Ετικέτες

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΜΕ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ


Παραμένει το διπλωματικό αδιέξοδο στις προσπάθειες συνεννόησης μεταξύ Αγκυρας και ΗΠΑ για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη Συρία.
Τουρκικά άρματα παρακολουθούν αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι. Η Τουρκία παρά τις πιέσεις δεν μπαίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στη
Τουρκικά άρματα παρακολουθούν αμερικανική αεροπορική επιδρομή στο Κομπάνι. Η Τουρκία παρά τις πιέσεις δεν μπαίνει στη μάχη κατά των τζιχαντιστών, ενώ οι μαζικές και βίαιες διαδηλώσεις Κούρδων μέσα στη χώρα εντείνονται, με τον αριθμό των νεκρών να έχει φθάσει στους 22
Οι δύο πλευρές προσπαθούν να επιβάλουν τους δικούς τους στόχους και τακτικές, όπως έγινε πλέον ξεκάθαρο μετά τη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «ανεδαφικό» το ενδεχόμενο μονομερούς χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, για την ανάσχεση της επέλασης των τζιχανιστών του Ισλαμικού Κράτους και τη λύση της πολιορκίας του Κομπάνι, ενώ από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε τη θέση των Αμερικανών αξιωματούχων πως η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Τουρκίας- Συρίας και η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων (όπως έχει ζητήσει η Τουρκία) δεν έχουν καν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.
Προς το παρόν, το μοναδικό στο οποίο και οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν είναι στο ότι οι αεροπορικές επιδρομές της υπό των ΗΠΑ συμμαχίας δεν επαρκούν για να αλλάξει η κατάσταση στη Συρία. Η αμερικανική πίεση για την υιοθέτηση από την Τουρκία ενεργότερου ρόλου στη μάχη κατά του ISIS, πάντως, συνεχίστηκε και χθες, καθώς στην Αγκυρα για συνομιλίες έφτασε ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Αλεν.
Την ίδια ώρα πάντως οι μάχες στο Κομπάνι μεταξύ των μαχητών του ISIS και των μελών των κουρδικών Μονάδων Λαϊκής Προστασίας (YPG) που υπερασπίζονται την πόλη συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ οι βίαιες διαδηλώσεις στην Τουρκία δεν λένε να σταματήσουν.
Στο Κομπάνι οι τζιχαντιστές, παρά τις πέντε νέες αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον τους, κατάφεραν να εισχωρήσουν εκ νέου μέσα στην πόλη, καταλαμβάνοντας, σύμφωνα με αναφορές, περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής έκτασής της. Οι απώλειές τους πάντως σύμφωνα με μαρτυρίες πρέπει να είναι σοβαρές, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις δεν σταματούν λεπτό τις αντεπιθέσεις και τα αμερικανικά πλήγματα γίνονται μέρα με τη μέρα πιο στοχευμένα.
Οσον αφορά στις μαζικές διαδηλώσεις των Κούρδων εντός της Τουρκίας, ο αριθμός των νεκρών μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις έφτασε πλέον τους 22 ανθρώπους. Το θέμα σχολίασε εντόνως και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι τα βίαια επεισόδια αποτελούν μια απόπειρα υπονόμευσης των εύθραυστων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ της Αγκυρας και του PKK. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Είναι προφανές ότι το παιχνίδι αυτό έχει στόχο να υπονομεύσει το ειρηνικό κλίμα στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά, τη διαδικασία ειρήνευσης και την αδελφοσύνη μας. Δεν θα ανεχθούμε την παραμικρή πράξη απειλής ή εκφοβισμού που θα απειλήσει την ειρήνη στην Τουρκία, τη σταθερότητά της και την ασφάλειά της».
Συνάντηση στο Λουξεμβούργο
Μάχη κατά των τζιχαντιστών και στο Διαδίκτυο
Δείπνο στο οποίο συζητήθηκαν τρόποι για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κυβερνήσεων και κολοσσών του Διαδικτύου στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιντερνετ πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Τετάρτης. Στο δείπνο παραβρέθηκαν αξιωματούχοι της Κομισιόν και στελέχη εταιρειών όπως Facebook, Twitter και Google, δεν συζητήθηκαν μέτρα που θα ληφθούν, παρά μόνο τρόποι συνεργασίας με έμφαση στην αντιμετώπιση της «ηλεκτρονικής τζιχάντ» και της εισροής ξένων μαχητών που προέρχονται από την Ευρώπη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου