Ετικέτες

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

The President's Next Act


How can it be that with Washington simmering in scandals, with Republicans (not to mention talk-show hosts) using the "I" word (impeachment) with abandon, with calls to bring back Ken Starr (of Bill Clinton/Monica Lewinsky fame), President Obama's job approval rating is holding steady at around 50 percent, thank you very much?
It is unchanged from April, when no one was talking about any of those things.
The explanation is easy: Unemployment is down; home sales and prices are at five-year highs. As always, it's the economy.

Zορζ Μουστακί: Ο πολίτης της Μεσογείου που επέλεξε να γίνει Ελληνας χάρη στον Μάνο Χατζιδάκι


Zορζ Μουστακί: Ο πολίτης της Μεσογείου που επέλεξε να γίνει Ελληνας χάρη στον Μάνο Χατζιδάκι [εικόνες]
O σημαντικός συνθέτης, που τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει από την Εντίθ Πιαφ και τη Δαλιδά μέχρι την Μπάρμπρα Στρέιζαντ, αν και είχε ελληνικές ρίζες, επέλεξε συνειδητά να καταγραφεί ως Ελληνας στη δεκαετία του ’60 χάρη στον Μάνο Χατζιδάκι.

Θαυμαστής των Nαζί και ο Τζον Κένεντι: Τι αποκαλύπτουν για τις σχέσεις με τον Χίτλερ γράμματα και ημερολόγιά του


undefined
Πολλή τροφή για σχόλια και συζητήσεις προκαλεί η κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου στη Γερμανία το οποίο παρακολουθεί το ταξίδι του νεαρού Τζον Κένεντι στη χώρα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σκιαγραφεί το πορτρέτο ενός ανθρώπου που έδειχνε θαυμασμό στον Αδόλφο Χίτλερ και τους Ναζί.

ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ: ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ


Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 24, 2013

patriarxis-kyrillos-mosxas

Ο Πατριάρχης της Ρωσίας, Κύριλλος,  δήλωσε ότι ο ρωσικός και ο σλαβικός πληθυσμός ποτέ δεν θα γυρίσουν την πλάτη στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου και πρόσθεσε ότι “το Κόσοβο δεν πρέπει να χαθεί” . “Θα πρέπει να επιδιώξουμε με  κάθε πίεση να μην χαθεί, γιατί το Κοσσυφοπέδιο είναι ιερό μέρος και οι άνθρωποι που ζουν εκεί δεν πρέπει να λησμονηθούν”  γράφει η αλβανική Σέκουλι επικαλούμενη τη σερβική “Vecernje Novosti”.

Ο Κύριλλος τόνισε  ότι οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή ή άλλοι λόγοι, δεν θα ωθήσουν τους Ρώσους να ξεχάσουν τις, από αιώνων, πνευματικές σχέσεις με τους Σέρβους.

www.makeleio.gr

Slain British soldier's family did not expect he'd face danger at home


LONDON -- The family of the soldier hacked to death on a London street in an apparent terrorist attack said Friday that they understood the danger he faced while deployed abroad but had not expected him to be in peril at home.
At a tearful news conference, the widow of 25-year-old Lee Rigby said her husband, who had served in Afghanistan, was most proud to be based in southeast London as a ceremonial drummer and machine-gunner with the Royal Regiment of Fusiliers. But on Wednesday afternoon, Rigby was attacked by two suspected Islamic militants with butcher knives outside his barracks, a fatal ambush whose savagery has shocked this country.

Spain's Toledo is a living monument


On my last visit to Toledo, it seemed holier than ever: Dark El Greco clouds threatened overhead, stark against bright, clear horizons. Hail pelted the masses of people clogging the streets as they awaited the Good Friday procession.
A look back at my write-up reveals nothing but superlatives: Toledo's street plan is the most confusing in Spain, its cathedral the most Gothic (and the most Spanish of all Gothic churches), and the cathedral's altar the most stunning. Toledo was once home to Europe's most powerful king, Charles V, and is papered with the vividly spiritual paintings of the city's most famous artist, El Greco.

Η ιστορία και η τεχνική του Βιτρό



Βιτρό στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων
Κατά την εγκυκλοπαίδεια Μπριτάνικα, stained glass είναι: «Χρωματισμένο γυαλί που χρησιμοποιείται για να κατασκευάσει κανείς διακοσμημένα παράθυρα ή άλλα αντικείμενα, τα οποία διαπερνά το φως». Επίσης, μια μορφή ζωγραφικής που επιτρέπει στο φως να το διαπερνά, αντίθετα με την ζωγραφική σε μια επιφάνεια, που αντανακλά το φως.

Το βιτρό, stained glass ξεχωρίζει από σχεδόν όλες τις άλλες μορφές τέχνης σε δύο διαστάσεις. Η λέξη Βιτρώ, είναι γαλλική (Vitrail, Vitraux) και καθορίζει μια σύνθεση, που αποτελείται από χρωματιστά η ζωγραφιστά κομμάτια γυαλιού, που είναι συνδεμένα μεταξύ τους με βέργες από μολύβι. Η μολυβένια βέργα, εκτός από τον συνδετικό της ρόλο, τονίζει το θέμα της εικόνας ή του σχεδίου, που αποτυπώνουμε στο βιτρό, δίνοντας ιδιαίτερη σαφήνεια στη σύνθεση και τα χρώματα.

Ο συγγραφέας- Εκπαιδευτικός, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης


undefined
Επιμέλεια παρουσίασης-πρόλογος
Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου


Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, είναι ένας από τους πεζογράφους της Δυτικής Αθήνας που αντλεί τα θέματα του από την καθημερινή ζωή και από τα βιώματα, τα κοινωνικά και ενίοτε πολιτικά, της γενιάς του. Είναι συγγραφέας αλλά και δάσκαλος, κι αυτό προσθέτει μια ακόμη εμπειρία στην κατανόηση της ενδόμυχης λειτουργίας και των αξιών που συνθέτουν την κοινωνική πραγματικότητα Πριν ακόμα από την συγγραφή προσωπικών πονημάτων, ήταν και είναι εραστής εκείνης της γραφής, που δεν αποστασιοποιείται από τη λαϊκή της καταβολή. Τα βιβλία του παραμένουν προσηλωμένα σε ένα σχεδόν ιδεολογικό προσανατολισμό, και αναζητά  να αποκαλύψει τα  ''μεγάλα'' μέσα  από τις απλές, βιωματικές ιστορίες, που αποφεύγουν τα ευφάνταστα σενάρια, τους υπερβολικούς μύθους και τις απίθανες εξελίξεις.


Ο Ελπ. Ιντζέμπελης κατάγεται από την Λέσβο και γεννήθηκε στο Αιγάλεω το 1961. Σπούδασε στην Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία και στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο, όπου και εργάστηκε 5 χρόνια ως δάσκαλος στο Ευρωπαϊκό Σχολείο. Έχει δημοσιεύσει πολλά κείμενα και άρθρα του γύρω από τη Λογοτεχνία  ως συνεργάτης σε πλειάδα  πολιτιστικών περιοδικών ανάμεσα στα οποία και η «ΕΝΝΕΑΔΑ».

Τα εργαλεία προγενέστερα της τέχνης


undefined
Του Γεράσιμου Γ. Γερολυμάτου

Η βεβαιότητα ότι, η κατασκευή των εργαλείων προηγήθηκε της θρησκευτικής αφύπνισης και της εμφάνισης της τέχνης, ενισχύεται από τα μέχρι σήμερα παλαιοντολογικά ευρήματα, καθώς δεν έχουν βρεθεί τόσο πρώιμες ενδείξεις κάποιας θρησκευτικής εκδήλωσης (π.χ ταφές) ή καλλιτεχνικής δραστηριότητας, που να προέρχονται από την εποχή των πρώτων εργαλείων. Σε όσα ευρήματα μπορεί να αποδοθεί με σχετική ασφάλεια κάποια θρησκευτική ή καλλιτεχνική σημασία, προέρχονται όλα από μια μεταγενέστερη, πιο εξελιγμένη εποχή, την μέση παλαιολιθική. 


Δεν αποκλείεται, βέβαια, να υπήρχαν κάποιες τέτοιες δραστηριότητες, που εξαιτίας της έλλειψης στοιχείων ή της άγνωστης μορφής που πιθανόν είχαν, να μην είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν από την παλαιοντολογική έρευνα. Πάντως κάτι τέτοιο φαίνεται απίθανο, αν συγκριθούν όλα τα παράλληλα δεδομένα του τρόπου ζωής του πρωτοπαλαιολιθικού ανθρώπου.

H 5η Μεραχία Κρητών και οι Ε.Δ της Ελλάδος τίμησαν τον Βετεράνο Νεοζηλανδό Roye Hammond Μαχητή της Μάχης της Κρήτης !

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαΐου 25, 2013
extra_121711_1.JPGΣε μια σεμνή Τελετή που δείχνει την Ανωτερότητα αλλά και την Ευγνωμοσύνη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων η 5η Μεραρχία Κρητών τίμησε σήμερα το μεσημέρι τον Βετεράνο 94χρονο ΝεοΖηλανδό Ρόι Χάμμοντ (Roye Hammond) Μαχητή της Μάχης της Κρήτης !

Η Αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Βόρειο Ηπειρο



Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης
Η Αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Βόρειο Ηπειρο 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
H αλβανική πολιτική απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, αλλά και γενικότερα ως προς τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, από την ίδρυση του αλβανικού κράτους μέχρι σήμερα, υπήρξε πάντα η ίδια, ενιαία και συνεχής. Ασχέτως καθεστώτος ή πολιτικού κόμματος στην εξουσία, η προσπάθεια των Τιράνων ήταν πάντα ο εξαλβανισμός της Βορείου Ηπείρου, ο αφελληνισμός, τόσο γλωσσικός όσο και συνειδησιακός. Ως προς τις σχέσεις με την Ελλάδα είχαμε πάντα μία προσπάθεια απόσπασης των μέγιστων δυνατών ευεργετημάτων χωρίς την απόδοση έστω και των ελάχιστων ανταλλαγμάτων. Ακόμα ο εφησυχασμός και η χειραγώγηση της ελληνικής πλευράς ως προς τις προθέσεις της και την συμπεριφορά της απέναντι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Οι «μνήμες της δόξας» αλλά και του ξεριζωμού

Κωνσταντίνος Χολέβας
Δύο επέτειοι συγκινούν την εθνική μνήμη αυτές τις ημέρες. Στις 17 Μαΐου συμπληρώθηκαν 100 ακριβώς χρόνια από τη Συνθήκη του Λονδίνου της 17ης Μαΐου 1913 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο). Με τη Συνθήκη αυτή έληγε ο Α' Βαλκανικός Πόλεμος υπέρ των ορθοδόξων χριστιανικών χωρών και με σημαντική ήττα των οθωμανών Τούρκων. Η δεύτερη επέτειος είναι της 19ης Μαΐου 1919, όταν ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα και κήρυξε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ηταν ένας κακός οιωνός για το μέλλον του Μικρασιατικού Ελληνισμού, που ξεριζώθηκε ολοκληρωτικά μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

"Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες: Η Τριάδα των Γενοκτονιών": Εκδήλωση στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης


Εκποιούν την ιστορική μνήμη: Στο ΤΑΙΠΕΔ το Σκοπευτήριο της Καισαριανής


Την υπαγωγή του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο ΤΑΙΠΕΔ κατήγγειλε τη Δευτέρα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου
Η ίδια δήλωσε στο ρ/σ «Στο Κόκκινο», στον Κ. Αρβανίτη, ότι η μνημονιακή κυβέρνηση, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) «δεν ξεπουλά μόνο τη δημόσια περιουσία, αλλά εκποιεί και την ιστορική μνήμη». 

Τουρκία: Δις ισόβια για τους πραξικοπηματίες του 1997


 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Ολοκληρώθηκε η δικογραφία της υπόθεσης της ανατροπής της κυβέρνησης του Νετζμετίν Ερμπακάν την 28η Φεβρουαρίου του 1997.


Ο εισαγγελέας Μουράτ Μπιλγκιλί ζητά την δις ισόβια κάθειρξη 111 ατόμων ανάμεσα τους και του αρχηγού της Α΄Στρατιάς Γιαλτσίν Αταμάν ο οποίος κατηγορείται πως ήταν στην ομάδα των στρατηγών που ανέτρεψαν τη νόμιμη τουρκική κυβέρνηση.

Η επανεμφάνιση του ολοκληρωτισμού

άρτη, 22 Μαΐου 2013

Η επανεμφάνιση του ολοκληρωτισμού


Φώτης Γεωργελές

Φοβάμαι πως, όπως όλα τα θέματα τα αντιμετωπίζουν «επικοινωνιακά», το ίδιο κάνουν και με την αυξανόμενη απήχηση του νεοναζισμού. Δεν απευθύνονται στους πολίτες που επηρεάζονται απ’ αυτόν, αλλά «χειρίζονται» το ζήτημα, απευθύνονται στο δικό τους ακροατήριο. Χειρότερα ακόμα. Χρησιμοποιούν το θέμα στη μεταξύ τους διαμάχη, για να κερδίσουν πόντους στην αδιάκοπη αντιπαράθεση ανούσιας ανταλλαγής δηλώσεων. Το πόσο εννοούν το «δημοκρατικό τόξο» φάνηκε μέσα στο ίδιο 24ωρο. Οι μεν, στα πλαίσια της θεωρίας των δύο άκρων, κατηγορούν τον Σύριζα ότι έχει πολλές ομοιότητες με τη Χ.Α. και οι δε ότι η ΝΔ είναι στο ίδιο άκρο, τη συνδέει ομφάλιος λώρος με τη Χ.Α. Έτσι, με τις εκατέρωθεν κατηγορίες δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να τη νομιμοποιούν, δεν είναι και τίποτα διαφορετικό, συνδέεται, έχει ομοιότητες, μοιάζει με τους υπόλοιπους.

«Η νέα εξουσία πλούτισε από τη Γενοκτονία»


Συνέντευξη με τον ΣΑΪΤ ΤΣΕΤΙΝΟΓΛΟΥ
Ο Τούρκος ακαδημαϊκός Σαΐτ Τσετίνογλου λέει ότι «η σημερινή εξουσία, που είναι οι προύχοντες της Ανατολίας που πλούτισαν από τη Γενοκτονία... έκρυβε στο προσκέφαλο τα προϊόντα αυτής της μεταφοράς πλούτου.»
Πορεία εκτοπισμένων Ποντίων  μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης,  στο δρόμο  για την Ελλάδα.  Την απόσταση  των 500 χιλιομέτρων  που χώριζε το Χαρπούτ από την Τραπεζούντα  τη διήνυσαν περπατώντας «National Geographic», 1925
Πορεία εκτοπισμένων Ποντίων μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, στο δρόμο για την Ελλάδα. Την απόσταση των 500 χιλιομέτρων που χώριζε το Χαρπούτ από την Τραπεζούντα τη διήνυσαν περπατώντας «National Geographic», 1925 Μεταξύ των συγγραφέων του τεύχους είναι και ο Σαΐτ Τσετίνογλου, Τούρκος ακαδημαϊκός.
«Ο αριθμός των Ελλήνων που εκτοπίστηκαν πριν από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου είναι 1,5 εκατομμύριο, από τους οποίους οι μισοί έχασαν τη ζωή τους. Το μέγεθος της περιουσίας τους που κατασχέθηκε είναι πενταπλάσιο του ετήσιου οθωμανικού κρατικού προϋπολογισμού. Στην περίπτωση των Αρμενίων, η περιουσία που χάθηκε, εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά, ανέρχεται σε 1,5 δισεκατομμύριο γαλλικά φράγκα της εποχής, χώρια οι καταθέσεις των Αρμενίων που κατασχέθηκαν»
"Μιλάμε για την πρακτική σφετερισμού τεράστιου πλούτου, που αποτελεί το θεμέλιο της κοινωνικής και οικονομικής υπόστασης ενός σημαντικού μέρους των πλουσίων της Τουρκίας."

Κλείνει η Σμύρνη - τι κερδίζει τι χάνει η Τουρκία


Κλείνει το  Αεροπορικό Στρατηγείο του NATO στην Σμύρνη από 1ης Ιουνίου 2013, όπως είχε αποφασίσει η Συμμαχία για την νέα δομή της.Την ευθύνη των νατοϊκών αεροπορικών αποστολών στο νότο και στον βορρά θα ανατεθούν στο στρατηγείο της Συμμαχίας στο Ραμστάιν της Γερμανίας.
Η επίσημη τελετή για το κλείσιμο του Συμμαχικού Αεροπορικού Στρατηγείου του NATO πραγματοποιήθηκε χθες στην Σμύρνη στο Στρατόπεδο <<Στρατηγός Vecihi Akın>> στην συνοικία Şirinyer της επαρχίας Buca και συμμετείχαν εκπρόσωποι  από 12 νατοϊκές χώρες και Στρατηγεία καθώς και ο επικεφαλής της Συμμαχικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ στη Νάπολι, ναύαρχος Μπρους Κλίνγκαν.

Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης: ‘Η Γεωπολιτικές Πτυχές της Γενοκτονίας – Η Στρατηγική των Αρμενίων – Διδάγματα και Προοπτικές’

\
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη
στα πλαίσια των εκδηλώσεων Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού 
την Κυριακή 26 Μαΐου 2013 και ώρα 11:30, 
στην αίθουσα  «Λίτσα Φωκίδη» του Πολιτιστικού Κέντρου Πανοράματος,
διοργανώνει εκδήλωση – ομιλία με θέμα:
‘Η Γεωπολιτικές Πτυχές της Γενοκτονίας – Η Στρατηγική των Αρμενίων 
– Διδάγματα και Προοπτικές’
Ομιλητής: Σάββας Καλεντερίδης, Εκδότης-Αρθρογράφος της Εφημερίδας ‘δημοκρατία

Οκτακόσια Πενήντα βουλεύματα για τις πολεμικές αποζημιώσεις παραμένουν στα «αζήτητα»


Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. ΠαυλόπουλοςundefinedΣταυρόπουλος Λάμπρος 
Οκτακόσια πενήντα βουλεύματα που περιέχουν δικαστικά στοιχεία για τις πολεμικές αποζημιώσεις από τις καταστροφές των στρατευμάτων κατοχής, παραμένουν στα «αζήτητα» του Εφετείου Αθηνών ενώ είναι άγνωστο αν τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών, που χειρίζονται το όλο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, γνωρίζουν την ύπαρξή τους και πολύ περισσότερο το περιεχόμενό τους.

Επιστολή διαμαρτυρίας της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας στη Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα: Η βλάχικη παράδοση δεν έχει καμία σχέση με τον ρουμάνικο πολιτισμό!


Επιστολή διαμαρτυρίας της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας στη Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Αθήνα: Η βλάχικη παράδοση δεν έχει καμία σχέση με τον ρουμάνικο πολιτισμό!
- Η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της οροσειράς της Πίνδου, ανέκαθεν ήταν η ιστορική κοιτίδα της βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο και αδιαφιλονίκητο τμήμα του μεσαιωνικού ελληνισμού και σύγχρονου ελληνικού έθνους.
Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Ρουμανική Κυβέρνηση μέσω της Πρεσβείας της στην Αθήνα έστειλε η Παγκόσμια Βλάχικη Αμφικτιονία αντιδρώντας στη ψήφιση του νέου ρουμανικού νόμου 299 όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ρητώς ότι, το σύνολο των εκτός Ρουμανίας βλαχόφωνων πληθυσμών θεωρούνται Ρουμάνοι.

Αμερικανικό «know how» από τις Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα



Το αμερικανικό «know how» στις ρίψεις προσωπικού και φορτίων σε ξηρά και θάλασσα, σε συνθήκες τόσο ημέρας όσο και νύχτας, καθώς και στις καταδύσεις, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι οι άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων της Ελλάδας, που συμμετείχαν σε κοινή άσκηση με Αμερικανούς συναδέλφους τους.