Ετικέτες

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015

Τίτος Βανδής 1917 – 2003



Τίτος Βανδής

Σημαντικός ηθοποιός, με θητεία στο Μπρόντγουεϊ και το Χόλιγουντ. Από τους λιγοστούς Έλληνες ηθοποιούς με διεθνή καριέρα.
Ο Τίτος Βανδής γεννήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 1917 στο Νέο Φάληρο. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας της Καβάλας (ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος), επέστρεψε σε μικρή ηλικία στον τόπο καταγωγής των γονέων του. Σε ηλικία πέντε ετών έπαθε ελονοσία και γι' αυτό το λόγο έφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του για την Ελβετία. Πήγε σχολείο στη Λωζάνη και τέσσερα χρόνια αργότερα επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Τζόρτζιο Ρεμπούφι 1928 – 2014


Τζόρτζιο Ρεμπούφι

Ιταλός κομίστας, δημιουργός του Τιραμόλα.
Ο Τζόρτζιο Ρεμπούφι (Giorgio Rebuffi) γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 7 Νοεμβρίου 1928. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του ανέπτυξε το ταλέντο στο σκίτσο, σχεδιάζοντας χάρτινους ήρωες για τις εκδόσεις Άλπε.
To 1949 δημιούργησε τον Σερίφη Φοξ, η επιτυχία του οποίου τον οδήγησε να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να αφιερωθεί οριστικά στο κόμικ. Αρκετά νωρίς ήλθε η μεγάλη επιτυχία και η αναγνώριση για τον νεαρό σχεδιαστή με τον Τιραμόλα (Tiramolla), μια παράξενη λαστιχένια ανθρωπόμορφη φιγούρα, που δίνει τη μάχη για την επικράτηση του καλού.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 7 Νοεμβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1185
Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.

Λέων Τολστόι 1828 – 1910


Λέων Τολστόι

Ρώσος συγγραφέας, ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες του κόσμου. Είναι γνωστός για τα έργα του «Πόλεμος και Ειρήνη» και «Άννα Καρένινα», που συγκαταλέγονται στα σημαντικότερα μυθιστορήματα όλων των εποχών.
Ο κόμης Λεβ Νικολάγεβιτς Τολστόι, γνωστός στο ελληνικό κοινό ως Λέων Τολστόι, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828 (28 Αυγούστου, με το παλαιό ημερολόγιο) στη Γιάσναγια Πολιάνα της Ρωσίας από αριστοκρατική οικογένεια. Ορφάνεψε, όμως, προτού κλείσει τα δέκα του χρόνια και από πατέρα και από μητέρα.

Αλέκος Σακελλάριος 1913 – 1991


Αλέκος Σακελλάριος

Κορυφαίος θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός, δημοσιογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 7 Νοεμβρίου του 1913. Σπούδασε νομικά και ξεκίνησε την πολυσήμαντη καριέρα του ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Μαθητής». Η πένα του δημοσιογράφου δεν σταμάτησε να τον συντροφεύει σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, αφού αρθρογραφούσε και κρατούσε μόνιμη στήλη χρονογραφήματος σε διάφορα περιοδικά κι εφημερίδες για περίπου 60 χρόνια.
Γρήγορα άρχισε ν’ ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων και κειμένων για επιθεωρήσεις, ξεκινώντας το 1935 με το «Βασιλιά του Χαλβά», που ανέβασε ο θίασος του Πέτρου Κυριακού στο θέατρο «Κοτοπούλη». Πολυγραφότατος, στο θέατρο έγραψε 185 έργα, πολλά απ’ τα οποία είναι καρποί της ευδόκιμης συνεργασίας του με το Χρήστο Γιαννακόπουλο.