Ετικέτες

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Οι διαπραγματεύσεις και η τελική συμφωνία της Ζυρίχης μέσα από Τουρκικές πηγές, όπως την σκιαγραφεί ο μεγάλος Έλληνας αναλυτής Νεοκλής Σαρρής


Οι διαπραγματεύσεις και η τελική συμφωνία της Ζυρίχης μέσα από Τουρκικές πηγές, όπως την σκιαγραφεί ο μεγάλος Έλληνας αναλυτής Νεοκλής Σαρρής

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 28, 2011
(Σημ Φιλίστωρος: αφιερωμένο στην μνήμη του σημαντικού Έλληνα επιστήμονα Νεοκλή Σαρρή)
Το 1958 ήταν μια χρονιά κρίσιμη για τις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις λόγω της κορύφωσης του αγώνα της ΕΟΚΑ για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της Ελληνικής κοινής γνώμης  για την τουρκική διπλωματική επέμβαση στο ζήτημα. Ο αναβρασμός της κοινής γνώμης στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλος και λόγω των εκτελέσεων Κύπριων αγωνιστών από τους Άγγλους, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανέβαζαν τους τόνους αντιπαράθεσης στη Βουλή κατά της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σε μια τέτοια συγκυρία, στις 14 Δεκεμβρίου 1958, ο  Καραμανλής σε λόγο του στο κοινοβούλιο επεσήμανε πως το Κυπριακό είχε μεταβληθεί σε μια εθνική γάγγραινα, ότι τούτο είναι μια Εθνική περιπέτεια και ότι η “Ελλάς σύρεται σε αυτή την περιπέτεια”. Άρα η μόνη λύση που απομένει είναι “μια απ΄ ευθείας συνεννόηση με τους Τούρκους”.

Η λεηλασία των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους(πολιτισμένους) Ευρωπαίους!


Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2011

Η λεηλασία των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους(πολιτισμένους) Ευρωπαίους!

-
Τα ελγίνεια μάρμαρα (γλυπτά του Παρθενώνα), για τα οποία γίνεται λόγος δεκαετίες τώρα, είναι ελαχιστότατα μπροστά στα τόσα μνημεία και τις αμέτρητες αρχαιότητες που άρπαξαν και κατέστρεψαν κατά καιρούς οι Ευρωπαίοι και κυρίως στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

“Απογραφή” και “απαλλοτρίωση”αρχαίων μνημείων από..”πολιτισμένους” ευρωπαίους


“Απογραφή” και “απαλλοτρίωση”αρχαίων μνημείων από..”πολιτισμένους” ευρωπαίους

Αναρτήθηκε από τον/την Βισάλτης στο Νοεμβρίου 28, 2011

Σχετικό άρθρο:Η λεηλασία των ελληνικών αρχαιοτήτων από τους(πολιτισμένους) Ευρωπαίους!

(Οι λεηλασίες με συνοδεία…μουσικής ορχήστρας …ώστε να κρατείται ο ρυθμός!! )

ΟΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΛΟΡΔΟΙ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ ΥΨΗΛΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΑΓΓΛΟΙ , ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΨΙΜΕΪΚΑ

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΜΑΣ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΟΛΑ…
(Πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση)

Καρχαρίας της Ευρωζώνης ..η Μέρκελ!

Καρχαρίας της Ευρωζώνης ..η Μέρκελ!

by economikos
undefinedΈτσι αποκάλεσε τη Γερμανία η Wall StreetJournal!
Η στάση της Μέρκελ μέσα στην Ευρωζώνη έχει φέρει τα πράγματα σε οριακό σημείο, ενώ η Γερμανική οικονομία έχει αποκομίσει δις ευρώ!
Τι λέει ο αρθρογράφος;
«Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Το status της Πορτογαλίας είναι στην κατηγορία σκουπίδια. Η Ισπανία έχει τεράστια ανεργία, και το επιτόκιο δανεισμού της διπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα». «Τα πάντα είναι αβέβαια, αλλά ένα πράγμα είναι βέβαιο: Το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς σημαντικές αλλαγές στη δομή διακυβέρνησης της Ευρωζώνης».
«Η πρώτη συνταγή ήταν λιτότητα, αλλά αυτό προκάλεσε ύφεση και εκδιώξεις κυβερνήσεων. Έπειτα, ήλθε το EFSF, αλλά ήταν τόσο μικροκαμωμένο για να περιορίσει το πρόβλημα».

“100 δις μπορεί να δώσουν τα κοιτάσματα της Κρήτης”


“100 δις μπορεί να δώσουν τα κοιτάσματα της Κρήτης”

undefined
100 δισεκατομμύρια μπορεί να δώσει η Κρήτη. Το Ιόνιο μπορεί να δώσει “ψίχουλα” μπροστά στον πλούτο που κρύβει η μεγαλόνησος. Με τα λόγια αυτά ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και σύμβουλος της καναδικής κυβέρνησης Αντώνης Φώσκολος, προσπάθησε να “ξυπνήσει” το κράτος για να ξεκινήσει άμεσα τις έρευνες που όπως δήλωσε κάνουν εδώ και χρόνια οι ξένοι στην περιοχή.



Τα Σκόπια ζητούν στήριξη από την… Ελλάδα


Τα Σκόπια ζητούν στήριξη από την… Ελλάδα

Επιστολή στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο απέστειλε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, σχετικά με το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εύλογο πως ο Σκοπιανός πρωθυπουργός προσπαθεί να δημιουργήσει κλίμα και να αποκομίσει ότι είναι δυνατόν, έχοντας μπροστά το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο.
Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του, επισημαίνει την ανάγκη διεύρυνσης της ΕΕ με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η χώρα του, σημειώνοντας ότι βάση των μεταρρυθμίσεων αυτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τρίτη κατά σειρά χρονιά προτείνει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την ΠΓΔΜ.
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ από τις χώρες της περιοχής και έχει αναλάβει την πρωτοβουλία της “Ατζέντας 2014″, η οποία αποτελεί τη βάση της πολιτικής της διεύρυνσης της ΕΕ με τις βαλκανικές χώρες.
“Στο πλαίσιο αυτό”, αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Παπαδήμο, “η Ελλάδα μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση των ευρωπαϊκών διαδικασιών για την ενταξιακή πορεία όλων των χωρών της περιοχής”.

Έφαγαν τα μούτρα τους οι Σλαβομακεδόνες


Έφαγαν τα μούτρα τους οι Σλαβομακεδόνες

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 28, 2011
Του ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Η ανατροπή του σχεδίου μελών του κοινοβουλίου της Βικτωρίας να σκαρώσουν κοινοβουλευτική επιτροπή «Αυστραλο-Μακεδονικής» φιλίας εμπεριέχει σειρά μηνυμάτων προς τον πολιτικό κόσμο της πολιτείας μας, τους Σλαβομακεδόνες και προς τον Ελληνισμό της Αυστραλίας.
Πρώτοι αποδέκτες των μηνυμάτων τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου, που δέχθηκαν καλοπροαίρετα ή ιδιοτελώς να στηρίξουν τον «αλυτρωτισμό» των Σλαβομακεδόνων με τη δημιουργία «κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φίλων «Μακεδονίας»».
Το σαφές μήνυμα που έλαβαν τα μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου είναι, ότι οι Σλαβομακεδόνες δεν αγωνίζονται για «εθνικά δίκαια», αλλά για την ετσιθελική επιβολή του ψευδεπίγραφου κρατιδίου τους.
Αντιλήφθηκαν οι πολιτικοί της Βικτωρίας, ότι το αποκλειστικό ενδιαφέρον των Σλαβομακεδόνων είναι ο σφετερισμός του ονόματος, της ιστορίας και του πολιτισμού του γεωγραφικού χώρου που, από αρχαιοτάτων χρόνων, ονομάζεται Μακεδονία. Δεν διεκδικούν οι Σλαβομακεδόνες κάτι που είχαν και το έχασαν εξ αιτίας της «ιμπεριαλιστικής», «εθνοκαθαρτικής» πολιτικής της Ελλάδας. Η διάλυση του πρώην Ομόσπονδου Κράτους Γιουγκοσλαβίας δεν τους στέρησε την πατρίδα τους, μήτε συρρίκνωσε τα σύνορά της, που δόλια μετακινούν για να καλλιεργούν τον αλυτρωτισμό.
Έχουν ακέραιη, γεωγραφικά, την πατρίδα τους αλλά με το όνομα που  η διεθνής κοινότητα έκρινε αναγκαίο για το διαχωρισμό του γεωγραφικού από το εθνικό, που σκόπιμα ταυτίζει ο μηχανισμός προπαγάνδας των Σκοπίων και των έξω κέντρων σλαβομακεδονικής προπαγάνδας για να κρατά αναμμένη τη φλόγα του αλυτρωτισμού.
Οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι οι πρώτοι μήτε οι τελευταίοι, που υποχρεώνονται από αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας ν’ αλλάξουν την ονομασία του κράτους τους. Πρόσφατα νομιμοποιήθηκε με δημοψήφισμα ο διαχωρισμός του Σουδάν σε Βόρειο και Νότιο. Παλαιότερα η Εθνικιστική Φορμόζα μετονομάστηκε σε Ταιβάν, η Ροδεσία σε Μοζαμβίκη, το Ζαΐρ σε Λαική Δημοκρατία του Κογκό, για να δώσω μερικά παραδείγματα.
Μόνον οι εξτρεμιστές Σλαβομακεδόνες μάχονται για την εξασφάλιση του ονόματος «Μακεδόνες», που δεν τους ανήκει φυλετικά, ιστορικά, πολιτισμικά. Γι αυτό  τρώγονται, εξάλλου, και μεταξύ τους, με τους γνώστες της ιστορίας να υποστηρίζουν ότι είναι σλαβικό φύλο –άρα δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες και το Μεγάλο Αλέξανδρο– και τα θύματα της προπαγάνδας να επιμένουν, ότι είναι «Μακεδόνες απόγονοι του Αλεξάνδρου».
Το εγχείρημα, λοιπόν, δακτυλομετρούμενων μελών του πολιτειακού κοινοβουλίου είχε ένα σημαντικό, παράπλευρο όφελος. Μήνυσε στα ανιστόρητα μέλη του σώματος  να ανατρέξουν στην ιστορία της Μακεδονίας, να ενημερωθούν για τα καμώματα των Σλαβομακεδόνων εντός και εκτός Αυστραλίας και να μελετήσουν την πολιτική των κομμάτων τους για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Το σημαντικότερο μήνυμα που πήραν οι πολιτικοί είναι, ότι οι Σλαβομακεδόνες υπόσχονται την ψήφο τους με ανταλλάγματα που πυροδοτούν τον εξτρεμισμό και απειλούν τη συνοχή και την αρμονία της κοινωνίας μας. Οι πολιτικοί, που επιλέγουν αυτό το είδος της συναλλαγής με ψηφοφόρους, πρέπει να είναι προετοιμασμένοι να υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους
Το μήνυμα που πήραν οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων από το παταγώδες φιάσκο είναι, ότι οφείλουν να κοσκινίζουν εξαντλητικά τα άτομα χρίζουν υποψηφίους τους, ώστε να βεβαιώνονται για τις γνώσεις τους. Δεν νοείται χθεσινά στελέχη κομμάτων εξουσίας να εμπλέκονται σε ρουσφετολογικές συναλλαγές με άτομα και ομάδες, κατά παράβαση της μακρόχρονης πολιτικής των κομμάτων τους. Οι επαρκείς κομματικές ηγεσίες λειτουργούν προληπτικά δεν τρέχουν να διορθώνουν φοβούμενες την οργή του Ελληνισμού.
Το μήνυμα που έλαβε η ελληνική παροικία είναι, ότι η διαχείριση τέτοιων καταστάσεων απαιτεί υπευθυνότητα, μεθοδικότητα, συντονισμό δράσεων, ταύτιση θέσεων των μελών της ομογένειας που αναλαμβάνουν να τις διαχειριστούν και υπεράνω όλων, απόλυτη μυστικότητα.  Η υστερία, που εκδηλώνεται με κακόφωνες διαμαρτυρίες, υβριστικά ή απειλητικά τηλεφωνήματα, ζημιώνει δεν ωφελεί την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των θεμάτων που ανακύπτουν. Στρέφει τους πολιτικούς εναντίον μα, αντί να μας εξασφαλίζει ευήκοα τα ώτα τους.
Η προσπάθεια των Σλαβομακεδόνων να παγιδεύσουν αφελή ή ιδιοτελή μέλη του πολιτειακού κοινοβουλίου απετράπη, διότι έγιναν έγκαιρα, συντονισμένα και σιωπηρά οι ενδεδειγμένες ενέργειες.
Η επιτυχία αυτή ας χρησιμεύσει ως παράδειγμα δράσης της οργανωμένης ομογένειας, διότι μας περιέρχονται ανησυχητικές πληροφορίες για «ανάληψη» δράσης, για την υπεράσπιση των εθνικών μας υποθέσεων, από άτομα και ομάδες που αμφισβητούν τη δυνατότητα και άλλων να συνεισφέρουν σε τέτοιες προσπάθειες, αποκλείουν άλλους λόγω προσωπικών διαφορών, αναθεματίζουν άλλους για το κακό παρελθόν τους και εμπλέκονται άσκοπα στη διαχείριση του «Μακεδονικού», του Κυπριακού, της Ποντιακής Γενοκτονίας, το Βορειοηπειρωτικό.
Με κίνδυνο να γίνουμε βαρετοί επαναλαμβάνουμε, ότι οι εθνικές και οι ομογενειακές υποθέσεις μας δεν προσφέρονται για προσωπική, συλλογική, η επαγγελματική εκμετάλλευση. Είναι υποθέσεις ολόκληρης της παροικίας και γι’ αυτό οφείλουν, οι λογής επιτήδειοι, να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συλλογικά όργανα που εκλέγει η ομογένεια για να διαχειρίζονται τις υποθέσεις μας.
Ευχόμαστε να μην φθάσουμε στη δυσάρεστη θέση να αποκαλύψουμε πρόσωπα και πράγματα, διότι θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι. Όσοι θέλουν να δοξαστούν ή ν’ ανεβούν επαγγελματικά ας ψάξουν αλλού.

ΜΑΙΡΗ ΣΟΪΔΟΥ


ΜΑΙΡΗ ΣΟΪΔΟΥ

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 28, 2011

Η.. «Θεία Λένα» της Θεσσαλονίκης..

Γράφει ο Δημήτρης Κραουνάκης
Φωτογραφίες
από το αρχείο του.
Αρχές του 1979 άρχισα τα γράφω την συνέντευξη της εβδομάδας στο μεγαλύτερο τότε λαϊκό περιοδικό το «Ρομάντσο». Από νωρίς θυμάμαι είχα μια.. «μανία» να ψάχνω γι αυτούς που δεν ήταν επάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας. Πρώτη μου συνέντευξη στο «Ρομάντσο» ήταν η αγαπημένη «μάνα» του Ελληνικού σινεμά η Ελένη Ζαφειρίου. Για να ακολουθήσουν η Χριστίνα Σύλβα, η Μαρία Αλκαίου, η Φρόσω Κοκκόλα, ο Σταύρος Ξενίδης, η Ελένη Χαλκούση, ο Δημήτρης Μυράτ κά

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 8% ΤΟ 2ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ


undefined

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 8% ΤΟ 2ΕΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ

by economikos
Για πρώτη φορά η απόδοση των ιταλικών ομολόγων κινείται πάνω από το 8%.
Ο Ιταλικός τύπος αναγράφει ότι η χώρα θα ζητήσει δάνειο ύψους 600 δις (;) από το ΔΝΤ, κάτι το οποίο επισήμως διαψεύδει η Ιταλία.
Το ζήτημα είναι ότι οι πιέσεις διογκώνονται εντός της Ευρωζώνης, παρά τις όποιες κινήσεις του γαλλογερμανικού άξονα για τη δημιουργία ευρώ "δυο ταχυτήτων".

Τουρκικές απειλές για το Κυπριακό


Τουρκικές απειλές για το Κυπριακό

Με οριστικοποίηση της διχοτόμησης απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ζητά διαμόρφωση συμφωνίας λύσης και διενέργεια δημοψηφίσματος.
Απειλές για οριστικοποίηση της διχοτόμησης σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Ιούνιο του 2012 εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας έναν ακόμα μοχλό πίεσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Επιστρέφοντας από την πρώτη έπειτα από πολλά χρόνια επίσκεψη Τούρκου προέδρου στη Βρετανία, ανέφερε ότι το Κυπριακό ήταν ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών του με τη βρετανική κυβέρνηση, την οποία κάλεσε να παίξει τον ρόλο της ως εγγυήτρια δύναμη.

To βραβείο «Ευρωπαϊκό Γαϊδουράγκαθο» στο δημοσιογράφο που πρότεινε πώληση ελληνικών νησιών

To βραβείο «Ευρωπαϊκό Γαϊδουράγκαθο» στο δημοσιογράφο που πρότεινε πώληση ελληνικών νησιών

undefinedΤο βραβείο «Ευρωπαϊκό Γαϊδουράγκαθο» για «το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ατόπημα της χρονιάς» παρέλαβε για λογαριασμό της εφημερίδας Bild στο Βερολίνο ο αρχισυντάκτης Νίκολαους Μπλόμε. Αφορμή για τη βράβευση η προτροπή της εφημερίδας προς την Ελλάδα να πουλήσει τα νησιά της για να επιστρέψει τα χρέη της.
Το βραβείο αυτό αποτελεί την ‘ύψιστη ντροπή’ για ένα Γερμανό δημοσιογράφο ή μια γερμανική εφημερίδα και αποτυπώνει χαμηλό δημοσιογραφικό και στα όρια του γραφικού επίπεδο δημοσιογραφίας. Στην ομιλία του ο αρχισυντάκτης αφού επικαλέστηκε τον Σοφοκλή και την γνωστή ρήση «μην σκοτώνετε τον αγγελιοφόρο», υπερασπίστηκε τη στάση της εφημερίδας του λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι η σωτηρία του ευρώ και πως ότι είχε προβλέψει η Bild σχετικά με την Ελλάδα έγινε δυστυχώς πραγματικότητα:
«70.000 εκτάσεις ελληνικής δημόσιας περιουσίας βρίσκονται σήμερα προς πώληση. Ανάμεσά τους μια ολόκληρη χερσόνησος και ένα μικρό βουνό, τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Νίκολαους Μπλόμε. Και κατάληξε λέγοντας: «Το γαϊδουράγκαθο είναι οξύ και πονά. Ακριβώς αυτό θέλει να είναι η εφημερίδα Bild. Να είστε ευγνώμονες που υπάρχουμε».
XrimaNews.gr με πληροφορίες από dw-world.de

Δωρέαν Φαγητό ανά Νομό, από τις Εκκλησίες μας και τις στέγες απόρων.


Δωρέαν Φαγητό ανά Νομό, από τις Εκκλησίες μας και τις στέγες απόρων.

Αναρτήθηκε από τον/την netakias στο Νοεμβρίου 28, 2011
Διαδώστε τον παρακάτω συνδεσμο σε συνανθρώπους μας που ίσως το έχουν ανάγκη.
Οσοι έχουν blog ας βάλουν μόνιμο σύνδεσμο σε κάποιο σημείο της σελίδας τους.
Μπορεί οι Επικεφαλείς, αυτή τη στιγμή, της Εκκλησίας μας, να μας ντροπίαζουν, αλλά η ορθοδοξία δεν τους ανήκει, η ορθοδοξία δεν είναι θρησκεία, είναι Εκκλησία.
Βοηθήστε τις ενορίες σας, όπου ξέρετε ότι γίνεται έργο.

http://helping.gr/8DE911D1.el.aspx

ΣΟΚ: Ύφεση 6,1%, ανεργία 18,7%, έλλειμμα εκτός στόχων στο 9% προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ !


ΣΟΚ: Ύφεση 6,1%, ανεργία 18,7%, έλλειμμα εκτός στόχων στο 9% προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ !

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Νοεμβρίου 28, 2011
Εκτιμήσεις που επιβεβαιώνουν την οικονομική πολιτική που καταρρέει ανακοίνωσε ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα.
Η πράσινη ανάπτυξη του Γ. Παπανδρέου έφερε την χώρα μας στο χείλος του γκρεμού, κάτι το οποίο συνεχίζει και η τωρινή κυβέρνηση της τρόικα.
Ο ΟΟΣΑ τοποθετεί τον πήχη για την ύφεση της χώρας στο 6,1% για το τρέχον έτος, πολύ πάνω από το 5,5% που έχει βάλει η Κυβέρνηση και η Κομισιόν, εκτιμώντας ότι όλες οι πολιτικές λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά!

Ποινική δίωξη για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ!


Ποινική δίωξη για τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ!

Αναρτήθηκε από τον/την economikos στο Νοεμβρίου 28, 2011
Πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν σήμερα Δευτέρα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στους Financial Times ότι διώκεται ποινικά διότι δεν «μαγείρεψε» τα στατιστικά μεγέθη. Διαβάστε την είδηση: Οι Financial Times για το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ!
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC ο κ. Γεωργίου βρίσκεται αντιμέτωπος με μια επίσημη ποινική έρευνα και με ισχυρισμούς ότι διόγκωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας ενεργώντας κατά του εθνικού συμφέροντος.
Οι ίδιες αναφορές επισημαίνουν πως ο κ. Γεωργίου εργαζόταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για 20 χρόνια και πως διορίστηκε το 2010 στην Ελληνική Στατιστική Αρχή μετά από συμφωνία με το Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξυγιάνει τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, μετά από χρόνια επίσημης παραποίησης τους.

Ιράν: Απέλασε τον Βρετανό πρέσβη


Ιράν: Απέλασε τον Βρετανό πρέσβη

by Λουκάς Δ. Συμπεράς
Με την απέλαση του Βρετανού πρέσβη στην Τεχεράνη και την υποβάθμιση των διπλωματικών του σχέσεων με το Λονδίνο απάντησε το Ιράν στην επιβολή κυρώσεων εναντίον του με αφορμή το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ (26 ΝΟΕ.1943)


Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ (26 ΝΟΕ.1943)

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Νοεμβρίου 28, 2011

Στην εκπομπή «ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ», ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΤΣΗΣ συνομιλεί με ανθρώπους, που μέσα από τις αναμνήσεις τους ζωντανεύουν ξανά σημαντικές στιγμές της νεώτερης ιστορίας της ΕΛΛΑΔΑΣ. Στο επεισόδιο «26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 1943 ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΔΕΝΤΡΙ» εξετάζονται τα βαθύτερα αίτια της μεγάλης τραγωδίας στη ΣΠΑΡΤΗ, όπου εξετελέστηκαν εκατό δεκαοχτώ Έλληνες, ως αντίποινα για τη δολοφονία τριών Γερμανών στρατιωτών. Με τον αγώνα των μελών της Εθνικής Αντίστασης να κορυφώνεται και να πετυχαίνει σημαντικούς στόχους, οι Γερμανοί δημιουργούν τα τάγματα ασφαλείας, που αποτελούνται από Έλληνες καταδότες συνεργάτες των Γερμανών, που προδίδουν τους συμπατριώτες τους, στην προσπάθεια των Γερμανών να σταματήσουν τη δράση του ΕΑΜ. Στην περιοχή της ΣΠΑΡΤΗΣ έχουν γίνει γύρω στις διακόσιες συλλήψεις και όταν μέλη του ΕΑΜ σκοτώνουν Γερμανούς στρατιώτες, τα τάγματα ασφαλείας επιλέγουν εκατό δεκαοχτώ Έλληνες και τους οδηγούν στον εκτελεστικό απόσπασμα. Απόγονοι των εκτελεσθέντων και τοπικοί φορείς περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές της σύλληψης και της εκτέλεσης τόσων αθώων κατοίκων, αναζητούν τα αίτια της εκτέλεσης των επιφανών κατοίκων της ΣΠΑΡΤΗΣ, καταλογίζουν ευθύνες σε όλες τις πλευρές και πολλές φορές με δάκρυα στα μάτια μιλούν για τους πατεράδες και τα αδέρφια τους, που χάθηκαν τόσο άδικα. Η βιαιότητα και η αγριότητα του πολέμου και της ναζιστικής Γερμανίας γίνεται ακόμα πιο έκδηλη μέσα από τέτοιες πράξεις, που οι Έλληνες έζησαν αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!
Ἀνδρέας Τενεεύς
Ο Μιχάλης Τσιγκάκος θυμάται,σχεδόν με κάθε λεπτομέρεια,τις εκτελέσεις που έκαναν οι Γερμανοί στο Μονοδένδρι Λακωνίας στις 26 Νοεμβρίου του 1943, με τις οποίες αφαίρεσαν την ζωή 118 αθώων ανθρώπων.
«Κατάγομαι από τη Νύφη Λακωνίας. Η μητέρα μου, δασκάλα και επιθεωρήτρια σχολείων, είχε πεθάνει. Ο πατέρας ήταν καπετάνιος επιταγμένος από τους Γερμανούς σε ένα καράβι που μετέφερε καύσιμα από τα Πλύτρα στην Κρήτη. Ετσι, μαζί με τον αδελφό μου περιφερόμασταν από τον ένα συγγενή στον άλλο», διηγείται ο κυρ-Μιχάλης.
Στα κάθε είδους μεροκάματα που έκαναν, πολλές φορές η αμοιβή ήταν σε είδος: «Την ημέρα που με συνέλαβαν θα έπαιρνα 15 οκάδες σύκα. Δεν πρόλαβα όμως. Οι άλλοι που ήταν μαζί μου είδαν το περιστατικό. Παράτησαν το φορτηγό και την κοπάνησαν τρέχοντας».
Τους πήγαν σε ένα χώρο όπου βρίσκονταν δεκάδες κρατούμενοι. «Ορισμένοι ψιθύριζαν ότι μας έπιασαν για αντίποινα. Κάποιους είχαν σκοτώσει οι αντάρτες. Το απόγευμα έξω από το κτίριο είχαν μαζευτεί γυναίκες που, κλαίγοντας, ζητούσαν να δούν τους ανθρώπους τους. Ομως οι γερμανοί δεν επέτρεψαν την παραμικρή επαφή».
Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο γιατρός Καρβούνης, γνωστός στη Λακωνία, αφού χειρουργούσε πολλές δύσκολες παθήσεις. Ολοι είχαν πέσει πάνω του να τους σώσει.
«Αν είναι να τη γλιτώσω μόνο εγώ, τότε θα πάω πρώτος» τους απαντούσε. Το εννοούσε. Θα μπορούσε να είχε φύγει παραπάνω από μία φορά. Οι Γερμανοί ήξεραν καλά πόσο αγαπητός ήταν στους κατοίκους. Την επόμενη μέρα το πρωί μάς έβαλαν σε ένα φορτηγό για το Μονοδένδρι. Εκεί που μας κατέβασαν υπήρχαν δεκάδες γερμανοί στρατιώτες. Σε κάτι λάκκους διέκρινα πεθαμένους. «Ωχ», κάνει ένας. «Μας έφεραν για εκτέλεση»…
Τους βάζουν στη σειρά και αρχίζουν να πιέζουν έντονα τον Καρβούνη να φύγει: «Αυτός αρνιόταν. «Εδώ στη Σπάρτη ο αρχαίος νόμος λέει, ή όλοι ή κανένας» απαντά. Κάποιος προσπαθεί να τον τραβήξει με το ζόρι. Του ρίχνει μια κλοτσιά. «Γουρούνι!» του λέει ο γιατρός στα γερμανικά, καθώς σηκώνεται. Ο ναζί αφηνίασε. Του πιάνει το χέρι και του το γυρίζει ώσπου του το έσπασε. Συνέχισαν να τον πιέζουν να φύγει. Αρνήθηκε πεισματικά, παρά τους πόνους που είχε».
Γύρω στους 35-40 στρατιώτες παρατάσσονται απέναντι από τους συλληφθέντες. «Είχε μουντό συννεφιασμένο καιρό. Οι περισσότεροι κατάλαβαν τι τους περίμενε». Ενας στρατιώτης άρχισε να μοιράζει μαύρες κορδέλες. «Νιξ!» του κάνει ο 13χρονος Μιχάλης με το περίσσιο θράσος της ηλικίας του αλλά και συγκινημένος από τη στάση του γιατρού.
«Ο Καρβούνης ζήτησε ως τελευταία επιθυμία να μας επιτρέψουν να τραγουδήσουμε τον εθνικό ύμνο και το «Έχε γεια καημένε κόσμε». Όπως και έγινε. Ορισμένοι άρχισαν να κλαίνε.
»Τότε ένας που ήταν δεξιά μου, μου λέει, «Καλά εμείς, αλλά κι εσένα ρε Μιχαλάκη;».
»Δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει και ακούγεται το πρόσταγμα «Φάιαρ». Όπως γύρισα να τον κοιτάξω ένιωσα ένα τσούξιμο στο μέτωπό μου, σαν κάψιμο από τσιγάρο, κι έπεσα χάμω. Πάνω στην ωμοπλάτη μου έπεσε ένας υψηλόσωμος. Το πρόσωπό μου γέμισε με χυμένα μυαλά και αίματα. Έμεινα ακίνητος, παγωμένος…»
Άρχισαν να πυροβολούν όσους βόγκαγαν από τους πόνους, ώσπου επικράτησε απόλυτη σιωπή: «Έμεινα ακίνητος, μπορεί και μια ώρα. Μόλις έφυγαν τα αυτοκίνητα, περίμενα λίγο και έκανα να φύγω. Σηκώθηκα και αντίκρισα την πιο εφιαλτική εικόνα της ζωής μου. Όλοι κείτονταν νεκροί»,
(Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 21/11/2004)
ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ
ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΟΡΑΤΑ
Αν δεν μπουμπούνιζε όξω, θ’ άκουγες τις μύγες που κυνηγιούντανε στο ταβάνι της ζεστής υπόγειας ταβέρνας.
Εκεί που τελειώνουνε τα σκαλοπάτια, τέσσερες κατσαρόλες σιγοβράζουνε στη σειρά κι ο μάγερας, ένας κοιλαράς με γουρλωτά μάτια, έχει μαρμαρώσει όρθιος πάνω από ένα τραπέζι.
Απόψε ο εργάτης με τα στριμμένα μουστάκια δε χασκογελάει πειράζοντας τους υπόλοιπους θαμώνες. Ο βλογιοκομμένος με τη στραβή μπαλωμένη τραγιάσκα κοιτάει αμίλητος τα παπούτσια του κι όλοι οι «αξιότιμοι», καθώς τους φωνάζει ο ταβερνιάρης, με τα ξέστηθα πουκάμισα και τα δασύτριχα στήθια, στέκουνται βουβοί, παράξενα σοβαροί κι αμίλητοι.
Απόψε πρέπει κάποιος να μιλήσει.
Κείνος που θα μιλήσει ξέρουν ποιος είναι. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω του, με μια βουβή παράκληση. Κάθεται σε μια γωνιά, μπροστά σ’ ένα ποτήρι κι ένα κατοστάρι και κοιτάει αφηρημένα το μανικέτι του. Το μελαχρινό λεπτό μούτρο του φαίνεται ακόμα πιο μαύρο και πιο λεπτό καθώς τονε φωτίζει από πάνου το φτωχικό δίστομο λυχνάρι, κρεμασμένο στο χοντρό δοκάρι του νταβανιού.
Και με τα μάτια πάντα στο μανικέτι του αρχίζει να διηγιέται. Η φωνή του βαθιά και σιγανή μιλάει σ’ όλους, μα δεν κοιτάει κανένανε σα να τα λέει μονάχα στον εαυτό του.
Η ταβέρνα κείνη την ώρα θαρρείς πως κίνησε για ’να ταξίδι σ’ ένα αλλιώτικο κόσμο που δεν ακούγονται τα μπουμπουνητά όξω και τα χειροκροτήματα της βροχής στα πεζοδρόμια, παρά μονάχα μια σιγανή φωνή, βαθιά σαν αρμόνιο…
– Ο δρόμος είναι γιομάτος αίμα. Σήμερα θαρρώ τους ξεφορτώσανε στο νεκροταφείο. Θα σας πως πώς πεθάνανε στο Μονοδέντρι κι εσείς μη το κρύβετε στην καρδιά σας μα σκορπίστε το σ’ όλο τον κόσμο, σ’ όλα τα βουνά. Είναι τόσα αυτιά για να τ’ ακούσουνε τόσες ψυχές για να ζητήσουνε αίμα για αίμα…
Ήτανε 118. Τους μέτρησα έναν ένανε καθώς τους κατεβάζανε από τα τέσσερα σκεπασμένα αυτοκίνητα, χεροδεμένους με τα καλώδια, χλωμούς, πολύ χλωμούς. Πρόσεξα καλύτερα, δεν ήτανε από φόβο, τα μάτια τους ήτανε καθαρά, ήρεμα. Απ’ την κλεισούρα του μπουντρουμιού ασπρίζεις, κιτρινίζεις.
Τρακόσοι Γερμανοί οπλισμένοι σαν αστακοί, πιάσανε τα γύρω υψώματα, γιατί φοβούντανε μήπως ερθούνε οι παρτιζάνοι και τους λευτερώσουνε. Οι Γερμανοί τους τρέμουνε τους παρτιζάνους. Την άλλη φορά, στο ίδιο μέρος, σκοτώσανε ογδόντα Γερμανούς, κάψανε τη φάλαγγα και πήρανε τα μυδράλια. Κακό πράμα να σε βαρούνε τα ίδια σου τα ντουφέκια.
Τους 118 τους βάλανε στη σειρά πάνου στο δημόσιο δρόμο.
Εγώ πήγα κοντά κι ήθελα να τα ιδώ όλα από κοντά.
Ο ήλιος δεν είχε βγει ακόμα και ο Γερμανός διοικητής ήτανε παρών. Ένας άντρακλας ίσαμε κει πάνου. Διατάζει να κατεβούνε οι μελλοθάνατοι κάτω απ’ το δημόσιο δρόμο στη λάκκα με το γρασίδι κι εκεί να μπούνε σε μια σειρά που να βλέπει το δημόσιο δρόμο. Κάνει ένα νόημα σ’ ένα λοχία κι αμέσως τέσσερα μυδράλια στήνουνται στο δημόσιο δρόμο κι αγναντεύουνε τους μελλοθάνατους με το σκοτεινό μάτι τους.
Βλέπω το διοικητή, βλέπω τους μελλοθάνατους, μου φαίνονται σαν ένα μεγάλο κακό όνειρο όλα τούτα δω.
Ο διοικητής ρίχνει μια ματιά στη μεγάλη σειρά κι ύστερα ψαχουλεύει στην τσέπη του και βγάνει ένα πράσινο μπλοκ. Μια μύγα περνάει από τη μύτη του, σβιγκ. Απέραντη ησυχία. Μου φαίνεται πως πετρώσαμε όλοι μας εκεί που στεκόμαστε και γίναμε αγάλματα. Τρικ, τρικ, τρακ, το φυλλομέτρημα του μπλοκ. Όπου να ’ναι θα πέσει ένα τεράστιο σφυρί από τον ουρανό και θα κάνει ένα μεγάλο ντουν… στα κεφάλια μας.
- Να βγει όξω ο γιατρός Καρβούνης, λέει ήσυχα το μπλοκ.
Κάποιος βγαίνει αργά, ήρεμα και στέκεται μπροστά στο διοικητή. Το τοπίο ζωντάνεψε. Όνειρο δεν είναι, λοιπόν. Θέλω να γνωρίσω τον άνθρωπο που ζωντάνεψε το τοπίο. Είναι ένας τριανταπεντάρης, γεροδεμένος άντρας, ομορφάνθρωπος. Μου κάνουν εντύπωση τα μάτια του. Είναι δυο μεγάλα, βατραχωτά μάτια, ήρεμα και δυνατά. Ο διοικητής τον κοιτάει στα μάτια. Θέλει να μάθει. Κι εγώ θέλω να μάθω. Ο Καρβούνης δε χαμηλώνει τα δικά του, κοιτάει το διοικητή ίσα στα μάτια. Σε κείνες τις ματιές δυο ψυχές παλεύουνε ποια να γονατίσει την άλληνε. Η ψυχή του αφέντη και η ψυχή του ελεύτερου. Μια μαύρη ψυχή και μια άσπρη. Τις βλέπω να κυλιούνται πάνου στην άσφαλτο πιασμένες σε θανάσιμες χειρολαβές, να σηκώνουνται, παλεύοντας ψηλά στον ουρανό, να ξαναπέφτουνε στην άσφαλτο, πιασμένες ακόμα πιο σφιχτά, πιο σφιχτά στο τελευταίο τους θανατερό αγκάλιασμα κι ύστερα τη μαύρη να γονατίζει σιγά σιγά και να ξεψυχάει στην άσφαλτο σα σκοτωμένο φίδι. Το βλέμμα του Γερμανού βρόντηξε νικημένο στην μπότα του Πρώσου αξιωματικού.
Ακώ τη φωνή του σκλάβου που διατάζει ακόμα:
- Πες τους, λέει στον Καρβούνη, πως σε λίγο θα πεθάνουνε όλοι εχτός από σένα. Δεν έχω εντολή να ντουφεκιστείς εσύ.
Ο Καρβούνης μεταφράζει. Λέει πως σε λίγο θα πεθάνουμε όλοι!
- Εχτός από σένα, πετιέται στη σειρά ο καθηγητής που ξέρει τα γερμανικά.
- Αυτό δεν είναι δουλειά του διοικητή, είναι δική μου!
- Θέλουμε να ζήσεις! Θέλουμε να ζήσεις, ξεσπάνε οι μελλοθάνατοι. Εσύ να ζήσεις, χρειάζεσαι ακόμα.
- Θα ’τανε ατιμία οι 117 να μείνουν εδώ και ο ένας να ζήσει και ιδεί τον εαυτό του λιποτάχτη 118 φορές.
Ο διοικητής επιμένει. «Ο Καρβούνης», λέει, «δε θα τουφεκιστεί».
Ο Καρβούνης απαντάει, δε θα γίνει άγγελος μιας τέτοιας είδησης στη Σπάρτη, ούτε προδότης θα γίνει, γιατί ποιος θα πιστέψει από το λαό, πως εκείνος δεν πρόδωσε και τον άφησαν; Αν ο διοικητής θέλει ας τους αφήσει όλους ελεύτερους. Ο Καρβούνης δε θα πάει μόνος του στη Σπάρτη. Ή μαζί με τους 117 εκεί ή εδώ μαζί στο σωρό θα δείχνει το δρόμο για τη λευτεριά…
Ύστερα με τέσσερα μεγάλα βήματα βρίσκεται στη θέση του.
Κάτι σαν ανατριχίλα σαλεύει ανάμεσα στους μελλοθάνατους. Θαρρείς πέρασε σαν αστραπή ένα αόρατο δυνατό χέρι και διόρθωσε όλα κείνα τα κορμιά και τα ’κανε πιο ίσια, πιο περήφανα. Αλήθεια τι παθαίνει κανείς σε τέτοιες στιγμές. Και σε μένα κάτι ορθώθηκε μέσα μου ίσο και δυνατό σαν ατσάλινη βέργα. Έτσι σου ’ρχονταν να βγεις στη μέση και να φωνάξεις:
- Σταθείτε, άτιμοι… Κι εγώ μαζί τους.
Ο δικηγόρος Γιατράκης βγαίνει μέσ’ από τη σειρά και θέλει να πει λίγα λόγια στους μελλοθάνατους. Ο διοικητής κουνάει το κεφάλι και δέχεται.
Ο Γιατράκης αρχίζει: «Συναγωνιστές». Η φωνή του, αντίθετα με το λεπτό του παρουσιαστικό, είναι βροντερή κι ευλύγιστη. Μιλάει για το ’21, για τη σκλαβιά, για το καινούργιο ’21. Μιλάει για τον προδότη Βρεττάκο που μια βραδιά τους ξεσήκωσε από τα κρεβάτια τους και με το πιστόλι στο κούτελο τους παράδωσε στα γερμανικά χέρια. Λέει πως είναι περήφανοι που δίνουν τη ζωή τους για την υπόθεση της λευτεριάς, της πατρίδας της καινούργιας ζωής που θ’ ανθίσει απ’ το αίμα τους.
Εκεί πέρα, λέει, κάτου από τις κορφές του Ταΰγετου είναι η όμορφη Σπάρτη. Τα πορτοκάλια κοκκινίζουνε στις πορτοκαλιές. Ο Ευρώτας κυλάει τα νερά του στους αιώνες. Ο Ταΰγετος ρίχνει τη σκιά του στο δοξασμένο άστυ. Μα η ατείχιστη πόλη έπεσε. Σήμερα στους δρόμους της περπατάνε Εφιάλτες αγκαλιά με τους ξενόγλωσσους βάρβαρους. Κι εμείς εδώ, λίγοι, πολύ λίγοι, για να υπερασπιστούμε την τιμή της.
Δεν είμαστε ούτε καν 300. Είμαστε 118, χωρίς ασπίδες και δόρατα, μα πεθαίνουμε με την ψυχή του Λεωνίδα. ΟΠΟΙΟΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΣ ΤΟ ΕΙΠΕΙ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ!
Κείνη την ώρα ξεχύνεται βροντερό το τραγούδι των μελλοθανάτων.
Νομίζεις πως φτεροκοπάνε στον αέρα χιλιάδες φτερά μαζί με μανιασμένα χτυπήματα σπαθιών και θριαμβικές κραυγές νίκης που υψώνουνται, σριφογυρνάνε μια στιγμή πάνου από τις χαράδρες του Μονοδεντριού κι ύστερα ορμάνε σα σαΐτες, αγκαλιάζουνε τη γη, τη σηκώνουνε χαρούμενα στα χέρια τους και την προσφέρουνε δώρο στους ανθρώπους.
Κοιτάω το διοικητή. Είναι χλωμός, χλωμός σα κερί. Βλέπω το αριστερό του χέρι να σηκώνεται σιγά σιγά, σάμπως να του το τραβάει με κόπο από ψηλά κάποιο αόρατο βίτζι και να, ξαφνικά, να πέφτει μ’ όλο του το βάρος, σα να κόπηκε το σκοινί από ψηλά στη μέση. Ήτανε το σύνθημα.
Το ξαφνιασμένο κακάρισμα από τα μυδράλια σκεπάζει τα φτερουγίσματα των πουλιών, τα χτυπήματα των σπαθιών και τις θριαμβευτικές κραυγές που νομίζεις τώρα πως λιποθυμήσανε στο βάθος των κόσμων κι άφησαν τη γη να πέσει από τα χέρια τους και να γίνει συντρίμμια…
Εδώ σώπασε.
Αν δεν μπουμπούνιζε όξω θ’ άκουγες πάλι ν’ ανεβοκατεβαίνει στο λαρύγγι των απλοϊκών ανθρώπων της υπόγειας ταβέρνας κάτι σαν κόμπος, σα λυγμός που καταπίνεται και ξανανεβαίνει. Ο εργάτης με τα στριμμένα μουστάκια έχει ένα τρομερό σιωπηρό μούτρο κι ένα βαθύ αυλάκι ανάμεσα στα φρύδια του.
Ο βλογιοκομμένος αποξεχάστηκε κοιτώντας τα παπούτσια του.
Ξαφνικά ένας κρότος από γερμανικό πέταλο ακούγεται όξω στο πεζοδρόμιο.
- Προσοχή Γερμανοί, μιλάει ο ταβερνιάρης…
Τρεις μπότες κατεβαίνουνε βαριά τα σκαλοπάτια.
Ένας, ένας οι πελάτες με τα ξέστηθα πουκάμισα και τα μαλλιαρά στήθια με σφιγμένα δόντια ανεβαίνουνε τα σκαλοπάτια της ταβέρνας.
Όξω η βροχή βροντάει πένθιμα στα γυαλιστερά πεζοδρόμια και τα μπουμπουνητά μοιάζουνε με τις απλοϊκές ψυχές που χάνουνται στη νύχτα.
Η περίπτωση της Ελένης Τζιβανοπούλου,
μιας μάνας από τη Σπάρτη, που μαζί με τους 117 ΕΑΜίτες που τους πήγαιναν για εκτέλεση ήταν και τα 4 παιδιά της. Εκλιπαρώντας να μην γίνουν οι εκτελέσεις από τους Γερμανούς, οι δοσίλογοι την έβαλαν στο φοβερό δίλημμα να διαλέξει ένα από τα 4 παιδιά της που θα γλύτωνε την εκτέλεση. Μη μπορώντας να διαλέξει δεν διάλεξε κανένα, αλλά σάλεψε το μυαλό της .και για καιρό γύρναγε απελπισμένη στον τόπο της εκτέλεσης των τεσσάρων παιδιών της.

Μελετήστε, ξανά, Νιχάτ Ερίμ



ΚΥΡΙΑΚΉ, 27 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Μελετήστε, ξανά, Νιχάτ Ερίμ

Του Σάββα Ιακωβίδη

Η άγνοια του εχθρού ισοδυναμεί με απανωτές ήττες και ταπεινώσεις.Από το 1956, η Τουρκία ακολουθεί έναντι της Κύπρου μια σταθερή, αταλάντευτη πολιτική, με στόχο τον τελικό πλήρη έλεγχό της.Αμετάθετη επιδίωξη της Άγκυρας είναι η κατάλυση και εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ελληνικά «Φαντάσματα» και Ισραηλινοί «Ιππότες» >Σε κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ


Ελληνικά «Φαντάσματα» και Ισραηλινοί «Ιππότες» >Σε κοινή αεροπορική άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ

Του Πέτρου Σαββίδη
Φωτογραφία
Πέντε μαχητικά General DynamicsF-16C/D Βlock 52+ Fighting Falcon της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) βρέθηκαν πρόσφατα, για πρώτη φορά, στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια κοινής άσκησης της ΠΑ και της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μεταξύ 14-18 Νοεμβρίου στην περιοχή της ερήμου Νegevστο νότιο Ισραήλ. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχε σμήνος της 337 Μοίρας «Φάντασμα» της 110 Πτέρυγας Μάχης που εδρεύει στην Α.Β. Λάρισας, ενώ από ισραηλινής, αεροσκάφη της 133 Μοίρας και της 115 Μοίρας που εδρεύουν στην 8η Α.Β. ΤelΝof(δυτικά της Ιερουσαλήμ) και στην 10η Α.Β. Οvda (κοντά στην πόλη Εilat) αντίστοιχα. Η 133 Μοίρα «Ηa’ΖanavΗa’Κafoul» («Ιππότες της Διπλής Ουράς») είναι εξοπλισμένη με μαχητικά ΜacDonnellDouglasF-15Α/Β/D «Βaz» (Αετός) σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής, ενώ η 115 Μοίρα («Ιπτάμενος Δράκος») με μαχητικά GeneralDynamicsF16Α/Β «Νetz» (Γεράκι) σε ρόλο πολλαπλών αποστολών και απεικόνισης εχθρικών δυνάμεων.

Απόψεις των Τούρκων για στρατό και θητεία



ΚΥΡΙΑΚΉ, 27 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Απόψεις των Τούρκων για στρατό και θητεία

7798
Έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο Μπιλκγί μαζί με το Ινστιτούτο Ε.Ε. και την Κόντα, με συνεντεύξεις πρόσωπο με πρόσωπο με 2.775 άτομα αποκάλυψε τις αντιλήψεις για τον στρατό και την θητεία στην Τουρκία. Μερικά από τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της έρευνας είναι τα εξής :