Ετικέτες

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Αρχαίο ελληνικό εγχειρίδιο παραδίδει…«μαθήματα ζωής»



imageΈνα αρχαίο ελληνικό εγχειρίδιο που αποκαλύφθηκε προσφάτως και χρονολογείται την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αποκαλύπτει κάποια ιδιαίτερα «μαθήματα ζωής».

Ο θρυλικός Geronimo!



Ο ήρωας των γηγενών της Αμερικής σε μία σπάνια φωτογραφία

Κων/νος Δεσποτόπουλος: «Γιατί δεν υπογράφω τη δήλωση μετανοίας»




Ντοκουμέντο: Πρώτη φορά στη δημοσιότητα το υπόμνημα του Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου στη Μακρόνησο στις 29/5/1948 | EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ
Τους ανθρώπους μεγάλους τους κάνουν τα έργα τους και η στάση ζωής που τηρούν σ’ όλο τους τον βίο. Ο Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, που «έφυγε» από τη ζωή την περασμένη Κυριακή, αντεπεξήλθε και στις δύο αυτές προϋποθέσεις ώστε, δικαίως, να θεωρείται η κορυφαία φυσιογνωμία των γραμμάτων και της επιστήμης στη χώρα μας.
Το επιστημονικό του έργο είναι γνωστό και εύκολα προσβάσιμο για όποιον ενδιαφέρεται, καθώς άφησε πίσω πλήθος βιβλίων και δημοσιευμάτων. Τη στάση ζωής όμως που τον χαρακτήρισε ως άνθρωπο, τις αξίες και τις αρχές που την καθόρισαν, οφείλουμε να τις αναζητήσουμε στην ιστορική του διαδρομή.

Ο κ. Ρίχτερ και η νέα Μάχη της Κρήτης


syggelakis_aristomenisΤου Αριστομένη Ι. Συγγελάκη*
«Ο Ρίχτερ εν μέρει βασίζεται σε απροκάλυπτη προπαγάνδα της Βέρμαχτ με τελείως άκριτο τρόπο. (…) Για τον άμαχο κρητικό πληθυσμό δε χαλάλισε ούτε μια λέξη εκτός από τον αριθμό των νεκρών και τον ισχυρισμό πως έχουν διαπράξει έγκλημα πολέμου εις βάρος των νεαρών ιδεαλιστών, που αποτέλεσαν προϊόν εκμετάλλευσης». Ραλφ Κλάιν (Γερμανός Ιστορικός – Σημείωση 1).
Η Μάχη της Κρήτης αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα ορόσημα της διαχρονικής πάλης του ανθρώπου ενάντια στον φασισμό και τη βαρβαρότητα. Ο αλαζονικός Γολιάθ, η πανίσχυρη Βέρμαχτ, με αιχμή το πλέον επίλεκτο σώμα της, τους φοβερούς αλεξιπτωτιστές, δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον ψυχωμένο Δαυίδ: ο ατρόμητος κρητικός λαός, αψήφησε τα πάντα, ακόμα και τον εσκεμμένο εγκλωβισμό της 5ης Μεραρχίας Κρητών στην ηπειρωτική Ελλάδα, και με ένα πάνδημο συναγερμό χωρίς προηγούμενο, έστειλε έναμοναδικό μήνυμα αντίστασης κι ελπίδας, θέτοντας τις βάσεις για την ευρωπαϊκή λαϊκή αντίσταση, την πραγματική καινοτομία του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Αμερικανικά F-22 προειδοποιούν την Πιονγιάνγκ

ΠΕΤΑΞΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗ Ν. ΚΟΡΕΑ

Τέσσερα αμερικανικά μαχητικά F-22 τεχνολογίας απόκρυψης ηλεκτροκινού ίχνους ραντάρ (stealth) πέταξαν σήμερα πάνω από τη Νότια Κορέα, σε μια επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ μετά την πυραυλική εκτόξευση της 7ης Φεβρουαρίου, από την Πιονγιάνγκ.
 
Αμερικανικά F-22 προειδοποιούν την Πιονγιάνγκ
Οι πτήσεις των αεροσκαφών έγιναν, ενώ προετοιμάζονται κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας με τις ΗΠΑ στην περιοχή, τον επόμενο μήνα, προκειμένου ν’ αποτρέψουν τη Βόρεια Κορέα από την υλοποίηση του πυρηνικού και πυραυλικού της προγράμματος.

Η Γερμανία που δυσφημίζει τις ΗΠΑ και τον «δυτικό τρόπο» ζωής.



imagesτου Αλέξανδρου Δρίβα*
 Πρόσφατα δημοσιεύματα που προέρχονται από γνώμες ενός «ιερατείου» του συστήματος από το οποίο πλαισιώνονται οι οικονομικές δραστηριότητες του πλανήτη, βλέπει τον καπιταλισμό να αλλάζει. Η Goldman Sachs, δεν αποτελεί κάποια λέσχη σκέψης η οποία βλέπει και προβλέπει αυτό που θα ήθελε να δει. Την ίδια ώρα, αποτιμούμε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης. Σε ένα έτος, αυξήθηκε κατά 35%. Σε απόλυτους αριθμούς; 246 δις ευρώ το 2015. Τα 230 δις ευρώ, ανήκουν…στη Γερμανία! Πώς σχετίζονται αυτά με το παρόν αλλά και με το σχετικά πρόσφατο παρελθόν;
Το μήνυμα του Ψυχρού Πολέμου.
            Το τέλος του Πελοποννησιακού Πολέμου, βρήκε την Σπάρτη κερδισμένη. Η Αθήνα, η μεγάλη θαλάσσια δύναμη της εποχής, έχασε τον πόλεμο. Γιατί η Σπάρτη δεν κατάφερε να έχει διάρκεια ως δύναμη με τέτοιον στρατό; Η λύση βρίσκεται στη φράση που αφορά μια ολόκληρη θεωρία των Διεθνών Σχέσεων, «παροχή συλλογικών αγαθών». Η Σπάρτη, ήταν μια κατασταλτική δύναμη από τη στιγμή που νίκησε την Αθήνα. Οι υποτελείς της, εξεγείρονταν καθώς δεν είχαν τους πραγματικούς λόγους (οφέλη) να μη δυσανασχετούν που η Σπάρτη ήταν επικεφαλής τους.
Ο Ψυχρός Πόλεμος, κατέδειξε την ταυτότητά του με την κατάρρευσή της ΕΣΣΔ. Με γοργές διαδικασίες, όλες οι χώρες που ήταν υπό τη σοβιετική επιρροή, προσπάθησαν να γίνουν μέλη της δυτικής συμμαχίας. Βέβαια, τα κράτη τείνουν να προσεγγίζουν τον νικητή, όμως σε αυτόν τον κόσμο, είδαν τις επιλογές, είδαν τη δημοκρατία, είδαν ακόμη και τη…συγχώρεση. Να χρηματοδοτείται μια χώρα η οποία κατέστρεψε μέσα σε 30 χρόνια την Ευρώπη, δύο φορές. Τη Γερμανία. Με άλλα λόγια, αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ, ήταν να παρέχουν συλλογικά αγαθά σε όσους θεωρούσαν συμμάχους. Γι’ αυτό άλλωστε δεν ένιωθαν απειλή από κανέναν σύμμαχο.

TI KRYBEI H "AΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ" ΤΟΥ ΔΙΚΤΑΤΩΡΑ ΜΕΤΑΞΑ





στη φωτό ο Ιωάννης Μεταξάς, -αυτός που είπε το Όχι στο φασισμό ντε- με τον ΓιόζεφΓκαίμπελς
———————————–
‘’Νομίζω πως είναι φρόνιμο κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της αριστεράς να αποφεύγουμε τις ιστορικές υπεραπλουστεύσεις. Άκουσα προηγουμένως την τοποθέτηση του κυρίου Παφίλη. Ξέρετε, ανεξάρτητα από την ιστορική του πορεία και τα σκαμπανεβάσματά του, ο Ιωάννης Μεταξάς είναι αυτός που πρόφερε το Όχι στον φασισμό. Να το χαρίσουμε αυτό στη Χρυσή Αυγή είναι λάθος. (…) αυτό για να είμαστε λίγο προσεκτικοί.’’
Έτσι κάπως ξεκίνησε την ομιλία του ο Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση της Πέμπτης στη Βουλή επί της τροπολογίας για τις άδειες των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Έχει ενδιαφέρον η απόκλιση του ύφους και των προθέσεων (τουλάχιστον αυτών που συμπεριέλαβε στο τέλος της πρότασης) του πολιτικού με το πραγματικό περιεχόμενο του λόγου του. Στο όνομα της μετριοπάθειας και με μειλίχιο ύφος εγκαλεί στην τάξη τους ‘’ακραίους’’ και βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Μην αφήνετε στους φασίστες το σύμβολό της ημεδαπής εφαρμογής του φασισμού, μας λέει μεταφρασμένη η πρότασή του, δημιουργώντας ένα κενό νοήματος. Η πρόταση αυτή δεν σημαίνει, αντίθετα αντικαθιστά το σημαινόμενο με την υπόνοιά της: Εμείς δεν θεωρούμε ακραίο των Ιωάννη Μεταξά (τουλάχιστον όχι πιο ακραίο από εμάς). Παρακαλώ επιθυμούμε να κατοχυρώνεται σε εμάς η οποιαδήποτε συνειρμική αναφορά.