Ο Τσόμσκι αποκαλύπτει: «Βαύναυση η επίθεση κατά της Ελλάδας – Παράλογη η λιτότητα…»
Στην συνέντευξη που παραχώρησε στην Amy Goodman, ο Αμερικανός φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, χαρακτήρισε “Βάναυση” την επίθεση που έχει δεχθεί η νέα ελληνική κυβέρνηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Παράλληλα, σημείωσε ότι η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ελλάδα ήδη την επόμενη των εκλογών ήταν πολύ ενδεικτική και χαρακτήρισε το οικονομικό πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ευρωζώνη “παράλογο”.
“Είναι παράλογο σε περίοδο κρίσης να αναγκάζουν την Ελλάδα να εφαρμόζει προγράμματα περαιτέρω λιτότητας”, είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα και το χρέος της Ισπανίας, σημειώνοντας πως το χρέος δεν ήταν ουσιαστικά δημόσιο χρέος, αλλά ιδιωτικό.

Σχετικά με το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας, υποστήριξε ότι στην ουσία του το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι ο πόλεμος ενάντια στην λιτότητα είναι πόλεμος ταξικός.
“Ήταν παράγωγο των “παιχνιδιών” των τραπεζών – και των Γερμανικών τραπεζών: όταν κάποιος προβαίνει σε επισφαλή δανεισμό, υπάρχουν δύο μέρη που ρισκάρουν, αυτός που δανείζεται τα χρήματα και αυτό που τα δανείζει”, τόνισε ο Ν. Τσόμσκι.
Στη συνέχεια, κατηγόρησε τους μηχανισμούς της Τρόικα γιατί προτεραιότητά τους είναι η αποπληρωμή των τραπεζών και όχι των λαϊκών στρωμάτων που υποφέρουν και της πραγματικής οικονομίας.
“Αυτό είναι ταξικός πόλεμος”, είπε, εξηγώντας ότι “σαφώς είναι υγιές που υπάρχει αντίδραση από τους λαούς ορισμένων χωρών, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, Ισπανίας και Ιρλανδίας, αλλά η κατάσταση είναι ρευστή και επικίνδυνη”.
Τέλος, ο Αμερικανός στοχαστής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και προειδοποίησε ότι εάν δεν τα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ η εναλλακτική μπορεί να είναι η αύξηση των ποσοστών της ακροδεξιάς στην Ελλάδα.