Ετικέτες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Eλλάδα: failed state για τους Γερμανούς και στο βάθος νέο μνημόνιο.


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
H εικόνα είναι από το thin tank ”The Fund for Peace” και απεικονίζει τον χάρτη των failed states. Με βαθύ κόκκινο οι χώρες στις υψηλότερες θέσεις.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel λίγες μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, σε άρθρο του με τίτλο ‘’Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος’’ δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύει οξύτατη επίθεση στην Ελλάδα, την οποία δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως αποτυχημένη,μια χώρα που δεν θυμίζει σε τίποτα την Ευρώπη και σύντομα θα καταλήξει όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων και ανθρώπου της απόλυτης εμπιστοσύνης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται:
«Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν».

«Έξυπνα» τυφέκια δοκιμάζει ο αμερικανικός στρατός

Τα εξελιγμένα τυφέκια της Tracking Point, τα οποία έκαναν το ντεμπούτο τους πέρυσι, διαθέτουν ενσωματωμένους υπολογιστές που βοηθούν τους σκοπευτές να πλήξουν στόχους σε απόσταση περίπου 1.100 μέτρων.

Δημοκρατία και Πολιτισμός των Αθηνών στην Κλασική Εποχή


του Ακαδημαϊκού
Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου
Το ερώτημα: ποια η λειτουργική σχέση μεταξύ δημοκρατίας και πολιτισμού των Αθηνών, ανάγει σε γενικότερο και προβληματικότερο Ζήτημα, σπουδαιότατο για την επιστήμη της Ιστορίας, και διερευνητέο μάλλον από τη σκοπιά της φιλοσοφίας της Ιστορίας.

Η Συμφωνία της Βάρκιζας… (12-2-1945)





Μπροστά στη Βάρκιζα
Το “παιχνίδι” ήταν στημένο από την αρχή….Οι Αγγλοι εμμένουν στη συντριβή του ΕΑΜικού κινήματος και βρίσκουν έναν απρόσμενο …σύμμαχοΑμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο υπουργείο Εξωτερικών: Διακρίνονται στην πρώτη σειρά, από αριστερά προς τα δεξιά, ο στρατηγός Στ. Σαράφης, ο Γ. Σιάντος, ο Ηλ. Τσιριμώκος, ο Ι. Σοφιανόπουλος, ο Ν. Ασκούτης και ο Μ. ΠαρτσαλίδηςΗ λήξη των εχθροπραξιών ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τους Εγγλέζους, με την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας ανακωχής, εκ των πραγμάτων, οδηγούσε στην αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας που θα έθετε και το οριστικό τέλος στις πολεμικές σύγκρουσης.

Εισαγγελική έρευνα για ενδεχόμενο διαρροής στρατιωτικών μυστικών


Το ενδεχόμενο διάπραξης του αδικήματος της “μετάδοσης στρατιωτικών μυστικών” ερευνά με εντολή της εισαγγελίας η Κρατική Ασφάλεια με αφορμή ανάρτηση σε ιστοσελίδα
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών προκάλεσε δημοσίευμα σε ιστοσελίδα που διατηρούν δημοσιογράφοι του πειραϊκού ρεπορτάζ, σχετικά με φύλαξη χώρων από βατραχανθρώπους του Λιμενικού Σώματος.

Ο Γιώργος ο Κλούνεϊ ψηφίζει Σαμαρά

Αυτή η κυβέρνηση ή θα συνομιλεί με το Θεό ή με το Χόλυγουντ.Με γιατρούς,καθηγητές,πανεπιστημιακούς και τη λοιπή πλέμπα που διαμαρτύρεται για μισθούς,απολύσεις και συντάξεις,δεν έχει νόημα. Έτσι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ως υπουργός Πολιτισμού της κυβέρνησης που τα μέλη της κατά περίπτωση πάνε ή Μέγαρο ή Πάολα,έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Τζώρτζ Κλούνει για να τον ευχαριστήσει για όσα είπε υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Έτσι ο Τζωρτζ,έγινε ένας ακόμη δικός μας άνθρωπος.Ένας Γιώργος.

Μέλπω Αξιώτη



axioti kali 1Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

Στα 1938 μια νέα συγγραφέας κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στα ελληνικά γράμματα. Ο λόγος της καινοτόμος και ρηξικέλευθος, ελλειπτικός, χωρίς ξεχωριστά γλωσσικά πλουμίδια. Μα αιχμηρός, χειμαρώδης, ευθύβολος και με ιδιότυπη γοητεία,  κάνει τα κείμενά της να περνούν απευθείας στην καρδιά του αναγνώστη και να τον δονούν ψυχικά. Είναι η Μέλπω Αξιώτη. Πεζογράφος εκρηκτική και προσωπικότητα ηφαιστειώδης, κόντρα στις κοινωνικές συμβάσεις και τα ποικιλώνυμα κατεστημένα του μεσοπολέμου. Προμηνύει μια δυναμική παρουσία στα ελληνικά γράμματα, αλλά και μια βασανισμένη ζωή, αφού ο κοινωνικός της προσανατολισμός στην αριστερά και η βαθύτατη πολιτικοποίησή της, εκφέρονται σε καιρούς δύσκολους, για τους διανοούμενους του πολιτικού της χώρου. Το πρώτο μυθιστόρημα της Αξιώτη το 1938 φέρει τον τίτλο «Δύσκολες Νύχτες». Διακρίνεται για τον βαθύ στοχασμό του, τον εύτολμο χειρισμό του γλωσσικού εργαλείου, αλλά και την νεότροπη γραφή της, που μάλλον δεν είναι έτοιμοι να την υποδεχτούν οι κριτικοί της εποχής. Αποσπά έτσι η Αξιώτη από την κριτική τον χαρακτηρισμό «συμπαθητικό πρωτόλειο». Στις «Δύσκολε νύχτες» η συγγραφέας καταθέτει βιώματα και αποταμιεύματα της μνήμης από την εφηβική της ηλικία. Με ηθική ενάργεια  περιγράφει τον ψυχικό κόσμο εσώκλειστων μαθητριών, οι οποίες ασφυκτιούν στην ταπεινή ελληνική επαρχία, που σπαράζει στους καημούς, την μιζέρια και την κοινωνική της αποτελμάτωση. Αλλά και τον πνιγηρό κόσμο της πρωτεύουσας, που παραδέρνει απροσανατόλιστος, σαν βάρκα δίχως κουπιά και χωρίς πανιά στην απεραντοσύνη της.

Μ. Βορίδης & Αδ. Γεωργιάδης: Ας μιλήσουν, λοιπόν (τα διεθνή ΜΜΕ), για αντισημιτισμό

Τα στοιχεία για το παρελθόν των δύο επιφανών αντισημιτών της κυβέρνησης που προκαλούν ανατριχίλα. Δε θα τα διαβάσετε στα εγχώρια ΜΜΕ που αναγνωρίζουν τους δύο ακροδεξιούς σαν εξέχοντα μέλη της «φιλοευρωπαϊκής φιλελεύθερης παράταξης»

 

Το λιγότερο φαιδρή μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια να συσχετιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αντισημιτικές θέσεις την ώρα που στην κυβερνώσα παράταξη «κόβουν και ράβουν» ο δηλωμένος αντισημίτης Μ. Βορίδης και ο μαθητής του Κ. Πλεύρη, Αδ. Γεωργιάδης.
Δημοσίευμα της μεγαλύτερης ισραηλινής εφημερίδας Yediot Ahronot (με ημερομηνία 8/10/13) το οποίο  εγκαλεί ως αντισημίτες τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Μ.Βορίδη και τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη  επανέφερε πρόσφατα στο προσκήνιο όσα ήδη ξέρουμε για τους επιφανείς αντισημίτες της ΝΔ.

To πείραμα της Monopoly

Κάπου όλοι μας τους έχουμε εντοπίσει: ο κακομαθημένος και αγενής πλούσιος πελάτης, ο αλαζονικός νεαρός με τα έτοιμα λεφτά και το σπορ αμάξι, ακόμα και η έλλειψη τακτ όταν οι ίδιοι μας οι φίλοι μας κερδίζουν στα χαρτιά. Είναι τελικά χειρότερη η συμπεριφορά των πλουσίων;
Μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, εντόπισε μια σαφή σύνδεση ανάμεσα στο ύψος του πλούτου που κατέχουμε από τη μια και την αδιαφορία για τα συναισθήματα του συνανθρώπου μας από την άλλη. Η έρευνα διεξάγεται υπό την καθοδήγηση του Paul Piff, κοινωνικού ψυχολόγου με έντονο ενδιαφέρον στο πώς το χρήμα επηρεάζει την ανθρώπινη συμπεριφορά.

The Gülen Movement and Turkish Soft Power


Γκιουλέν (1)
Bayram Balci
For more than a decade, Turkey’s ruling Justice and Development Party (AKP) has enjoyed unwavering support from the religious and social movement of Fethullah Gülen, a Turkish Islamic scholar. Through a unique, transnational approach, Gülen and his followers have built up a global web of influence, creating schools, business associations, and cultural institutions on virtually every continent.

Τα γεγονότα… σαν σήμερα


12/2/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 19 εμφανίσεις

Τα γεγονότα... σαν σήμερα
Σαν σήμερα, το 1945, υπεγράφη η Συμφωνία της Βάρκιζας με σκοπό τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
881 – Ο Πάπας Ιωάννης Η΄ στέφει τον Κάρολο τον Παχύ αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.