησε τον Δ. Κουσουρή το βράδυ της επίθεσης:
«Τον χειρούργησα το ίδιο βράδυ για¬τί δεν είχε πολύ χρόνο. Θα πέθαινε, σώθηκε γιατί ήταν νεαρός οργανισμός. Τα χτυπήματα στο κρανίο ήταν πολλαπλά, είχαν πρόθεση να τον σκοτώσουν. Δεν εξηγείται αλλιώς τέτοια βία. Η δύναμη των χτυπημάτων που δέχτηκε ισούνταν με αυτά που ασκούμε σε τριάντα εκα¬τοστά τσιμέντο για να σπάσει! Όλα τα χτυπήματα ήταν στο κεφάλι», είπε χα¬ρακτηριστικά.
Ο βασικός κατηγορούμενος καταδι¬κάστηκε σε κάθειρξη 21 ετών, τα οποία στο εφετείο κατέπεσαν στα 12. Σύμφωνα με τα «Νέα» στις 17 Μαρτίου του 2004, «η ειδική ομάδα της ΕΛ.ΑΣ. που συστήθηκε για τη σύλληψή του ενόσω φυγοδικούσε σκόνταψε στις διασυν¬δέσεις της ‘‘Χρυσής Αυγής’’ και του ίδι¬ου του “Περίανδρου” με αξιωματικούς του Σώματος».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που ουδέποτε διαψεύστηκε, τα απόρρη¬τα έγγραφα της ειδικής αυτής ομάδας αποκάλυπταν πως «η Αστυνομία προμήθευε στους Χρυσαυγίτες ασυρμά¬τους και κλομπ στις μαζικές διαδηλώσεις, στις επετείους του Πολυτεχνείου και σε εκδηλώσεις του ‘‘αριστερίστικου και αναρχικού χώρου’’, για να εμφανί¬ζονται ως αγανακτισμένοι πολίτες και να προκαλούν επεισόδια».
«Πρωτοφανής ασυλία»!
4) Σ’ αυτή τη θέση τοποθετούνται από κοινού οι Δημήτρης Ζ. και Χάρης Κ. Πρόκειται για δύο πρωτοκλασάτα στε¬λέχη της οργάνωσης κι εκ των πρωτοπαλίκαρων τότε του Φύρερ, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί σε έναν χρόνο με αναστολή για την επίθεση στις 6 Μαρ¬τίου του 1996 στη Φωκίωνος Νέγρη σε βάρος μελών της αριστερίστικης οργά¬νωσης ΟΣΕ και μετέπειτα ΣΕΚ.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Χάρης Κ. καταδικάζεται σε 4 χρόνια φυλακή για ληστεία του πρακτορείου διανο¬μής εφημερίδων «Άργος» στην Καλα¬μάτα και οδηγείται στη φυλακή. Εμφα¬νώς μεταμελημένος, θ’ αποσχιστεί από το… «Κόμμα» μετά τη φυλακή και θα γράψει ένα βιβλίο, στο πλαίσιο της έκ¬δοσης του οποίου δίνει αρκετές συνε¬ντεύξεις. Σ’ αυτές, μεταξύ πολλών άλ¬λων, αποκαλύπτει ότι:
«Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει φιλοφασιστικό κόμμα που να απολαμβάνει την ασυλία που έχει η Χρυσή Αυ¬γή από το ελληνικό κράτος… Ξέρω ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωε¬κλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος… Όταν το κράτος δεν θέλει να εμπλακεί σε συμπλοκές με τους αναρχικούς, ου¬σιαστικά μάς χρησιμοποιεί προκαλώ¬ντας μεταξύ μας συγκρούσεις.
Η αστυνομία, για παράδειγμα, πολ¬λές φορές έπαιξε ένα περίεργο παι¬χνίδι. Με εμάς τηρούσαν μια στάση συμπάθειας. Ήταν φιλικοί, θα έλεγα, τις περισσότερες φορές. Μας έβλε¬παν να χτυπιόμαστε με τους άλλους και δεν έκαναν τίποτα… Στις πορείες είχαμε μαχαίρια, κλομπ, ξυράφια. Τις ασπίδες τις φτιάξαμε με μερικούς συ¬ναγωνιστές» («Ταχυδρόμος», 27.3.04 και 23.4.05). Ο Δημήτρης Ζ. θα βγει από τη Χρυσή Αυγή και θα επιχειρήσει να εκλεγεί βουλευτής στις τελευταίες εκλογές ως υποψήφιος του ΛΑΟΣ, κό¬βεται όμως την τελευταία στιγμή από τον Καρατζαφέρη.
Επιθέσεις κατά συρροή
5) Παναγιώτης Ρ., γνωστός και ως «Πόρκυ». Κατηγορήθηκε για επί¬θεση με μαχαίρι στο Μοναστηράκι στις 19 Οκτωβρίου 2005. Όπως διαβάζου¬με στα ρεπορτάζ της εποχής:
«Στις 19 Οκτωβρίου 2005 τραμπούκοι νεοναζί, ένας εκ των οποίων είναι ο Π.Ρ., γνωστός με το ψευδώνυμο “Πόρκυ”, μαχαίρωσαν δύο αδέλφια. Ο Ρ. χτύπησε τον μικρότερο αδερφό δίνο¬ντάς του 13 (!) μαχαιριές, εκ των οποί¬ων η μία στον αυχένα και η άλλη δίπλα στο αυτί, προκαλώντας του σοβαρότα¬το εγκεφαλικό τραύμα. Νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα με κίνδυ¬νο να χάσει τη ζωή του. Ο λόγος για τον οποίο ο νεοναζί χτύπησε το νεαρό φοι¬τητή ήταν γιατί ο τελευταίος φορούσε μια αντιφασιστική κονκάρδα.
Ο Ρ. καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, με δό¬λο, σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σε 21 χρόνια και 3 μήνες φυλακή και οδηγή¬θηκε στις φυλακές (17 στο εφετείο). Πέντε χρόνια νωρίτερα, τον Ιούνιο του 2000, ο Ρ. είχε συμμετάσχει και ήταν κατηγορούμενος για τη συμμετοχή του σε άλλες επιθέσεις στην Πλ. Κυψέλης και το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, για τις οποίες επίσης καταδικάστηκε εκ των υστέρων, αφού είχε οδηγηθεί στη φυλακή».
Ύστερα…
έγινε αστυνομικός
6 Γιάννης Α. Καταδικάστηκε τον Φε¬βρουάριο του 2008 σε έναν χρόνο φυλάκιση με αναστολή, ποινή που επα¬ναβεβαιώθηκε και στο εφετείο. Ο νεοναζί ομαδάρχης της «Χρυσής Αυγής» καταδικάστηκε για την επίθεση στην οποία φέρεται ότι συμμετείχε και κα¬θοδήγησε ενάντια σε μέλη του ΣΕΚ που το καλοκαίρι του 2000 προπαγάνδιζαν με αφισοκόλληση αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Κυψέλη.
Ο Α., λίγο μετά την επίθεση, προσε¬λήφθη στην… αστυνομία μέσω ΑΣΕΠ σε διαγωνισμό για ειδικούς φρουρούς, εγείροντας δικαιολογημένα ερωτήμα¬τα για την ποιότητα των στοιχείων και των παραστατικών που προσκόμισε, δεδομένου ότι απαιτείται λευκό ποινι¬κό μητρώο. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, του 2000, υποδείχτηκε ως επικεφαλής του frei corps που εκδήλωσε την επίθεση στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, για την οποία επίσης έχει καταδικαστεί σε έναν χρόνο φυλάκιση πρωτόδικα! Συνεργάτης του σε αυτές τις επιθέσεις κατά το κατηγορητήριο ήταν και ο «Πόρκυ». Ο Α. εξακολουθεί να… προσφέρει τις «καλές» του υπηρεσίες στο… άσπιλο από νεοφασιστικές επιρροές σώμα της αστυνομίας και οι πληροφορίες τον φέ¬ρουν να ανήκει στο δυναμικό τμήματος των νοτίων προαστίων.
Οι «ορφανές» επιθέσεις
Παρότι είδαμε πώς συνδέονται μέσω των δικογραφιών οι πρω¬τεργάτες με τα γεγονότα, δεν είναι μόνο ο βίος και η πολιτεία των έξι – εφτά «οπλαρχηγών» και πρωτο¬παλίκαρων που γράφουν διαχρονικά την ιστορία βίας και αίματος του νεο¬ναζιστικού μορφώματος.
Αυτές οι συγκεκριμένες επιθέσεις, οι οποίες έφτασαν με κάποιον τρόπο και στη Δικαιοσύνη, είναι σταγόνα στον ωκεανό του μισανθρωπισμού και της μισαλλοδοξίας και ταυτίστηκαν με φαιόχρωμους πρωταγωνιστές επειδή ακριβώς τα θύματα μπόρεσαν ν’ ανα¬γνωρίσουν έναν ή περισσότερους από τους παραλίγο δήμιους.
Οι επιθέσεις αυτές είναι δυστυχώς εκατοντάδες. Η τελευταία χρονολο¬γικά είναι η σφαγή με μαχαίρια του Μπαγκλαντεσιανού μετανάστη στα Κάτω Πατήσια λίγες μόνον ώρες μετά την άγρια δολοφονία του Μανώλη Καντάρη έξω από το σπίτι του στην οδό Ηπείρου.
Η Χρυσή Αυγή βέβαια δεν την απο¬δέχεται, αλλά δικά της μέλη απαθανατίστηκαν να χτυπούν ατυχείς πρόσφυ¬γες στο πογκρόμ που εξαπέλυσαν υπό την αστυνομική ανοχή (αυτό δα έλει¬πε) στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης τα ενυπόγραφα συνθήματα στην Ηπεί¬ρου και Γ Σεπτεμβρίου μαρτυρούν διαφορετικά την πραγματικότητα από τους ισχυρισμούς της Χρυσής Αυγής.
Κι επειδή, όπως είδαμε, η αστυνο¬μία και οι αρμόδιες επί τούτου υπη¬ρεσίες της αναλίσκονται σε φιλολο¬γικού χαρακτήρα πονήματα περί των εκδηλώσεων που διοργανώνει είτε συμμετέχει το αμάλγαμα του νεονα¬ζισμού στην Ελλάδα, αναγκαστήκαμε ν’ ανατρέξουμε σε διάφορα ρεπορτάζ διαφορετικών περιόδων που δεν δια¬ψεύστηκαν.
Η ενέδρα
24 Ιανουαρίου 1998: Εξαπολύεται επίθεση στον τότε 34χρονο Αλέξη Καλοφωλιά, μεταφραστή και μέλος του γνωστού μουσικού συγκροτήμα¬τος Last Drive . Η ενέδρα στήνεται στη συμβολή των οδών 3ης Σεπτεμβρί¬ου και Χαλκοκονδύλη, την ώρα που ο καλλιτέχνης πήγαινε σε στάση επι¬βίβασης λεωφορείων στην πλατεία Κάνιγγος. Βρέθηκε αντιμέτωπος με τρεις άγνωστους, οι οποίοι, πριν προ¬λάβει να καταλάβει τι συμβαίνει, τον χτύπησαν με μεταλλικό αντικείμενο στο κεφάλι.
Δοκίμασε να ξεφύγει καταφεύγο¬ντας στην είσοδο ενός καταστήματος. Τον ακολούθησαν κι εκεί, τον έπιασαν κι άρχισαν να χτυπούν το κεφάλι του στο πεζοδρόμιο. Όταν η υπάλληλος του καταστήματος άρχισε να καλεί σε βοήθεια, οι επιτιθέμενοι άφησαν το αιμόφυρτο θύμα τους για να καταφύ¬γουν τρέχοντας σε πολυκατοικία της οδού 3ης Σεπτεμβρίου 19. Εκεί ήταν τότε τα γραφεία της… Χρυσής Αυγής!
20 Οκτωβρίου 2005: Εντοπίζονται έτοιμες προς χρήση βόμβες μολότοφ στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σολωμού 74. Προηγήθηκε επίθεση αντιεξουσιαστών και κάποι¬ος από τους οχυρωμένους πυροβο¬λεί και τραυματίζει με κυνηγετικό όπλο δύο άτομα. Η επίθεση οργανώ¬θηκε μία ημέρα μετά τη δολοφονική επίθεση του «Πόρκυ» με μαχαίρι στα δύο αδέλφια στο Μοναστηράκι. Ακρι¬βώς έναν μήνα νωρίτερα εμφανίστηκε και παραδόθηκε για την επίθεση στονφοιτητή Δημήτρη Κουσουρή ο φυγόδι¬κος «Περίανδρος».
Υπό το βάρος των γεγονότων και της κατακραυγής, ο Μιχαλολιάκος αναστέλλει τη λειτουργία της οργάνωσης τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς και ιδρύει την εναλλακτική βερσιόν της, την Πατριωτική Συμμαχία. Οι εμμο¬νές όμως παραμένουν και η επωνυμία Χρυσή Αυγή επιστρέφει… εξαγνισμέ¬νη τον Μάρτιο του 2007.
13 Απριλίου 2006: Ενώ η Χ.Α. βρίσκεται σε καθεστώς αναστολής της λειτουργίας της, αφοπλίζεται μέσα στο Πάντειο και οδηγείται στην Πρυτα¬νεία ένας φοιτητής, γιος πρώην αξιω¬ματικού της αστυνομίας. Τα όπλα του παραδίδονται στην αστυνομία και λίγη ώρα αργότερα αξιωματικός του ένστολου σώματος ανακοινώνει στον πρύτα¬νη ότι η Χρυσή Αυγή θα επιτεθεί στο πανεπιστήμιο, όπερ κι εγένετο!
Περίπου 20 κρανοφόροι και ροπα¬λοφόροι πέρασαν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, δίπλα από τα ΜΑΤ και χτύπησαν όποιον βρέθηκε στον δρόμο τους. Μαχαιρώνουν δύο φοιτη¬τές και μια φοιτήτρια. Ανάμεσα στους επιτιθέμενους πολλοί αναγνωρίζουν τον Δημήτρη Ζ., γ.γ. τότε της Πατριωτικής Συμμαχίας και υποψήφιο δήμαρχο στην Αθήνα.
2 Οκτωβρίου 2009: Περίπου 10 χρόνια μετά την επίθεση στον Αλέξη Καλοφωλιά, σε χώρο και πάλι επιβί¬βασης επιβατικού κοινού σε δημόσια μέσα μεταφοράς, στήνεται ενέδρα σε μία καλλιτέχνιδα. Άτομα που μοίραζαν προεκλογικά φυλλάδια της Χρυσής Αυγής επιτέθηκαν σε βάρος της τραγουδίστριας Σοφίας Παπάζογλου στον σταθμό του μετρό «Κατεχάκη».
Όπως έγινε γνωστό από την αστυ¬νομία, η νεαρή τραγουδίστρια μόλις είχε βγει από το μετρό, όταν την πλη¬σίασαν τα άτομα που μοίραζαν τα φυλ¬λάδια και της έδωσαν ένα. Αυτή αμέ¬σως το πέταξε στο καλάθι απορριμ¬μάτων. Ακολούθησε έντονη συζήτηση και ένας από τους δράστες της έριξε στο πρόσωπο σπρέι πιπεριού. Για την υπόθεση διενεργείται προανάκριση από την αστυνομία, ενώ η Χρυσή Αυ¬γή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι οι δράστες… δεν ήταν μέλη της.
Το πρώτο αίμα
Όπως είδαμε, η αστυνομία τοποθετεί τη γέννηση της Χρυσής Αυγής στην έξαρση της περιόδου 1992-1993, στη διάρκεια της οποίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής το Μακεδονικό. Ακριβώς εκείνη την περίοδο η Χρυσή Αυγή εξαπολύει τις πρώτες ματωμένες επιθέσεις. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της εποχής αποτελεί η δολοφονική επίθεση σε δύο νεαρούς αριστερι¬στές (Γ. Σαπουνάς και Θ. Υφαντής) στις 10 Δεκεμβρίου 1992. Ταυτόχρονα αναζητούνται ερείσματα και σε άλλα επίπεδα της κοινωνικής δραστηριότητας στα οποία ευδοκιμεί η τυφλή βία. Στα γήπεδα. Ο Ηλίας Π., από τα πρωτοπαλίκαρα της Χρυσής Αυγής, δηλώνει ιδρυτής της Γαλάζιας Στρατιάς και παραχωρεί συνεντεύ¬ξεις ακόμη και σε εκπομπές της… ΕΡΤ.
Στην εφημερίδα «Espresso» γίνεται πάντως εξόχως αποκαλυπτικός όταν δηλώνει αυτολεξεί: «Η σχέση μας με τη Χρυσή Αυγή είναι πολύ καλή. Μέ¬λη της Χρυσής Αυγής είναι μέλη του συλλόγου μας και μέλη του συλλόγου μας αποτελούν μέλη της Χρυσής Αυγής».
Ωραιότερος ορισμός συγκοινωνούντων δοχείων δεν υπήρξε ποτέ. Η Γαλάζια Στρατιά θα πρωτοστατήσει στις βίαιες επιθέσεις εναντίον με¬ταναστών το βράδυ της κατάκτησης του Euro του 2004 και λίγους μήνες αργότερα ενάντια στους Αλβανούς μετανάστες που βγήκαν να πανη¬γυρίσουν τη νίκη της ομάδας τους ενάντια στην Εθνική της Ελλάδας, υπό την πλήρη (εννοείται) κάλυψη της ΕΛ.ΑΣ.