Ετικέτες

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Το χρονικό της κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τον Ελληνικό στρατό σύμφωνα με τον Βρετανό ανταποκριτή των TIMES Κρόφορντ Πράις (26 Οκτωβρίου 1912)


Ο στρατάρχης Ταχσίν Πασάς παραδίδει το πρωτόκολλο παράδοσης  της πόλης στον Κωνσταντίνο.
  (Υπό Κρόφορντ Πράις, ειδικού απεσταλμένου εφημερίδος «Times»)
Το θέμα της Θεσσαλονίκης δημιούργησε ζωηρές αντιγνωμίες. Τα γεγονότα διαστράφηκαν με κακοβουλία και κακεντρέχεια. Θεώρησα καθήκον μου να επεκτείνω τις παρατηρήσεις μου με εξονυχιστική έρευνα. Κατά τη διάρκειά της κατάφερα να συγκεντρώσω πολλά έγγραφα. Πιστεύω ότι η αφήγησή μου είναι από κάθε άποψη αυθεντική.

Τα εφτά θαύματα του κόσμου

ΤΟ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟ ΚΤΗΝΟΣ ΒΡΥΧΑΤΑΙ (Μικρή συλλογή άρθρων)

A)ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ: «Θα θάψουμε τις διάφορες Κανέλλη, Δούρου και Τσίπρες!»
[embed]https://youtu.be/6Q1J-7O02oU[/embed]

 

mixaloliakos
Ένα βίντεο, όπου ο γ.γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ξεσπά σε παραλήρημα ενάντια στον Αλέξη Τσίπρα, τη Ρένα Δούρου και τη Λιάνα Κανέλλη «ανέβασε» στην ιστοσελίδα της, η Εφημερίδα των Συντακτών.
Οι δηλώσεις του αυτές ήταν πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 και μετά το επεισόδιο στον ΑΝΤ1, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε πετάξει ένα ποτήρι με νερό στην τότε υποψήφια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου και είχε έρθει στα χέρια με την Λιάνα Κανέλλη.
«Ας το πάρουν απόφαση. Δεν τελειώνει ο αγώνας έτσι εύκολα. Και αν νομίζουν τα ορφανά του Μαρξ και του Στάλιν, οι διάφορες Κανέλλη και οι διάφορες Δούρου, και οι Τσίπρες, ότι θα σταματήσουν το ποτάμι το εθνικιστικό, το κάνανε κι άλλη φορά, και τους θάψαμε στο Γράμμο και στο Βίτσι, και νικήσαμε. Αυτό θα ξαναγίνει αν το θέλουν», λέει ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής.
Η «απάντηση» του ΣΥΡΙΖΑ

NASA: Ο πρώτος πύραυλος για τον Άρη



ADVERTISEMENT
Πλησιάζει η ώρα που μετά τη Σελήνη, ο άνθρωπος θα πατήσει και στην επιφάνεια του Άρη. Λίγο καιρό μετά την αποκάλυψη της NASA για την ύπαρξη νερού σε υγρή μορφή στον Κόκκινο Πλανήτη, η αμερικανική υπηρεσία αποκάλυψε και τα σχέδια του πρώτου πυραύλου που θα μας πάει εκεί.
Ο σχεδιασμός των απαραίτητων βημάτων έχει ολοκληρωθεί, ενώ η κατασκευή του πυραύλου θα έχει ολοκληρωθεί το 2018, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NASA.
Τα δοκιμαστικά του 98 μέτρων πυραύλου αναμένεται να ξεκινήσουν το 2017, ενώ τα καύσιμα που θα χρησιμοποιεί είναι το κρυογονικό υγρό υδρογόνου και το υγρό οξυγόνο.
Ο πύραυλος θα μεταφέρει το διαστημικό όχημα Orion, ενώ θα αποτελεί και τον πιο ισχυρό που κατασκευάστηκε ποτέ από τον άνθρωπο.

Μαχμούτ Δράμαλης Πασάς 1780 – 1822


 Μαχμούτ Δράμαλης Πασάς

Ανώτατος Οθωμανός αξιωματούχος, αλβανικής καταγωγής, που κατατροπώθηκε από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη στη μάχη των Δερβενακίων (26-28 Ιουλίου 1822).
Ο Μαχμούτ Δράμαλης Πασάς (Mahmud Dramali Pasha) γεννήθηκε το 1780 στη Δράμα, εξ ου και το προσωνύμιο Δράμαλης, με το οποίο είναι γνωστός. Γόνος διακεκριμένης μουσουλμανικής οικογένειας της πόλης, με διασυνδέσεις στο σουλτανικό περιβάλλον, ανατράφηκε στο περιβάλλον των ανακτόρων του σουλτάνου Σελίμ Γ’. Εκπαιδεύτηκε σε στρατιωτικές σχολές και συμμετείχε σε  εκστρατείες του Οθωμανικού στρατού στα Βαλκάνια και την Αίγυπτο.
Ήταν ριψοκίνδυνος και ανδρείος, αλλά χωρίς στρατηγικές ικανότητες. Τον διέκρινε φιλοχρηματία και απάνθρωπη σκληρότητα (Κόκκινος), ενώ άλλοι ιστορικοί (Δ. Λουλές) τον χαρακτηρίζουν πράο και συνετό. Με την εύνοια τής μητέρας του σουλτάνου Μαχμούτ Β' έγινε πασάς τής Δράμας, το 1808, όταν πέθανε ο πατέρας του Σαλίχ, που υπηρετούσε εκεί ως δερέμπεης (τοπάρχης διορισμένος από την Πύλη).

Νίκος Καζαντζάκης 1883 – 1957



  • ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Νίκος Καζαντζάκης
Μυθιστοριογράφος, ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, φιλόσοφος και πολιτικός. Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τεράστιο σε όγκο, αλλά και σε ευρύτητα έργο.
Κέρδισε παγκόσμια φήμη μεταθανάτια από τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη τού μυθιστορήματός του «Ο βίος και η πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» από τον Μιχάλη Κακογιάννη το 1964.
Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι ο πιο μεταφρασμένος σύγχρονος έλληνας συγγραφέας.

Σαν σήμερα «έφυγε» ο Νίκος Καζαντζάκης


\
Νίκος Καζαντζάκης Ο συγγραφέας που μεταφράστηκε σε περισσότερες γλώσσες από κάθε άλλο Έλληνα. Ο δημιουργός που προτάθηκε τρεις φορές για το βραβείο Νόμπελ, εισερχόμενος σε ρεύματα από το χριστιανισμό έως τον κομμουνισμό. Ο Νίκος Καζαντζάκης έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 26 Οκτώβρη του 1957.

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης


Η είσοδος του Βασιλιά Γεώργιου στη ΘεσσαλονίκηΗ είσοδος του Βασιλιά Γεώργιου στη Θεσσαλονίκη

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας ως συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία (Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Θέατρο των επιχειρήσεων, η περιοχή της Μακεδονίας.
Ο ελληνικός στρατός βάδιζε από νίκη σε νίκη στη Δυτική Μακεδονία. Όμως, από την αρχή των εχθροπραξιών σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, πίεζε τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς τη φυσική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μια περιοχή με στρατηγική σημασία, η απελευθέρωση της οποίας αποτελούσε διακαή πόθο του ελληνισμού. «Καθιστώ υμάς υπευθύνους διά πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής» του τηλεγραφεί επιτακτικά.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 26 Οκτωβρίου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!
Η πλήρης έκδοση της ημερομηνίας αυτής περιλαμβάνει 107 Γεγονότα, 27 Γεννήσεις και 13 Θανάτους.
Για να δείτε την πλήρη έκδοση ή να ενεργοποιήσετε τα φίλτρα θα πρέπει πρώτα να συνδεθείτε.   Δεν είστε ακόμα συνδρομητής; Μάθετε περισσότερα!
H Πλήρης Έκδοση διατίθεται και ως eBook στο Κατάστημα!  
μ. Χ.
1863
Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαίρου της Αγγλίας και τίθενται οι πρώτοι κανονισμοί του αθλήματος. Έτσι, οι Άγγλοι ξεχωρίζουν το ποδόσφαιρο από το ράγκμπι, που παίζεται πλέον ως χωριστό άθλημα. Μαζί γεννιέται και ο όρος «soccer», όπως ονομάζεται το ποδόσφαιρο στα αγγλικά. Η λέξη προέρχεται από τη σύντμηση δύο λέξεων: Social Ceremony (κοινωνική τελετή).

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Μικρή συλλογή άρθρων)



 Άγιος Δημήτριος

Από τους ενδοξότερους και δημοφιλέστερους αγίους της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που γεννήθηκε, έζησε και μαρτύρησε. Η μνήμη του εορτάζεται (και από τους Καθολικούς) στις 26 Οκτωβρίου και στις 8 Νοεμβρίου γι’ αυτούς που ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).
Ο Δημήτριος γεννήθηκε γύρω στο 280 στη Θεσσαλονίκη, επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού, και καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια. Σε νεαρή ηλικία κατατάχθηκε στον ρωμαϊκό στρατό και έφτασε ως το βαθμό του χιλίαρχου, σε ηλικία μόλις 22 ετών. Φύση φιλομαθής και ερευνητική αναζητούσε το υψηλό και το αληθινό και το βρήκε στη χριστιανική πίστη, της οποίας έγινε διαπρύσιος κήρυκας στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αριστοτέλης και τα αδιέξοδα τυραννίας και βασιλείας…



Γράφει ο Θανάσης Μπαντές

Ξεκαθαρίζοντας ότι ο Αριστοτέλης κατατάσσει τη βασιλεία στα ορθά πολιτεύματα και την τυραννία στα στρεβλά κι έχοντας ως δεδομένο ότι και οι δύο πολιτειακές εκδοχές στηρίζονται στη βούληση του ενός είναι σαφές ότι αυτό που καθορίζει την ειδοποιό τους διαφορά είναι η ποιότητα και τα κίνητρα του ανθρώπου που διαχειρίζεται την εξουσία: «Η βασιλεία έγινε με σκοπό να βοηθήσει τους επιφανείς εναντίον του λαού και άρα βασιλιάς γίνεται ένας από τους επιφανείς με κριτήριο την υπεροχή του σε προσωπική αξία ή σε πράξεις που πηγάζουν από την προσωπική αξία, ή την ανωτερότητα της καταγωγής του από παρόμοια άξια γενιά». (σελ. 157).
Ο βασιλιάς είναι το πρόσωπο που διαχειρίζεται την εξουσία χάρη της υπεροχής του «σε προσωπική αξία». Κι αυτός είναι και ο λόγος που βοηθάει τους επιφανείς. Γιατί εδώ η έννοια «επιφανείς» είναι αναπόσπαστα δεμένη με την αξία. Οι επιφανείς είναι οι άξιοι (οι άριστοι) και ο βασιλιάς είναι ο αξιότερος όλων, που διασφαλίζει την κοινωνική αρμονία και την εδαφική ακεραιότητα. Η βασιλεία, ως προέκταση της αξιοκρατίας, θα ήταν αδύνατο να μην καταταχθεί στα ορθά πολιτεύματα, αφού η ανάδειξη του άξιου είναι η ύψιστη δικαιοσύνη: «Όπως λοιπόν είπαμε, η βασιλεία κλίνει προς την αριστοκρατία, γιατί βασίζεται στην αξία, ή στην προσωπική αξία ή στην οικογενειακή ή στις ευεργεσίες ή σ’ ένα συνδυασμό αυτών και ικανότητας. Γιατί όλοι σε κάθε περίπτωση, αφού ευεργέτησαν ή είχαν τη δύναμη να ευεργετήσουν τις πόλεις ή τα έθνη πήραν το αξίωμα αυτό, μερικοί αποτρέποντας την υποδούλωση της χώρας τους, παράδειγμα ο Κόδρος, άλλοι απελευθερώνοντας τη χώρα τους, παράδειγμα ο Κύρος, ή ιδρύοντας πόλεις ή κατακτώντας εδάφη, όπως οι βασιλείς των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων και των Μολοσσών». (σελ. 159 – 161).

Today in Military History: October 25, 1415 (OS),Battle of Agincourt: Original "Band of Brothers" Triumph over French

Battle of Agincourt: Original "Band of Brothers" Triumph over French

 

 
Battle of Agincourt: Original "Band of Brothers" Triumph over French
"The Battle of Agincourt" by Brian Palmer
Image courtesy of http://www.freerepublic.com/focus/news/1007884/posts
(Unless otherwise specified, all illustrations are courtesy of Wikipedia)
Today in Military History: October 25, 1415 (OS)
[The following is an updated re-posting of two related stories from October, 2010]
Today' excursion into history goes back to the Hundred Years' War between England and France in the early fifteenth century. A badly outnumbered English army, tired, hungry, and disease-ridden, relentlessly pursued by a superior French army, is forced to fight. Several hours later, led by their youthful, charismatic King Henry V, the English deliver a severe blow to French military prestige.

Η άγνωστη έκθεση του Ν. Καζαντζάκη για τις θηριωδίες των Ναζί!



Πως ο Νίκος Καζαντζάκης μέτρησε, κατέγραψε, αποτύπωσε σε φωτογραφίες όσα έκαναν οι Γερμανοί στον τόπο του (pics)

Από την Ηρώ Παππά

«Μαυροφορεμένες γυναίκες έξω από τα σπίτια τους. Στις πόρτες υπάρχουν τόσοι σταυροί όσοι και οι άνθρωποι που έχασαν στην κατοχή», λέει η Νίκη Σταύρου, εγγονή της Ελένης Καζαντζάκη και υπεύθυνη των εκδόσεων, δείχνοντας μία φωτογραφία από το αρχείο του Νίκου Καζαντζάκη. 

Την συναντήσαμε με αφορμή την επέτειο από το θάνατό του στις 26 Οκτωβρίου 1957 και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για εκείνη την σχετικά άγνωστη περίοδο της ζωής του, μιας και ο θάνατός του ήταν τόσο κοντά στην εθνική επέτειο του ΟΧΙ.