Ετικέτες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Οι ταρσανάδες της Σάμου – Τα καΐκια που έφτιαχναν οι Έλληνες τεχνίτες


kaiki

Οι Σαμιώτες φημίζονταν για τη ναυπηγική τους τέχνη. Σε κάθε σαμιώτικο λιμανάκι, στο Πυθαγόρειο, το Κοκκάρι, το Καρλόβασι, στον όρμο του Μαραθοκάμπου, στον Άγιο Ισίδωρο και σε διάφορα άλλα σημεία του νησιού, υπήρχε και ένας ταρσανάς όπου ναυπηγούνταν τρεχαντήρια, βάρκες και καΐκια.

Κατά τον 19ο αιώνα, τα ξύλινα σκάφη που ναυπηγούνταν στη Σάμο θεωρούνταν ως τα καλύτερα του είδους τους και τα πιο ανθεκτικά, καθώς μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του Αιγαίου. Το μεγάλου τους ατού ήταν το ξύλο από το περίφημο σαμιώτικο πεύκο που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους, το οποίο ήταν ποτισμένο με ρετσίνι και το έκανε ανθεκτικό και ευκολοδούλευτο.

Τι ακριβώς συμβαίνει με το ΡΚΚ στον Πόντο


SKALτου Σάββα Καλεντερίδη.
Επειδή τις τελευταίες μέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά για επιθέσεις των ανταρτών του ΡΚΚ στην περιοχή του Πόντου, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να πούμε κι εμείς την άποψή μας, για να έχουν οι αναγνώστες μας μια σφαιρική άποψη για το τι γίνεται στην περιοχή – εκτός των άλλων ενόψει της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Παναγία Σουμελά, στη Ματσούκα Τραπεζούντας, στις 15 Αυγούστου 2015.
Αποτελεί στρατηγική στόχευση του ΡΚΚ να αποκτήσει λαϊκά ερείσματα στην περιοχή του Πόντου. Αυτό γίνεται για πολλούς λόγους, τους οποίους καλόν είναι να μην τους αναφέρουμε εδώ. Όμως η πραγματοποίηση του στόχου αυτού είναι εξαιρετικά δύσκολη, γιατί οι κάτοικοι του Πόντου, ακόμα κι εκείνοι που έχουν αίσθηση της μακρινής ελληνικής, της λαζικής και της αρμενικής καταγωγής τους, είναι προσανατολισμένοι σταθερά στην υποστήριξη του κράτους και των συστημικών κομμάτων, μεταξύ άλλων και για λόγους επιβίωσης. Βλέπετε, η ιστορία τούς έχει διδάξει.
Απόδειξη αποτελεί η αποτυχία του Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στις εκλογές της 7ης Ιουνίου να αποσπάσει ικανοποιητικά ποσοστά στους νομούς του Πόντου. Σε ελάχιστες περιοχές, όπως για παράδειγμα στο Άρτβιν, που συνορεύει με τη Γεωργία, οι αριστεροί και ορισμένοι Λαζοί ψήφισαν το HDP, το οποίο έλαβε το 3% των ψήφων, ενώ στους άλλους νομούς τα ποσοστά κυμάνθηκαν γύρω στο 1,5%.

The Bomb Didn’t Beat Japan… Stalin Did


Have 70 years of nuclear policy been based on a lie?

The Bomb Didn’t Beat Japan… Stalin Did
The U.S. use of nuclear weapons against Japan during World War II has long been a subject of emotional debate. Initially, few questioned President Truman’s decision to drop two atomic bombs, on Hiroshima and Nagasaki. But, in 1965, historian Gar Alperovitz argued that, although the bombs did force an immediate end to the war, Japan’s leaders had wanted to surrender anyway and likely would have done so before the American invasion planned for November 1. Their use was, therefore, unnecessary. Obviously, if the bombings weren’t necessary to win the war, then bombing Hiroshima and Nagasaki was wrong. In the 48 years since, many others have joined the fray: some echoing Alperovitz and denouncing the bombings, others rejoining hotly that the bombings were moral, necessary, and life-saving.
Both schools of thought, however, assume that the bombing of Hiroshima and Nagasaki with new, more powerful weapons did coerce Japan into surrendering on August 9. They fail to question the utility of the bombing in the first place — to ask, in essence, did it work? The orthodox view is that, yes, of course, it worked. The United States bombed Hiroshima on August 6 and Nagasaki on August 9, when the Japanese finally succumbed to the threat of further nuclear bombardment and surrendered. The support for this narrative runs deep. But there are three major problems with it, and, taken together, they significantly undermine the traditional interpretation of the Japanese surrender.

Οι… Χονγκονέζοι του Ερντογάν



Τέτοιοι επιχειρηματίες δεν είναι σοβαροί… ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ
Από τις κινητοποιήσεις και τα βίαια επεισόδια στο Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο του 2014.
Το Χονγκ Κονγκ ανήκει στην Κίνα, η Κύπρος ΔΕΝ ανήκει στην Τουρκία! Όμως κάποιοι επέλεξαν να προσφέρουν γην και ύδωρ στους κατακτητές
Είπε να πει και… είπε ο κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της ΟΕΒ, σε ξενοδοχείο στην κατεχόμενη από τους Αττίλες Λευκωσία. Ξεπέρασε και τα όρια του ραγιαδισμού… Ίσως να του στείλει και τα συγχαρητήριά του ο Α. Νταβούτογλου, όπως έκανε το 1974 ο Τζέιμς Κάλαχαν προς Γλ. Κληρίδη, όταν ο τελευταίος υπάκουσε και υποστήριξε στις 6 Νοεμβρίου 1974 στην «Αργώ» την τουρκική γεωγραφική ομοσπονδία (δηλαδή διζωνική)…

Ζιλιέτ Μπινός: «Αφήστε ήσυχους τους Έλληνες»!



«Πρέπει να τους σώσουμε πάση θυσία» Τη στήριξή της στην Ελλάδα εξέφρασε η διεθνής Γαλλίδα σταρ Ζιλιέτ Μπινός φτάνοντας χθες στο Εδιμβούργο για να υποδυθεί την Αντιγόνη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή, στο πλαίσιο του διεθνούς πολιτιστικού φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη σκοτσέζικη πρωτεύουσα.
«Εκπλήσσεται ο κόσμος όταν σκέφτεται ότι το έργο αυτό γράφτηκε πριν από 2.500 χρόνια», είπε η 51χρονη ηθοποιός στους δημοσιογράφους. «Και όμως, μιλά για τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τώρα. Είναι ένα έργο πολύ μοντέρνο, βαθύτατα πολιτικό. Θέτει ουσιώδη ερωτήματα για την ανθρωπότητα, την ανθρώπινη φύση, τη σχέση του ανδρικού φύλου με το γυναικείο, την εξουσία», συμπλήρωσε.

Sweden: The Military that Disappeared

  • According to a 2013 statement by Sweden's Supreme Commander Sverker Göransson, Sweden can, at best and in five years, defend itself in one place for one week.
  • "One needs to always be prepared to defend the nation's capital, vital infrastructure, power supply and telecommunications, important airports, import of basic necessities and military reinforcements. ... [Sweden] today does not have that capability. ... The consensus had been that no state in Europe would ever attack another state. But someone just had, and it wasn't just anybody. It was Russia." — Wilhelm Agrell, military historian.
  • "The idea of defending Sweden as the most important thing was lost." — Owe Wictorin, former Supreme Commander.
  • "As far as the Russians are concerned, it would be a great advantage to 'borrow' Gotland. ... it's quick and easy and they can say: 'We mean you no harm, you'll get Gotland back in two-to-three months, we just need to get the Baltic states to do what we want.'" — Karlis Neretnieks, former head of the National Defense College.
  • Parliament demanded many things, but has never given the Armed Forces enough money to do them.

Η Ρωσία κατηγορεί το Λονδίνο ότι αναγκάζει τους διπλωμάτες της να φύγουν


Επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Η Ρωσία κατηγορεί το Λονδίνο ότι αναγκάζει τους διπλωμάτες της να φύγουν
Η Ρωσία κατηγόρησε την κυβέρνηση της Βρετανίας ότι αναγκάζει τους διπλωμάτες της να εγκαταλείπουν το βρετανικό έδαφος κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας ακόμη πως θεωρεί ότι ορισμένοι Βρετανοί πολιτικοί έχουν λάβει τη στρατηγική απόφαση να επιδεινώσουν τις διμερείς σχέσεις.Με μια σειρά ανακοινώσεων και συνεντεύξεων αυτή την εβδομάδα η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντερ Γιακοβένκο κατηγόρησαν τη βρετανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «υποβιβάσει» το έργο τους εξαναγκάζοντας Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείπουν τη χώρα.
Η πρεσβεία ήγειρε επίσης ανησυχίες για αυτή που αποκάλεσε «πολιτική ή ψυχολογική πίεση» που ασκείται σε Ρώσους υπηκόους οι οποίοι επισκέπτονται τη Βρετανία από τους τελωνειακούς και τους αστυνομικούς, καταγγέλλοντας ότι η συμπεριφορά του Λονδίνου μοιάζει να επιδιώκει μια σύγκρουση και είναι επικίνδυνη.

Η Ρωσία δηλώνει ότι «Δεν θα μείνει απαθής στους παράνομους βομβαρδισμούς Συρίας και Ιράκ» από την Τουρκία

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ Ν.ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ
Η Ρωσία κατήγγειλε δια χειλέων του πρωθυπουργού της χώρας Ν.Μεντβέντεφ τους βομβαρδισμούς Τουρκίας, ΗΠΑ και γενικότερα του "διεθνούς συνασπισμού κατά του ISIL", σε Συρία και Ιράκ ως παράνομες ενέργειες τις οποίες ο Ρώσος πρωθυπουργός περιέγραψε ως "αφορμή" για να βομβαρδίζονται η Συρία και το Ιράκ και προειδοποίησε ότι η Ρωσία δεν θα παραμείνει απαθής ενώπιον της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.
Πρόκειται για την δεύτερη ηχηρή παρέμβαση της Ρωσίας μετά την προειδοποίηση του Β.Πούτιν προς την Τουρκία, στην χαοτική κατάσταση που εξελίσσεται στην Μέση Ανατολή
Ο Ν.Μεντβέντεφ μιλώντας από αιγυπτιακού εδάφους (και αυτό έχει σημασία γιατί η Αίγυπτος είναι σφοδρός πολέμιος της Τουρκίας) κατά την διάρκεια των εγκαινίων της νέα διώρυγας του Σουέζ, χωρίς περιστροφές είπε ότι οι τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στο στο ιρακινό Κουρδιστάν, με στόχους τα στρατόπεδα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) είναι παράνομες όπως και κάθε στρατιωτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Ιράκ, αφού δεν έχουν την άδεια της τουρκικής κυβέρνησης για να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες.

Ερζίμπετ Μπάτορι 1560 – 1614


Η «Ματωμένη Κόμισσα»
Ουγγαρέζα αριστοκράτισσα, διαβόητη για τους εκατοντάδες φόνους που διέπραξε από σαδιστική διαστροφή. Θρυλείται ότι σκότωνε νεαρά κορίτσια και με το αίμα τους λουζόταν για να κερδίσει την αιώνια νεότητα. Η «Ματωμένη Κόμισσα», όπως ονομάστηκε, είναι μία από τις πιο ονομαστές κατά συρροή δολοφόνους, με τη δική της περίοπτη θέση στα εγκληματολογικά χρονικά της ανθρωπότητας.
Η Ερζίμπετ (Ελισάβετ) Μπάτορι - Báthory Erzsébet στα ουγγρικά - γεννήθηκε στο Νιρμπάτορ της Ουγγαρίας, όπου το οικογενειακό κτήμα των Μπάτορι, στις 7 Αυγούστου 1560. Σπούδασε με ιδιωτικούς δασκάλους και έμαθε Λατινικά, Γερμανικά και Ελληνικά. Στα 12 της αρραβωνιάστηκε και στα 15 της παντρεύτηκε τον κατά πέντε χρόνια μεγαλύτερό της κόμη Φέρεντς Νάντασντι και έλαβε το τίτλο της κόμισσας. Ήταν ένας γάμος που τις επιβλήθηκε, προκειμένου να συγγενέψουν δύο από τις ιστορικότερες οικογένειες της Ουγγαρίας.
Το νεαρό κορίτσι μετακόμισε στον πύργο των Νάντασντι και φρόντιζε τα του οίκου της όσο καιρό ο σύζυγός της ήταν απασχολημένος ως αρχηγός του Ουγγρικού στρατού στους πολέμους κατά των Οθωμανών Τούρκων. Μαζί του απέκτησε επτά παιδιά, προτού αυτός πεθάνει το 1604 σε ηλικία 48 ετών.
Λίγο πριν από τον θάνατό του άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για περίεργες εξαφανίσεις νεαρών κοριτσιών που εργάζονταν ή μαθήτευαν στο κάστρο των Νάντασντι. Ένας τοπικός ιερέας της Λουθηρανικής Εκκλησίας έκανε επίσημη καταγγελία στον βασιλιά των Αψβούργων Ματθία Β’, ο οποίος διέταξε να διερευνηθεί το περιστατικό. Η έρευνα με πλήρεις ανακριτικές αρμοδιότητες ανατέθηκε στον ούγγρο ευγενή  Γκιόρκι Τούρζο. Αυτός μετέβη επί τόπου και συνέλεξε μαρτυρίες από 300 άτομα, τα οποία επιβεβαίωσαν την καταγγελία του ιερέα.
Στις 30 Δεκεμβρίου 1610, ο Τούρζο μετά από έρευνα στον πύργο των Νάντασντι και την ανεύρεση του πτώματος μιας κοπέλας, προχώρησε στη σύλληψη της κόμισσας και τεσσάρων υπηρετών της. Το σκάνδαλο ήταν μεγάλο για την ουγγρική αριστοκρατία, που κινδύνευε με αμαύρωση της φήμης της. Ο βασιλιάς έξω φρενών ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία της Μπάτορι, αλλά ο ανακριτής του τον έπεισε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον της αριστοκρατίας η καταδίκη της σε θάνατο και ζήτησε μια ήπια ποινή γι’ αυτή.
Η δίκη της «ματωμένης κόμισσας» και των συνεργών της άρχισε στις 2 Ιανουαρίου 1611 στο Ναγκίμπιτσε της Ουγγαρίας (σημερινό Μπίτσα Σλοβακίας). Πρόεδρος του 20μελούς δικαστηρίου ήταν ο βασιλικός δικαστής Τεοντόσιους Σιρμιένσις ντε Σούλο. Πολλοί από τους μάρτυρες που παρέλασαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ότι η κόμισσα επέλεγε ή απήγαγε νεαρά κορίτσια, τα οποία καλοπλήρωνε ως υπηρετικό προσωπικό. Επίσης, πολλοί γονείς έστελναν με δική τους πρωτοβουλία τα κορίτσια τους στο κάστρο για να μάθουν καλούς τρόπους. Κάποιοι άλλοι μάρτυρες ανέφεραν σημεία και τέρατα στον πύργο των Νάντασντι. Η Μπάτορι και οι συνεργοί της κατά περίπτωση έδερναν τα νεαρά κορίτσια, τους έκαιγαν ή τους ακρωτηρίαζαν τα χέρια, τους ξέσκιζαν τις σάρκες ή τα άφηναν νηστικά να πεθάνουν από το δυνατό κρύο. Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να εξακριβώσει τον ακριβή αριθμό των θυμάτων της Μπάτορι. Υπολογίστηκαν από 30 έως 200.
Μετά από λίγες ημέρες, το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του. Τρεις από τους συνεργούς της κόμισσας καταδικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν αμέσως με συνοπτικές διαδικασίες, μία από τις συνεργούς της αθωώθηκε, ενώ η Ελισάβετ Μπάτορι τέθηκε σε περιορισμό εφ’ όρου ζωής στο κάστρο Τσάχτιτσε της Ουγγαρίας (η περιοχή ανήκει σήμερα στη Σλοβακία) και πέθανε από ασιτία στις 21 Αυγούστου του 1614.
Η υπόθεση Μπάτορι «γέννησε» θρύλους και παραδόσεις τα επόμενα χρόνια. Η πλέον διαδεδομένη και η πιο δημοφιλής ιστορία μέχρι σήμερα είναι ότι η Μπάτορι σκότωνε τα νεαρά κορίτσια και με το αίμα τους λουζόταν για να κερδίσει την αιώνια νεότητα. Η εκδοχή αυτή αμφισβητήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το ανακριτικό υλικό της υπόθεσης. Οι μελετητές δεν βρήκαν αναφορές για λουτρά με αίμα και έφθασαν στο συμπέρασμα ότι το κίνητρο των φόνων θα πρέπει να αναζητηθεί στα σαδιστικά ένστικτα της Μπάτορι και των συνενόχων της, που ενδέχεται και αυτοί να ήταν θύματά της.
Η ιστορία της «ματωμένης κόμισσας» αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλά συγκροτήματα του ευρωπαϊκού χέβι μέταλ. Οι Άγγλοι Cradle of Filth της αφιέρωσαν ένα ολόκληρο άλμπουμ με τίτλο «Cruelty and the Beast» (1998), ενώ οι Σουηδοί Bathory, πρωτεργάτες του death metal, την τίμησαν δεόντως. Τραγούδια γι’ αυτή έγραψαν μεταξύ άλλων οι Venom («Countess Bathory») και οι Tormentor («Elisabeth Bathory»).

Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος


ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 89 ΕΤΩΝ.
Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο σπουδαίος συνθέτης και στιχουργός Κώστας Βίρβος. Ο στιχουργός βρισκόταν τον τελευταίο χρόνο διασωληνωμένος στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, ενώ η υγεία του είχε επιβαρυνθεί μετά από βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πέθανε ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός Κώστας Βίρβος
Ο Κώστας Βίρβος γεννήθηκε το 1926 στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. Ήταν πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου.
Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε ως στιχουργός με το λαϊκό τραγούδι, χώρο στον οποίο διακρίθηκε από το 1950. Έχει γράψει πάνω από 2.000 τραγούδια, πολλά από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί κλασικά. Συνεργάστηκε με τους περισσότερους από τους κορυφαίους συνθέτες και ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού, μεταξύ αυτών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α.
Το πρώτο του τραγούδι που κυκλοφόρησε με το όνομά του ήταν το «Να το βρεις από άλλη» (1948), σε μουσική Απόστολου Καλδάρα με ερμηνευτές τη Σούλα Καλφοπούλου και τον Μάρκο Βαμβακάρη. Από τότε ακολούθησαν μεγάλες στιγμές: «Το καράβι», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Της γερακίνας γιος», «Σου ‘χω έτοιμη συγγνώμη» κ.ά. Πέρασε και στους ολοκληρωμένους κύκλους τραγουδιών: «Καταχνιά» σε μουσική Χρήστου Λεοντή, «Θεσσαλικός κύκλος » σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου, «Θάλασσα, πικροθάλασσα» σε μουσική Μίμη Πλέσσα, «Α-Ω» σε μουσική Γρηγόρη Μπιθικώτση κ.ά.

Αντώνης Βαρδής 1948 – 2014


Αντώνης Βαρδής
Έλληνας τραγουδοποιός, που ακροβατούσε μεταξύ εμπορικού και έντεχνου λαϊκού τραγουδιού.
Ο Αντώνης Βαρδής γεννήθηκε στις 7 Αυγούστου του 1948 στο Μοσχάτο και σε ηλικία μόλις 6 ετών γνώρισε τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Γιάννης Παπαϊωάννου, τον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Ρένα Ντάλια στο «Φαληρικό», εκεί όπου τραγούδησε για πρώτη φορά. Όπως είχε αποκαλύψει και ο ίδιος σε παλαιότερες συνεντεύξεις του, το 1954 δούλεψε για βιοποριστικούς λόγους δίπλα στον Μανώλη Χιώτη στην Πλάκα. Για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής αναγκάστηκε να εργαστεί σε διάφορες δουλειές για το μεροκάματο, σε ψιλικατζίδικο, χρωματοπωλείο, βενζινάδικο, σε οικοδομή ως βοηθός υδραυλικού, αλλά και ως ναυτικός.
Στα τέλη του 1965, μαζί με μια παρέα φίλων του δημιούργησε το συγκρότημα «Vickings», που άφησε το στίγμα του στην ελληνική ποπ με δύο υπέροχα σλόου τραγούδια («Francoise» του Αντώνη Στεφανίδη και «Catherine», σύνθεση δική του), που αγαπήθηκαν και άντεξαν στο χρόνο.
Από το 1969 έως το 1981 εμφανιζόταν σε μπουάτ της Πλάκας ως κιθαρίστας, δίπλα σε σημαντικούς συνθέτες και τραγουδιστές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Χρήστο Νικολόπουλο, Δήμο Μούτση, Γιάννη Σπανό, Λουκιανό Κηλαϊδόνη, Μάνο Λοΐζο, Γιώργο Νταλάρα, Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννη Πάριο, Μανώλη Μητσιά, Βίκυ Μοσχολιού, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνη Καλογιάννη, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Άννα Βίσση, Δημήτρη Ψαριανό, Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κωχ, Μαρία Δημητριάδη και Τάνια Τσανακλίδου.
Παράλληλα, άρχισε να γράφει τραγούδια και η πρώτη διάκριση ήρθε το 1973, όταν πήρε μέρος σ’ ένα μουσικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει το περιοδικό «Επίκαιρα». Έστειλε το τραγούδι «Πόσο πολύ σ’ αγάπησα» σε στίχους Κώστα Νεστορίδη. το οποίο ερμήνευσε ο Γιώργος Νταλάρας και κέρδισε το δεύτερο βραβείο.
Το 1976 κυκλοφόρησε τον πρώτο του προσωπικό δίσκο με τίτλο «Οραματίζομαι» σε στίχους του Γιάννη Αθανασιάδη. Από τους προσωπικούς του δίσκους ξεχωρίζουν τα τραγούδια: «Δεν θα με ξεχάσεις», «Θα 'θελα να 'σουν εδώ», «Με τους αλήτες», «Βαρέθηκα», «Θα εκραγώ», «Στην Ελλάς του 2000».
Από το 1978 συνεργάστηκε ως συνθέτης με δεκάδες καλλιτέχνες, όπως με τους Γιάννη Πουλόπουλο («Θέλω να μ’ αγαπάς»), Γιάννη Πάριο («Αχ αγάπη», «Σου γράφω ένα γράμμα», «Δε θα χωρίσουμε ποτέ»), Δήμητρα Γαλάνη («Μ’ αγαπούσες θυμάμαι»), Βασίλη Παπακωνσταντίνου («Φεύγουν καράβια στο γυαλό», «Με τον Μπομπ Ντίλαν»), Γιώργο Νταλάρα («Κάτω απ’ την κληματαριά»), Χαρούλα Αλεξίου («Ξημερώνει», «Φεύγω»), Ηλία Κλωναρίδη («Θάλασσες»), Μανώλη Λιδάκη («Κουράστηκα να υποκρίνομαι»), Πίτσα Παπαδοπούλου («Μη Μιλάς»), Μανώλη Μητσιά («Θ’ αναζητάς»), Χριστίνα Μαραγκόζη («Θα προχωράμε μαζί», «Χάνομαι», «Λικεράκι»), Μανώλη Αγγελόπουλο («Τη βαρέθηκε η ψυχή μου»), αδελφούς Κατσιμίχα και Λαυρέντη Μαχαιρίτσα («Σχήμα λόγου») και Ελευθερία Αρβανιτάκη («Μες στη δική σου τη ζωή»).
Επίσης, συνεργάστηκε με τους Λίτσα Διαμάντη, Άννα Βίσση, Κώστα Γανωτή, Αντώνη Ρέμο, Νίκο Βέρτη, Σταμάτη Γονίδη, Μελίνα Ασλανίδου, Χάρη Βαρθακούρη, Κώστα Καραφώτη, Σάκη Ρουβά, Γρηγόρη Πετράκο, Πασχάλη Τερζή, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου και φυσικά με το γιο του Γιάννη Βαρδή. Επιπλέον, ο Αντώνης Βαρδής συνεργάστηκε και με αρκετούς σημαντικούς στιχουργούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Κώστα Τριπολίτη, Αντώνη Ανδρικάκη, Μάνο Ελευθερίου, Λευτέρη Παπαδόπουλο, Πυθαγόρα, Πάνο Φαλάρα, Σαράντη Αλιβιζάτο και Ανδρέα Αγγελάκη.
Στην προσωπική του ζωή ο Αντώνης Βαρδής είχε νυμφευθεί δύο φορές, τη δεύτερη φορά με τη γνωστή τραγουδίστρια Χριστίνα Μαραγκόζη. Από τον πρώτο γάμο είχε αποκτήσει δύο παιδιά, την Καλλιστώ και τον τραγουδιστή Γιάννη Βαρδή. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του συζούσε με την κατά πολύ νεώτερη του Φιλοθέη, η οποία του συμπαραστάθηκε στις περιπέτειες της υγείας του.
Ο Αντώνης Βαρδής πέθανε στην Αθήνα στις 2 Σεπτεμβρίου 2014, ύστερα από 23χρονη σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο.

Προσωπική Δισκογραφία

ΈτοςΤίτλοςΕρμηνευτές
1976ΟραματίζομαιΑντώνης Βαρδής, Ισιδώρα Σιδέρη
1990Λευκή ισοπαλίαΑντώνης Βαρδής
1994Κοινή γνώμηΑντώνης Βαρδής
1995Στην Ελλάς του 2000Αντώνης Βαρδής, Στέλιος Καζαντζίδης, αδελφοί Κατσιμίχα, Γλυκερία, Γιάννης Βαρδής
1996Στο μέγιστο βαθμόΑντώνης Βαρδής
1997Οικογενειακή υπόθεσηΑντώνης Βαρδής και Γιάννης Βαρδής
1999Ξεδιπλώνοντας τις σκέψεις μουΑντώνης Βαρδής
2000Θα κάνω διακοπέςΑντώνης Βαρδής (cd single με 2 τραγούδια)
2002Χαμογέλασε ψυχή μουΑντώνης Βαρδής
2002Της ζωής μου τα τραγούδιαΑντώνης Βαρδής
2003Ότι έχω στο χαρίζωΑντώνης Βαρδής, Χάρις Αλεξίου, Γιώργος Νταλάρας, Αντώνης Ρέμος, Goin' Through
2005Οι φίλοι μου και εγώΑντώνης Βαρδής
2006Ότι αγαπήσαμεΑντώνης Βαρδής, Γιάννης Βαρδής
2008Τα όνειρά μαςΑντώνης Βαρδής, Γιάννης Βαρδής
2010Στην άκρη του ονείρουΑντώνης Βαρδής

Το αμερικανικό σχέδιο για την Ελλάδα



Το αμερικανικό σχέδιο για την Ελλάδα
Κρίσιμη σύσκεψη Ελληνοαμερικανών παραγόντων με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου- Φόβοι των ΗΠΑ για δράση του ISIS στη χώρα μας…
ΤΟΥ ΑΛΕΞ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ Από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα μέχρι και την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο, ο επίσημος αμερικανικός παράγων ήταν διακριτικός, επιφυλακτικός και περιοριζόταν σε υποστηρικτική ρητορική, χωρίς ουσιαστικές δράσεις. Ακόμη και η πολυπόθητη πρόσκληση προς τον νεοεκλεγέντα στις 17 Ιουνίου 2012 πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που σχεδόν είχαν προαναγγείλει τα γνωστά «παπαγαλάκια» από το βράδυ κιόλας της εκλογικής επικράτησης της ΝΔ, ήρθε τελικά έπειτα από έναν χρόνο: καταμεσής του Αυγούστου του 2013, σε μια «νεκρή» Ουάσιγκτον κι έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις μέσω υποβολιμαίων ελληνικών δημοσιευμάτων, που επί δεκατέσσερις μήνες είχαν κάνει σίριαλ την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, την οποία χρειαζόταν όσο τίποτα άλλο η τότε κυβέρνηση μετά τα όσα ακολούθησαν το «μαύρο» στην ΕΡΤ.

Μωχάμετ Άλη. Ο Ανδριάντας του στην Καβάλα.



Με αφορμή τα Εγκαίνια της Διώρυγας του ΣΟΥΕΖ και την πρόσκληση και παρουσία
του Έλληνα πρωθυπουργού… κάποια πράγματα για τις Ελληνοαιγυπτικές σχέσεις.
Η επιθεώρηση των έργων διαμόρφωσης του χώρου για τον Ανδριάντα, από τον ίδιο τον
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ το 1930 και αργότερα το 1936 η επίσκεψη του βασιλιά
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Β’, δείχνουν το ενδιαφέρον και την αγωνία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την
τύχη και το μέλλον των περίπου (τότε) 200.000 Αιγυπτιωτών Ελλήνων.
Πολύ σημαντικός ο ρόλος του ανδριάντα.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 7 Αυγούστου

Προβάλλονται μόνο τα σημαντικότερα!




μ. Χ.
626
Ο Βυζαντινός Στόλος καταναυμαχεί και διασκορπίζει τον στόλο των Αβάρων και Σλάβων που πολιορκούν την Κωνσταντινούπολη. Η νίκη αποδίδεται στην «Υπέρμαχο Θεοτόκο», στην οποία αφιερώνεται ο «Ακάθιστος Ύμνος».
1863
Ιδρύεται η γερμανική χημική και φαρμακευτική βιομηχανία «Μπάγερ» (BAYER), που παρασκευάζει την «Ασπιρίνη».

L' « antiterrorisme » de lOtan


Mondialisation.ca, 4 août 2015

Otan guerre
« Le terrorisme constitue une menace directe contre la sécurité des pays Otan », a déclaré le Conseil Atlantique Nord, condamnant « les attaques terroristes contre la Turquie » et sengageant à « suivre de très près les développements à la frontière sud-orientale de lOtan » Personne nen doute. En Turquie lOtan a plus de vingt bases militaires, renforcées par des batteries de missiles étasuniennes, allemandes et espagnoles, en mesure dabattre des engins volants dans lespace aérien syrien.  En Turquie encore, à Izmir, lOtan a transféré le Landcom, le commandement des forces terrestres des 28 pays membres, aujourdhui en pleine activité. Comme le documentent aussi des enquêtes du New York Times et du Guardian, surtout dans les provinces turques de Adana et Hatay et en Jordanie la Cia a ouvert depuis longtemps des centres dentraînement de militants islamiques provenant dAfghanistan, Bosnie, Tchétchénie, Libye et autres pays, en les préparant et les armant pour des actions terroristes en Syrie. Y compris ceux qui en Syrie ont formé le groupe armé État islamique pour renverser le gouvernement de Damas et ont ensuite attaqué lIrak au moment où le gouvernement du chiite al-Maliki prenait ses distances de Washington, en se rapprochant de Pékin et Moscou. Les armes, arrivant surtout via lArabie Saoudite et le Qatar, entrent en Syrie à travers la frontière turque doù transitent chaque jour des centaines de TIR sans aucun contrôle.
Le Secrétaire général de l’OTAN Stoltenberg lors d’une conférence de presse à la réunion des ministre des Affaires étrangères de l’OTAN à Antalya , en Turquie le 13 mai 2015. ( Reuters )
Maintenant, derrière le paravent de la « lutte contre lEI » (organisation de fait fonctionnelle à la stratégie USA/Otan), la Turquie attaque les Kurdes du PKK, qui combattent contre le groupe État Islamique (EI). Soutenue par la Maison Blanche qui, par la voix de la porte-parole Alistair Baskey, définit le PKK comme « un groupe terroriste » en affirmant que « la Turquie a le droit de se défendre contre les attaques terroristes des rebelles kurdes ».
En même temps Etats-Unis et Turquie se sont mis daccord sur un plan pour la création dune « zone sûre », formellement « libre de lEI », le long dune bande dune centaine de kilomètres en territoire syrien à la frontière turque. Le plan prévoit lutilisation de chasseurs-bombardiers étasuniens déployés en Turquie et de forces terrestres turques, accompagnées dans des opérations secrètes par des forces spéciales USA/Otan.
Source de la carte : Le Monde, 23 juillet 2015
Cette bande de territoire, sur laquelle va être imposée une « no-fly zone », devrait être contrôlée par ceux que le New York Times définit comme des «insurgés syriens relativement modérés », armés et entraînés par le Pentagone, dont beaucoup ont conflué ensuite dans le groupe État Islamique et dans le Front qaediste al-Nosra.
En autorisant maintenant  des raids aériens pour soutenir les « rebelles » entraînés par le Pentagone, « même si ce seront les forces du président Assad qui les attaqueront », Obama autorise la guerre aérienne USA/Otan contre les forces gouvernementales syriennes. Des groupes « rebelles » sont soutenus aussi par Israël, comme la déclaré en personne le ministre de la défense Yaalon (voir The Times of Israël, 29 juin 2015). La création de la « zone sûre », formellement à des fins humanitaires pour donner refuge aux réfugiés syriens, constitue le début officiel du démantèlement de la Syrie, Etat souverain membre de lOnu. Etat qui a renoncé aux armes chimiques, au contraire dIsraël qui a aussi celles nucléaires.
LOtan va aussi « au secours » de lIrak, menacé par lÉtat islamique : elle a annoncé le 31 juillet quelle entraînera en Turquie et Jordanie des combattants irakiens (sélectionnés par Washington pour la balkanisation de lIrak). Elle met ainsi en acte la stratégie qui vise à redessiner la carte du Moyen-Orient en effaçant, comme cela a été fait en Europe avec la Yougoslavie et en Afrique du Nord avec la Libye, les Etats considérés comme des obstacles aux intérêts de lOccident. Provoquant des millions de morts et réfugiés, pendant que la Maison Blanche publie la pétition populaire contre le meurtre du lion Cecil, pour montrer son humanité.
 Manlio Dinucci
Edition de mardi 4 août 2015 de il manifesto
Traduit de litalien par Marie-Ange Patrizio
Manlio Dinucci est géographe et journaliste. Il a une chronique hebdomadaire “L’art de la guerre” au quotidien italien il manifesto. Parmi ses derniers livres:  Geocommunity (en trois tomes) Ed. Zanichelli 2013; Geolaboratorio, Ed. Zanichelli 2014;Se dici guerra…, Ed. Kappa Vu 2014.
Copyright © 2015 Manlio Dinucci

Οι έξι μύθοι της ελληνικής κρίσης



cnbc-myths-603x1024Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης σε άρθρο του στο  CNBC αναλύει τους έξι μύθους της ελληνικής κρίσης μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Μύθος πρώτος: Ένα «Grexit» είναι καλύτερο από μια συμφωνία με τους πιστωτές

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη



Ο Νιλ Άρμστρονγκ (Neil Alden Armstrong, 5 Αυγούστου 1930 – 25 Αυγούστου 2012) ήταν Αμερικανός αστροναύτης, πιλότος και καθηγητής πανεπιστημίου, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη.

Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Ήταν δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής Απόλλων 11, οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν Μπαζ Όλντριν.

Καθηγήτρια Οικονομίας: Τα έξι μοιραία λάθη του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας


ΔΝΤΕπί δεκαετίες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εξάγει έξι σημαντικά διδάγματα ως προς τη διαχείριση δημόσιου χρέους.


Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας, αγνόησε καθένα από αυτά, και αυτή η αποτυχία η δική του όσο και των ευρωπαϊκών μελών του να ακολουθήσουν δοκιμασμένες μεθόδους, μπορεί να αποβεί καταστροφικό λάθος – τονίζει εισαγωγικά η γνωστή καθηγήτρια Παγκόσμιας Οικονομίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ναϊρί Γουντς, σε σημερινό άρθρο της στην αυστριακή οικονομική εφημερίδα «Βίρτσαφτσμπλατ».

Τα μυστικά e-mail της Χίλαρι βάζουν φωτιές στις σχέσεις ΗΠΑ-Βρετανίας: «Άπειρος» ο Κάμερον – «κλόουν» ο Μπόρις Τζόνσον!

xilaryΣοκ προκαλούν οι νέες αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και προκαλούν «σεισμό» στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας. Μετά την απόφαση της πρώην Υπουργού Εξωτερικών και υποψήφιας για την Προεδρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, να δοθούν στη δημοσιότητα τα e-mails της από την περίοδο που ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να ρίξουν ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά.