Ετικέτες

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Eλλάδα: failed state για τους Γερμανούς και στο βάθος νέο μνημόνιο.


Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα
H εικόνα είναι από το thin tank ”The Fund for Peace” και απεικονίζει τον χάρτη των failed states. Με βαθύ κόκκινο οι χώρες στις υψηλότερες θέσεις.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel λίγες μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρα μας, σε άρθρο του με τίτλο ‘’Ο κατά φαντασίαν θεραπευμένος’’ δίπλα σε φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύει οξύτατη επίθεση στην Ελλάδα, την οποία δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως αποτυχημένη,μια χώρα που δεν θυμίζει σε τίποτα την Ευρώπη και σύντομα θα καταλήξει όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στη μετακίνηση του εντεταλμένου της γερμανικής κυβέρνησης για την ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο δήμων και κοινοτήτων και ανθρώπου της απόλυτης εμπιστοσύνης της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, από το υπουργείο Εργασίας στο υπουργείο Αναπτυξιακής Βοήθειας και διερωτάται:
«Η Ελλάδα, το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα ‘αποτυχημένο κράτος’ (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν».

Δεν είναι,όμως η πρώτη φορά που η χώρα μας αναφέρεται ως αποτυχημένο κράτος- failed state.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, το πρακτορείο Reuters σε άρθρο του κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και επιβεβαιώνει ότι η αποτυχία βρίσκεται ante portas για την Ελλάδα γράφοντας χαρακτηριστικά: “a NATO member on the SE border of the EU to turn into a FAILED STATE?”
Σύμφωνα με το διεθνή ορισμό «καταρρέον» ή «αποτυχημένο κράτος» («failed state»), μπορεί να χαρακτηριστεί κάποιο κράτος που αντιμετωπίζει απότομη οικονομική ύφεση ,άνιση οικονομική ανάπτυξη, ανεπάρκεια ή αδυναμία των δημοσίων υπηρεσιών, προσφυγικά κύματα και ακούσιες μετακινήσεις πληθυσμών,σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανθρωπιστικής ανάγκης, αδύναμη ή αναποτελεσματική κυβέρνηση, η οποία έχει ανεπαρκή ή καθόλου έλεγχο της επικράτειας,εκτεταμένη διαφθορά και εγκληματικότητα,ποινικοποίηση ή / και απονομιμοποίησης του κράτους,αναστολή ή αυθαίρετη εφαρμογή του νόμου, εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων,υπηρεσίες ασφαλείας που λειτουργούν ως «κράτος εν κράτει», άνοδος ομαδοποιημένων ελίτ (φατριών), παρέμβαση εξωτερικών πολιτικών παραγόντων, χαρακτηριστικά δηλαδή που υποδεικνύουν, αναλόγως της έντασης των φαινομένων, ότι ένα κράτος είναι ή κινδυνεύει να γίνει «αποτυχημένο».
Ως καταρρέον και αποτυχημένο κράτος αντιμετωπίστηκε η χώρα μας και μέσα από τις δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος απευθυνόμενος σε εκδήλωση του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Πότσνταμ, είπε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρατικές δομές υποστηρίζοντας έτσι τη θέση του γιατί χρειαζόταν να παρέμβει η Παγκόσμια Τράπεζα, αντί για το ΔΝΤ, η οποία ως γνωστόν ασχολείται με την αντιμετώπιση της φτώχειας και των ανισοτήτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Ο όρος αναπτυσσόμενες χώρες αναφέρεται στις χώρες που βρίσκονται σε χαμηλό στάδιο οικονομικής ανάπτυξης. Χαρακτηριστικά των αναπτυσσομένων χωρών είναι συνήθως οι κακές υποδομές, η χαμηλή μόρφωση και το ανειδίκευτο ανθρώπινο δυναμικό, η έλλειψη των επενδύσεων και βιομηχανικής παραγωγής, οι ασθενικοί θεσμοί, η ανώριμη δημοκρατία ή η πλήρης έλλειψη της, το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, η διαδεδομένη φτώχεια κ.τ.λ.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η δράση του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας καλύπτει έξι μείζονες γεωγραφικές περιοχές:
την (Υποσαχάρια) Αφρική, την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη Νότια Ασία, την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ έχει δραστηριοποιηθεί κυρίως σε όλες τις περιοχές που η Παγκόσμια Τραπεζοπιστωτική Εξουσία (ΠΤΕ) εκμεταλεύεται τον πλούτο τους και μεταχειρίζεται τους λαούς τους ως υποζύγια.
Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά των αναπτυσσόμενων χωρών βλέπουμε ότι δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνα των αποκαλούμενων failed states, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να είναι και αποτυχημένες.
Για το 2013, σύμφωνα με τον οργανισμό Fund For Peace στη πρώτη πεντάδα των αποτυχημένων χωρών βρέθηκαν: η Σομαλία, το Κονγκό,το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν και το Τσαντ, χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, μια περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ταυτόχρονα φουντώνουν οι ειδήσεις που θέλουν το νέο μνημόνιο – δώρο από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βρίσκεται ante portas. Βάση του νέου αυτού Μνημονίου θα αποτελέσει το σχέδιο για μεταρρύθμιση του Ελληνικού κράτους. Άλλωστε, ο Γερμανός υπουργός φέρεται να πιστεύει πως «οι Έλληνες δεν έχουν κράτος» και ότι «απαιτείται αναδόμηση εκ βάθρων». Το νέο Μνημόνιο θα προβλέπει δάνειο ύψους από 10 έως 20 δισ. ευρώ, δεν θα περιλαμβάνει άμεσα εισπρακτικά μέτρα και θα έχει «ρήτρα μεταρρυθμίσεων» με αυστηρό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής μέχρι το 2017.
Καταρτίζεται από ειδική ομάδα του γερμανικού δημοσίου με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος και πρόκειται να συμπεριληφθεί στο υπό διαμόρφωση μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2014-2017.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί από τον επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.
Η ουσία είναι ότι η Ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του Βερολίνου και των Βρυξελλών- την ώρα που ο ρόλος του ΔΝΤ φαίνεται να περιορίζεται.
Η Γερμανία μέσα από το νέο αυτό δάνειο που δεν θα περιλαμβάνει την ονομασία Μνημόνιο για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θα συνεχίσει να έχει τον κύριο λόγο στις εξελίξεις της Ελληνικής οικονομίας και να ελέγχει απόλυτα τη χώρα.Μια χώρα που μπορεί να μην βρίσκεται στον κατάλογο των αποτυχημένων χωρών όπως τις περιγράψαμε παραπάνω , αλλά που έχει όλα τα χαρακτηριστικά τους και ιδιαίτερα αυτό της παρέμβασης εξωτερικών πολιτικών παραγόντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Γερμανικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου