Ετικέτες

Τρίτη 11 Αυγούστου 2015

Τετάρτη…βροχή Μετεωριτών



skyΓια ακόμη μία φορά μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της Τετάρτης 12 Αυγούστου προς ξημερώματα Πέμπτης 13 Αυγούστου, στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου -και της Ελλάδας- θα κορυφωθεί η πιο εντυπωσιακή βροχή από πεφταστέρια, διάττοντες Περσείδες. Τόσο το βράδυ της προηγούμενης μέρας (Τρίτη), όσο και της επόμενης (Πέμπτη) θα πρέπει, επίσης, να αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.
Όσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία -εφόσον ο κατά τόπους ουρανός είναι καθαρός από σύννεφα- να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει τα 60 έως 100 μετέωρα ανά ώρα. Με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο» (στις 14 Αυγούστου θα υπάρχει «νέα σελήνη»), ο ουρανός θα είναι σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.
Οι Περσείδες θεωρούνται μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές». Μία ανάλυση της NASA για τα έτη 2008-2013 δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε σχεδόν όλα τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους.

«Η στρατιωτικοποίηση του ρατσισμού και η νεοφιλελεύθερη βία» του Henry Giroux #FergusonShooting


 Σημειώσεις [1] Slavoj Žižek, Demanding the Impossible, ed. Yong-June Park. (Cambridge, UK: Polity Press, 2013), p. 58. [2] Ibid., Žižek, Demanding the Impossible, p. 68. [3] Kevin Zeese and Margaret Flowers, “Ferguson Exposes the Reality of Militarized, Racist Policing,” Truthout (August 18, 2014). Online: http://truth-out.org/news/item/25645-ferguson-exposes-the-reality-of-militarized-racist-policing [4] Adam Hudson, “1 Black Man Is Killed Every 28 Hours by Police or Vigilantes: America Is Perpetually at War with Its Own People,” AlterNet (March 28, 2013). See also the report titled “Operation Ghetto Storm.” Online: http://mxgm.org/wp-content/uploads/2013/04/Operation-Ghetto-Storm.pdf [5] See, especially, Radley Balko, Rise of the Warrior Cop: The Militarization of America’s Police Forces (New York: Public Affairs, 2013), Michelle Alexander, The New Jim Crow (New York: The New Press, 2010), and Jill Nelson, ed. Police Brutality (New York: Norton, 2000). *O Henry Giroux είναι αμερικανός  κοινωνικός αναλυτής, έχει γεννηθεί το 1943 και είναι καθηγητής στην έδρα Πολιτιστικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, διευθυντής του Κέντρου για τη Δημόσια Ερευνα στο ίδιο πανεπιστήμιο και επισκέπτης καθηγητής στο Ryerson University, ενώ θεωρείται ένας από τους πατέρες της Κριτικής Παιδαγωγικής. Είναι επίσης αρθρογράφος στο «Τruthout» και ιδρυτής του προγράμματος «Δημόσιοι Διανοούμενοι». Εχει γράψει περισσότερα από εξήντα βιβλία.του Henry A. Giroux*

Η πρόσφατη δολοφονία και στη συνέχεια η δαιμονοποίηση του άοπλου δεκαοχτάχρονου αφροαμερικανού νέου, Michael Brown, στο Ferguson (Μισούρι), από λευκό αστυνομικό έκανε φανερό το πώς ένα είδος στρατιωτικής μεταφυσικής κυριαρχεί πλέον στον αμερικανικό βίο. Οι αστυνομικοί έχουν μετατραπεί σε στρατιώτες που αντιμετωπίζουν τις γειτονιές στις οποίες δρουν ως εμπόλεμες ζώνες.

Γιατί μελετούμε τους αρχαίους Έλληνες;


ancient-music

Γράφει ο Αθανάσιος Δέμος

Η Mary Lefkowitz είναι καθηγήτρια Κλασικών Μελετών σε Αμερικανικό Κολέγιο. Πριν από μερικά χρόνια, οι δημοσιογράφοι της υπέβαλαν την παραπάνω ερώτηση. Και αυτή απάντησε:

Η οικογένειά μου δεν κατάγεται από την Ελλάδα, αλλά όποτε επιστρέφω στην Ελλάδα, αισθάνομαι σαν να ήρθα στην πατρίδα μου. Έγινα φιλέλλην στη δεκάτη τάξη όταν αποφάσισα να σπουδάσω αρχαία ελληνικά. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω αρχαία ελληνικά, δεν μπορούσα να σταματήσω και ποτέ δεν κατάφερα να μάθω αρκετά. Δεν είναι εύκολο να εξηγήσω το γιατί κυριεύτηκα από τέτοιο πάθος για μια γλώσσα και έναν πολιτισμό. Αλλά ίσως στην πορεία να είμαι σε θέση να διαπιστώσω γιατί οι αρχαίοι Έλληνες αξίζουν τη συνεχή προσοχή και σεβασμό όλων.

August 2, 338 BC:Battle of Chaeronea: Philip of Macedon defeats Greek coalition

 

 
Battle of Chaeronea: Philip of Macedon defeats Greek coalition
Alexander leads Companions cavalry against Thebans, Battle of Chaeronea, August 2, 338 BC
Artist unknown, Image courtesy of http://all-that-is-interesting.com
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

This battle from the fourth century before Christ saw most of Greece fall under the yoke of the Macedonian kingdom. It was a foreshadowing of the campaign of conquest against the Persian Empire undertaken by Philip's son Alexander.

Today in Military History: July 28, 1932:Great War Veterans Seeking Their Bonuses March on Nation's Capital, are Dispersed by US Army Units


Great War Veterans Seeking Their Bonuses March on Nation's Capital, are Dispersed by US Army Units

Today's military story involves veterans of the "Great War" (aka the First World War) petitioning their government for a redress of grievances being met with bayonets, tear gas, and tanks. The background story to all this is fascinating…and a bit depressing.
Background
In late 1918 and early 1919, American soldiers returned from active duty in France, were mustered out, and pretty much left to fend for themselves. With the help of the Veterans of Foreign Wars and the newly-formed American Legion, Congress passed a measure entitled the "World War Adjusted Compensation Act." [President Calvin Coolidge had vetoed the measure on May 15, 1924, saying "Patriotism…bought and paid for is not patriotism."] A few days later, Congress overrode his veto, enacting the measure into law.

Γιαν Πάλατς 1948 – 1969

Γιαν Πάλατς Τσέχος φοιτητής, σύμβολο της αντίστασης κατά των Σοβιετικών εισβολέων στην Τσεχοσλοβακία το 1968.
Ο Γιαν Πάλατς (Jan Palach) γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1948 στο Βσέτατι και το 1966 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Κάρλοβι για να σπουδάσει Φιλοσοφία. Τον Αύγουστο του 1969 βίωσε και αυτός, όπως και εκατομμύρια συμπατριώτες του, την κατάλυση της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας του από τα τανκς του Κόκκινου Στρατού. Η Μόσχα δεν ανεχόταν το πείραμα ανανέωσης του κομμουνισμού (σύζευξη του υπαρκτού σοσιαλισμού με τη δημοκρατία), που επιχειρούσε ο γραμματέας του κόμματος Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ. Είχαν περάσει 15 μήνες κάτω από τη σοβιετική μπότα και ο νεαρός Πάλατς σκέφτηκε μια πράξη απελπισίας για να ταρακουνήσει τις συνειδήσεις των συμπατριωτών του.

Νίκος Κοκοβλής 1920 – 2012


Νίκος Κοκοβλής

Παλαίμαχος αγωνιστής της Αριστεράς και μία από τις πιο τραγικές μορφές της εμφυλιοπολεμικής Ελλάδας, που βίωσε τη διάψευση των οραμάτων του, ζώντας ως πολιτικός πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση.
Ο Νίκος Κοκοβλής γεννήθηκε στη Μικρά Ασία το 1920 και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922) εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Χανιά. Η γερμανική κατοχή τον βρήκε φοιτητή της Ανωτάτης Εμπορικής στην Αθήνα. Από την πρώτη στιγμή συμμετείχε στους φοιτητικούς πυρήνες της Αντίστασης.

Ρόμπιν Γουίλιαμς 1951 – 2014


Ρόμπιν Γουίλιαμς
Διάσημος αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ το 1997 για την ερμηνεία του στην ταινία του Γκας Βαν Ζαντ «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ».
Ο Ρόμπιν Μακλόριν Γουίλιαμς (Robin McLaurin Williams) γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 1951 στο Σικάγο. Ξεκίνησε την καριέρα του από την «κωμωδία στα όρθια» (stand-up comedy), όπου έκανε όνομα κι έγινε ευρύτερα γνωστός στο αμερικανικό κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Mork & Mindy» (1978-1982).

Ανδρέας Αναγνωστάκης 1826 – 1897



Ανδρέας Αναγνωστάκης

Διεθνούς φήμης οφθαλμίατρος και πανεπιστημιακός δάσκαλος. Υπήρξε από τους θεμελιωτές της οφθαλμολογίας στη χώρα μας.
Ο Ανδρέας Αναγνωστάκης γεννήθηκε στις 11 Αυγούστου 1826 στα Αντικύθηρα από γονείς καταγόμενους από τα Σφακιά της Κρήτης. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1849 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ. Συνέχισε τις σπουδές του στη Βιέννη, το Βερολίνο και το Παρίσι, όπου ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία. Το 1854 επινόησε στο Λονδίνο ένα νέο τύπο οφθαλμοσκοπίου (Anagnostakis Ophthalmoscope), αρτιότερο από το αρχικό οφθαλμοσκόπιο του Γερμανού γιατρού και φυσικού Χέρμαν φον Χέλμχολτζ (1821-1894). Ήταν μία από τις πιο σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις της εποχής του, που συντέλεσε στη διάδοση της διαγνωστικής μεθόδου.
Το 1854 επέστρεψε στην Αθήνα και διορίστηκε διευθυντής του Οφθαλμιατρείου, θέση στην οποία παρέμεινε έως τον θάνατό του. Την ίδια χρονιά εξελέγη υφηγητής της οφθαλμολογίας και ωτολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συνέχεια έκτακτος καθηγητής και τέλος τακτικός καθηγητής στις 27 Σεπτεμβρίου 1856. Με πρόταση της Ιατρικής Σχολής ενεκρίθη από το Υπουργείο να διδάσκει εκτός των μαθημάτων της ειδικότητάς του και «οιονδήποτε άλλο μάθημα θέλει της Χειρουργικής».

n Military History: August 10, 955 AD:Battle of Lechfeld: Germans defeat Magyars

 by Siggurdsson

Battle of Lechfeld: Germans defeat Magyars
Battle of Lechfeld, illustration by Hektor Mülich (1457)
From Sigmund Meisterlin's codex of history of Nuremburg
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)
Today in Military History: August 10, 955 AD
Today's stroll through military history highlights one of the important – but little-known – battles of European history. It involved forces of the Eastern Frankish (read German) kingdom and the nomadic horse-raiders of the Magyars, later to become the founders of the kingdom of Hungary.

«Ουδέποτε έγινε αυτοψία από το υπουργείο στην Αμφίπολη»


Προσβεβλημένη και -κατά την δική της έκφραση- οργισμένη, η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στον Τύμβο Καστά της Αμφίπολης, κυρία Κατερίνα Περιστέρη, αντικρούει δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή και ανασκευάζει τις κατηγορίες που εξαπολύθηκαν εναντίον της.
Η κυρία Περιστέρη διαψεύδει ότι έγινε αυτοψία από ειδικούς εμπειρογνώμονες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι σύμφωνα με την Αυγή της Κυριακής αποφάνθηκαν επί της χρονολόγησης του μνημείου.

Το σκάνδαλο του γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού


O αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Αθανασόπουλος.O αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Νίκος Αθανασόπουλος.
Ένα από τα σκάνδαλα της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (1981-1989), που είχε ως αποτέλεσμα την παραπομπή ενός κυβερνητικού στελέχους, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νικολάου Αθανασόπουλου, στο Ειδικό Δικαστήριο (Υπουργοδικείο), για πρώτη φορά μετά τη μεταπολίτευση, και την καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης για εγκλήματα περί τα υπομνήματα.
Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαΐου 1986, όταν το φορτηγό πλοίο «Αλφονσίνα» κατέπλευσε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης φορτωμένο με 9.000 τόνους αραβοσίτου (καλαμποκιού), προερχόμενο από το Κόπερ της Γιουγκοσλαβίας. Το πλοίο παρέμεινε στη ράδα του λιμανιού και εφοδιάστηκε, όπως αποδείχθηκε αργότερα με πλαστά έγγραφα, που έδειχναν ότι το καλαμπόκι είχε φορτωθεί στην Καβάλα και άρα ήταν ελληνικής προέλευσης και όχι γιουγκοσλαβικής, όπως ήταν στην πραγματικότητα. Οι εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή, με την ενέργεια αυτή, βαφτίζοντας το καλαμπόκι ελληνικό, θα απέφευγαν την πληρωμή της αντισταθμιστικής εισφοράς, ύψους 182 εκατομμυρίων δραχμών και επιπροσθέτως θα επωφελούντο από την υψηλή τιμή της πώλησης και την καταβολή κοινοτικών επιδοτήσεων. Άμεσα ζημιωμένη, όπως είναι προφανές, θα ήταν η τότε ΕΟΚ (σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ευγένιος Βούλγαρης 1716 – 1806


Ευγένιος Βούλγαρης
Από τις επιφανέστερες φυσιογνωμίες του νεώτερου Ελληνισμού, φωτισμένος δάσκαλος και κληρικός. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 11 Αυγούστου 1716. Φοίτησε αρχικά στις σχολές της Άρτας και των Ιωαννίνων και στη συνέχεια στην Πατάβιο παρακολούθησε μαθήματα θεολογίας και φιλοσοφίας, αρχαία ελληνική, λατινική και εβραϊκή φιλολογία, αλλά και φυσική και μαθηματικά. Μελέτησε ιδιαίτερα τα έργα των Λοκ και Λάιμπνιτς.
Με την επιστροφή του στα Γιάννενα ανέλαβε τη διεύθυνση της Ματουτσαίας Σχολής. Ορισμένα απ’ όσα δίδασκε παρεξηγήθηκαν από επιτήδειους που τον φθονούσαν και προκάλεσαν σε βάρος του αντίδραση συντηρητικών κύκλων της πόλης. Η κατάσταση τον έκανε να φύγει και να πάει στην Κοζάνη, όπου ανέλαβε την ευθύνη της εκεί Σχολής.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 11 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1875
Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α' στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.
1961
Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ του Νικίτα Χρουστσόφ εκτοξεύει απειλές εναντίον της Ελλάδας, δηλώνοντας ότι δεν θα φεισθεί ούτε του Παρθενώνα στην περίπτωση που η ΕΣΣΔ εξαπολύσει πυρηνική επίθεση κατά της Δύσης.