Ετικέτες

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ἡ ἐκτέλεσις τῶν 15 Σακτουριωτῶν,στήν Ἀγιά Χανίων (16 Σεπ.1944)


Στα Σακτούρια, αν και υπήρχαν γερμανικά φυλάκια στην τοποθεσία «Αλίκαμπος», κοντά στο φυσικό λιμανάκι του Αγίου Παύλου, συμμαχικά υποβρύχια τροφοδοτούσαν με πολεμοφόδια την περιοχή και φυγάδευαν συμμάχους. Οι κάτοικοι βοηθούσαν στη μεταφορά των πολεμοφοδίων και έκρυβαν τους συμμάχους Άγγλους και Αυστραλούς, μέχρι να φύγουν με το υποβρύχιο.

Επίσης βοηθούσαν την αντίσταση με ασύρματους που μετέδιδαν από την περιοχή. Για τους λόγους αυτούς οι γερμανοί, στις 4-5-1944, κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό, φυλακίζοντας όλους τους άνδρες άνω των 15 ετών. (πόσπασμα πό ΕΔΩ) http://www.lamprakides.gr/blog/?p=969

Σε διάστημα 80 ημερών είχαν αποφυλακιστεί οι περισσότεροι από τους αιχμαλώτους συγχωριανούς μας που εκρατούντο στις φυλακές της Φορτέτζας (σσ: στό Ρέθυμνο).

Οι τελευταίοι, που ήταν 15 σε αριθμό, μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Αγιάς στα Χανιά. Εκεί εκτελέστηκαν στις 16 Σεπτεμβρίου 1944, έχοντας στην ψυχή τους χαραγμένη την εικόνα του όμορφου τόπου τους, της γης των πατέρων τους εκεί όπου μεγάλωσαν, και που η μοίρα δεν τους επέτρεψε να τον δουν. Ξεψύχησαν με την ελπίδα πως τα παιδιά τους, θα ζήσουν μια Κρήτη ελεύθερη και δυνατή, μια ελπίδα που λίγες μέρες αργότερα, άρχισε αχνά να παίρνει σάρκα και οστά, καθώς οι γερμανοί οπισθοχωρούσαν, εγκατέλειπαν την Κρήτη και την Ελλάδα, αφήνοντας την λευτεριά να αντηχήσει στον Ελληνικό ουρανό.


AIΩNIA H MNHMH TOYΣ

1 σχόλιο: