Ετικέτες

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Trial of Sextus Roscius 80 BC

Ομηρος: Σκήπτρον ηδέ θέμιστες=εξουσία και δικαιοσύνη


Σκήπτρον ηδέ θέμιστες=εξουσία και δικαιοσύνη (Πολύ σημαντική η ΔΙΑΦΑΙΝΟΜΕΝΗ…. «διάκριση εξουσιών» από τον Όμηρο,
αλλά και οι περί δικαίου έμμεσες προτάσεις του).
Ας δούμε (αποσπασματικά) το «δίκαιο» στον Όμηρο.
Στον Όμηρο δεν υπάρχει αυτό που ονομάζουμε «γραπτό δίκαιο», «νόμος»,
«νομοθεσία»…..
Δύσκολη υπόθεση το δίκαιο από… τότε:
Ένα παράδειγμα:
Ο Κύκλωπας μπορεί να χαρακτηρίζεται ως απολίτιστος, ά δ ι κ ο ς= «μη θεμίστια ειδώς», από τον… όλο δικαιοσύνη «πολιτισμένο» Οδυσσέα, αλλά οι ερωτήσεις του
….. απολίτιστου…, είναι μία και μία:
α) ποιοι είστε; Τί θέλετε;
β) πώς μπήκατε στο.. σπίτι μου, στον «χώρο» της δουλειάς μου,
στον…. «ΤΡΟΠΟ» της ΖΩΗΣ μου;(δεν θυμάμαι να σας… κάλεσα εγώ)
γ) Μήπως είστε ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ που γυροφέρνουν στις θάλασσες για να κλέψουν;
δ) Έτσι όμως, Και κάνουν κακό στους ΑΛΛΟΥΣ, αλλά και
ε) Β Α Ζ Ο Υ Ν σε κίνδυνο (!) και την δική τους ζωή. (Οδ. ραψ ι)
.
Κατά κανόνα:
Η έννοια του «δικαίου» και της «δικαιοσύνης», έστω και
με την μορφή ακόμη της «ισχύουσας παράδοσης», του «εθιμικού δικαίου», του
«χρησμού», κλπ
έχει επίκεντρο εννοιοδότησης των όρων την «θρησκευτικότητα»,
δηλαδή την υπακοή «στις θεϊκές εντολές», την «ευσέβεια», την μη παράβαση
σχετικών υποχρεώσεων προς τους θεούς.
Σε γενικές γραμμές «δίκαιο», «νόμιμο» είναι το…. «όσιο»
και «άδικο», «παράνομο», «αθέμιστο»= το ανόσιο.
Ωστόσο,
Σε κάποιο βαθμό η «νομιμότητα» ή μη, έχει σχέση με την έννοια της «ύβρης»
θεωρούμενης ως κάτι άλλο, ανθρώπινης επιλογής και ΕΥΘΥΝΗΣ:
Λ.χ όταν ο Αγαμέμνονας κάνει κατάχρηση της εξουσίας του και παίρνει το «λάφυρο» του Αχιλλέα (Βρισηίδα).
Αλλά και όταν εν μέρει αποκαθίσταται το «άδικο», με την διαβεβαίωση (έστω και
ένορκη) «ότι δεν ανεβηκε στην κλίνη της, δεν έσμιξε μαζί της, όπως το συνηθίζουμε
στην γη, όλοι, γυναίκες κι άνδρες»
Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο ΟΜΗΡΟΣ κάνει την επισήμανση
ότι καλός «σκηπτούχος» (ηγέτης) είναι και ο «δίκαιος».
Κι αυτό γιατί, ναι μεν
«Απονομή δικαιοσύνης»= η σωστή, κατά τα ισχύοντα… όσια, αποτίμηση.
Αλλά υπήρχε και η περίπτωση της…. στραβής «δίκης»,
της διαστροφής του δικαίου («κρίνειν θέμιστας σκολιάς»).
Όλα δείχνουν ότι το «θέσφατο» δίκαιο δεν αρκεί.
Χρειάζεται το γραπτό και εξειδικευμένο.
.
Συνήθεις λέξεις- όροι, περί το Ομηρικό «δίκαιο»:
αίσιμα= το σωστό, το «εν μέτρω», άρα το «δίκαιο»
αίσυλα= τα ανόσια, ΑΡΑ άνομα, παράνομα έργα,
δίκη, δίκαιο, δικάζω, θεμιστεύω, δικαστής.… ΥΠΑΡΧΟΥΝ στον Όμηρο οι λέξεις, αλλά εννοιοδοτούνται σε σχέση με τα παραπάνω.
η θέμις, της θέμιστος= το πρέπον, το έθιμο, η τάξη και κατα συνέπεια= το δικαστήριο, ο νόμος, το δίκαιο.
.
Αλλά και «θέμιστες»= φόροι.
«λιπαράς τελέουσιν θέμιστας»= πληρώνουν άφθονους (παχείς) φόρους (ραψ. Ι)
χρυσόστομος τσιρίδης

Ψεύτη


Posted by olympiada στο Μαΐου 12, 2015

Κάθισα με το ζόρι στον Η/Υ για να ακούσω το ένα εκ των τεράτων, των τελευταίων ετών. Δε θα αναφερθώ στο ότι αντί να του κάνει ερωτήσεις ο κόσμος, ο πανικόβλητος υπάνθρωπος τους χαρακτήριζε ως αντιδημοκράτες, ως προβοκάτορες, ως είρωνες, λανθασμένους, παραπλανημένους και γενικά, με το που άρχιζε μια ερώτηση κάποιος, στην μέση αυτής, τον διέκοπτε το τέρας και του αντιγύριζε μια άλλη ερώτηση για να πετάξει την μπάλα στις κερκίδες.

Τα Βαλκάνια διασπασμένα


RTX1ATV0A1Edward P. Joseph* (www.foreignaffairs.gr)

Οι διαδηλώσεις στην πΓΔΜ είναι μόνον η αρχή

Κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου, 350 μίλια νοτιότερα, οκτώ αστυνομικοί σκοτώθηκαν μαζί με 14 ύποπτους τρομοκράτες σε μια ορμητική οπλομαχία κοντά στα διεθνή σύνορα που δημιουργήθηκαν μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και που οι ριζοσπάστες πλέον δεν τα αναγνωρίζουν.

Το ένοχο μυστικό της Γερμανίας



Σκηνή από τη σφαγή στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944
Σκηνή από τη σφαγή στο Δίστομο, στις 10 Ιουνίου 1944
ΙΟΣ-Συντάκτης: Τάσος Κωστόπουλος, Αντα Ψαρρά, Δημήτρης Ψαρράς
Προκάλεσαν εντύπωση οι πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung», χαρακτήρισε ντροπιαστικό που για χρόνια οι Γερμανοί δεν γνώριζαν την έκταση των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου στην Ελλάδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων. Βέβαια, ο κ. Γκάουκ έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί, όπως διευκρίνισε, με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πώς θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων». Και μάλιστα ο Γερμανός πρόεδρος εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ό,τι έκανε μέχρι τώρα.
Το ρήγμα που άνοιξε η τοποθέτηση του κ. Γκάουκ δεν ήταν δυνατόν να κλείσει με τις διορθωτικές επεμβάσεις μελών της γερμανικής κυβέρνησης. Ακόμα και η Ανγκελα Μέρκελ με τις δικές της δηλώσεις δεν το επιχείρησε. Στην πραγματικότητα η υπόθεση αυτή είναι ένα μεγάλο ταμπού της μεταπολεμικής γερμανικής πολιτικής.

Β´ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ένα πεδίο καθολικής σύγκρουσης…


 



των Πάνου Κορφιάτη και Νεφέλης Σαμιακού

Η έννοια του «ολοκληρωτικού πολέμου» βρήκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την πλήρη αποτύπωσή της. Από τα πεδία των μαχών που απλώνονταν σε χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα μέχρι τα χωριά και τις πόλεις που πλήρωσαν τον πιο βαρύ φόρο αίματος στην ιστορία των πολέμων με τους νεκρούς να προσεγγίζουν τα 40-45.000.000 και μέχρι φυσικά τα πεδία των μαχών όπου οι νεκροί στρατιώτες υπολογίζονται περί τα 20-25.000.000. Η αναλογία (που ποικίλει ελαφρώς αναλόγως των εκτιμήσεων περί ακριβών αριθμών) μεταξύ νεκρών αμάχων και στρατιωτών δείχνει με τον πιο ανάγλυφο τρόπο την έννοια του «ολοκληρωτικού πολέμου», ειδικά αν την συγκρίνουμε με την αντίστοιχη αναλογία για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όπου το 95% όσων σκοτώθηκαν σε αυτόν ήταν στρατιωτικοί ενώ ο άμαχος πληθυσμός που έχασε τη ζωή του αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 5%1.

Ιστορία του “Μακεδονικού” Λαού



images (5)του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΣΦΕΤΑ, Καθηγητή Ιστορίας ΑΠΘ.
Κριτική προσέγγιση της  ‘‘Ιστορίας του Μακεδονικού Λαού‘’, έκδοσης του Ινστιτούτου Εθνικής Ιστορίας των Σκοπίων: History  of  the Macedonian People (Editor Todor Cepreganov, Authors Aneta Shukarova, Mitko B.Panov, Dragi Georgiev, Krste Bitkovski, Ivan Katardziev, Vanche Stojchev, Novica  Veljanovski, Todor Cepreganov ), Institute of National HistorySkopje  2008, 342 pp.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ “ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΩΝ”: Η γνώση του τι υποστηρίζει η άλλη πλευρά και πως καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί της είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος στα βόρεια σύνορα της χώρας.    

ΚΛΑΙΩ! Τα ρετάλια του Σημίτη έκαναν «κινητοποίηση» για την (ρεπουσο)-Παιδεία



Δυναμικό όχι σε Grexit στην Παιδεία Χα χα χα χα χα
Δυναμικό όχι σε Grexit στην Παιδεία Χα χα χα χα χα

netakias

Ο,τι και να σχολιάσω θα είναι λίγο, αρκεί να διαβάσει ποιοι «ενδιαφέρονται» για την Παιδεία και θα καταλάβει.


Ο Θάνος Βερέμης που έλεγε ότι το 1821 ήταν μια άτυχη στιγμή, ο φασιστό-Φορτσάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης που άφησε το Πανεπιστήμια χωρίς προσωπικό, η Αννα Διαμαντοπούλου που άφησε τα σχολεία χωρίς βιβλία, ο Ανδρέας Λοβέρδος , ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο Συμέων Κεδίκογλου, Ευη Χριστοφιλοπούλου-Καλέρ, Αντιγόνη – ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ – Λυμπεράκη, Φωτεινή Πιπιλή και η Μαρία MEGA Σπυράκη…

Εντάξει κλαίω….

P-3 Orion. Δικαίωση Καμμένου η ενοχληση Τούρκων, ΠΟΤΑΜΙΟΥ και Θέμου @PanosKammenos



P-3 ORION HELLENIC AIRFORCE NAVY (1)netakias

Μετά από την καθήλωση των P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού, το 2009, το Αιγαίο έμεινε αφύλακτο μετά από 40 χρόνια από αεροσκάφος παρακολούθησης, αλλά δεν ενοχλήθηκε κανείς από τους κύριους που τώρα διαρρυγνύουν τα ιμάτια τους. 

Ουτε ο Θεμος ενοχλήθηκε τότε, ούτε ο ΠΟΤΑΜΗΣ , που είναι γνωστός για τις φιλοσκοπιανές θέσεις του ή ακόμη πιο πρόσφατα στο enikos όταν υιοθετησε την θέση των κεμαλοναζι του Τουρκικού Προξενείου.

Οι «μάγισσες της νύχτας» που έσπερναν θάνατο στους ναζί

Όλγκα Μπελενίτσκαγια, ειδικά για τη RBTH
Μαρία Ντόλινα, Υποδιοικητής Αεροπορικού Σμήνους του 125ου συντάγματος, Ηρωίδα της Σοβιετικής Ένωσης (1945). Πηγή: wikipedia.org
Οι ναζί της αποκαλούσαν «μάγισσες της νύχτας», οι γάλλοι πιλότοι από το σμήνος, «Νορμανδία-Νεμάν», «δαιμόνισσες της νύχτας», ενώ οι Ρώσοι, απλά τις ονόμαζαν χαϊδευτικά «αδελφούλες». Ηταν ένα σμήνος, αποκλειστικά από ρωσίδες, που έσπερνε τρόμο και θάνατο στους Γερμανούς.

Σινορωσικά ναυτικά γυμνάσια με ισχυρό μήνυμα στην Αν.Μεσόγειο

Δεκαήμερα στρατιωτικά γυμνάσια που θα περιλαμβάνουν και πραγματικά πυρά θα πραγματοποιηθούν στην ανατολική Μεσόγειο.
Τέσσερα κινεζικά και έξι ρωσικά πλοία θα συναντηθούν κάπου στην ανατολική Μεσόγειο και ακολουθούν ανάλογα γυμνάσια τα οποία είχαν γίνει στον Ειρηνικό.  Τα γυμνάσια αυτά, έχουν στόχο να αποδείξουν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η στρατηγική σινορωσική συνεργασία ενισχύεται συνεχώς. Δεύτερον, ότι η Μεσόγειος δεν είναι πλέον μόνο μια «αμερικανική λίμνη».

Λίγες σκέψεις για τις Βρετανικές εκλογές * …



Screenshot from 2015-05-11 15:19:36Με τη συντριπτική ήττα των Εργατικών και την απόλυτη επικράτηση (με αυτοδυναμία) της σκληρής Βρετανικής δεξιάς τουΣυντηρητικού Κόμματος, καθώς και τον καταποντισμό των κεντροδεξιών Φιλελεύθερων Δημοκρατών (απώλεια 49 εδρών),κλείνει ο κύκλος των Βρετανικών εκλογών. Μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις ήταν η άνοδος του Σκωτσέζικου αποσχιστικού Scottish National Party, που κατέστη απόλυτος νικητής σε ολόκληρη τη Σκωτία, κερδίζοντας 56 από τις 59 τοπικές έδρες συνολικά, καθώς και ο τριπλασιασμός των εκλογικών ποσοστών του λαϊκιστικού δεξιού United Kingdom Independence, το οποίο, βέβαια, λόγο της ιδιαιτερότητας του Βρετανικού εκλογικού συστήματος κατάφερε να κερδίσει μόνο μία έδρα (από τις 650) στο κοινοβούλιο του Westminster.

Νίκος Γκάτσος 1911 – 1992


Νίκος Γκάτσος
Ποιητής, στιχουργός και μεταφραστής, ο Νίκος Γκάτσος παραμένει μία ξεχωριστή περίπτωση για τα ελληνικά γράμματα. Με μία μόνο ποιητική σύνθεση στο ενεργητικό του, την περίφημη και αξεπέραστη Αμοργό, που έγραψε μεσούσης της Κατοχής, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποιητές μας.

Η Αγγλογαλλική κατοχή της Αθήνας


Η Αθήνα το 1837Η Αθήνα το 1837
Τέσσερα χρόνια μετά τα Παρκερικά, οι μεγάλες δυνάμεις επεμβαίνουν και πάλι στα εσωτερικά της Ελλάδας. Στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας θέτουν για τρία χρόνια υπό τον έλεγχό τους την Αθήνα και τον Πειραιά (1854-1857), επειδή ο βασιλιάς Όθων υποδαύλιζε την εξέγερση των Ελλήνων στις υπόδουλες περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, ενέργεια που αντιστρατευόταν τα συμφέροντα τους. Το επεισόδιο αυτό εντάσσεται στον Κριμαϊκό Πόλεμο (1853-1856), που αναδιαμόρφωσε τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 12 Μαΐου

NEA WIDGETS  Εμπλουτίστε τον ιστότοπο ή το ιστ
Νέο Χρονολόγιο: Στρατιωτικά Κινήματα στην Ελλάδα
NEA WIDGETS  Εμπλουτίστε τον ιστότοπο ή το ιστολόγιό σας με ποιοτ
Νέο Χρονολόγιο: Στρατιωτικά Κινήματα στην Ελλάδα






μ. Χ.
1821
Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τριπόλεως.
1902
Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.
1930

Έχει «ρεύμα» η Χίλαρι….



moonlite_bunny_s878x579Έχει «ρεύμα» η Χίλαρι…τελικά
και πολλές φαν και υποστηρικτές..