Ετικέτες

Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Οι έξι μύθοι της ελληνικής κρίσης



cnbc-myths-603x1024Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Στερν της Νέας Υόρκης, Νικόλας Οικονομίδης σε άρθρο του στο  CNBC αναλύει τους έξι μύθους της ελληνικής κρίσης μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.

Μύθος πρώτος: Ένα «Grexit» είναι καλύτερο από μια συμφωνία με τους πιστωτές

Σε περίπτωση ενός Grexit, η Ελλάδα θα κληθεί να να αντιμετωπίσει το λουκέτο διαρκείας στις τράπεζες και επιβολή capital controls εις το διηνεκές.Η χρεοκοπία των ελληνικών τραπεζών είναι δεδομένη, ενώ το κούρεμα των καταθέσεων είναι de facto.Οι καταθέτες θα χάσουν πολλά, καθώς το νέο νόμισμα σημαίνει αυτόματα και υποτίμηση των χρημάτων τους.Η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη σε αντίθεση με το νόμισμα που θα υποστεί τεράστια υποτίμηση που θα επιφέρει πληθωρισμό και θα φτωχοποιήσει ακόμα πιο πολύ τους Έλληνες.Η Ελλάδα θα μετατραπεί από ευρωπαϊκό κράτος σε μια αδύναμη φτωχή χώρα, στο έλεος των μεγάλων δυνάμεων της περιοχής και κυρίως της Τουρκίας, κάτι που θα προκαλέσει αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Μύθος δεύτερος: Το πρόγραμμα της ΕΕ οδηγεί σε Grexit

Εάν το πρόγραμμα εφαρμοστεί σωστά, τότε η Ελλάδα θα παρουσιάσει ανάπτυξη και θα μπορέσει να ξαναβγεί στις αγορές το 2017.Σε περίπτωση που υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και μειωθεί η αβεβαιότητα, η Ελλάδα μπορεί να τα πάει καλύτερα.Ασφαλώς, προαπαιτούμενο είναι να μειωθεί το μέγεθος του δημόσιου τομέα, να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, να μειωθεί η γραφειοκρατία, να μειωθούν οι φόροι στις επιχειρήσεις και να δημιουργηθούν φιλικές συνθήκες για επενδύσεις.

Μύθος τρίτος: ΕΚΤ έκλεισε τις τράπεζες, επέβαλε έλεγχο κεφαλαίων και πλαφόν στις αναλήψεις

Οι τράπεζες έκλεισαν λόγω τις μαζική εκροής καταθέσεων εν μέσω πολιτικής και οικονομική αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις αλλοπρόσαλλες διαπραγματευτικές πρακτικές.

Μύθος τέταρτος: Το πρόγραμμα θα προκαλέσει ύφεση στην Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι θέλουν η Ελλάδα να πετύχει ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα.Υπάρχουν δύο τρόποι για να επιτευχθεί αυτό: Ο πρώτος είναι η αύξηση των φόρων και η κατά συνέπεια πρόκληση της ύφεσης. Πρόκειται για τη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε μέχρι τώρα.

Ο δεύτερος είναι να μειώσεις το μέγεθος του κράτους και να αυξήσεις την αποτελεσματικότητά του, χωρίς οριζόντιες μειώσεις στους μισθούς. Αν ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος, τότε δεν χρειάζεται να αυξηθούν οι φόροι.

Μύθος πέμπτος: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα ανοίξουν τους κλειστούς κλάδους στον ανταγωνισμό και έτσι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη, που θα αντικατοπτριστούν σε χαμηλότερες τιμές και μεγαλύτερες εξαγωγές.

Μύθος έκτος:Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση μείωση του χρέους της

Δεν είναι άμεση η ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους καθώς η Ελλάδα έχει μια μακρά περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους της στους δανειστές της.Ως εκ τούτου, βραχυπρόθεσμα το χρέος της δεν μετράει, μακροπρόθεσμα όμως μετράει.Έτσι, μέσα στα επόμενα 2 με 3 χρόνια οι Ευρωπαίοι πρέπει να συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση χρέους, η οποία θα βασίζεται σε τρία σημεία: Πρώτον, στην επιμήκυνση των ωριμάνσεων αποπληρωμής του χρέους.

Δεύτερον, η περίοδος χάριτος πρέπει να αυξηθεί στα 20 έτη.

Τρίτον, τα τωρινά πολύ χαμηλά επιτόκια πρέπει να χαμηλώσουν κι άλλο και να παραμείνουν σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου