Ετικέτες

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

καμμενος


Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την τοποθέτηση των Αντιστράτηγων, Αντιναυάρχων, Αντιπτεράρχων, και Υποπτεράρχων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων διαμορφώνεται ως εξής:
Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος
Αρχηγός ΓΕΝ: Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης
Αρχηγός ΓΕΣ: Αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης
Αρχηγός ΓΕΑ:
Αντιπτέραρχος Χρήστος Βαίτσης

Εργαζόμενες του σεξ και φεμινισμός: Μια συζήτηση με την κινηματογραφίστρια, Λίζι Μπόρντεν…

 


Working Girls (1986) Poster
H Λίζι Μπόρντεν γύρισε δύο από τις πιο σημαντικές ταινίες της δεκαετίας του ’80. Η πρώτη της ταινία, «Born in flames», βγήκε στις αίθουσες το 1983 και εκτυλίσσεται σε ένα κοντινό μέλλον, μετά από μια δημοκρατική σοσιαλιστική επανάσταση στις ΗΠΑ. Η ταινία παρακολουθεί μια ομάδα ριζοσπαστικών γυναικών, κυρίως ομοφυλόφιλες και έγχρωμες, που διαπιστώνουν ότι η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν έχει επαρκώς απευθυνθεί στα ζητήματα πατριαρχίας και ρατσισμού και αποφασίζουν να οργανώσουν ένα «στρατό γυναικών» για να αγωνιστούν για μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση

Πόλεμος της Γερμανίας κατά της Ελλάδος


Πόλεμος της Γερμανίας κατά της Ελλάδος
Κάθε άνθρωπος οφείλει να υπερασπίζεται την Ιστορία. Όμως με την εξέλιξη των κοινωνιών εις την σύγχρονη εποχή κανείς άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το απόφθεγμα του Μαρξ, ότι οι άνθρωποι δημιουργούν μεν τη δική τους ιστορία, όχι όμως κάτω από τις συνθήκες της δικής τους επιλογής.
Ως γνωστόν, η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από πολεμικές συγκρούσεις. Από την ευρωπαϊκή ήπειρο ξεκίνησε η μάστιγα της Αποικιοκρατίας με την οικονομική αφαίμαξη και καταστροφή δεκάδων εθνών και πολιτισμών, αλλά και οι 2 Παγκόσμιοι Πόλεμοι οι οποίοι αιματοκύλησαν την ανθρωπότητα. Η ήττα της Γερμανίας και η έναρξη του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των 2 Υπερδυνάμεων, αλλά και η απειλή των πυρηνικών όπλων έφερε εις την Ευρώπη, εξ ανάγκης, μία περίοδο ειρήνης. Η μακροβιότερη εις την ιστορία της Ευρώπης.

Η συντριβή των Βουλγάρων στην Αγχίαλο (763 μ.Χ.)


Η συντριβή των Βουλγάρων στην Αγχίαλο (763 μ.Χ.)
του Παντελή Καρύκα
Συγγραφέα – Hellasforce.com
Στα τέλη της άνοιξης του 763 μ.Χ. ο Βούλγαρος τσάρος Τέλετς εισέβαλε στα βυζαντινά εδάφη στη Θράκη, καίγοντας και λεηλατώντας. Στο άκουσμα της είδησης ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος Ε’ ο Ίσαυρος, συγκέντρωσε τα αυτοκρατορικά τάγματα και, από την Κωνσταντινούπολη, κινήθηκε προς συνάντηση των επιδρομέων, με τη βοήθεια του στόλου, στα πλοία του οποίου μεταφέρονταν ο στρατός, για να κερδηθεί χρόνος, αλλά και για να κατορθώσει να βρεθεί, αν αυτό ήταν δυνατό, στα νώτα του αντίπαλου στρατού.

Ο Τσόμσκι αποκαλύπτει: «Βαύναυση η επίθεση κατά της Ελλάδας – Παράλογη η λιτότητα…»


Ο Τσόμσκι αποκαλύπτει: «Βαύναυση η επίθεση κατά της Ελλάδας – Παράλογη η λιτότητα…»
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Amy Goodman, ο Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, χαρακτήρισε “Βάναυση” την επίθεση που έχει δεχθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Παράλληλα, σημείωσε ότι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα ήδη την επόμενη των εκλογών ήταν πολύ ενδεικτική και χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη “παράλογο”.
“Είναι παράλογο σε περίοδο κρίσης να αναγκάζουν την Ελλάδα να εφαρμόζει προγράμματα περαιτέρω λιτότητας”, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα και το χρέος της Ισπανίας, σημειώνοντας πως το χρέος δεν ήταν ουσιαστικά δημόσιο χρέος, αλλά ιδιωτικό.

Λούτσιο Ντάλα 1943 – 2012


Λούτσιο Ντάλα
Ιταλός τραγουδοποιός, από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της ιταλικής έντεχνης λαϊκής μουσικής. Συνέθεσε, επίσης, μουσική για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ διακρίθηκε και ως ηθοποιός.
Ο Λούτσιο Ντάλα (Lucio Dalla) γεννήθηκε στην Μπολόνια στις 4 Μαρτίου 1943. Έμεινε ορφανός σε ηλικία επτά ετών από τον πατέρα του, που ήταν διευθυντής του σκοπευτικού ομίλου της πόλης. Την ανατροφή του ανέλαβε η μητέρα του Ιόλη, που ήταν μοδίστρα, με τη συνδρομή του θείου του Αριοντάντε Ντάλα, γνωστού τραγουδιστή τις δεκαετίες ‘40 και ‘50.

Μίριαμ Μακέμπα 1932 – 2008



Μίριαμ Μακέμπα
Θρυλική νοτιοαφρικανίδα τραγουδίστρια, γνωστή και ως «Μάμα Άφρικα» (Mama Africa), ένα από τα σύμβολα του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.
Η Μίριαμ Μακέμπα (Miriam Makeba) γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1932 σε μια τενεκεδούπολη στα περίχωρα του Γιοχάνεσμπουργκ. Η καριέρα της άρχισε τη δεκαετία του '50, όταν συνδύασε την τζαζ με τα παραδοσιακά τραγούδια της Νότιας Αφρικής, σε μια εποχή που η λέξη «world music» ήταν άγνωστη. Στο διεθνές προσκήνιο εμφανίσθηκε το 1959, κατά τη διάρκεια περιοδείας της στις ΗΠΑ με το νοτιοαφρικάνικο συγκρότημα «Manhattan Brothers».

Happy Birthday To You



Κλασικό τραγούδι γενεθλίων, με παγκόσμια απήχηση. Είναι το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι στον αγγλόφωνο κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ «Γκίνες». Άδεται εν χορώ σε πάρτι γενεθλίων, λίγο προτού ο εορτάζων φυσήξει τα κεράκια της τούρτας.
Η μελωδία του «Happy Birthday to You» προέρχεται από ένα παιδικό τραγούδι με τίτλο «Good Morning to All», που έγραψε το 1893 η νηπιαγωγός Πάτι Χιλ (1868-1946), σε μουσική της αδελφής της Μίλντρεντ Χιλ (1859-1916), για τις ανάγκες  της διδασκαλίας της σ’ ένα νηπιαγωγείο στο Λιούσβιλ του Κεντάκι, όπου ήταν διευθύντρια.
Στις 4 Μαρτίου του 1924 το «Good Morning to All» εμφανίσθηκε μεταμορφωμένο σε τραγούδι γενεθλίων σ’ ένα βιβλίο, που επιμελήθηκε ο Ρόμπερτ Κόλμαν. Το 1935, στο «Happy Birthday to You» αναγνωρίστηκαν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, με δημιουργό τον αμερικανό συνθέτη Πρέστον Γουέρ Όρεμ (1865-1938).

Μαρία Πλυτά 1915 – 2006


Μαρία Πλυτά
Η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτης στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Γύρισε συνολικά 25 ταινίες με δημοφιλείς ηθοποιούς και εμπορική επιτυχία. Θεωρείται μία από τις αυθεντικότερες εκπροσώπους του εγχώριου μελό. Οι ταινίες της παίζοντα συχνά - πυκνά στην τηλεόραση, χωρίς η ίδια να έχει την αναγνώριση που της αξίζει.
Η Μαρία Πλυτά γεννήθηκε το 1915 στη Θεσσαλονίκη. Πολυσχιδής προσωπικότητα, στράφηκε πρώτα στη λογοτεχνία κι έγραψε τα μυθιστορήματα «Δεμένα φτερά» (1944) και «Αλυσίδες» (1946). Το 1948 πέρασε και στη συγγραφή θεατρικών έργων, κερδίζοντας με το «Κάστρο της Χερσώνας» έπαινο στο διαγωνισμό του λογοτεχνικού περιοδικού «Μορφές». Ο κινηματογράφος, όμως, γρήγορα την κέρδισε και την απορρόφησε.

Αντόνιο Βιβάλντι 1678 – 1741



Αντόνιο Βιβάλντι

 
Βενετσιάνος συνθέτης και βιολονίστας, από τους στυλοβάτες της Δυτικής Μουσικής. Το μεγάλο του ενδιαφέρον για τη μουσική επισκίασε την άλλη του ιδιότητα, αυτή του ιερωμένου, για την οποία ο ίδιος δεν έδειξε ιδιαίτερο ζήλο να τιμήσει.
Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι (Antonio Lucio Vivaldi) γεννήθηκε στη Βενετία στις 4 Μαρτίου 1678. Βαφτίστηκε την ίδια ημέρα με προτροπή της μαμής του, η οποία φοβήθηκε ότι θα πεθάνει, λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίασε. Αργότερα διαγνώσθηκε ότι έπασχε από άσθμα, αρρώστια που θα τον ταλαιπωρούσε σε ολόκληρη τη ζωή του.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 4 Μαρτίου



     Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!



    μ. Χ.
    1827

    Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.
    1881

    Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της:Σπουδή στο Κόκκινο.
    1912

    Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.

    Νεκρός Βρετανός ελληνικής καταγωγής που πολεμούσε με τους Κούρδους



    Υπέκυψε στα τραύματά του σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο

    Ένα πρώην μέλος των βρετανών Πεζοναυτών (Royal Marines) έγινε ο πρώτος Βρετανός που βρήκε το θάνατο πολεμώντας στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, μετέδωσε χθες, Τρίτη, το BBC.
    Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε γνωστοποιήσει στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ένας μαχητής, ο οποίος ήταν είτε βρετανικής είτε ελληνικής εθνικότητας, υπέκυψε χθες, Τρίτη, στα τραύματά του που είχε υποστεί την προηγουμένη στην επαρχία Χασάκε.