Ετικέτες

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τουρκία: Δις ισόβια για τους πραξικοπηματίες του 1997


 ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ
Ολοκληρώθηκε η δικογραφία της υπόθεσης της ανατροπής της κυβέρνησης του Νετζμετίν Ερμπακάν την 28η Φεβρουαρίου του 1997.


Ο εισαγγελέας Μουράτ Μπιλγκιλί ζητά την δις ισόβια κάθειρξη 111 ατόμων ανάμεσα τους και του αρχηγού της Α΄Στρατιάς Γιαλτσίν Αταμάν ο οποίος κατηγορείται πως ήταν στην ομάδα των στρατηγών που ανέτρεψαν τη νόμιμη τουρκική κυβέρνηση.
Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης την δις ισόβια κάθειρξη του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ισμαίλ Καράνταγί, του πρώην Β’ Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Τσεβίκ Μπιρ.

Ο Γιαλτσίν Αταμάν την περίοδο εκείνη ήταν αρχηγός του Αρχηγείου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης. Ο ίδιος στην απολογία του είχε αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση.
Το κατηγορητήριο του εισαγγελέα αποτελείται από 1300 σελίδες και κατηγορεί τους «πασάδες» με «αναροπή νόμιμα εκλεγμενης κυβέρνησης».
Με το «μετα-μοντέρνο» πραξικόπημα της 28ης Φεβρουαρίου του 1997 ο ισλαμιστής Νετζμετίν Ερμπακάν είχε υποχρεωθεί να υπογράψει κείμενο που του είχαν υποδείξει οι στρατηγοί για τον περιορισμό της ισλαμικής δράσης στην Τουρκία και μετά από έναν μήνα υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει τα καθήκοντα του.
Όμως φαίνεται πως ο Ερντογάν εκδικείται τους στρατηγούς αυτού καθώς κυρίως ο Τσεβίκ Μπιρ ήταν αυτός που είχε πιέσει τους δικαστές για να καταδικάσουν τον Ερντογάν σε ποινή φυλάκισης το 1998 για ένα ποίημα που είχε απαγγείλει. Ο Ερντογάν είχε φυλακιστεί και είχε μείνει στη φυλακή για περίπου 5 μήνες. Τότε ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Τώρα ο τούρκος πρωθυπουργός ετοιμάζεται να κάνει το ίδιος στους «πασάδες» που νόμιζαν πως θα είναι για πάντα παντοδύναμοι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου