Ετικέτες

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Στη γειτονιά μας ο έμπολα.



Ένας βρετανός, ο οποίος είχε εμφανίσει συμπτώματα του ιού Έμπολα πέθανε στα Σκόπια, όπως δήλωσε πριν από λίγο αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας ότι το θύμα έφτασε στη χώρα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο ίδιος συμπλήρωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι ένας ακόμα βρετανός έχει εμφανίσει συμπτώματα.
Ο Βρετανός που απεβίωσε διέμεινε μαζί με το συνεργάτη του σε ένα μικρό ξενοδοχείο κοντά στο κέντρο των Σκοπίων και όπως είπε η επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών  ήταν χρόνια αλκοολικός. Το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε ο ασθενής που φέρεται να απεβίωσε από τον ιό του Έμπολα, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που ήρθαν σε επαφή με αυτόν έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Οι τζιχαντιστές πιθανές «κινητές βόμβες» Έμπολα; Τι φοβούνται οι υπηρεσίες;






Σύμφωνα με ειδικούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι άνδρες της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης είναι πιθανό να προσβληθούν εσκεμμένα από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα ώστε στη συνέχεια να τον μεταδώσουν σε πολίτες δυτικών χωρών κατά την επιστροφή τους στις χώρες τους στην Ευρώπη.

Ο λοχαγός Αλ Σίμκους ο οποίος διδάσκει Εθνική Ασφάλεια στο Κολλέγιο Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε πως ένα τέτοιο τρομακτικό σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό.

H Γαλλία θα εγκαταστήσει σταθμό ακρόασης στη νότια Τυνησία





Η DGSE (Γενική Διεύθυνση Εξωτερικής Ασφάλειας), η γαλλική υπηρεσία πληροφοριών εξωτερικού, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τυνησία για την εγκατάσταση ενός σταθμού ακρόασης στο νότιο τμήμα της χώρας όπως αναφέρουν το BBC και η εφημερίδα Figaro.Στόχος η παρακολούθηση του Σαχέλ, όπου η απειλή των τζιχαντιστών είναι μεγάλη. 

Tους ευρωπαίους τζιχαντιστές φοβάται η ΕΕ και μελετά έλεγχο στα σύνορα




Η ΕE ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσει το σύστημα ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που προβλέπει η συνθήκη Σένγκεν προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των τζιχαντιστών που έφυγαν από την Ευρώπη και τώρα επιστρέφουν στις χώρες τους.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στη διάρκεια Συνόδου των υπουργών Εσωτερικών των «28», η οποία πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο. 

Ιός Έμπολα ηλικίας 50 ετών ή 2400 ετών, με πρώτη εμφάνιση στην Αρχαία Αθήνα;






Το άρθρο είχε γραφτεί το 1996, στους New York Times από τον Anthony Ramirez. Η θεωρία ερευνητών αναφέρει πώς ο ιός Έμπολα υπάρχει περισσότερα χρόνια από όσο ξέρουμε ενώ άλλοι αντιτίθενται σε αυτό. Η ερώτηση όμως παραμένει... ακόμα και αν είναι ηλικίας 50 ετών "μόνο", γιατί ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει κάτι σημαντικό σαν έρευνα προς θεραπεία και εμβόλιο;

China builds military airstrip on disputed island





Beijing has completed a runway for military aircraft on a South China Sea island also claimed by Vietnam, state-run media reported, as it asserts its territorial claims in the area.

The newly built facility stretches across Woody Island, part of the Paracel chain, China’s Xinhua news agency said late Tuesday.

IISCA: "HUMINT + SIGINT = HASINT". Πιθανό μελλοντικό σημείο αναφοράς υπηρεσιών πληροφορίας;





Θα μπορούσε κάποιος να πει πώς πρόκειται για άρθρο συνωμοσιολογίας, αλλά πρόκειται για διασταυρωμένη είδηση. Το πρόγραμμα JEDI MIND (που πήρε το όνομα του από τον Πόλεμο των Άστρων ως ένα ευφυολόγημα των ειδικών) από την ομάδα BAE Systems’ Adaptive Reasoning Technologies Group και αποτελεί την συντόμευση των όρων "Joint Estimation of Deception Intent via Multisource Integration of Neuropsychological Discriminators". Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τον οργανισμο IARPA για το project INSTICT (Investigating Novel Statistical Techniques to Identify Neurophysiological Correlates of Trustworthiness).

Τα αμφιλεγόμενα Νόμπελ Ειρήνης







Η Επιτροπή των Νόμπελ έχει κατά καιρούς προβεί σε κάποιες σωστές επιλογές: ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός (1944), ο Γερμανός γιατρός Άλμπερτ Σβάιτσερ (1952), ο πάστορας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (1964), η Μητέρα Τερέζα (1979) και η Βιρμανή πολιτικός Αούνγκ Σαν Σούου Κίι (1991) και ο Νέλσον Μαντέλα (1993) άξιζαν όντως να λάβουν το βραβείο αυτό, καθώς αφιέρωσαν όλη τους τη ζωή σε ανθρωπιστικά ζητήματα.

Ωστόσο, η επιτροπή των Νόμπελ δεν έχει το "αλάθητο του... Πάπα" και κατά καιρούς έχει υποπέσει σε σημαντικά ατοπήματα, με σημαντικότερο όλων ότι το βραβείο Ειρήνης δεν δόθηκε ποτέ στον Μαχάτμα Γκάντι, παρ' ότι ήταν υποψήφιος το 1937, το 1938, το 1939, το 1947 και το 1948.

Ακολουθούν περιπτώσεις τιμηθέντων με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για τις οποίες η επιτροπή δέχτηκε –δίκαιη ή άδικη - δριμύτατη κριτική πανταχόθεν:

Μεγάλη νίκη της Βενεζουέλας στη δίκη με τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil

Μεγάλη νίκη της Βενεζουέλας στη δίκη με τον ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil

Posted by spitha80 στο Οκτωβρίου 10, 2014

Ποσό 1,6 δισεκατομvenezuelaμυρίων δολαρίων καλείται να πληρώσει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας στον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό ExxonMobil για την εθνικοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου το 2007 από την κρατική εταιρεία πετρελαίου PDVSA.

Η Ουάσιγκτον, κέρδισε την υπόθεση που εκδικάστηκε στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικών Διαφορών που είναι ένα ειδικό δικαστήριο της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η υπόθεση χρονολογείται που από το 2007 και την τότε καταγγελία της ExxonMobil μέσω της οποίας ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός ζητούσε αποζημίωση ύψους 14,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εθνικοσοσιαλιστικά “ανυποχώρητη” η Γερμανία: Θα λιώνετε για να καλοπερνάμε!


NmerkelΑμετακίνητη εμφανίστηκε η Άγκελα Μέρκελ στις πιέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας για χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών, προκειμένου να ενισχυθεί η οικονομική ανάπτυξη και να περιοριστεί η ανεργία. Αντίθετα, η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τις χώρες να προχωρήσουν γρηγορότερα σε μεταρρυθμίσεις και να συνεχίσουν την επιβολή λιτότητας. Οι διαφορές μεταξύ των τριών χωρών επισκίασαν τη Σύνοδο για την Απασχόληση που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων ηγετών. Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ζητά να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη, εκφράζοντας παράλληλα την ενόχλησή του με τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. Και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι η ασθμαίνουσα οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίσει να επιβραδύνεται αν δεν χαλαρώσει η λιτότητα και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. «Αν όλοι εφαρμόζουν λιτότητα, κάτι που δεν εφαρμόζει η Γαλλία, θα καταλήξουμε σε μεγαλύτερη επιβράδυνση» δήλωσε ο Ολάντ.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΙΚΟΣΙ ΕΤΩΝ; Άρθρο – κόλαφος από τους εργαζομενους της ΕΛΣΤΑΤ


ελστατ2Στους FINANCIAL TIMES, το κατ’ εξοχήν όργανο του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, που στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρωθυπουργό κ.Γ.Παπανδρέου ως τον «άνθρωπό τους στην Αθήνα», επέλεξε να μιλήσει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, κ.Α.Γεωργίου.

Το άρθρο της εφημερίδας που τον φιλοξένησε ΔΕΝ είχε τίτλο «ο άνθρωπός μας στην ΕΛΣΤΑΤ», φιλοξένησε όμως τις διαμαρτυρίες του για την καθυστέρηση της επικαιροποίησης των ελλειμμάτων των τελευταίων είκοσι ετών για τη χώρα μας, από το 1995 έως το 2013. Την καθυστέρηση την αποδίδει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που δεν έστειλε τα απαραίτητα στοιχεία και τον πρώην υπουργό κ.Στουρνάρα που δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα των e-mails του.

Οι Financial timesμεταξύ άλλων, έγραψαν: «τα στοιχεία θα φανερώσουν την έκταση της ελληνικής απάτης και ίσως ρίξουν φως στον τρόπο τον οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση την πέτυχε». Βλέπουμε λοιπόν την υποδαύλιση σε εφημερίδες του εξωτερικού και την αναπαραγωγή παλιών διεθνών αρνητικών στερεοτύπων περί «Greek statistics» που ενορχηστρώθηκαν για να σπάσει ο αγωγός αξιοπιστίας της χώρας μας, που πέρναγε από την Εθνική Στατιστική με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Έτσι το δημοσίευμα αυτό, αντί να ενισχύσει την θρυμματισμένη αξιοπιστία της χώρας μας, επαναφέρει αρνητικό κλίμα που όλοι εντός Ελλάδος προσπαθούν να βελτιώσουν.

“Γλώσσα και πολιτική” (Μέρος 2ο). Μια ομιλία – έκπληξη, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι …

Η ανάπτυξη των Γλωσσικών ικανοτήτων, καθαρά θέμα Παιδείας, διαμορφώνει πολίτες που μπορούν να αντιληφθούν καλύτερα τις πολιτικές απάτες.
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Δημοσιεύσαμε χθες το 1ο μέρος της ομιλίας του Μανώλη Γλέζου “Γλώσσα και Πολιτική”, κατά την αναγόρευσή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σήμερα δίνουμε το 2ο και τελευταίο μέρος της ομιλίας, που ίσως είναι και πιο ενδιαφέρον, καθώς δίνει έμφαση στη σχέση Γλώσσας και Πολιτικής.
Θυμίζουμε ότι πρόκειται για ομιλία του 2008, τότε που ο Συριζα …
ακόμα ήταν το κόμμα του 5% και χωρισμένο σε διακριτές συνιστώσες. 
Το 2ο μέρος είναι δομημένο σε τρία επιμέρους τμήματα. Η έκταση του κειμένου ας μην σας αποθαρρύνει και ιδίως μην χάσετε το τρίτο τμήμα, “ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ” και το κλείσιμο της ομιλίας. 
Τα λινκς τεκμηρίωσης (με μπλε) βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/10/2.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!
Και τώρα επί του θέματος: Γλώσσα και Πολιτική.

Τα “σιδερένια φυτά” και η “Γλώσσα και πολιτική” (Μέρος 1ο). Μια ομιλία – έκπληξη, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι …


Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις ο Συριζα οδεύει προς την εξουσία και οι απόψεις που διατυπώνει στα ενεργειακά τραβούν την προσοχή. Με ενδιαφέρον λοιπόν είδαμε τηνερώτηση του Μανώλη Γλέζου στο ΕυρωΚοινοβούλιο, με την οποία καταφέρθηκε ενάντια στα Φ/Β που έχουν τοποθετηθεί στα χωράφια. Οι βιαστικοί και κακοπροαίρετοι έσπευσαν να γενικεύσουν πως τάχα η ερώτηση αφορά γενικά τα Φ/Β, κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά απ’ το κείμενο της ερώτησης.
Τα Φ/Β στα χωράφια ήταν μια ακόμα προκλητική εκδήλωση της πελατειακής λογικής των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων. Αδιαφορώντας εντελώς για τη λιγοστή και γι’ αυτό υπερπολύτιμη καλλιεργήσιμη γη της χώρας, προκειμένου να εξασφαλίσουν αγροτικές ψήφους, έδωσαν …
τη δυνατότητα στους αγρότες να μετατρέψουν ακόμα και γη υψηλής παραγωγικής δυναμικότητας σε Φ/Β πάρκα. Όμως το πάρκο δεν γίνεται στο χαλαρό φυσικό έδαφος, οπότε είδαμε να σκάβεται και να πετιέται το αρόσιμο εδαφικό υλικό, αυτό που η φύση χρειάζεται εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια για να το μετατρέψει σε καλλιεργήσιμο. 

Η Γλώσσα των Ελλήνων στην αρχαιότητα και οι ήχοι της

Η Γλώσσα των Ελλήνων στην αρχαιότητα και οι ήχοι της

Posted by olympia spyr στο Οκτωβρίου 10, 2014

Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Ατάκτως ερριμένα παραδείγματα για το πώς αναπλάθουμε την αρχαία ελληνική προφορά
Όσα εκτίθενται παρακάτω δεν φιλοδοξούν να αποτελέσουν μια συστηματική απάντηση στο ζήτημα, αλλά μια διαφώτιση μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων για το πώς και με ποιες μεθόδους οι γλωσσολόγοι αναπλάθουν την αρχαία ελληνική προφορά :
Ήδη από τη χαρακτηριστική φράση του κωμικού Κρατίνου ότι τα πρόβατα έκαναν βη-βη καταλαβαίνουμε ότι και το β και το η δεν μπορεί να είχαν τη σημερινή προφορά, αλλά ότι το β=μπ και το η=εε (ήταν το μακρό αντίστοιχο του βραχέος ε). Λέξεις της Ελληνικής με β που πέρασαν στα Λατινικά μεταγράφονται με b, μολονότι η Λατινική διέθετε το γράμμα V που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει, αν ο φθόγγος προφερόταν τριβόμενος όπως σήμερα. Π.χ. ελλ. βαλανεῖον > λατ. balneum (όχι valneum) > ιταλ. bagno > νεολλ. αντιδάνειο μπάνιο. Ότι το η ήταν
μακρά εκδοχή του ε φαίνεται από την ποντιακή του προφορά ακόμη και σήμερα: νύφε = νύφη. Πβ. κερί < κηρίον (και όχι κηρί).

ΦΥΛΗ, ΦΡΑΤΡΙΑ, ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ


Αποτελεί διαπίστωση, ότι η ιδιότητα του πολίτη στην αρχαιότητα ήταν το μέσον απόκτησης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στην οργάνωση της πόλης-κράτους. Πολυπόθητα οφέλη, πως η ατομική ελευθερία, η απόκτηση γης και ακίνητης περιουσίας, η δυνατότητα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι», η συμμετοχή σε εκδηλώσεις αλλά και παροχές από την πλευρά της πόλης, συνδέονται άμεσα με την ιδιότητα του πολίτη, την οποία προασπίζονταν αρχέγονες κοινωνικές ομάδες. Η φρατρία, η φυλή και ο δήμος υπήρξαν οι κυρίαρχες αφετηρίες, για την απόκτηση ή την
άσκηση της ιδιότητας αυτής, και αποτελούν αντικείμενο της συγκεκριμένης μελέτης.
Στην πρώτη ενότητα, θα αναφερθούμε στο ρόλο της φυλής και της φρατρίας, κατά την αρχαϊκή περίοδο, σε σχέση με το αριστοκρατικό καθεστώς που επικρατούσε στην Αττική και στη δεύτερη στο ρόλο του δήμου. Καθώς ο δήμος αποκτά πολιτική ισχύ με τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη, η ιδιότητα του πολίτη επεκτείνεται και συνδέεται άμεσα
με την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Ακολούθως, εφόσον οι πολίτες αποτελούσαν μειοψηφία, ανάμεσα στις γυναίκες, τους δούλους και τους μέτοικους, θα περιγράψουμε πώς διατήρησαν την ομοιογένεια και τη συνοχή τους ως πολιτικό σώμα.

Οι Κούρδοι πολεμούν και για μας

Όπως έχουμε συχνά επαναλάβει –ίσως καθ’ υπερβολήν– ο μόνος σταθερός σε βάθος χρόνου σύμμαχος του ελληνισμού στην περιοχή είναι το μαχόμενο κουρδικό έθνος. Και αυτό όχι μόνον γιατί έχουμε έναν κοινό αντίπαλο τον τουρκικό ιμπεριαλισμό, αλλά και γιατί με τους Κούρδους μοιραζόμαστε και κοινές αξίες κάτι εξαιρετικά σπάνιο στη Μ. Ανατολή.

Εκτοξεύτηκαν οι μετοχές της εταιρείας που φτιάχνει τις στολές του Έμπολα



Η άλλη όψη του φονικού ιού

Ο θάνατός σου ή ζωή μου; Οι ειδικές υγειονομικές ομάδες με τις ειδικές στολές προστασίας και τις μάσκες έχουν γίνει τα πρόσωπα των ημερών λόγω των κρουσμάτων του ιού Έμπολα.
Η εταιρεία που κατασκευάζει τις συγκεκριμένες στολές Hazmat, η Lakeland Industries βλέπει τις μετοχές της να επιδίδονται σε ένα απίστευτο ράλι.
Στο παρακάτω διάγραμμα, δείτε την κούρσα της μετοχής της εταιρείας:
www.newsbeast.gr

Αποκλειστικό: Καταγγελίες – σοκ για διαφθορά στην Καλών Τεχνών: «Βόλευαν» φίλες και ερωμένες εκτός ΑΣΕΠ – Ταξιδάκια χλιδής με λεφτά Δημοσίου


Αποκλειστικό: Καταγγελίες – σοκ για διαφθορά στην Καλών Τεχνών: «Βόλευαν» φίλες και ερωμένες εκτός ΑΣΕΠ - Ταξιδάκια χλιδής με λεφτά Δημοσίου [έγγραφα]

Διαφθορά, αδικαιολόγητη μεταφορά δημοσίου χρήματος, αδικαιολόγητες πληρωμές, απάτη και απιστία είναι μερικές από τις κατηγορίες που απευθύνουν διοικητικοί υπάλληλοι της Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) εναντίον της Διοίκησης της σχολής και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Οι Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014


Οι Μαλάλα Γιουσαφζάι και Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014
Η Πακιστανή Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός Κάιλας Σατιάρτι κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2014, ανακοίνωσε η νορβηγική Επιτροπή του Νόμπελ Ειρήνης

Οι Anonymous απειλούν να ρίξουν τις ιστοσελίδες της κινεζικής κυβέρνησης

Οι Anonymous απειλούν να ρίξουν τις ιστοσελίδες της κινεζικής κυβέρνησης

10/10/14 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 6 εμφανίσεις
«OPERATION HONG KONG»

Η ομάδα Anonymous απειλεί με μπλακ άουτ τις ιστοσελίδες των κυβερνήσεων της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ και με διαρροή χιλιάδων στοιχείων κυβερνητικών διευθύνσεων email.
Η ομάδα των ακτιβιστών χάκερς, υπό τον τίτλο “Επιχείρηση Χονγκ Κονγκ” (Operation Hong Kong) ή ‘#OpHongKong’ ή ‘#OpHK’ στο Twitter ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εξαπολύσει επίθεση κατά των σέρβερ της κινεζικής κυβέρνησης μέσω του Distributed Denial of Service (DDoS).
Ads by HQ-Video-Pro-1.8דΣάς προειδοποιούμε, προετοιμαστείτε, προσπαθείστε να το σταματήσετε, το μόνο που θα καταφέρετε θα είναι να βγάλετε εκτός λειτουργίας όλες τις ιστοσελίδες σας. Κίνα δεν μπορείς να μάς σταματήσεις. Επρεπε να μάς περιμένεις πριν κάνεις κατάχρηση της εξουσίας σου κατά των πολιτών του Χονγκ Κονγκ”.
Μεταξύ των ιστοσελίδων που οι Anonymous απειλούν να πλήξουν είναι των υπουργείων Δημόσιας Τάξης, Αμυνας, Δικαιοσύνης της Κίνας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Χονγκ Κονγκ.
Οι φοιτητές του Χονγκ Κονγκ, αιχμή του δόρατος του δημοκρατικού κινήματος στην αυτόνομη αυτή εδαφική περιφέρεια της Κίνας, ετοιμάζονται για μαζικές συγκεντρώσεις σήμερα και την ενίσχυση της εκστρατείας διαμαρτυρίας μετά την ματαίωση του διαλόγου με τις αρχές.
Το Χονγκ Κονγκ περνά την σοβαρότερη πολιτική κρίση από το 1997 και την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία. Το Πεκίνο δέχθηκε την εφαρμογή της καθολικής ψηφορίας στις εκλογές του 2017 για την ανάδειξη της τοπικής κυβέρνησης, διατηρώντας ωστόσο τον έλεγχο για τον ορισμό των υποψηφιοτήτων.
www.imerisia.gr

ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ


Παραμένει το διπλωματικό αδιέξοδο στις προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.
Τουρκικά άρματα παρακολουθούν αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι. Η Τουρκία παρά τις πιέσεις δεν μπαίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στη
Τουρκικά άρματα παρακολουθούν αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι. Η Τουρκία παρά τις πιέσεις δεν μπαίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στη χώρα εντείνονται, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει στους 22
Οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους στόχους και τακτικές, όπως έγινε πλέον ξεκάθαρο μετά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Πούτιν δίνει προτεραιότητα στη Γέφυρα του Πορθμού Κερτς, στην Κριμαία

Ο Πούτιν δίνει προτεραιότητα στη Γέφυρα του Πορθμού Κερτς, στην Κριμαία

10/10/14 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 13 εμφανίσεις

Μέχρι το τέλος του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της Γέφυρας της Κριμαίας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. 
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ένωσης των ακτών στον πορθμό του Κερτς, στα ανατολικά της χερσονήσου θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο την εμπορική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς τα λιμάνια του πορθμού κατέχουν θέσεις – κλειδιά στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ υπάρχουν επίσης τερματικοί σιδηροδρομικοί σταθμοί και ένα μικρό αεροδρόμιο. Η συγκοινωνία με την απέναντι ακτή του πορθμού άρχισε το 1953, συνδέοντας την Κριμαία με το Κράι Κρασνοντάρ.
Ο πρόεδρος Πούτιν σημείωσε ότι στον τομέα των οδικών μεταφορών κατά τα τελευταία χρόνια, στη Ρωσία έχει ήδη σημειωθεί μεγάλη ανάπτυξη, υπενθυμίζοντας πως μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν διπλασιαστεί οι οικονομικοί πόροι και έχει αυξηθεί ο όγκος κατασκευών, ανακατασκευών και επισκευών του οδικού δικτύου.  «Παρ ‘όλα αυτά, οι οδικές μεταφορές εξακολουθούν να είναι ένας δύσκολος και προβληματικός τομέας. Το καθήκον μας όμως, το καθήκον των ρωσικών αρχών είναι να γίνει από τις πιο ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας» κατέληξε ο Πούτιν.
http://infognomonpolitics.blogspot.gr/

Αssociated Press: Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ο Τιτανικός του αρχαίου κόσμου


Αssociated Press: Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ο Τιτανικός του αρχαίου κόσμου

Ads by HQ-Video-Pro-1.8×Οι σφουγγαράδες του 19ου, με τα πενιχρά τους μέσα, κατάφεραν να ανακαλύψουν και να φέρουν στην επιφάνεια σημαντικά ευρήματα. Οι αρχαιολόγοι της σήμερον προσπαθούν να ανασύρουν όλο τον υπόλοιπο πλούτο έχοντας στην κατοχή τους τα πλέον κορυφαία όπλα της τεχνολογίας. Ακόμα και έτσι, όμως, το Ναυάγιο των Αντικυθήρων κρύβει ακόμα τα κλέη του στο βάθος της θάλασσας.
Το Asoociated Press κάνει μια περιγραφή των μέχρι τώρα ανακαλύψεων και δίνει το λόγο στους αρχαιολόγους για να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητα του Ναυαγίου.
Χρησιμοποιώντας πρωτόγονη κοστούμια και επικουρούμενοι από το ελληνικό ναυτικό, στα τέλη του 19ου αιώνα ανακαλύφθηκε από τύχη το Ναυάγιο στα Αντικύθηρα και έτσι πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε την ύπαρξη του περιβόητου Μηχανισμού, που ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο κομπιούτερ που φτιάχτηκε ποτέ στον κόσμο, αλλά και διάφορα άλλα μαρμάρινα και χάλκινα αγάλματα υψηλής αισθητικής και σπουδαιότητας.

Pakistan’s Lessons for Turkey


Last week, Turkey’s president, Recep Tayyip Erdogan, declared that Turkey is ready “for any cooperation in the fight against terrorism.” Prime Minister Ahmet Davutoglu argued that Islamic State militants pose a greater threat to Turkey and the Muslim world than to the West.
Ads by HQ-Video-Pro-1.8×But Turkey’s dilemma is far more grave than its leaders realize. Indeed, Turkey’s current situation resembles the early years ofPakistan’s sponsorship of the Taliban. The Islamic State is recruiting militants in Turkey. And failure to clean its own house now could lead Turkey down the path of “Pakistanization,” whereby a resident jihadist infrastructure causes Sunni extremism to ingrain itself deeply within the fabric of society.
Although Turkey now recognizes the threat — the Turkish government voted to authorize military force in Iraq and Syria on Thursday — it has yet to come to terms with its own responsibility for helping to create it.

Η Κίνα έγινε και επισήμως η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου -Ξεπέρασε τις ΗΠΑ

Η Κίνα έγινε και επισήμως η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου -Ξεπέρασε τις ΗΠΑ

10/10/14 0 σχόλια 0 απαντήσεις | 19 εμφανίσεις
Η Κίνα έγινε και επισήμως η πρώτη οικονομική δύναμη του κόσμου -Ξεπέρασε τις ΗΠΑ

Η αλματώδης ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν έχει αφήσει αμέτοχο κανέναν σημαντικό σχολιαστή στην παγκόσμια αγορά. Άπαντες κατέτειναν στο συμπέρασμα πως στο εγγύς μέλλον θα καταφέρει να καταλάβει τα πρωτεία στην παγκόσμια οικονομία υποσκελίζοντας τις ΗΠΑ.
Επισήμως αυτό συνέβη πολύ νωρίτερα από ότι περίμεναν ακόμα και οι πιο επιφανείς αναλυτές των παγκόσμιων οικονομικών μεγεθών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε επισήμως το ΔΝΤ, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου του, η αξία της κινεζικής οικονομίας αγγίζει τα 11 τρισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει πως άφησε κατά τι στη δεύτερη θέση τις ΗΠΑ των οποίων η αντίστοιχη αξία υπολογίζεται σε 10,8 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Η ιστορία των Ελληνικών Ημερολογίων της Αρχαιότητας

Η ιστορία των Ελληνικών Ημερολογίων της Αρχαιότητας

Posted by olympia spyr στο Οκτωβρίου 10, 2014
Μπορεί κάθε μία ελληνική πόλη και περιοχή να είχε διαφορετικό ημερολόγιο και μάλιστα ατελές σεληνιακό. Μπορεί οι ελληνικές πόλεις να μη δημιούργησαν ποτέ ένα ακριβές ηλιακό ημερολόγιο, αλλά στην Οδύσσεια των ημερολογίων που περιγράφουμε, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε τις επιστημονικές προσπάθειες των σπουδαίων Ελλήνων αστρονόμων της αρχαιότητας. Ο Κλεόστρατος, ο Εύδοξος, ο Μέτωνας, ο 
Κάλλιππος και ο Ίππαρχος προσπάθησαν και εργάστηκαν επιστημονικά στην κατεύθυνση να συνταιριάξουν το αστρονομικά σχεδόν αδύνατο. Να συνταυτίσουν, δηλαδή, τον σεληνιακό με τον αντίστοιχο ηλιακό χρονικό κύκλο σε μεγάλες χρονικές περιόδους.
Επιπλέον, θα πρέπει να τονίσουμε ότι αν και οι Έλληνες δεν χρησιμοποίησαν ηλιακά ημερολόγια, εντούτοις πάλι σ’ αυτούς οφείλεται η καθιέρωση του ηλιακού ημερολογίου.Ο Έλληνας βασιλιάς της Αιγύπτου Πτολεμαίος Γ’ ο Ευεργέτης (279-222 π.Χ.) ήταν ο Πρώτος που υποχρέωσε το συντηρητικό ιερατείο της Αιγύπτου να διορθώσει και να συγχρονίσει το κοίλο αιγυπτιακό έτος με το αντίστοιχο ηλιακό, ασχέτως αν κοινωνικοί, θρησκευτικοί και πολιτικοί λόγοι δεν επέτρεψαν την παγίωση της πρότασής του.Επίσης, στον Έλληνα αστρονόμο Σωσιγένη (46 π.Χ.) οφείλεται η δημιουργία του Ιουλιανού ημερολογίου, το οποίο μετά την προσαρμογή του από τον πάπα Γρηγόριο ΙΓ’ (1582 μ.Χ.) χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, την ιστορία των ελληνικών ημερολογίων της αρχαιότητας και μέσω των χρονικών κύκλων που εισήγαγαν οι αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι, ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το μεγαλείο της αστρονομικής σκέψης τους.
Ο ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ του έτους δίνεται από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και αφορά τη μυθολογία του θεού-Ήλιου.Κατά τον μύθο, στη νήσο Θρινακία ή Τρινακρία (αρχαία ονομασία της Σικελίας) ο θεός Ήλιος είχε 7 αγέλες βοών και 7 ποίμνια, που αποτελούνταν αντίστοιχα από 50 ζώα, τα οποία δεν αυξάνονταν ούτε ελαττώνονταν ποτέ (Ομ. Οδυσ. Μ’, 127). Η περιγραφή αυτή συμβόλιζε το έτος το οποίο —κατά τους αρχαϊκούς χρόνους— πίστευαν ότι αποτελείτο από 50 εβδομάδες, που κάθε μία είχε 7 μέρες και 7 νύχτες.Όπως όλοι οι αρχαίοι λαοί, έτσι και οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν αρχικά πρωτογενές σεληνιακό ημερολόγιο 354 ημερών.
Ο Κηνσωρίνος (Censorinus), ο Ρωμαίος συγγραφέας του 3ου μ.Χ. αιώνα, στο έργο του «Περί Γενεθλίου ημέρας», ονομάζει τους Αρκάδες «προσελήνους» ως πρώτους από όλους τους Έλληνες που στήριξαν το ημερολόγιό τους στον συνοδικό σεληνιακό μήνα.Ο θρύλος, όμως, αναφέρει ότι οι Αρκάδες εκαυχώντο αφ’ ενός μεν ότι η ιερή πόλις τους Λυκόσουρα κτίστηκε πριν από τον Κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, αφ’ ετέρου δε ότι οι ίδιοι προηγούντο και αυτής της δημιουργίας της Σελήνης. Για τον λόγο αυτόν, οι Αρκάδες ονομάστηκαν από τον Αριστοτέλη Προσέληνοι και από τους Λατίνους συγγραφείς Proselines. Ο θρύλος αυτός, βέβαια, κατά πάσα πιθανότητα στηρίζεται στο γεγονός ότι πιθανώς πρώτοι οι Αρκάδες απ’ όλους τους Έλληνες δημιούργησαν ημερολόγιο που βασιζόταν στον συνοδικό σεληνιακό μήνα. Πάντως, είναι γνωστό ότι μετά την Κάθοδο των Δωριέων στην Ελλάδα, οι Πελασγοί διατηρήθηκαν αμιγώς μόνο στην ορεινή Αρκαδία· γι’ αυτόν τον λόγο οι Αρκάδες θεωρούσαν τους εαυτούς τους γηγενείς. Έτσι, μερικές από τις αρχαιότερες παραδόσεις συνεχίστηκαν και διατηρήθηκαν στην ορεινή περιοχή της Αρκαδίας, ενώ είχαν ουσιαστικά εξαφανιστεί από την υπόλοιπη Ελλάδα.

To Twitter μήνυσε την αμερικανική κυβέρνηση για την παρακολούθηση χρηστών του

Posted: 08 Oct 2014 02:24 AM PDT
Όπως ανακοίνωσε το Twitter, δεν έχει τη δυνατότητα να δημοσιεύσει αιτήματα που δέχεται από την αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με άρση απορρήτου συγκεκριμένων χρηστών του για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του Twitter, αυτό αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος της ελευθερίας της γνώμης, όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Οι τζιχαντιστές σκοτώνουν με σφαίρες... made in USA!





Τη στιγμή που οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις επιδρομές τους κατά θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, ενώ οι εξτρεμιστές περικυκλώνουν το Κομπάνι, έκθεση αποκαλύπτει πως τα πυρομαχικά που χρησιμοποιούν οι άνδρες του ΙΚ είναι… made in USA.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση The Conflict Armament Research (CAR) που έχει έδρα στη Μεγάλη Βρετανία, οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν σφαίρες που έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ.Η ανάλυση των φυσιγγίων που κατασχέθηκαν σε Συρία και Ιράκ έδειξε πως προέρχονται από την Αμερική, τα οποία είναι κατασκευής 1945 έως και το 2014. Παρόλα αυτά την πρώτη θέση καταλαμβάνουν εκείνα κατασκευασμένα στην Κίνα και ακολουθούν εκείνα από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

O Γουόρεν Μπάφετ βάζει στοίχημα: Η Χίλαρι θα είναι η επόμενη πρόεδρος




Βέβαιος ότι η Χίλαρι Κλίντον θα είναι τελικά υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ και ότι θα κερδίσει τις εκλογές του 2016 εμφανίστηκε ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ. Ο ίδιος είχε στηρίξει ενεργά τις υποψηφιότητες, τόσο του Μπιλ Κλίντον όσο και του Μπαράκ Ομπάμα, το 2008.

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ, οι δηλώσεις του Μπάφετ έγιναν στη διάρκεια εκδήλωσης του περιοδικού Fortune με θέμα τις πιο ισχυρές γυναίκες. Η εκδήλωση έγινε στην Καλιφόρνια.

Ιράν: Στην αγχόνη μια νεαρή επειδή σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της




Μια νεαρή ιρανή, καταδικασμένη σε θάνατο επειδή σκότωσε τον επίδοξο βιαστή της όταν ήταν έφηβη, πρόκειται να εκτελεστεί δι' απαγχονισμού αύριο εκτός αν την συγχωρήσουν οι συγγενείς του θύματός της.

Η 26χρονη Ρεϊχανέχ Τζαμπαρί καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών επειδή πριν από επτά χρόνια μαχαίρωσε και σκότωσε έναν άνδρα που, όπως υποστηρίζει , αποπειράθηκε να την βιάσει.