Ετικέτες

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Συνομιλίες με την Αθήνα που πέρασε


Συνομιλίες με την Αθήνα που πέρασε

της Ελίνας ΓαληνούΠεριδιαβάζοντας διάφορες μεριές της Αθήνας, ο σημερινός παρατηρητής θα βιώσει αντιφατικά συναισθήματα. Αλλες γωνιές προκαλούν θαυμασμό και άλλες απέχθεια.

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ


ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 13, 2011
Ο Παύλος Μελάς (29 Μαρτίου 1870 – 13 Οκτωβρίου 1904) ήταν αξιωματικός πυροβολικού του ελληνικού στρατού και πρωτεργάτης του Μακεδονικού αγώνα. Ήταν γιος του Μιχαήλ Μελά και γαμπρός του Στέφανου Δραγούμη.

Έχουν ήδη γελοιποιηθεί οι Τούρκοι ωστόσο το συνεχίζουν: “Το Πίρι Ρέϊς θα προσεγγίσει τη πλατφόρμα της Noble”


Έχουν ήδη γελοιποιηθεί οι Τούρκοι ωστόσο το συνεχίζουν: “Το Πίρι Ρέϊς θα προσεγγίσει τη πλατφόρμα της Noble”


Η Τουρκία έστειλε και πάλι το Πίρι Ρέϊς στη Κύπρο για το δεύτερο κύκλο λεονταρισμών. Ο επικεφαλής του προγράμματος ερευνών Ντερμάν Ντοντουρούρ άνοιξε αυτόν το νέο κύκλο δηλώνοντας ότι “κατά τις προηγούμενες έρευνες πλησιάσαμε σε απόσταση 14-15 χιλιομέτρων στην πλατφόρμα. Οι έρευνες που θα κάνουμε στη δεύτερη φάση, θα πλησιάσουν ακόμη πιο κοντά στην πλατφόρμα”,χωρίς βέβαια να προσδιορίσει την ακριβή απόσταση.

Πούτιν: «Βάλτε πλάτη για την Ελλάδα»


Πούτιν: «Βάλτε πλάτη για την Ελλάδα»

undefined
Πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα χαρακτήρισε την κρίση χρέους της Ευρώπης ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, καλώντας τις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης να επιδείξουν ανδρεία και να “βάλουν πλάτη” σε χώρες, όπως η Ελλάδα, που βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση.

«Κουρδικά» UAV Heron στοχεύουν την Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ


«Κουρδικά» UAV Heron στοχεύουν την Τουρκία από το Βόρειο Ιράκ


Το Ισραήλ εγκατέστησε δύο συστήματα UAV Heron (έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στο Ιρακινό Κουρδιστάν, παρέχοντας για πρώτη φορά έμμεσα στους Κούρδους τη δυνατότητα παρακολούθησης των τουρκικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων!

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΖΙΝΤΑΟ – ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ $7 ΔΙΣ


undefined

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ ΤΖΙΝΤΑΟ – ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ $7 ΔΙΣ

by economikos
Συμφωνίες ύψους 7 δισ. δολαρίων υπέγραψαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, ο οποίος χαιρέτι σε το Ρώσο πρωθυπουργό ως έναν "παλιό φίλο της Κίνας".
"Η υπογραφή των συμφωνιών συνεργασίας δείχνει ότι η επίσκεψη επέτρεψε να προωθηθεί η σχέση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών", δήλωσε ο πρόεδρος Χου.
Ο πρόεδρος Χου χαρακτήρισε "παραγωγική" την επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο μετά τις συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και της υψηλής τεχνολογίας.

Μ1Α1, το φιάσκο του φιάσκου!


Μ1Α1, το φιάσκο του φιάσκου!


Όσοι ψάχνουν ή γράφουν για… εντολή από το Βερολίνο για την…ακύρωση της προμήθειας των μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης M1A1 Abrams, μάλλον θα πρέπει να ψάξουν πολύ κοντύτερα για να ανακαλύψουν τις αιτίες μιας υπόθεσης που εξελίσσεται σε… φιάσκο, στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση που τα είχε ζητήσει πριν λίγους μήνες από τις ΗΠΑ.

Κοσσυφοπέδιο: “Με Ψυχρή Ματιά”


Κοσσυφοπέδιο: “Με Ψυχρή Ματιά”


ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Βλέποντας την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο έχουμε σταθεί τις περισσότερες φορές με συναισθηματική ματιά ή ματιά δικαίου απέναντι στην κρίση, υποστηρίζοντας λύσεις ή εξελίξεις που θα αποκαθιστούσαν την ιστορική αλήθεια, όπως την έχουμε περιγράψει σε παλαιότερα άρθρα. Φαίνεται όμως τελικά ουτοπικό να πιστεύουμε ότι η όποια λύση θα στηρίζεται στην ιστορική αλήθεια και όχι στο δίκαιο του ισχυρού και νικητή στην περιοχή.

Γερμανικός Τύπος: «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;»


New post on Geopolitics & Daily News

undefined

Γερμανικός Τύπος: «Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;»

by Λουκάς
undefined
"Θα ευχόμουν να στηρίξουν το ευρώ όλες οι χώρες της ΕΕ" αναφέρει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη γερμανική Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τίτλο "Μας δίνετε το λόγο σας ότι δεν θα χάσουμε τα λεφτά μας;". 

Τους δικούς της ισλαμιστές… Ρόντους αποκτά η Τουρκία;


Τους δικούς της ισλαμιστές… Ρόντους αποκτά η Τουρκία;

undefined
Ανακατεύει αποφασιστικά την «τράπουλα» στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ο πολύς Αχμέτ Νταβούτογλου σε μια προσπάθεια να αποδεσμευτεί από τους όποιους καταναγκασμούς προκύπτουν από την ανάγκη συνδιαλλαγής με την – αναπόφευκτα κεμαλική – διπλωματική υπηρεσία της Τουρκίας…

Μεταξύ δύο Αλβανών: Τι είναι πιο επικίνδυνο; Αλβανός ληστής ή Αλβανός εργοδότης;


Μεταξύ δύο Αλβανών: Τι είναι πιο επικίνδυνο; Αλβανός ληστής ή Αλβανός εργοδότης;


Απ’ τη μια τα ανθρωπόμορφα τέρατα απ’ την Αλβανία, κάποιοι απ’ τους ληστές με τα “καλάσνικοφ” που εισβάλουν, κλέβουν, και βιάζουν τρομοκρατημένους Έλληνες.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ


ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 12, 2011
Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
            Στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεφτε νεκρός από τουρκικό βόλι ο Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού Παύλος Μελάς στο χωριό Στάτιστα της τότε τουρκοκρατούμενης Μακεδονίας. Πρόκειται για το σημερινό χωριό Μελάς του Νομού Καστοριάς. Ο θάνατός του αφύπνισε την υπνώττουσα Αθήνα και τον απανταχού Ελληνισμό. Έτσι κορυφώθηκε η ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή της προσπάθειας του Ελληνισμού να αντιμετωπίσει την διεκδίκηση  του Βουλγαρικού εθνικισμού επί της Μακεδονίας. Από αυτόν τον αγώνα και από όσα προηγήθηκαν αξίζει να εξαγάγουμε σήμερα ορισμένα επίκαιρα διδάγματα.
            Η πατρίδα μας στις παραμονές αυτής της πανεθνικής προσπάθειας είχε περάσει μία μείζονα οικονομική κρίση με απαρχή την πτώχευση του 1893 επί Χαριλάου Τρικούπη. Το 1897 ακολούθησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος, ο οποίος υπήρξε ατυχής στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά έφερε θετικά αποτελέσματα στο διπλωματικό πεδίο με τη δημιουργία Αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας και την απομάκρυνση της τουρκικής διοίκησης από τη Μεγαλόνησο. Το 1898 επιβλήθηκε στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος (ΔΟΕ, γνωστός και ως Διεθνής Οικονομική Επιτροπή). Οι εκπρόσωποι των ξένων δανειστών μας, Άγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Ιταλοί και Ρώσοι έπαιρναν κατευθείαν από την πηγή τα έσοδα των κρατικών μονοπωλίων (αλάτι, τσιγαρόχαρτο, παιγνιόχαρτα, σπίρτα κ.α) καθώς και τα έσοδα του Τελωνείου Πειραιώς. Παρά την οικονομική και ψυχολογική κατάρρευση οι Έλληνες της εποχής εκείνης απέφυγαν την εθνική κατάθλιψη που βιώνουμε σήμερα και γρήγορα ανόρθωσαν το ηθικό τους. Μέσα σε λίγα χρόνια μπόρεσαν να οργανώσουν με επιτυχία τον διμέτωπο Μακεδονικό Αγώνα κατά Οθωμανών Τούρκων που ήλεγχαν τη Μακεδονία και κατά των Βουλγάρων, οι οποίοι απειλούσαν τον ελληνικό πληθυσμό. Τον καλούσαν αν ενταχθεί στη Βουλγαρική εκκλησιαστική Εξαρχία και να εγκαταλείψει το Πατριαρχείο.
            Ποιοι παράγοντες επέδρασαν θετικά ώστε να ανακάμψει το εθνικό φρόνημα παρά την πτώχευση και τη στρατιωτική ήττα;
Πρώτον η πίστη στον Θεό, Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη μεγάλη εθνική επιτυχία μετά το 1893 ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στον Μαραθώνιο των Α΄  Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα (1896). Ο Λούης το τελευταίο βράδυ προ του αγώνος νήστεψε και προσευχήθηκε. Ένας προσευχόμενος νερουλάς έδωσε την απαραίτητη εθνική ανάταση στον απογοητευμένο Ελληνισμό.
Δεύτερο στοιχείο ήταν η αυτοθυσία και ο ηρωισμός, όπως κατεδείχθη στη  περίπτωση του Παύλου Μελά. Ένα παλληκάρι που ζούσε μέσα σε δύο επιφανείς οικογένειες -διότι και η γυναίκα του ήταν από την οικογένεια Δραγούμη με πολλούς πολιτικούς και λογίους- δέχθηκε να μεταβεί εθελοντικά στα βουνά  της Μακεδονίας για να βοηθήσει τον εντόπιο Ελληνισμό στη σκληρή μάχη.
Τρίτον. Η ύπαρξη κεφαλαιούχων με εδραία εθνική συνείδηση. Παράδειγμα ο Γεώργιος Αβέρωφ εκ Μετσόβου, ο οποίος πλούτισε στην Αίγυπτο και έδωσε μεγάλο μέρος των χρημάτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας.
Τέταρτον. Η πίστη στη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού, όπως την κατέγραψαν ιστορικοί και λογοτέχνες με κορυφαίο τον Κωστή Παλαμά. Αρχαία Ελλάδα, Βυζάντιο, Κλέφτες και Αρματολοί, ήρωες και εθνομάρτυρες, όλα αυτά απετέλεσαν μία ενότητα στη συνείδηση του μέσου Έλληνα και τον ώθησαν να πολεμήσει  στον Μακεδονικό Αγώνα και στην μεγάλη εξόρμηση των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13.
Οι παράγοντες της νίκης στον Μακεδονικό Αγώνα συντονίσθηκαν και συνεργάσθηκαν πολύ καλά. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέλεξε και απέστειλε νέους και μαχητικούς Μητροπολίτες με πατριωτισμό και τόλμη. Οι διπλωμάτες μας, όπως ο Ίων Δραγούμης και ο Λάμπρος Κορομηλάς κατέστρωσαν το ευφυές στρατηγικό σχέδιο. Οι εθελοντές αξιωματικοί ήλθαν από την ελεύθερη Ελλάδα και μετέδωσαν την εμπειρία τους στους Μακεδόνες. Άλλοι εθελοντές χωρίς να είναι μόνιμοι στρατιωτικοί έσπευσαν με χαρά, κυρίως Κρητικοί και Μανιάτες. Τα σωματεία, τα Μακεδονικά Κομιτάτα και οι Φιλεκπαιδευτικές Εταιρίες από την Αθήνα, τη Λάρισα, την Κωνσταντινούπολη έστελναν βιβλία ιστορικού και θρησκευτικού περιεχομένου. Δάσκαλοι και δασκάλες, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έφευγαν από την ησυχία της Αθήνας και πήγαινα να διδάξουν στα ελληνόπουλα της Μακεδονίας Χριστό και Ελλάδα. Πολλοί και πολλές  βρήκαν φρικτό θάνατο. Οι απλοί παπάδες της Μακεδονίας αντιστάθηκαν κατά των Βουλγάρων Εξαρχικών και δεκάδες από αυτούς θυσιάσθηκαν. ΟΙ εντόπιοι Μακεδόνες αγωνίσθηκαν με κάθε τρόπο και όχι μόνον οι ελληνόφωνοι, αλλά και οι σλαβόφωνοι-δίγλωσσοι και οι βλαχόφωνοι. Το 1903 οι κάτοικοι του Μοναστηρίου –σήμερα Μπίτολα των Σκοπίων-απέστειλαν στον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών ψήφισμα με το οποίο δήλωναν ότι « ομιλούμεν σλαβιστί, βλαχιστί, αλβανιστί,  αλλ’ ουχ ήττον είμεθα Έλληνες». Η ελληνική συνείδηση των σλαβοφώνων ας γίνει μάθημα για όσους σήμερα επιχειρούν να δημιουργήσουν τεχνητές μειονότητες με βάση το ελληνοσλαβικό ιδίωμα λίγων χιλιάδων Δυτικομακεδόνων.
Οι πνευματικές προϋποθέσεις του Αγώνα και τα όσα προηγήθηκαν καταδεικνύουν ότι όταν ο Ελληνισμός βασίζεται στην ελληνορθόδοξη παράδοσή του και σε άφθαρτες αξίες μπορεί και να οργανωθεί και να συντονισθεί και να νικήσει. Δυστυχώς σήμερα βιώνουμε την οικονομική κρίση χωρίς πνευματικά εφόδια, διότι στο όνομα ενός κίβδηλου προοδευτισμού κάποιοι γκρέμισαν τις σταθερές  αξίες που μάς κράτησαν όρθιους επί αιώνες. Άφησαν τους νέους χωρίς ελπίδα και αισιοδοξία και καλλιέργησαν την εθνική μελαγχολία. Ας διδαχθούμε όσο είναι καιρός από τα ηθικά εφόδια που ενίσχυσαν τους προγόνους μας κατά την περίοδο πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα και ας κατανοήσουμε ότι έχουμε περάσει και από δυσκολότερες καταστάσεις. Θα επιβιώσουμε αρκεί να μην αφελληνισθούμε!
Κ.Χ. 8.10.2011

«Βγάζει γλώσσα» και ο Εγκεμέν Μπαγκίς κατά της ΕΕ


«Βγάζει γλώσσα» και ο Εγκεμέν Μπαγκίς κατά της ΕΕ

Χωρίς όριο είναι το θράσος της τουρκικής ηγεσίας, στελέχη της οποίας δε διστάζουν να καταφέρονται με άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή που επισήμως δηλώνουν ότι στόχος είναι η πλήρης ένταξη.

Άλλος ένας Αμερικανός αναλυτής ανακαλύπτει την υποκρισία της Τουρκίας. Τυχαίο;


Άλλος ένας Αμερικανός αναλυτής ανακαλύπτει την υποκρισία της Τουρκίας. Τυχαίο;

Turkish Hypocrisy Knows No Bounds
 | @mrubin1971
Breaking news out of Turkey is the Turkish parliament—dominated by Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan’s Justice and Development Party (AKP)—has given the go-ahead to a cross border incursion into Iraqi Kurdistan to kill alleged Kurdistan Workers Party(PKK) members whom the Turkish government accuses of terrorism. 

Αποκατάσταση του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου



ΤΡΊΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Αποκατάσταση του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου

Ένα σημαντικό λιθάρι στην ιστορία της Κρήτης, βάζει η απόφαση για την αποκατάσταση του σπιτιού του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, την 1η Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ο δημόσιος ανοιχτός διαγωνισμός που προκήρυξε ο ΕΟΤ για την αποκατάσταση της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου με συνολικό προϋπολογισμό 2.555.045 ευρώ.

Ενδεικτικό της αναγκαιότητας του έργου, είναι ότι -όπως αναφέρεται και στην προκήρυξη της δημοπρασίας - «η σημερινή κατάσταση της οικίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Υπάρχουν πολλά σημάδια «κόπωσης» και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της αντοχής του κτιρίου (ρωγμές, διάβρωση, φθορά αντικειμένων)».

Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», για την περίοδο 2007 -2013 του ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται κατά 85% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και κατά 15% από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η αποκατάσταση της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου.
http://www.ant1online.gr

Βλαχόφωνοι στα Σκόπια


Βλαχόφωνοι στα Σκόπια

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) και των Βλάχων του Κρουσόβου στα Σκόπια, με επικεφαλής τον πρόεδρο Μιχαήλ Μαγειρία (φωτογρ.) και τη συμμετοχή των συλλόγων Τζούρτζιας Αθαμανίας, Βλάχων Θεσπρωτίας και Κλεισουρέων Πτολεμαΐδος, με τους αδελφούς Συλλόγους των Κρουσοβιτών Βλάχων «Αγιος Νικόλαος» και «Μοσχόπολη».

Στην εκδήλωση, που χαρακτηρίστηκε από την αυθεντική έκφραση της παράδοσης της βλαχόφωνης Ρωμιοσύνης, παρόντες ήταν η πρέσβειρα της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι (Μπιτόλια), Μάρκος Τριπολιτάκης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης και πλήθος βλαχόφωνων Κρουσοβιτών. Στην εκδήλωση η ΠΟΠΣΒ τίμησε στον τόπο καταγωγής του τον Κρουσοβίτη, πρώην πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και πανεπιστημιακό, Κωνσταντίνο Βαβούσκο, για το πολυδιάστατο έργο του, καθώς και για την πολύχρονη προσφορά του.
http://www.enet.gr

Ελένη Σκούρα! H πρώτη ελληνίδα βουλευτής, που έφερε αμηχανία στους … συναδέλφους της, για την… προσφώνησή της!



ΤΡΊΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Ελένη Σκούρα! H πρώτη ελληνίδα βουλευτής, που έφερε αμηχανία στους … συναδέλφους της, για την… προσφώνησή της!

Η Σκούρα ενώ ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα. Ψηφίζει τον… εαυτό της!
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
akontogiannidis@yahoo.gr
Η Ελένη Σκούρα, που έφυγε από τη ζωή πριν από 20 χρόνια, ήταν μια δυναμική Ελληνίδα, με μεγάλη κοινωνική προσφορά. Συνέδεσε το όνομά της με την ιστορική εκλογή της πρώτης γυναίκας στο βουλευτικό αξίωμα το 1953, όταν κατοχυρώθηκε νομικά από τον Παπάγο, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των γυναικών.

ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΜΩΣΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ


ΤΑ ΠΕΡΙΦΗΜΑ ΜΩΣΑΙΚΑ ΤΗΣ ΠΑΦΟΥ

Αναρτήθηκε από τον/την ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ στο Οκτωβρίου 12, 2011
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΟΜΑΔΑ ΠΑΥΣΑΝΙΑΣ
Φωτοφραφικη επιμελεια ΑΓΓΕΛΟΣ


Η πόλη της Νέας Πάφου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου. Είναι κτισμένη πάνω σε ένα μικρό ακρωτήρι στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού. Η πόλη ιδρύθηκε στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. από το βασιλιά της Πάφου Νικοκλή, ο οποίος μετέφερε εκεί την έδρα του βασιλείου του από την Παλαίπαφο (τα σημερινά Κούκλια). Στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. η Κύπρος εντάσσεται στο βασίλειο των Πτολεμαίων με πρωτεύουσα τη Σαλαμίνα. Μέχρι τα τέλη του 2ου αι. π.Χ. όμως η Νέα Πάφος απέκτησε τόσο σημαντικό ρόλο, ως πολιτικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, ώστε οι Πτολεμαίοι, που έδρευαν στην Αλεξάνδρεια, μετέφεραν την πρωτεύουσα εκεί. Ως εκ τούτου, η πόλη προστατευόταν από ισχυρά τείχη.

Ο Νίτσε εξηγεί τον ευρωπαϊκό ανθελληνισμό


Ο Νίτσε εξηγεί τον ευρωπαϊκό ανθελληνισμό

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Οκτωβρίου 12, 2011
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/Nietzsche1.jpgΠιο επίκαιρος από ποτέ είναι ο Φρειδερίκος Νίτσε, αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς φιλοσόφους και συγκεκριμένα ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο «Η Γέννηση της Τραγωδίας» (1872) και συγκεκριμένα στο κεφάλαιο 15, ο Νίτσε κάνει μία ιδιαίτερα μνεία στο ελληνικό έθνος αποδεικνύοντας ότι ο Νίτσε είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. 

Η πρώτη γραφή της ανθρωπότητας (!)-Επιγραφή Δισπηλιού 7.270 Ετών


Η πρώτη γραφή της ανθρωπότητας (!)-Επιγραφή Δισπηλιού 7.270 Ετών

Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Οκτωβρίου 12, 2011
(σσ.Κατοικούσαν  Φοίνικες στην Καστοριά πριν 7500 χρόνια; Ένα παλιό και πολυδημοσιευμένο άρθρο που αξίζει να ξαναθυμηθούμε)
Γράφει ο Γιώργος Εχέδωρος      
    Το πρώτο γραπτό κείμενο στην Ευρώπη  -   Το 1998 ο καθηγητής κ. Γ. Χουρμουζιάδης δήλωσε πως είναι αδύνατη η δημοσίευση του κειμένου του Δισπηλιού που ήρθε στο φως το 1994, λόγω του ότι η ξύλινη επιγραφή …καταστράφηκε.

ΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ Εν αρχή... το κουκούλωμα!



ΤΡΊΤΗ, 11 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

ΑΠΕΚΡΥΨΑΝ ΤΑ ΛΑΘΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ Εν αρχή... το κουκούλωμα!

Πολύ πιο σοβαρό φαίνεται ότι είναι το θέμα των προβληματικών ανταλλακτικών των δύο ελικοπτέρων Agusta Westland 139, για τα οποία η αστυνομία και κατ΄επέκταση η Κυπριακή Δημοκρατία πλήρωσε το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ (πέραν των 28 εκατ. για την απόκτησή τους).


Όπως πληροφορείται ο «Π», τα παρατράγουδα με τα προβληματικά ανταλλακτικά δεν ξεκίνησαν τον Ιούνιο αλλά από τον περασμένο Απρίλιο, κάτι το οποίο φαίνεται να απέκρυψε -τουλάχιστον στο αρχικό στάδιο- η αστυνομία.

Τούρκοι κομάντος στην ΑΟΖ!


Τούρκοι κομάντος στην ΑΟΖ!

ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΟΜΑΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΟΖ!
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΣΕΛ 14)

O Kεμάλ μαζί με τον Χίτλερ, όπως λέμε ο δάσκαλος με τον μαθητή! (Χαρυ Κλυν)




O Kεμάλ μαζί με τον Χίτλερ, όπως λέμε ο δάσκαλος με τον μαθητή!

Γράφει ο Χάρρυ Κλύνν
Οι Τούρκοι υπεραμύνονται ενός άθλιου και διεστραμμένου σφαγέα και την ίδια στιγμή εμείς οι Έλληνες τιμούμε τον ίδιο άνθρωπο...
που είναι υπεύθυνος για τη σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων γυναικόπαιδων, καθιστώντας το υποτιθέμενο σπίτι του τόπο προσκηνύματος στη μαρτυρική Θεσσαλονίκη.
Τώρα που αρχίζει να αντιλαμβάνεται ο κόσμος την ιστορική αλήθεια, επιβάλεται να ακυρωθεί άμεσα η πράξη παραχώρησης στο τουρκικό κράτος του νεοκλασικού στη Θεσσαλονίκη, να παραδοθεί στους συλλόγους και τα.....
προσφυγικά σωματεία της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, και αντί για τόπος προσκηνύματος των φασιστών Τούρκων στο διεστραμμένο σφαγέα, να μετατραπεί σε Μουσείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου και της Ανατολής.....
To ιστολόγιο του περιοδικού Foreign Policy δημοσίευσε τον κατάλογο των δικτατόρων οι όποιο έφεραν μουστάκι. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνεται και ο διεστραμμένος σφαγέας των λαών της Ανατολίας και ιδρυτής της Τουρκικής «Δημοκρατίας» Μουσταφά Κεμάλ.
Το περιοδικό στο δημοσίευμά του αναφέρεται στο πώς υιοθετήθηκε το πρότυπο του μουστακιού στην τουρκική κοινωνία και στην διαχρονική εξέλιξη του, ενώ γίνεται αναφορά και στον μυστακοφόρο Ενρτογάν. Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι η αντίδραση των τουρκικών μέσων μαζικής ενημέρωσης τα οποία θεωρούν το δημοσίευμα ως προσβολή εναντίον του Κεμάλ και της Τουρκίας, καθώς στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται ο δικτάτορας Φράνκο και ο Χίτλερ...
Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε στην τουρκική κοινή γνώμη γνώμη για το θέμα, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Ναμί Ταν, έστειλε σκληρή επιστολή διαμαρτυρίας στο εγκυρότατο αμερικανικό περιοδικό, αναφέροντας ότι αποτελεί μεγάλη προσβολή για την Τουρκία το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκε στον ίδιο κατάλογο το όνομα του ιδρυτή της Τουρκικής "Δημοκρατίας" με δικτάτορες όπως ο Χίτλερ και ο Στάλιν.
Φαίνεται ότι ο πρέσβης της Τουρκίας αγνοεί το γεγονός ότι η διεθνής κοινή γνώμη γνωρίζει πολύ καλά ότι ο Κεμάλ κυβέρνησε δικτατορικά την Τουρκία από το 1923 μέχρι το θάνατό του, το 1938, καθώς και τις πρωταγωνιστικές του ευθύνες για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αόπλων αθώων γυναικοπαίδων, που έγιναν στα πλαίσια του σχεδίου που επεξεργάστηκε και έθεσε ο ίδιος σε εφαρμογή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολής και τη δημιουργία της "καθαρής" Τουρκίας.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι ο Χίτλερ, όταν σχεδίαζε το Γενοκτονία των Εβραίων, έλαβε ως πρότυπο την Τουρκία και τον ίδιο τον Κεμάλ.
Πώς είπαμε ότι λέγεται ένας λαός και μια χώρα όταν αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τις ευθύνες πυο έχει για την δολοφονία εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ανθρώπων;

Οι Τούρκοι πιστεύουν στην νεκρανάσταση των Κούρδων μαχητών του PKK;


Οι Τούρκοι πιστεύουν στην νεκρανάσταση των Κούρδων μαχητών του PKK;

Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν απο τις 17 Αυγούστου  το βόρειο Ιράκ με στόχο να πλήξουν βάσεις του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και ύποπτους στόχους Φαίνεται πως ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένα  νεκροταφείο στο Ζαp στο οποίο βρίσκονται θαμμένοι Κούρδοι μαχητές του PKK.Τό νεκροταφείο βομβαρδίστηκε τέσσερις φορές συνολικά .Στόχος της επιχείρησης -η οποία αποκαλύπτει για μαι ακόμη φορά την βαρβαρότητα του τουρκικού φασιστικού κράτους-ήταν να καμφθούν ψυχολογικά οι Κούρδοι .Οπως οι ίδιοι επισημαίνουν  όμως μόνο αυτό δεν πέτυχαν οι Τούρκοι με τις πρακτικές τους αλλά αντίθετα μεγάλωσαν τον θυμό τους.Με σκωπτική διάθεση επιθυμώντας να σκιαγραφήσω την Τουρκική ηλιθιότητα και το μέγεθος της, αναρωτιέμαι μήπως το Τουρκικό κράτος (το οποίο με επιμέλεια είχε καταγράψει τους στόχους στο ιρακινό Κουρδιστάν) πιστεύει στην νεκρανάσταση των Κούρδων μαχητών του PKK και λαμβάνει έγκαιρα μέτρα πρόληψης;

Ως «εκπαιδευτές» μπορούν να παραμείνουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, λέει ο Αλ-Μαλίκι



ΔΕΥΤΈΡΑ, 10 ΟΚΤΩΒΡΊΟΥ 2011

Ως «εκπαιδευτές» μπορούν να παραμείνουν Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, λέει ο Αλ-Μαλίκι

Το 2011 είναι η ημερομηνία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων.
Το 2011 είναι η ημερομηνία απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων.
Βαγδάτη: Ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, δήλωσε ότι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στο Ιράκ σε ρόλο «εκπαιδευτή». Ωστόσο, η Βαγδάτη δεν θα τους παρέχει ασυλία σε περίπτωση που διαπράξουν εγκλήματα.
Ο Νούρι Αλ Μαλίκι απέσπασε τη στήριξη πολιτικών δυνάμεων στο Ιράκ για την παραμονή αμερικανικών στρατευμάτων μετά το 2011 -ημερομηνία απόσυρσης των Αμερικανών στρατιωτών-, σε ρόλο «εκπαιδευτών».

Ωστόσο, δεν κατάφερε να επιτύχει την ασυλία για τους στρατιώτες που ζητούσε η Ουάσινγκτον.

Μάχη εξουσίας μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ


Μάχη εξουσίας μεταξύ Κίνας - ΗΠΑ

Επιμέλεια: Ελένη Μαυρουδή
Οι νέοι πύραυλοι της Κίνας απειλούν ευθέως τις αεροπορικές βάσεις και τα αεροπλανοφόρα, στα οποία η Αμερική στηρίζει τη στρατιωτική της κυριαρχία στον Ειρηνικό.
  • Ποια από τις δύο θα απολέσει την ισχύ της στο μέλλον
  • Η αυξανόμενη οικονομική ισχύς της Κίνας θέτει δύσκολα διλήμματα στους γείτονές της, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ θεωρούν εν μέρει υπεύθυνο το Πεκίνο για την ανεργία της χώρας.