Ετικέτες

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Century-Old School Chalkboard Drawings Offer a History Lesson


1917 chalkboard drawings at Emerson High School, Oklahoma City
1917 chalkboard drawings of pilgrims discovered at Emerson High School, Oklahoma City (all photos by the author for Hyperallergic)
OKLAHOMA CITY — Century-old chalkboard drawings were revealed earlier this month during renovations at Emerson High School in Oklahoma City. Forgotten since 1917, lost beneath the accumulated layers of modern smart boards and wall-covering blackboards, the drawings of Thanksgiving turkeys and multiplication exercises look as fresh as if they were sketched yesterday.

Το αντίστροφο Ματζικέρτ οι εκλογές στην Τουρκία

kalenteridisτου Σάββα Καλεντερίδη.
Το 1071 είναι μια χρονολογία σταθμός, αφού η ήττα του στρατού του αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης Ρωμανού Δ΄ του Διογένη σήμανε την απαρχή της αντίστροφης μέτρησης για την καταστροφή όχι μόνο του ελληνισμού αλλά και όλων των άλλων αυτόχθονων και μη λαών της Ανατολής.
Κι αυτό γιατί η νοοτροπία του συν- που πρέσβευε ο ελληνισμός και επικρατούσε επί χιλιετίες στην Ανατολή, τη Βαλκανική αλλά και στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου, που σήμαινε συνεννόηση, συνεργασία, συμμετοχή, συνοίκηση, συμμαχία και πόσα άλλα συν-, μια νοοτροπία που δημιουργούσε πολιτισμό και πλούτο, αντικαταστάθηκε με τη νοοτροπία των εκπορθήσεων, της αρπαγής του πλούτου, της καταστροφής του πολιτισμού και της λεηλασίας.

Η ιστορία του ελβετικού σουγιά



  
Ο Ελβετικός σουγιάς είναι ένα πολυεργαλείο, ελβετικής επινοήσεως, για στρατιωτική και πολιτική χρήση.
Το 1891 ο ελβετός επιχειρηματίας Καρλ Έλσενερ, ιδιοκτήτης εταιρείας που κατασκεύαζε ιατρικά εργαλεία, διαπίστωσε ότι οι σουγιάδες που χρησιμοποιούσε ο ελβετικός στρατός ήταν γερμανικής προέλευσης. Στην εποχή των εθνικισμών, θίχτηκε το ελβετικό του φιλότιμο και αποφάσισε να γίνει αυτός ο προμηθευτής του ελβετικού στρατού. Έπρεπε, όμως, να παρουσιάσει κάτι διαφορετικό από τους Γερμανούς για να πάρει τη δουλειά. Κατασκεύασε, λοιπόν, ένα σουγιά με ξύλινη θήκη, που μέσα του χωρούσε όχι μόνο η λάμα του μαχαιριού, αλλά και κατσαβίδι, ανοιχτήρι κονσερβών και τρυπητήρι. Το πολυεργαλείο αυτό άρεσε στους ελβετούς στρατηγούς και γρήγορα αποτέλεσε στρατιωτικό εξάρτημα.

Ντίνος Ηλιόπουλος 1915 – 2001


Ντίνος Ηλιόπουλος
  
Σπουδαίος έλληνας ηθοποιός, που διέπρεψε στην κωμωδία. Διακρίθηκε τόσο στο σανίδι, όσο και στη μεγάλη οθόνη.
Ο Κωνσταντίνος «Ντίνος» Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 12 Ιουνίου 1915. Ο Πελοποννήσιος στην καταγωγή πατέρας του ήταν μεγαλέμπορος και η μητέρα του καταγόταν από την Υεμένη. Μετά το οικονομικό κραχ του 1929, η πολυάριθμη οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Mασσαλία, όπου ο Nτίνος τελείωσε το γυμνάσιο, με πρώτη γλώσσα τα γαλλικά. Στην Αθήνα έφτασε έξι χρόνια αργότερα και ακολούθησε εμπορικές σπουδές. Υπηρέτησε τη θητεία του στο στρατό, όμως η απόλυσή του απ' αυτόν συνέπεσε με την έναρξη του πολέμου του 1940 κι έτσι ξαναντύθηκε στο χακί και υπηρέτησε ως ασυρματιστής.

Νικόλαος Ζορμπάς 1844 – 1920



Νικόλαος Ζορμπάς
  





Έλληνας αξιωματικός του πυροβολικού, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συνδέσμου, που πραγματοποίησε το κίνημα στου Γουδή στις 15 Αυγούστου 1909.
Ο Νικόλαος Ζορμπάς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 27 Σεπτεμβρίου του 1844, από πατέρα στρατιωτικό που καταγόταν από την περιοχή της Μαγνησίας. Φοίτησε στη Σχολή Ευελπίδων και μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία και στο Βέλγιο σε θέματα πυροβολικού.

Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος) 1757 – 1798


Ρήγας Βελεστινλής (Φεραίος)
  
Πρόδρομος και πρωτεργάτης του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, γεννήθηκε το 1757 στο Βελεστίνο της Μαγνησίας. Το θεωρούμενο ως πραγματικό του επώνυμο Αντώνιος Κυριαζής ή Κυρίτζης δεν επιβεβαιώνεται από τη σύγχρονη έρευνα. Ο ίδιος προτιμούσε να χρησιμοποιεί ως επώνυμο αυτό της γενέτειράς του, ενώ οι Έλληνες διανοούμενοι που ζούσαν στην εξορία τον αποκαλούσαν Φεραίο, επειδή στην αρχαιότητα η πόλη του ονομαζόταν Φεραί.
Ο νεαρός Ρήγας εγκατέλειψε το Βελεστίνο πολύ νωρίς, αφού πρώτα πήρε την βασική του μόρφωση. Το 1785 πήγε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συνέχισε τις σπουδές του κι εντάχθηκε στο περιβάλλον των Φαναριωτών, ενώ το 1788 εγκαταστάθηκε στη Βλαχία ως διοικητικός υπάλληλος.

Η NASA ανέβασε φωτογραφία από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο που φαίνεται ο γαλαξίας


cf83cebfcf8dcebdceb9cebfjpg

Η NASA επέλεξε να «ανεβάσει» στην ιστοσελίδα της ως φωτογραφία της ημέρας μια φωτογραφία του Αλέξανδρου Μαραγκού πάνω από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Η φωτογραφία απεικονίζει τον γαλαξία και (Milky Way).

Οι ακτίνες του φωτός στον ορίζοντα στην πραγματικότητα προέρχονται από το Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Όπως αναφέρει η σελίδα, κάποια απο τα φώτα του ναού αντανακλούνται στo Aιγαίο πέλαγος.

o-milky-way-570

 [alfavita.gr]

Αν μια μέρα δεις μαύρο, αντί για τον Πρετεντέρη, θα καταλάβεις τη διαφορά; …





Αν μια μέρα δεις μαύρο, αντί για τον Πρετεντέρη, θα καταλάβεις τη διαφορά;
Δεν θα πάρουν, λέει, μέρος στο διαγωνισμό για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών τα μεγάλα κανάλια, και έτσι, θα εκβιάσουν την κυβέρνηση, η οποία θα αναγκαστεί, λέει, να τους ρίξει «μαύρο» και θα είναι σαν να κλείνει πολλές ΕΡΤ ταυτόχρονα.
Ποιος τα λέει αυτά; Εφημερίδες και ιστότοποι που ανήκουν ή εξαρτώνται από τους ίδιους τους καναλάρχες. Δεν είναι ρεπορτάζ, με άλλα λόγια, είναι η αναγγελία μίας ιδιότυπης ομερτά.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 12 Ιουνίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
μ. Χ.
1955
Με απόφαση του υπουργού Συγκοινωνιών, Κωνσταντίνου Καραμανλή, αρχίζει η απομάκρυνση των τροχιοδρόμων (τραμ) από την Αθήνα, οι οποίοι αντικαθίστανται από τα τρόλεϊ.

Newsweek: «Ο ναός στις Βάσσες είναι η κρυμμένη ομορφιά της Ελλάδας»



basses

Το  περιοδικό Newsweek αφιερώνει ένα άρθρο του στο Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες στην Πελοπόννησο, τον οποίο χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο τέλειους ελληνικούς ναούς που σώζονται ως σήμερα, υπογραμμίζοντας όμως πως βρίσκεται καλυμμένος από μια τέντα από το 1987 λόγω εργασιών αποκατάστασης.

Τίτλος του άρθρου είναι «Ο ναός στις Βάσσες είναι η «καλυμμένη» ομορφιά της Ελλάδας». Μπορεί να μην είναι αστραφτερός, ούτε πάλλευκος σαν τον Παρθενώνα αλλά η γκρι απόχρωση του και οι Δωρικοί κίονες ταιριάζουν τόσο αρμονικά με την βραχώδη περιοχή, που κάνουν τους κίονες να μοιάζουν σαν απολιθωμένα δέντρα, αναφέρει ο συντάκτης στην αρχή του αφιερώματος.

Κριστίνα Φερνάντες: «Σχεδόν αγενής» ο Ντέιβιντ Κάμερον






Αναζωπυρώθηκε την Τετάρτη η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φώκλαντς. Είναι «σχεδόν αγενής» είπε η πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες σχολιάζοντας αναφορές του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Χωρών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Έκτορ Τίμερμαν είχε έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νήσων.

Ανατολική Ουκρανία: Τρεις πολίτες και δύο στρατιώτες νεκροί το τελευταίο 24ωρο







Τρεις Ουκρανοί πολίτες και δύο στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους σε ξεχωριστά περιστατικά το τελευταίο 24ωρο στην ανατολική Ουκρανία, όπου συνεχίζονται οι μάχες ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και των φιλορώσων αυτονομιστών, αναφέρει το Reuters.
Ο εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Αντρίι Λισένκο ανακοίνωσε ότι πέραν των δύο νεκρών στρατιωτών, άλλοι 13 άνδρες του στρατού τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε στο Μινσκ τον Φεβρουάριο.

Οι τρεις πολίτες έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Γκορλίβκα, περιοχή την οποία ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, βόρεια από την πόλη του Ντονέτσκ.

ΠΗΓΗ:Πρώτο Θέμα

Κρίστοφερ Λι: Δεν ξέχασα τα αρχαία ελληνικά… #RIP


Christopher-LeeΣυνέντευξη στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 09.10.2001
Είναι προφανές ότι ο Κρίστοφερ Λι ενοχλείται όταν τον ρωτάνε συνεχώς για την ταύτισή του με τον χαρακτήρα του Δράκουλα. Επειδή όμως είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, χθες στη συνέντευξη Τύπου, για την επίσκεψή του στην Αθήνα με αφορμή το αφιέρωμα στο «Πανόραμα» της «Ελευθεροτυπίας», απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που επέμεναν σ’ αυτό το κομμάτι της καριέρας του. «Από τις 250 ταινίες της καριέρας μου, οι 15 ήταν με ήρωα τον Δράκουλα. Το 1958 ήταν η πρώτη -πριν από 43 χρόνια- και το 1972 -πριν από τριάντα- η τελευταία. Δεν μιλώ πια γι’ αυτόν τον χαρακτήρα. Πράγματι τυποποιήθηκα για λίγο, αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Δούλεψα με τον Μπίλι Ουάιλντερ, τον Τζον Λάντις, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τιμ Μπάρτον, έκανα ταινίες του φανταστικού, κωμωδίες, ανόητες κωμωδίες. Ο Δράκουλας είναι πια αρχαιολογία κι εσείς στην Ελλάδα κάτι ξέρετε από αρχαία πράγματα. Πουθενά στον κόσμο δεν έρχονται να μου πουν «μπου, ο Δράκουλας!». Απλώς μου σφίγγουν το χέρι και ζητάνε αυτόγραφο».

Αμερικανοί έλυσαν το μυστήριο με τα 450 πτώματα βρεφών που βρέθηκαν μέσα σε πηγάδι στην Αρχαία Αγορά



ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΩΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

well-athenian-agora-708 (1)

Απάντηση στο μυστήριο που απασχολεί την αρχαιολογική κοινότητα τα τελευταία περίπου 80 χρόνια δίνουν Καναδοί και Αμερικανοί επιστήμονες.
Το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, επικαλούμενο τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό Hesperia, υπενθυμίζει ότι τη δεκαετία του 1930 αρχαιολόγοι που πραγματοποιούσαν ανασκαφές στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς στην Αθήνα βρέθηκαν μπροστά σε ένα θέαμα αφενός πρωτόγνωρο για τον αρχαίο κόσμο κι αφετέρου αποτρόπαιο.
Μέσα σε ένα πηγάδι το οποίο φαινομενικά έμοιαζε χαμηλού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν συνολικά 450 σκελετοί που ανήκαν κατά κύριο λόγο σε νεογνά, σε τρία μωρά (άνω του 1 έτους) και σε έναν άνδρα με αναπηρία, αλλά και 150 σκυλιά, συμπεριλαμβανομένων και κουταβιών.