Ετικέτες

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Islam and the "Killing of Innocents"

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΗ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΗ ΑΣΠΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Posted by nektaritsa στο Σεπτεμβρίου 17, 2014

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

Σύμφωνα με το Al-Jazeera και άλλα ειδησεογραφικά, ο αδελφός του Abu Bakr al-Baghdadi, του αυτοαποκαλούμενου χαλίφη του “Ισλαμικού Κράτους” ,ασπάστηκε τον χριστιανισμό. Η απόφασή του αυτή προκάλεσε την οργή της σαλαφιστικής σουννιτικής κοινότητας που έχει βγάλει φάτβα και διέταξε την θανατική ποινή του νεαρού άνδρα από την στιγμή που η είδηση αναμεταδόθηκε από όλα τα δίκτυα ενημέρωσης του αραβικού μουσουλμανικού κόσμου.

ΜΟΣΧΑ:”ΤΟ ΝΑΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΝΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΡΟΛΟ”.


««Το ΝΑΤΟ παίζει έναν καταστροφικό ρόλο στην ουκρανική κρίση πιέζοντας το Κίεβο να κάνει περαιτέρω χρήση βίας για την επίλυση της σύγκρουσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας»» δήλωσε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στην ισπανική εφημερίδα ”El Pais”.

otanotan

  ««Αυτό που τραβάει περισσότερο την προσοχή είναι ο καταστροφικός ρόλος που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την εγχώρια ουκρανική  κρίση.Η  Συμμαχία έχει υιοθετήσει μια πολιτική προκειμένου να αυξήσει το στρατιωτικό δυναμικό της Ουκρανίας που εναντιώνεται, όπως είναι γνωστό, κατά του άμαχου πληθυσμού.Οι ηγέτες των μελών του ΝΑΤΟ,έχουν ως πρόθεση να επεκτείνουν τις εξαγωγές  ειδικών δυνάμεων  και στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Ουκρανία.Φυσικά πρόκειται  να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές για να κρατούν σε καταστολή ολόκληρες Πολιτείες στο εσωτερικό της χώρας. Επομένως το ΝΑΤΟ ωθεί το Κίεβο στο να κάνει  χρήση βίας για την επίλυση της σύγκρουσης»», δήλωσε ο Λαβρόφ.


Ο Πάνος Καμμένος για τις απειλές Σαμαρά


καμμενος-πανος«Για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός υιοθετεί το δόγμα του Λουδοβίκου ΙΕ’ «μετά από μένα το χάος», απειλώντας ότι αν δεν παραμείνει ο ίδιος στη θέση του, οι Έλληνες θα αποσύρουν ομαδικά τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό. Οι Έλληνες πλέον δεν απειλούνται, έχοντας την εμπειρία των εκλογών του 2012 και δεν τον… πιστεύουν, ενθυμούμενοι τα περίφημα 18 σημεία, για τα οποία ψηφίστηκε, αλλά δεν εφάρμοσε».

www.olympia.gr

Σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος, πρωθυπουργός που θα έκανε αυτή την δήλωση*, αυτή την στιγμή θα ήταν στο εδώλιο.


ΣΑΜΑΡΑΣ ΛΕΦΤΑ ΤΡΑΠΕΖΕΣ*εάν όντως έκανε αυτή την δήλωση, γιατί διακινείται ως “παραπολιτικό”.

Πρέπει βεβαίως να υπάρξει διάψευση, διότι ένα ξένο μέσο να την αναδημοσιεύσει, καταλαβαίνετε ότι θα είμαστε μπροστά σε έναν νέο “τορναδόρο”.

Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα το θέμα, διότι αυτό που διακινείται από το πρωΐ, ισοδυναμεί με έσχατη προδοσία. Κατά της πατρίδας, όχι κατά του κάθε Τσίπρα.

Ντοκουμέντο: Άσκηση τούρκων για κατάληψη “νησιών”. Προφανώς, δεν πανε για την Μαδαγκασκάρη.


31Ασκήσεις με πραγματικά πυρά και αποβάσεις πραγματοποίησαν οι Τούρκοι Ευέλπιδες στο Μεντές περιοχή της Σμύρνης… απο τις 9 έως 12 Σεπτεμβρίου ! 

Καμία βοήθεια και κανένα έλεος της Μόσχας,απέναντι στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας.


Η Ρωσία δεν θα δείξει κανένα έλεος και δεν θα προσφέρει καμία βοήθεια στις χώρες που της εναντιώθηκαν και επέβαλαν κυρώσεις εις βάρος της.

pasdaide

  ««Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν υπερψηφίσει  κυρώσεις κατά της  Ρωσίας, μετά την κατάσταση στην Ουκρανία,δεν θα πρέπει να υπολογίζουν στην υποστήριξη της Μόσχας για άλλα διεθνή θέματα»» δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Δούμα, ”Alexei Pushkov”.

Ο κύριος Πρετεντέρης ως ειδικός, μιλά για στόκους…


πρετεντερης τηλεφωνοΣαν καλοκουρδισμένη ορχήστρα με το Μαξίμου, ο κύριος Πρετεντέρης σήμερα θυμήθηκε να κατακεραυνώσει για άλλη μία φορά τον κακό Καραμανλή, προκειμένου να προβάλλει τις αρετές του κυρίου Σημίτη. Η τριτοκοσμική προπαγάνδα του πλέον, απευθύνεται προφανώς αποκλειστικά στους κιτς νεόπλουτους του εκσυγχρονισμού καθότι την εποχή του διαδικτύου το είδος του αναγνώστη – χρυσόψαρου έχει εκλείψει. Αυτή που κονόμησν όμως είναι βέβαιον ότι δίπλα στην εικόνα του κυρίου… Σημίτη, ως εξαπτέρυγο έχουν το εικόνισμα το κυρίου Πρετεντέρη. Αυτό για μερικούς κακεντρεχείς που πιστεύουν ότι τα λαμόγια στην Ελλάδα “δεν έχουν τον Θεό τους”.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της “ηλιακής επανάστασης” που βλέπει η UBS αναμένεται να μείνουν από μπαταρία …


Είδαμε τις προηγούμενες μέρες τις εκθέσεις τηςMorgan Stanley και της Citi Research για την ηλιακή ενέργεια και το θέμα της αποθήκευσης. Μια τρίτη έκθεση/επενδυτικό δελτίο είχε δημοσιευθεί πρόσφατα από τη UBS, με θέμα “It’s time to join the SOLARrevolution“. Η UBS στην ανάλυσή της, όπως φαίνεται και στο διάγραμμα, θεωρεί ότι ο χρόνος απόσβεσης μιας μη επιδοτούμενης επένδυσης σε σύστημα φωτοβολταϊκών οροφής με μπαταρίες αποθήκευσης και ηλεκτρικά αυτοκίνητα το 2020 θα πέσει στα 6-8 χρόνια και το 2030 θα πέσει στα μόλις τρία χρόνια. Ακούγεται ελκυστικό, αλλά καλό είναι να κοιτούμε κάποια πράγματα καλύτερα, καθώς οι επενδυτικοί οίκοι μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις που ουσιαστικά σκοπό έχουν να κατευθύνουν την αγορά κι όχι να προβλέψουν τις τάσεις της.
Οι υποθέσεις που κάνει η UBS στο επενδυτικό της δελτίο εστιάζουν στην αγορά της …
Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, επειδή έχουν υψηλές τιμές ηλεκτρικού και καυσίμων.

ΟΙ Η.Π.Α ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΜΙΑ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΣΤΑ ΡΩΣΟ-ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ.


Οι Η.Π.Α απαιτούν μία ουδέτερη ζώνη στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα,προκειμένου να κάνουν άρση των κυρώσεων τους εις βάρος της Ρωσίας.

oudeterhzwnh

   Οι Η.Π.Α θα κάνουν εν μέρει άρση των κυρώσεων τους εάν ιδρυθεί μία ουδέτερη ζώνη μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας.Η είδηση έγινε γνωστή από την καθημερινή ”Kommerstant” την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με μία ανώτερη πηγή της αμερικανικής διοίκησης,αυτό το σημείο είναι ««ζωτικής σημασίας»» για την Ουάσινγκτον.Το Κρεμλίνο από την πλευρά του απάντησε πως η Μόσχα δεν πρόκειται να δεχθεί κανέναν όρο.Παράλληλα το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο(που είναι ανώτερο του Ρωσικού Κοινοβουλίου)είπε πως δεν έχει καμία πρόθεση να συζητήσει αμερικανικές απαιτήσεις.

Μηνυτήρια Αναφορά για ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, από την ΟΚΕ, γιατί επωφελήθηκαν, από το νέο ΝΟΜΟ, για τα ΔΑΣΗ


Μηνυτήρια Αναφορά για ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ - ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, από την ΟΚΕ, γιατί επωφελήθηκαν, από το νέο ΝΟΜΟ, για τα ΔΑΣΗ

Αποχαρακτηρίζοντας χιλιάδες στρέμματα Δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων σε όλη την Επικράτεια

meimarakis2.jpg - 11.41 Kb
Μηνυτήρια Αναφορά, κατά παντός υπευθύνου, για το θέμα του κωλύματος των Βουλευτών και δη του Προέδρου της Βουλής, στην ψήφιση του Νόμου για τα Δάση, κατέθεσε, σήμερα, 8 Σεπτεμβρίου 2014, η Ομάδα Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), με το εξής περιεχόμενο: “Κύριε Εισαγγελέα, στις 5 Αυγούστου 2014, συνέβη ένα μεγάλο περιβαλλοντικό και ηθικό ατόπημα, στην Βουλή των Ελλήνων, σε βάρος του Ελληνικού Δασικού μας πλούτου, με την ψήφιση του Νομοσχεδίου «Περιβαλλοντική Αναβάθμιση & Ιδιωτική Πολεοδόμηση-Βιώσιμη Ανάπτυξη-Ρυθμίσεις Δασικής Νομοθεσίας», που ψηφίστηκε στο Β΄Θερινό τμήμα της Βουλής και ήδη αποτελεί Νόμο του Κράτους. Οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου Νόμου, αφορούν, έμμεσα, άνω των 200.000 (διακοσίων χιλιάδων), περίπου, στρεμμάτων Δασών και Δασικών εκτάσεων όλης της Χώρας και άμεσα, άνω των 30.000 (τριάντα χιλιάδων), περίπου και έχουν να κάνουν, με εικονικές οροθεσίες Δασών, Δασικών και Αναδασωτέων εκτάσεων, σε καθορισμούς ορίων οικισμών, που φέρονται ότι προϋφίστανται του 1923. Με τις εν λόγω ρυθμίσεις, ενάντια στο πνεύμα και στις κρίσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, καταργείται, κατ' ουσίαν, το τεκμήριο του Δημοσίου, με τρόπο, που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μπροστά τους, ωχριά, αφού αποχαρακτηρίζονται Δάση και Δασικές εκτάσεις, σε πολύ ευρεία κλίμακα, σε όλη την Επικράτεια. Το Σ.τ.Ε. έχει κρίνει τις συστάσεις, πολλών εξ αυτών των οικισμών, που φέρονται ότι προϋφίστανται του 1923, σαν ανυπόστατες πράξεις, αφού αυτοί έχουν συσταθεί μεταπολεμικά (μετά το 1940), παρ' όλα αυτά, όμως, αυτοί οικοπεδοποιήθηκαν και οικοπεδοποιούνται ακόμη αλλά έχουν χτιστεί μόνο, ως προς το 1/3, ενώ, με αυτές τις ρυθμίσεις, χαρίζουν στα οργανωμένα συμφέροντα και τα υπόλοιπα 2/3. Στις 4-8-2014 με την υπ' αριθ. πρωτ. Βουλής 2417 αίτησή μας, προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων του εφιστούσαμε την προσοχή, καθώς οι εν λόγω διατάξεις ήσαν χαριστικές, υπέρ τρίτων και θα έπρεπε να ερωτηθεί το Σώμα, εάν υπήρχαν Βουλευτές είτε αυτοί είτε πρόσωπα του αμέσου περιβάλλοντός τους, που απεκόμιζαν ωφέλη από αυτές και να κληθούν να δηλώσουν, εάν έχουν κώλυμα προς τούτο. Οι συγκεκριμένοι εκπρόσωποι του Ελληνικού...

Υμνοι των Γερμανών: Οι Ελληνες γιατροί ήρθαν στη χώρα μας και ανέβασαν την ποιότητα του συστήματος υγείας

 

Υμνοι των Γερμανών: Οι Ελληνες γιατροί ήρθαν στη χώρα μας και ανέβασαν την ποιότητα του συστήματος υγείας

 σημ.Αμετανόητου: Και να μην ξεχνάτε…ο πραγματικός πλούτος και ευημερία δεν βρίσκεται σε χαρτάκια…
“Μπορεί η αξία των εισαγωγών ενός έθνους να είναι μεγαλύτερη από αυτή των εξαγωγών για μισό αιώνα…Ακόμα και τα χρέη που συσσωρεύει απέναντι στα κύρια έθνη με τα οποία συναλλάσεται μπορεί να αυξάνονται σταδιακά.Ωστόσο ο πραγματικός του πλούτος, η ανταλλάξιμη αξία του ετήσιου προϊόντος των ΕΔΑΦΩΝ και της ΕΡΓΑΣΙΑΣ του μπορεί κατά την ίδια περίοδο να έχει αυξηθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.”

Μάνος Λοΐζος (22 Οκτωβρίου 1937 – 17 Σεπτεμβρίου 1982)

 

Screen Shot 2014-09-17 at 6.21.18 AMΟ Μάνος Λοΐζος ήταν συνθέτης (ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες), στιχουργός και τραγουδιστής. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 1937 στην Αλεξάνδρεια (ή σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες στη Λάρνακα και λίγο αργότερα μετανάστευσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο προς αναζήτηση καλύτερης ζωής) και πέθανε σε νοσοκομείο στη Μόσχα, στις 17 Σεπτεμβρίου 1982.
Μέλος του ΚΚΕ, αγωνίστηκε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Τα τραγούδια του λιτά και έντεχνα, συνδέθηκαν άμεσα με τις λαϊκές μάζες. Πολιτικά στρατευμένος καλλιτέχνης στα χρόνια της Χούντας και της μεταπολίτευσης, ακολούθησε την ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι που χάραξαν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Χατζιδάκις.
To 2007 χαρακτηρίστηκε από το μουσικό χώρο ως έτος Μάνου Λοΐζου, σε ένδειξη τιμής για τα 70 χρόνια από τη γέννησή του και τα 25 χρόνια από το θάνατο του.
Έχει πει: Όταν έχω κέφια, είμαι σε θέση να μελοποιήσω ακόμα και τον τηλεφωνικό κατάλογο…

Επιστροφή στα Αντικύθηρα για νέα ευρήματα

Επιστροφή στα Αντικύθηρα για νέα ευρήματα

Του Γιώργου Λαμπίρη

To 1900, όταν μια ομάδα σφουγγαράδων από τη Σύμη βουτούσε στο βυθό των Αντικυθήρων, κανείς δεν μπορούσε τότε να φανταστεί τη σημασία των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν σε ναυάγιο στην περιοχή μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης.

Το νησί που κατά την αρχαιότητα ήταν γνωστό ως Αίγιλα, αποτελούσε την είσοδο στο Αιγαίο. Τόπος στρατηγικής σημασίας και ορμητήριο των πειρατών από την αρχαιότητα. Στο βυθό του περάσματος του μικρού αυτού νησιού βρέθηκε ο περίφημος Έφηβος και ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Στην ίδια περιοχή, 114 χρόνια μετά την πρώτη βουτιά των σφουγγαράδων που έφερε στο φως τα σπουδαία αυτά ευρήματα, η ιστορία ξαναγράφεται. Μια ομάδα επιστημόνων επιστρέφει στο σημείο με όπλο την τεχνολογία και με ελπίδες ότι μπορεί να φέρει στην επιφάνεια νέα στοιχεία.
Όλα αυτά στον απόηχο - θα μπορούσε κανείς - των συνεχών αρχαιολογικών ανακαλύψεων στον τύμβο της Αμφίπολης.

Το news.gr επικοινώνησε με την επικεφαλής της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Αγγελική Σίμωσι, αναζητώντας περισσότερες λεπτομέρειες ενόψει του σημαντικού αυτού εγχειρήματος.
-Γιατί επιλέγετε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να πραγματοποιήσετε νέες έρευνες στο σημείο και πώς φτάσαμε στο κατώφλι νέων ερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή;
«Το θέμα των Αντικυθήρων δεν είχε κλείσει οριστικά, έπρεπε να βρεθεί η ευκαιρία και να συνεχιστεί η έρευνα. Έτσι, το 2012 έγινε η πρώτη επιστροφή στο νησί.

Κατά την έρευνα του 2012 ανελκύστηκαν τα μολύβδινα στελέχη μιας ξύλινης άγκυρας και ένας αμφορέας χαρακτηριστικός του φορτίου του.
Όμως δεν αρκεστήκαμε στα ευρήματα αυτά, δεν γνωρίζαμε μάλιστα εάν ανήκουν στο ίδιο ναυάγιο ή σε ένα δεύτερο πλησίον αυτού. Το 2013 επιστρέψαμε για λίγες μόνο μέρες και τότε κατεβήκαμε σε βαθύτερα νερά. Ένα πλάτωμα στον απότομο κρημνό του βράχου κινεί την προσοχή μας, πρέπει εδώ να σκάψουμε να δούμε τι κρύβεται κάτω από την άμμο».

-Ποιοι θα συμμετάσχουν στη συγκεκριμένη αποστολή και γιατί επιλέγει ένας αμερικανικός φορέας να αναμειχθεί στις έρευνες;
«“Επιστροφή στα Αντικύθηρα”, είναι ο τίτλος, που δίδεται στη νέα ερευνητική αρχαιολογική εκστρατεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης.

Πρόκειται για την συνέχιση των επίπονων προσπαθειών μας, που ξεκίνησαν από το 2012 ώστε να εντοπιστεί εκ νέου το φημισμένο ναυάγιο, του πλοίου, που μετέφερε σημαντικά γλυπτά αλλά και τον σε όλους μας γνωστό μηχανισμό».

-Ποια σημαντικά ευρήματα μας έχει προσφέρει έως σήμερα το ναυάγιο των Αντικυθήρων;
«Ένα χάλκινο άγαλμα, ο λεγόμενος έφηβος των Αντικυθήρων, που ανασύρθηκε το 1900 από το ναυάγιο, εικονίζει ένα αθλητικό νέο, σφριγηλό και ευκίνητο με καλοχτισμένο και εύπλαστο σώμα. Δεν είναι βέβαιο τι κρατούσε στο υψωμένο δεξί χέρι∙ αν κρατούσε μήλο, όπως νόμιζαν μερικοί, τότε πρέπει να εικονίζει τον Πάρι και σε τέτοια περίπτωση δεν είναι απίθανο να πρόκειται για ένα γνωστό έργο του γλύπτη Εφράνορα το 340 π.Χ.

 
O έφηβος των Αντικυθήρων

Χαρακτηριστική είναι η χάλκινη κεφαλή φιλοσόφου, που βρέθηκε στο ίδιο ναυάγιο μαζί με πολλά άλλα γλυπτά, έργα υψηλής τέχνης.
Εντυπωσιακή είναι η απόδοση των χαρακτηριστικών της κεφαλής αυτής, το οξύ και στοχαστικό βλέμμα, το ρυτιδωμένο πρόσωπο, η χοντρή μύτη, οι αυλακώσεις δίπλα στα ρουθούνια, το πλαδαρό πρόσωπο και τα άτακτα μαλλιά και γένια δίνουν στο πορτραίτο ένα έντονο ρεαλιστικό χαρακτήρα έργο του 240 π.Χ.

Μαζί με αυτά τα χαρακτηριστικά έργα που κοσμούν σήμερα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ανασύρθηκαν και άλλα πολλά το 1900.
Σας θυμίζω ότι συστηματική έρευνα έγινε στην περιοχή ύστερα από πολλά χρόνια, το 1976, από τον Κουστώ με την βοήθεια του βαθυσκάφους όπου διαπιστώθηκε ότι ο πυθμένας κρύβει και άλλα αντικείμενα αλλά και έργα τέχνης».
-Σε μία περιοχή όπου ανακαλύφθηκαν σπουδαία ευρήματα, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, υπάρχουν αυτή τη στιγμή ενδείξεις για δεύτερο ναυάγιο, το οποίο μπορεί να μας δώσει νέα στοιχεία, και ίσως επιπλέον κομμάτια του Μηχανισμού;

H υψηλής τεχνολογίας στολή Exosuit
Tο κέρδος θα είναι μεγάλο, εάν αποκαλυφθούν και άλλα έργα τέχνης, εάν έρθει στο φως μέρος του ξύλινου σκαριού του πλοίου. Είμαστε γεμάτοι αγωνία για τα αποτελέσματα των ερευνών μας αλλά μας κυριαρχεί και μεγάλη αισιοδοξία.
Η στολή υψηλής τεχνολογίας που θα συμβάλει στις έρευνες
Την αισιοδοξία των αρχαιολόγων έρχεται να ενισχύσει η χρήση νέων τεχνολογικών μέσων, τα οποία θα συμβάλουν στην έρευνα. Η εντυπωσιακή στολή Exosuit, κατασκευάστηκε από την καναδική εταιρεία Nuytco Research.

Σε πολλούς μάλιστα θυμίζει στοιχεία του παρελθόντος, παραπέμποντας στα σκάφανδρα που φορούσαν οι Σύμιοι σφουγγαράδες στις αρχές του 20 αιώνα, όταν και ανακάλυψαν το περίφημο ναυάγιο.

Ο συγκεκριμένος τύπος στολής έχει το εξής σημαντικό πλεονέκτημα: Αφενός επιτρέπει στους δύτες να παραμείνουν αρκετή ώρα σε μεγάλο βάθος, το οποίο φτάνει ακόμα και τα 300 μέτρα. Αφετέρου δίνει τη δυνατότητα άμεσης επιστροφής στην επιφάνεια χωρίς την υποχρέωση στάσεων, καθώς δεν χρειάζεται η διαδικασία της αποσυμπίεσης.
Η “Επιστροφή στα Αντικύθηρα” θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα μήνα.






Σμίνθοι οπλοφάγοι …Ο ανίκητος αντίπαλος κάθε αρχαίου στρατού.


Σμίνθος παιχνίδι - αρχαία Αίγυπτος - Βρεττανικό μουσείο
Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με το πιο αποτελεσματικό και ίσως το πιο παράδοξο πολεμικό «όπλο» της αρχαιότητος, αυτό που οι πηγές αποκαλούν ως «σμίνθους οπλοφάγους». Μάλιστα, στον αρχαίο ελληνικό κόσμο υπήρχε και αυτή η περίεργη λατρεία των σμίνθων (= ποντικών) που πιθανώς να ξαφνιάζει ως μη αναμενόμενο και ελαχίστως γνωστό στοιχείο της ζωής των αρχαίων Ελλήνων.

Μεταξύ των πολλών παραδόξων στο έργο του Ηροδότου αναφέρεται μία ιστορία όπου στο Πηλούσιο της Αιγύπτου οι ποντικοί απέτρεψαν την εισβολή του Ασσυριακού στρατού όταν κατέφαγαν τους δερμάτινους ιμάντες των ασπίδων και τις χορδές των τόξων. Στο εν λόγω επεισόδιο ο Ασσύριος βασιλέας Σενναχειρείμ το 701 π.Χ εισέβαλλε στην Αίγυπτο επί βασιλείας Φαραώ Σέθη του Αιθίοπα (25η δυναστεία των Φαραώ) αλλά οπισθοχώρησε χωρίς μάχη λόγω του προαναφερθέντος συμβάντος. (Ηρόδοτος ii. 141, Στράβων xiii. σελ. 604)

Οι αναλογίες του Τύμβου της Αμφίπολης «μιλούν»


του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Με αυτό το άρθρο μου για τον Τύμβο της Αμφίπολης, δεν έχω σκοπό να προσφέρω περισσότερη σύγχυση από όση ήδη υπάρχει. Αντίθετα, θέλω να δείξω μια άλλη οπτική, που μπορεί να βοηθήσει στο να αποκτήσουμε μια σαφή αντίληψη του αληθινού όγκου και των διαστάσεων του μνημείου. Οι περισσότεροι έχουμε την τάση να χανόμαστε μέσα στις λεπτομέρειες και έτσι μας διαφεύγει ο ενιαίος λόγος, που συναρτά τα μέρη ενός συνόλου. Για παράδειγμα, τον Τύμβο της Αμφίπολης σε σχέση με το ίδιο το ταφικό μνημείο που βρίσκεται στα σπλάχνα του. Σε αυτό θα μας βοηθήσει πιστεύω η αναλογία των σχέσεων, που διέπει, καθορίζει και ερμηνεύει τα πάντα γύρω μας. Αφού λοιπόν, ούτε αρχαιολόγος είμαι, ούτε ιστορικός, θα προσεγγίσω το θέμα υπό το πρίσμα ενός καλλιτέχνη, που έχει μάθει να βλέπει και να σκέφτεται αναλογικά.

Τεράστιος τάφος του 3ου αιώνα π.Χ. ανακαλύφθηκε στην Κίνα


Τεράστιος τάφος που ανήκει στη γιαγιά του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Τσιν Σι Χουάνγκ, ανακαλύφθηκε σε περιοχή της βορειοδυτικής Κίνας, στην επαρχία Σαανξί.

Ο τάφος βρίσκεται στο χώρο της νέας πανεπιστημιούπολης του Πανεπιστημίου Οικονομίας και Οικονομικών του Ξιάν, στο νοτιοδυτικό προάστιο της πόλης. Ο τάφος έχει μήκος 550 μέτρα και πλάτος 310 μέτρα.

Ἡ ἐκτέλεσις τῶν 15 Σακτουριωτῶν,στήν Ἀγιά Χανίων (16 Σεπ.1944)


Στα Σακτούρια, αν και υπήρχαν γερμανικά φυλάκια στην τοποθεσία «Αλίκαμπος», κοντά στο φυσικό λιμανάκι του Αγίου Παύλου, συμμαχικά υποβρύχια τροφοδοτούσαν με πολεμοφόδια την περιοχή και φυγάδευαν συμμάχους. Οι κάτοικοι βοηθούσαν στη μεταφορά των πολεμοφοδίων και έκρυβαν τους συμμάχους Άγγλους και Αυστραλούς, μέχρι να φύγουν με το υποβρύχιο.

Υψηλόβαθμος Ιρακινός αξιωματούχος ενημέρωσε τον Άσαντ για το θέμα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών



Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ιράκ ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος, μετέδωσαν τα συριακά μέσα ενημέρωσης.
Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια συνάντηση αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής εξαπέλυσαν αεροπορικά πλήγματα εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο έδαφος του Ιράκ.

Η ψευδής εξίσωση «τέλος Μνημονίου = τέλος των δεινών»

του Σταύρου Λυγερού
Μπορεί η κυβέρνηση να διαβεβαιώνει σ’ όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο Μνημόνιο, αλλά το ευρωιερατείο δεν φαίνεται να έχει παραιτηθεί από την πρόθεσή του να κρατήσει την Ελλάδα στον ίδιο ασφυκτικό έλεγχο. Το είχε δηλώσει προ καιρού ο Σόιμπλε και το επαναλαμβάνουν με πιο τεχνοκρατικό τρόπο στελέχη της Τρόικας. Ο μοχλός πίεσης που διαθέτει το ευρωιερατείο είναι το περιβόητο χρηματοδοτικό κενό. Η όχι αβάσιμη εκτίμηση, δηλαδή, ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να πληρώνει τους τόκους και τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα.

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ (;)-10:ΟΙ Η.Π.Α. ΨΑΧΝΟΥΝ.....Ι ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ.....ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΨΑΧΝΟΥΝ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)SOS Πεντάγωνο αναζητεί συμμάχους για επέμβαση στη Μ. Ανατολή

Μποζανίνου Τάνια 
Τα τέσσερα στοιχεία της στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα
Οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν μία ακόμη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Μέση Ανατολή η οποία εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, θα διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς κανείς να γνωρίζει πότε θα ολοκληρωθεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της, και θα έχει τεράστιο κόστος σε χρήμα και ζωές. Οπως έγινε φανερό από την ομιλία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα την Τετάρτη, η επιχείρηση για την «καταστροφή της τρομοκρατικής οργάνωσης που είναι γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» (ISIS) έχει ως κύριο συστατικό τη στρατολόγηση συμμάχων της Ουάσιγκτον όχι μόνο ανάμεσα στους συνήθεις δυτικούς συμμάχους της αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Τα ερωτηματικά όμως είναι πολλά, κυρίως και για την ικανότητα ή την προθυμία των συμμάχων αυτών σε μια εποχή που η Αμερική αποφεύγει την αποτυχημένη συνταγή της μαζικής στρατιωτικής εμπλοκής τύπου «Σοκ και δέος» στο Ιράκ το 2003.

QUO VADIS CALEDONIA (SCOTIA)? (Μικρή συλλογή άρθρων)


Α)Γιατί η Σκωτία πρέπει να ψηφίσει “Ναι”

1 Vote
του Neil Davidson
Το Βarikat μεταφράζει και δημοσιεύει ένα κείμενο από το Jacobinτου Neil Davidson, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Strathclyde στη Γλασκώβη σχετικά με το Δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία που θα γίνει την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη σε όλη τη Σκωτία.

Το απόγευμα της 6ης Μαΐου του 1973, περίπου στη μέση της περιοδείας Alladin Sane, είδα τον David Bowie στη δεύτερη, sold out συναυλία του στο Aberdeen Music Hall. Δεν θα μπορούσα, τότε, να φανταστώ ότι μια μέρα θα τον άκουγα – ή μάλλον θα άκουγα την Kate Moss να μιλά εκ μέρους του – να παρεμβαίνει στη συζήτηση για δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Δεν μπορώ, βέβαια, να παραστήσω ότι το εθνικό αυτό δίλημμα ήταν ψηλά στις προτεραιότητες του 15χρονου εαυτού μου. Ούτε καν φανταζόμουν ότι θα μπορούσε ποτέ να υπάρξει τέτοιο δημοψήφισμα.
Το μήνυμα που διάβασε η Moss εκ μέρους του Bowie στα Brit Awards στις 20 Φεβρουαρίου – «Σκωτία, μείνε μαζί μας» – πάντως, άξιζε να το πάρουμε πιο σοβαρά από ότι το πήραμε. Και σίγουρα πιο σοβαρά από το κράμα μπλόφας και εκφοβισμού που εκλάβαμε από τους George Osborne[1], Jose Manuel Barroso και τους διευθυντές της Standard Life plc. Ο Bowie είναι, στην πραγματικότητα, περισσότερο πολιτικός καλλιτέχνης από όσο τον θεωρούμε, αλλά δεν είναι σε καμιά περίπτωση παραδοσιακός δεξιός. Παρόλα αυτά η παρέμβασή του ήταν χαρακτηριστική μιας ευρέως διαδεδομένης άποψης στην Αριστερά ότι ένα πιθανό «ναι» της Σκωτίας στις 18 του Σεπτέμβρη θα «μας κατέστρεφε» (τους Άγγλους), και ίσως και τους ίδιους τους Σκωτσέζους. Αυτές οι απόψεις ήταν διαδεδομένες και στη Σκωτία.

Ένα ακόμα ανατρεπτικό σενάριο για την Αμφίπολη


Μετά τους επιστημονικούς διαξιφισμούς για την ταυτότητα του νεκρού, για το αν το μνημείο είναι συλημένο ή όχι καθώς και για το πώς έγινε η επιχωμάτωσή του, ένα καινούργιο ερώτημα έρχεται στην επιφάνεια: ο τάφος είναι της μακεδονικής ή μήπως της ρωμαϊκής εποχής όπως υποστηρίζουν τώρα κάποιοι;
Το μέγεθός του, φαραωνικό. Η δε φήμη του στον σύγχρονο κόσμο, αντάξια του μυστηρίου του, έχει εδώ και μήνες ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα αλλά και τα στενά όρια της επιστημονικής κοινότητας. Όσο όμως η αρχαιολογική σκαπάνη μπαίνει στα ενδότερα του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης, τόσο περισσότερα ερωτήματα προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα.

Η Γερμανία ξαναγράφει την Ιστορία! Θα τους διευκολύνουμε;

 

katoxi-4
του Αριστομένη Συγγελάκη
«Δεν μπορείς να κάνεις δούλο ένα λαό, αν δεν πάρεις την ψυχή του, αν δε σβήσεις την ιστορία του. Κι όταν δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, να τη διαστρεβλώσεις».
Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής και οι Έλληνες συνεργάτες τους (Σουμπερίτες και ταγματασφαλίτες) προχώρησαν σ’ ένα από τα πιο σκληρά Ολοκαυτώματα της ελληνικής ιστορίας στον Χορτιάτη: 149 αθώοι πολίτες βρήκαν φρικτό θάνατο, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών κάηκαν ζωντανοί ή πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ στο φούρνο του Γκουραμάνη και στο σπίτι του Νταμπούδη. Μια σφαγή για την οποία δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό και η οποία, όπως νέα στοιχεία δείχνουν, είχε πιθανώς προαποφασισθεί από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους.

Οι Σταυροφορίες από την πλευρά των Αράβων…

 

crusades2
Με τη λέξη σταυροφορίες (crusades) εννοούμε τις εκστρατείες που έγιναν το Μεσαίωνα (8 εκστρατείες από το 1095 έως το 1291) από τους χριστιανούς της Δυτικής Ευρώπης με σκοπό την απελευθέρωση των Αγίων Τόπων.
Κάθε φορά που θυμόμαστε τη λέξη σταυροφορία μας έρχονται στο νου διηγήσεις χριστιανών σταυροφόρων, ιστορικών και περιηγητών, σύμφωνα με τους οποίους οι εκστρατείες αυτές είχαν σαν σκοπό να απελευθερώσουν την Ιερουσαλήμ από τους άπιστους, έτσι ώστε οι χριστιανοί ελεύθερα να πηγαίνουν να προσκυνούν τους Άγιους Τόπους. Γι’ αυτό άλλωστε η λέξη «σταυροφορία» στο χριστιανικό λεξιλόγιο δηλώνει κάτι το θετικό, το συνασπισμό των ανθρώπων για καλό σκοπό.

Μας μετατρέπουν σε προεπαναστατική Κινα!!


Ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 300 ευρώ καθαρά (έως 440 μεικτά) καθώς απασχολείται με ευέλικτες μορφές εργασίας, σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΙΝΕ, Σάββα Ρομπόλη, η υψηλή ανεργία αναγκάζει ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους να προσφεύγουν σε ευέλικτες μορφές εργασίας, κατάσταση που αφορά περίπου 500.000 άτομα. Το γεγονός αυτό, ανέφερε, έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εργαζομένων, αυτή των 300 ευρώ.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις των μνημονίων στις εργασιακές σχέσεις, με την καθιέρωση ευέλικτης εργασίας, οδήγησαν στην τεράστια συρρίκνωση των εργατικών μισθών κατά τα τελευταία χρόνια.

Οι σκωτσέζοι αποφασίζουν για το μέλλον τους, το Λονδίνο παρακολουθεί αμήχανο


Σε τρεις μέρες η Σκωτία θα αποφασίσει για το μέλλον της. Με το δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι καλούνται να αποφασίσουν αν επιθυμούν να παραμείνουν στην αγκαλιά του Ηνωμένου Βασιλείου ή να χαράξουν τη δική τους πορεία της αυτονομίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, οι πολιτικοί και από τα δύο "στρατόπεδα" (του "Ναι" και του "Οχι") καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια να επηρεάσουν τους αναποφάσιστους.
Όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και κάθε δημόσιο πρόσωπο που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη.
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ τάχθηκε υπέρ του "Οχι" κι έκανε έκκληση στους σκωτσέζους ψηφοφόρους να μην εγκαταλείψουν την ένωση που ήταν "αξιοζήλευτη σε όλο τον κόσμο".
"Αυτό που μας ενώνει είναι πολύ μεγαλύτερο απ΄ό,τι μας χωρίζει. Ας μείνουμε μαζί", είπε με ανοιχτή επιστολή του.
Είχε προηγηθεί η βασίλισσα, η οποία εξέφρασε την ελπίδα "ο λαός να σκεφτεί πολύ προσεκτικά το μέλλον του" πριν από το δημοψήφισμα.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν προσφέρονται, πάντως, για την εξαγωγή εύκολων συμπερασμάτων.
Τρεις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας το σαββατοκύριακο δίνουν προβάδισμα στο "Όχι", ενώ μία στο "Ναι".


ΔΡΟΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Η Νίκολα Στάρτζον, η αντιπρόεδρος της σκωτσέζικης κυβέρνησης, υποστήριξε ότι οι συνταξιούχοι θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας για να διασφαλίσουν ότι τα εγγόνια τους θα έχουν τις ευκαιρίες που, σύμφωνα με την ίδια, δεν είχαν οι προηγούμενες γενιές εξαιτίας της πολυετούς παραμονής στην εξουσία συντηρητικών κυβερνήσεων.
Εξήγησε ότι οι συντάξεις των Σκωτσέζων θα είναι νομικά διασφαλισμένες και προστατευμένες σε περίπτωση απόσχισης της χώρας και ότι οι μελλοντικές γενιές δικαιούνται να επωφεληθούν από τον πλούτο της χώρας.
Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας (δηλαδή ο πρωθυπουργός της) Άλεξ Σάλμοντ και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δίνουν αμφότεροι τον αγώνα τον καλό.
Ο μεν Σάλμοντ συναντάται με επιχειρηματίες στους οποίους θα εξηγήσει ότι ένα "Ναι" θα βοηθούσε στην ανάπτυξη της οικονομίας της Σκωτίας.