Ετικέτες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Εκθεση-κόλαφος της Ευρωβουλής: «Χασάπης» η Τρόικα έφερε «κοινωνικό τσουνάμι» στις χώρες των Μνημονίων



european_parliament_660
«Η Τρόικα έδρασε μάλλον ως χασάπης, παρά ως χειρουργός που γνωρίζει την ανατομία ενός σώματος». Με τη χαρακτηριστική αυτή φράση περιέγραψε ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Αλεχάντρο Σέρκας το ρόλο της τριμερούς στις χώρες των Μνημονίων, κατηγορώντας τόσο την Τρόικα, όσο και το Eurogroup ότι περιφρόνησαν την κοινωνική διάσταση της πολιτικής που εφάρμοσαν, «ωσάν η Ευρώπη να ήταν ένα κλαμπ πιστωτών».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο εισηγητής της σχετικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έκανε λόγο για «κοινωνικό τσουνάμι» από την  πολιτική της Τρόικα στις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής, με τρεις βασικές συνέπειες: απολύσεις και δραματική αύξηση της ανεργίας, μαζική εξαφάνιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αύξηση του πληθυσμού που ζει κοντά στο όριο της φτώχειας.

Ο Λούις Κάρολ, η Αλίκη και τα θαύματα της παιδικής ονειροφαντασίας…




Γράφει ο Θανάσης Μπαντές
           Το παραμύθι του Λούις Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», θα έλεγε κανείς, ότι ήταν γεννημένο για να αποτελέσει λογοτεχνικό θρύλο. Και μόνο το ιστορικό της πρώτης του έκδοσης, που αποσύρθηκε λόγω κάποιου λάθους στην εκτύπωση, καταδεικνύει ότι κάτι, σχεδόν μαγικό, έμελλε να το συνοδεύσει. Γιατί η απόσυρση της έκδοσης του 1865, από ολοφάνερη κακοτυχία μετατράπηκε σε επιπλέον μύθο, αφού σήμερα υπάρχουν μόνο 21 αντίτυπά της και θεωρείται ένα από τα σπανιότερα βιβλία του 21ου αιώνα. Η επανέκδοση που έγινε τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς, αν και ως επίσημη χρονολογία έκδοσης του βιβλίου θεωρείται το 1866, είχε απήχηση στο κοινό, αλλά μάλλον θα ήταν υπερβολή αν μιλούσαμε για εμπορικό πάταγο. Το σίγουρο είναι ότι η αργή – αλλά σταθερή – διείσδυση του βιβλίου στη συνείδηση των αναγνωστών, έκανε τον Κάρολ να σκέφτεται τη συνέχειά του από τον επόμενο κιόλας χρόνο. Το Δεκέμβριο του 1871 κυκλοφόρησε πράγματι η συνέχεια που έφερε τον τίτλο «Μες τον Καθρέφτη και τι βρήκε η Αλίκη εκεί». Στα τέλη του αιώνα και τα δύο βιβλία γνώρισαν απίστευτη φήμη. Εκατό χρόνια μετά τη γέννηση του Κάρολ (το 1932) η Αλίκη ήταν η διασημότερη παιδική ηρωίδα της Αγγλίας και ίσως και του κόσμου ολόκληρου.

Ο εκκεντρικός δήμαρχος Λονδίνου αποκαλεί τον Τζόρτ Κλούνεϊ ναζί και οπαδό του Χίτλερ,επειδή πήρε θέση υπερ της Ελλάδος για τα Ελγίνεια.


Αρκετά επεισόδια θα υπάρξουν απ” ότι φαίνεται στο σίριαλ με τις δηλώσεις του Τζόρτζ Κλούνει ο οποίος υποστήριξε ότι θα Ελγίνεια μάρμαρα θα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα… Ηδη έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις, ωστόσο, ο εκκεντρικός δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, μάλλον ξεπέρασε για ακόμη μια φορά τα όρια.

Από τον Τζόνσον στον Ομπάμα




Παπακωνσταντίνου
Πέτρος Παπακωνσταντίνου
Τον Ιανουάριο του 1964, στο καθιερωμένο διάγγελμα για την Κατάσταση του Εθνους, ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξήγγειλε ένα τολμηρό πρόγραμμα φιλολαϊκών μεταρρυθμίσεων που έμεινε στην Ιστορία ως «πόλεμος εναντίον της φτώχειας». Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού αντέστρεψε τους όρους, σε σημείο που το 2006 ο δισεκατομμυριούχος Γουόρεν Μπάφετ να δηλώνει, με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Υπάρχει όντως ένας ταξικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι η δική μου τάξη, η τάξη των πλουσίων, που έχει κηρύξει αυτόν τον πόλεμο – και τον κερδίζει»! Μισόν αιώνα μετά τον Τζόνσον, στο φετινό προεδρικό διάγγελμα για την Κατάσταση του Εθνους, ο Μπαράκ Ομπάμα προσπάθησε να ξαναπιάσει το κομμένο νήμα, κηρύσσοντας τον δικό του «πόλεμο» εναντίον των κοινωνικών ανισοτήτων, το πρόβλημα των προβλημάτων της σύγχρονης Αμερικής.
Ενα Αμερικανόπουλο, η οικογένεια του οποίου ανήκει στο 20% των πιο φτωχών νοικοκυριών, έχει λιγότερες από μία στις είκοσι πιθανότητες να αναρριχηθεί κοινωνικά, τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά ένα νεογέννητο που προέρχεται από το πλουσιότερο 20% έχει δύο στις τρεις πιθανότητες να μείνει εκεί εφ’ όρου ζωής. Ενώ το 1979 το πλουσιότερο 10% της κοινωνίας καρπωνόταν το ένα τρίτο του εθνικού εισοδήματος, σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνάει το 50%. Πρόκειται για μια προκλητική συγκέντρωση του κοινωνικού πλούτου, συγκρίσιμη με την αντίστοιχη σε χώρες όπως η Αργεντινή και η Τζαμάικα. Φαινόμενο που, όπως σημειώνει η σύνταξη των New York Times, «οδηγεί σε συχνότερες κρίσεις, υπερχρέωση των νοικοκυριών, αυξανόμενο κυνισμό και απελπισία».
«Οδοστρωτήρας»
Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Αμερική, αλλά αφορά το σύνολο των ανεπτυγμένων χωρών, όπως τονίζει ο Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί στο νέο του βιβλίο «Το κεφάλαιο στον 21ο αιώνα», το οποίο χαρακτηρίστηκε «πολιτικός και θεωρητικός οδοστρωτήρας» στη βιβλιοκριτική των New York Times. Σε ένα αποκαλυπτικό γράφημα που έκανε τον γύρο του κόσμου, απεικονίζεται παραστατικά η διακύμανση του μερίδιου του κεφαλαίου στο συνολικό εθνικό εισόδημα τα τελευταία 150 χρόνια για τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ολες αυτές οι χώρες ακολουθούν σε γενικές γραμμές το ίδιο πρότυπο: Ενα υψηλό «οροπέδιο» από το 1870 μέχρι, χονδρικά, το 1914, μια μεγάλη «βουτιά» μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’90 και μια καινούργια ανοδική εκτίναξη, που διαρκεί ώς τις μέρες μας.

Και στις δύο άκρες του Ατλαντικού η οικονομία της αγοράς λειτουργεί μόνο για τις κορυφές της κοινωνίας




87b6d-argentina-peso-dollar
Του Joseph Stiglitz
Η οικονομική επιστήμη αποκαλείται συχνά «απαισιόδοξη επιστήμη» και την τελευταία πενταετία έχει επιβεβαιώσει απόλυτα τη φήμη της στις αναπτυγμένες οικονομίες. Δυστυχώς και η επόμενη χρονιά θα φέρει μικρή, μόνο, ανακούφιση.
Το πραγματικό (προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό) κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ είναι μικρότερο σήμερα από ό,τι πριν αρχίσει η μεγάλη ύφεση. Πράγματι, το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ συρρικνώθηκε περίπου 25% από το 2008.
Υπάρχουν λίγες εξαιρέσεις: Μετά από περισσότερο από δύο δεκαετίες, η οικονομία της Ιαπωνίας¹ φαίνεται να ανακάμπτει υπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Shinzo Abe, αλλά με την κληρονομιά του αποπληθωρισμού να εκτείνεται μέχρι τη δεκαετία του 1990, θα είναι μακρύς ο δρόμος για την επιστροφή. Επίσης, το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Γερμανίας ήταν υψηλότερο το 2012 σε σύγκριση με το 2007 – παρ’ όλο που μια αύξηση της τάξης του 3,9% σε πέντε χρόνια δεν επιτρέπει πολλές επευφημίες.

Σαρωτική αφήγηση της ιστορίας του χρέους


 
 
 
 
 
 
1 Vote

National-Debt-Gillray-ΧΡΕΟΣ
David Graeber
Χρέος: Τα πρώτα 5.000 χρόνια
μτφρ.: Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Καράμπελας, Γιάννης Πεδιώτης
εκδ. «Στάσει Εκπίπτοντες», σελ. 600
Θανάσης Βασιλείου
Αν το «χρέος», με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κυριαρχεί στην καθημερινότητα, η συζήτηση περί χρέους δεν έχει σταματήσει για τουλάχιστον 5.000 χρόνια. Η ένταξη του φαινομένου στον ανθρωπολογικό πυρήνα και η προσπάθεια κατανόησής του μέσω της μελέτης των αρχέγονων πιστωτικών διευθετήσεων, οδήγησε τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και του LSE, Ντέιβιντ Γκρέιμπερ, στην ιχνηλασία και τη σαρωτική ιστορική αφήγηση των ποικίλων μορφών χρέους, αλλά και σε γόνιμες παρεμβάσεις πάνω σε ακαδημαϊκά θέματα που, πολύ πριν από τον Ανταμ Σμιθ και τον «Πλούτο των Εθνών», ίσως, πολύ πριν από τον Αριστοτέλη, περιελάμβαναν τον αντιπραγματισμό, τις ανταλλαγές, την προέλευση του χρήματος και της πίστωσης, των δανείων και των πιστωτικών καρτών.

Κλεοπάτρα Ζ’ Φιλοπάτωρ – Η Ελληνίδα Φαραώ της Αιγύπτου (69 π.Χ.- 30 π.Χ.)



Η Κλεοπάτρα (Ιανουάριος 69 π.Χ. – 12 Αυγούστου, 30 π.Χ.) ήταν η τελευταία βασίλισσα της ελληνιστικής Αρχαίας Αιγύπτου, προτού αυτή αποτελέσει πλέον κομμάτι της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή της ρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο. 

Η θεραπεία της ψυχής στο άβατο του Ασκληπιού


13/2/14 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 9 εμφανίσεις
Η θεραπεία της ψυχής στο άβατο του Ασκληπιού«ΣΩΤΗΡ ΤΩΝ ΟΛΩΝ ΚΑΙ ΦΥΛΑΞ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ» Ασκληπιός: Τρυφερός θεραπευτής
Ο Ασκληπιός είναι ο θεοποιημένος θνητός της Ελληνικής Αρχαιότητας, γνωστός και αγαπημένος για την ιατρική του τέχνη που πρόσφερε στους συνανθρώπους του ακούραστα.
Το πρόσωπο του όπως παρουσιάζεται στα κλασσικά γλυπτά ακτινοβολεί συμπόνια σοφία ευγένεια και κατανόηση. Ήταν όμορφος, γλυκός ήπιος. Αγαπούσε τους θνητούς και αγαπήθηκε από αυτούς.
Σύμφωνα με τον Πίνδαρο ήταν ο πιο ευγενής και τρυφερός δωρητής της απάλειψης του πόνου και της προσφοράς υγείας, λέγεται δε πως επιτελούσε θεραπεία με λόγια που μπορούσαν να ανακουφίζουν τις βασανισμένες ψυχές των ανθρώπων. Μάλιστα, λέγεται ότι ήταν τόσο καλός στην ιατρική του τέχνη που έχει φέρει πίσω ανθρώπους από τον θάνατο. Τότε ο Άδης φοβούμενος μην χάσει «την πελατεία» του ζήτησε από τον Δία να βάλει τάξη, ο οποίος κεραυνοβόλησε και θανάτωσε τον Ασκληπιό.

Το Θέατρο στην Αρχαία Αθήνα

Ads by Media PlayerAd Options

Του Ακαδημαϊκού
Κων/νου Δεσποτόπουλου
Αν και η γένεσή του ανάγεται στην περίοδο της τυραννίας του Πεισιστράτου, το θέατρο, ως κοινωνικός θεσμός και καλλιτεχνική εκδήλωση, αλλά κυρίως ως πλαίσιο ουσιαστικού διαλόγου γύρω από τα Ζωτικά -μεταφυσικά, ηθικά, κοινωνικά- προβλήματα του ανθρώπου αποτελεί, αναμφίβολα, καρπό αποκλειστικό, και χαρακτηριστικό, των συνθηκών που επικράτησαν μετά την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας. Μάλιστα, ανάμεσα σε όσα ποιητικά είδη γεννήθηκαν μετά την εποχή του έπους, το δράμα είναι το πρώτο που εκπροσωπείται από γηγενείς, δηλαδή Αθηναίους, ποιητές και όχι από ξένους που σταδιοδρομούσαν στην Αθήνα. 

Tα χόμπι και τα αγαπημένα σπορ των τσάρων της Ρωσίας

Διήγηση για τον Σέργιο τον Αλεξανδρινό. Ένα παράδειγμα αναίρεσης της «συμβατικής» αγιότητας.

(Θεόδωρου Ξ. Γιάγκου-Καθηγητή το Τμήματος Ποιμαντικς καί Κοινωνικς Θεολογίας Α.Π.Θ.)
Yπενθύμιση παλιότερης δημοσίευσής μας.
Οκ λίγα λειτουργικ κα βιβλικ κείμενα τν κολουθιν το Τριδίου κα εδικότερα τς Μ. Τεσσαρακοστς θέτουν π μφισβήτηση τν νθρώπινη κρίση περ τς νάρετης κα μαρτωλς καταστάσεως. Ατν πο μες θεωρομεν ς γιο μαρτωλ δν κρίνεται τσι κατ’ νάγκη π τν Θεό, καθ’ σον κρίση Ατο παγορεύεται π τν πειρη γάπη κα τν γαθότητά Του. Στ μάτια το δικαιοκρίτη Θεο κόμη κα ξώλης κα προώλης νθρωπος μπορε ν ποκρύπτει ρετ πο ν συγκρίνεται κα ν περβαίνει ατν τν θεωρουμένων κα τιμωμένων ς γίων. Τοτο ξάλλου πογραμμίσθηκε κα π τν διο τν Χριστό:

ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ (ΜΙΚΡΗ ΣΥΛΟΓΗ ΑΡΘΩΝ)


Α)  Καταδρομικό «Βαριάγκ», ο πιο γνωστός ρωσικός ναυτικός θρύλος
Ο πιο γνωστός ρωσικός ναυτικός θρύλος, έχει να κάνει με το καταδρομικό πλοίο, «Βαριάγκ» («Varyag»), που έγινε θρύλος πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Ανακοίνωση – κόλαφος από την Ρωσία για το διαφαινόμενο ξεπούλημα της Κύπρου! “Δεν θα ανεχθούμε τελεσίγραφα”!




Премьер-министр РФ Владимир Путин принял участие в работе 60-й сессии ЕРБ ВОЗΑν είναι δυνατόν! Θέλουμε να “δώσουμε” την Κύπρο και αντιδρούν οι …Ρώσοι!

Φαίνεται ότι το καινούριο σχέδιο “Ανάν” δεν θα περάσει αμαχητί αφού η ανακοίνωση του Ρωσικού υπουργείου εξωτερικών έπεσε ως κεραυνός στην μακαριότητα των νεοανανιστών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση δια στόματος του Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, καθίσταται ξεκάθαρο πως η Ρωσία δεν θα ανεχθεί ούτε τελεσίγραφα ούτε χρονοδιαγράμματα ως εκβιασμό στην Κυπριακή δημοκρατία, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η μόνη λύση που θα στηρίξει είναι αυτή που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ (1977, 1979) και όχι βεβαίως στο σχέδιο Ανάν.

Κι όμως, η Αίγυπτος σέβεται απόλυτα την ελληνική ΑΟΖ (;)



Του Δρ. Γεωργίου Κ. Φίλη
«Ολοκληρωτικώς αβάσιμα» χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς τα περί της καταπάτησης από την Αίγυπτο περιοχών οι οποίες εμπίπτουν μέσα στη δυνητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας.
Η παραπάνω τοποθέτηση ανήκει στους δρ. Ηλία Κονοφάγο και στον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνη Φώσκολο, οι οποίοι απέρριψαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, κάθε τοποθέτηση περί εμπλοκής με την Αίγυπτο με αφορμή την προκήρυξη από την πλευρά του Κάιρο, ενός νέου γύρου για την παραχώρηση θαλασσίων οικοπέδων μερικά εκ των οποίων βρίσκονται πλησίον περιοχών ελληνικού ενδιαφέροντος.

«Εσχάτη προδοσία» και σχέδια Αναν







 Π. Ήφαιστος

Περιεχόμενα ενοτήτων: 1. Η διάκριση συλλογικής ελευθερίας και βαθμίδων πολιτικής ελευθερίας. 2. Εσχάτη προδοσία: με την «πολιτική» και την «αστυνομική» έννοια του όρου. 3. Τυπολογία και ορισμοί της εσχάτης προδοσίας. 4. Σχέδια Αναν και η τυπολογία της εσχάτης προδοσίας. 5. Οι δύο κύριες κατηγορίες εσχάτης προδοσίας. 6. Ηγέτης και εσχάτη προδοσία: «Τι του κάνουμε;»

Περισσότερα από 13 δισ. δολάρια επένδυσαν το 2013 οι Ελληνες εφοπλιστές


ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ 275 ΠΛΟΙΩΝ
Ρεκόρ παραγγελιών νέων πλοίων σημείωσαν το 2013 οι Ελληνες εφοπλιστές, επενδύοντας περισσότερα από 13 δισ. δολ. σύμφωνα με το Newsfront. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες παρήγγειλαν συνολικά 275 νέα πλοία, που αντιστοιχούν στο 25% των νέων ναυπηγήσεων, αυξάνοντας το υπό παραγγελία dwt κατά 364% σε σχέση με το 2012.

Παράλληλα, οι ελληνικές επενδύσεις κυριάρχησαν στις παγκόσμιες παραγγελίες στις περισσότερες κατηγορίες πλοίων το 2013. Συγκεκριμένα, επένδυσαν 4,5 δισ. δολ. σε φορτηγά πλοία, καταλαμβάνοντας την κορυφή στην αντίστοιχη κατηγορία με 134 παραγγελίες και παράλληλα επένδυσαν άλλα 4 δισ. δολ. σε πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), παραγγέλνοντας συνολικά 51 πλοία. Ο κατάλογος περιλάμβανε επίσης 65 δεξαμενόπλοια αξίας 3 δισ. δολ. και 25 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αξίας 1,6 δισ. δολ.

Deutsche Bank: Οφελος €26 δισ. από τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους


Υπό την προϋπόθεση ότι θα ισχύσουν οι προβλέψεις του ΔΝΤ
Πηγή: REUTERS/Thomas Peter 
Μαντικίδης Τάσος 
Η επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 20 χρόνια ( δηλαδή σε βάθος 50ετίας) του ελληνικού χρέους με παράλληλη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμένο όφελος  26 δισ. ευρώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας ή 14% του ονομαστικού ΑΕΠ της χώρας, εκτίμησε σε ειδική μελέτη της Deutsche Bank, ο στρατηγικός αναλυτής της Γερμανικής τράπεζας Abhishek Singhania.

Κοινωνίες του ελέγχου…






Η ανθρώπινη γνώση και σκέψη υπήρξε ανέκαθεν δέσμια ενός μεγάλου προβλήματος, το οποίο είχε αντιληφθεί εγκαίρως στις έρευνές του περί λογικής, ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Το πρόβλημα έχει ως εξής: η ανθρώπινη λογική ικανότητα είναι δέσμια ενός βασικού περιορισμού: μπορεί να αποφανθεί μόνο για πράγματα που έχουν συμβεί.

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι βγάζουν σε διαθεσιμότητα 200 χαλυβουργούς





Μετά τις απολύσεις-εθελούσιες εξόδους 148 εργαζομένων την άνοιξη του 2013 και τις περικοπές κατά τουλάχιστον 20% σε μισθούς και επιδόματα που ακολούθησαν, τώρα η διοίκηση της «Χαλυβουργικής» των αδελφών Αγγελόπουλων εμπνέεται από τα μέτρα της τρόικα και βγάζει σε διαθεσιμότητα 200 από τους 263 εργαζόμενους της επιχείρησης.

Εκλογές 2014: Πώς θα ψηφίσουν όσοι μένουν σε χώρες της ΕΕ

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την οργάνωση της ψηφοφορίας για τις ευρωεκλογές στα λοιπά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα οι Έλληνες εκλογείς που διαμένουν σε αυτά.
Όπως ειδικότερα αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις οικείες διπλωματικές Αρχές έχει ήδη αποσταλεί εγκύκλιος.
Με αυτήν παρέχονται γενικές πληροφορίες για τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ψηφοφορίας στο εξωτερικό, ενώ με περαιτέρω έγγραφα παρέχεται ειδικότερη ενημέρωση και αναλυτικές οδηγίες τόσο στις ανωτέρω Αρχές όσο προς τους λοιπούς φορείς που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.
Αναφορικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα λοιπά κράτη της ΕΕ, στις προξενικές Αρχές έχει αποσταλεί έγγραφο.
Με αυτό καθορίζεται το περιεχόμενο, η προθεσμία (μέχρι 28 Μαρτίου 2014) και ο τρόπος υποβολής της αίτησης- δήλωσης των εκλογέων αυτών, καθώς και όσων θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κράτη μέλη της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα, οι ανωτέρω εκλογείς καλούνται να υποβάλουν αίτηση στην οικεία προξενική Αρχή, στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, με την οποία θα δηλώνουν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι εκλογείς που έχουν δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο μπορούν οι ίδιοι να συμπληρώσουν την αίτησή τους και, στη συνέχεια, να την υποβάλουν στην οικεία αρχή.
Περαιτέρω, και όπως ο Ν. 1427/1984 ορίζει, οι ανωτέρω δηλώσεις αποστέλλονται από τις προξενικές Αρχές στο υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να καταρτιστούν οι ειδικοί κατάλογοι των Ελλήνων εκλογέων που διαμένουν στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Αμέσως μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων- δηλώσεων (28.3.2014), το υπουργείο Εσωτερικών θα ολοκληρώσει τη διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων και θα ακολουθήσει η κατάρτιση των ειδικών εκλογικών καταλόγων.
Εξάλλου, το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει εγκύκλιο προς τις προξενικές Αρχές της χώρας στα κράτη μέλη της ΕΕ με την οποία καλούνται να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο μέσο τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στην περιφέρειά τους για το δικαίωμα συμμετοχής τους στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το έγγραφο του κ. Μιχελάκη διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση επτά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, με επικεφαλής τον Δημήτρη Τσουκαλά, ζητούσαν να ενημερωθούν πότε θα υπογραφούν, δημοσιευθούν και ισχύσουν οι υπουργικές αποφάσεις για τη δημιουργία ειδικών καταλόγων κατοίκων της ΕΕ προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα που διαμένουν.

Πηγή : madata.gr/

Μα γιατί οι βάρβαροι κάψανε τα διόδια;




Ο εμπρησμός των διοδίων της Μαλακάσας από κατοίκους της περιοχής, που ουσιαστικά μετατρέπονται σε κατοίκους ενός ιδιότυπου χωρο-οικονομικού apartheid, γίνεται μετά την απόφαση κυβέρνησης και εργολαβικών κοινοπραξιών να επιβληθούν νέες αυξήσεις έως 60% στις τιμές των διοδίων και να «προσθέσουν» νέους μετωπικούς και πλευρικούς σταθμούς.  ;

ΝΕΟ “ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ” Σβήνουν το Καστελόριζο από τον χάρτη ως ελληνικό έδαφος(!) για χωροθέτηση της ΑΟΖ Αιγύπτιοι και Τούρκοι δημιουργώντας ουσιαστικά τουρκο-αιγυπτιακά “σύνορα” στην περιοχή. Ακούει κανείς στο ΥΠΕΞ;


Έγκλημα: Σβήνουν το Καστελόριζο από το χάρτη!
Έγκλημα: Σβήνουν το Καστελόριζο από το χάρτη!
Έντονη ανησυχία προκαλεί το “σβήσιμο” του Καστελόριζου από τον χάρτη ως ελληνικό έδαφος στα αιγυπτιακά σχέδια για χωροθέτηση της ΑΟΖ που “κουμπώνουν” με οικόπεδα που αυθαιρέτως έχει προκηρύξει η ʼΑγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, δημιουργώντας ουσιαστικά τουρκοαιγυπτιακά “σύνορα” στην περιοχή.

Ποια είναι η λυπητερή ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου; Γιατί γιορτάζουμε;


Ποια είναι η λυπητερή ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου; Διαβάστε γιατί γιορτάζουν οι ερωτευμένοι στις 14 Φεβρουαρίου.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι ιδιαίτερη, αφού είθισται να γιορτάζουν αποκλειστικά τα ζευγάρια. Πίσω, όμως, από τα ρομαντικά λόγια αγάπης και τις ευχετήριες κάρτες κρύβεται μία ”πονεμένη” ιστορία. Σύμφωνα με τους μύθους, η 14η Φεβρουαρίου για τους αρχαίους Ρωμαίους ήταν μέρα Παγανιστικής γιορτής προς τιμήν της Juno, της βασίλισσας των Θεών της Ρώμης, γνωστή και σαν Θεά των γυναικών και του γάμου.

O TAΦΟΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΤΟΠΙΝ “ΥΠΟΔΕΙΞΕΩΝ” ΤΟΥ ΣΤΡΑΒΩΝΑ,ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ



Γράφει ο Αντώνης Στ Περδικάρης
Σκοπός του παρόντος άρθρου είναι να δειχθεί που μπορεί πραγματικά να βρισκόταν ο τάφος του Αλέξανδρου, αλλά και με την ευκαιρία της εκτενούς αναφοράς στον Στράβωνα να γραφτούν κάποιες θεωρίες και κείμενα της Ελληνικής αρχαιότητας (Ερατοσθένης κ.ά.) που υποδείκνυαν εδώ και δύο με δυομιση χιλιάδες χρόνια το δρόμο προς τις Ινδίες, και γιατί όχι το δρόμο προς την Αμερική !
“Κυκλοφορούν” συχνά κάποιες “θεωρίες” περι ανακαλυφθέντων τάφων του Αλέξανδρου, οι οποίοι συνεχώς “ανακαλύπτονται” και που είναι να αναρωτιέται κανείς πόσο “εύκολα”

Η Εσωτερική Σχολή του Πυθαγόρα






Η εσωτερική σχολή του Πυθαγόρα θεωρείται το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου, όπου η διδασκαλία γινόταν με μυστηριακό και συμβολικό τρόπο. Πρώτος ο Πυθαγόρας εισήγαγε στην Ελλάδα το σύστημα της πρακτικής φιλοσοφίας, της ηθικής των ανθρωπίνων καθηκόντων. Η φιλοσοφία του βοηθούσε τον άνθρωπο να εξυψώσει βαθμιαία την ψυχή

Κίνηση αποσταθεροποίησης της Ελλάδος από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ


Ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ζητούν 42 μέλη του κογκρέσου
Επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι απέστειλαν 42 μέλη του αμερικανικού κογκρέσου, ζητώντας του, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Σεπτέμβριο, να αποτελέσει προτεραιότητα η ένταξη της ΠΓΔΜ και του Μαυροβουνίου στη Συμμαχία. 
«Σας καλούμε να υποστηρίξετε την ένταξη στο ΝΑΤΟ του Μαυροβουνίου και της “Μακεδονίας” κατά τη Σύνοδο Κορυφής του τρέχοντος έτους» αναφέρεται στην επιστολή, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων.

Οι Τούρκοι πάνε να βγάλουν τον Φετουλάχ Γκιουλέν ‘Αρμένη’


Άρχισε η προπαγάνδα κατά του Γκιουλέν
Ο «πόλεμος» που άρχισε και συνεχίζεται  από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον θρησκευτικό ηγέτη του κινήματος ‘Hizmet’, Fethullah Gülen, και των ισλαμικών σχολών του, απασχολεί ιδιαίτερα την Αρμενία, γράφει το ρωσικό Ρέγκνουμ.

Ο λόγος είναι η νέα τροπή, που παίρνει η υπόθεση, από τους ισχυρισμούς κυβερνητικών εφημερίδων ότι ο Fethullah Gülen είναι, τελικά, αρμενικής καταγωγής, για αυτό επιδίδεται κατά της τουρκικής κυβέρνησης του Ερντογάν…

Τη Μόσχα θεωρούν ύποπτη οι ΗΠΑ για τη διαρροή του «f*** the EU»




Η Ρωσία σίγουρα θα ήταν στην κορυφή της λίστας όσων υποψιάζονται οι ΗΠΑ ότι ευθύνονται για τη διαρροή της συνομιλίας της Βικτόρια Νούλαντ (με το διαβόητο «να πάει να γ****** η ΕΕ»), όπως ανέφερε ο διευθυντής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

«Δεν ξέρουμε ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, αλλά σίγουρα [η Ρωσία] θα βρισκόταν σε ενδεχόμενη "λίστα υπόπτων"» είπε ο Τζέιμς Κλάπερ, o πολιτικός προϊστάμενος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.