Ετικέτες

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Η μεγάλη ευρωπαϊκή «μας οικογένεια»

 


Όταν ο Μέτερνιχ έλεγε πως οι «οι λαοί είναι σαν μικρά παιδιά  ή σαν γυναίκες που πιστεύουν στα φαντάσματα», στήριζε, με ακόμη ένα αξίωμα, την αναγκαιότητα της σκληρής μοναρχικής ηγεμονίας και το τσάκισμα κάθε λαϊκού, εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, με δεδομένο ότι οι λαοί είναι ανώριμες, ανήμπορες κι ανόητες μάζες.
Όταν  ο Σόιμπλε δηλώνει ότι «λυπάται τον ελληνικό λαό» και η Handelsblat – ακόμη πιο κυνικά – ότι «ο ελληνικός λαός είναι ηλίθιος» αποφεύγουν, ευθαρσώς, υπαινιγμούς κι ευφημισμούς και, με τρόπο που ταιριάζει μόνο σε πατρική μεγαθυμία κι ευρωπαϊκή ευγένεια, δηλώνουν την άποψη και τις προθέσεις τους.

Ανοικτή επιστολή στον Γερμανό κύριο ,Wolfgang Schàuble (Σόιμπλε)


Ανοικτή επιστολή στον Γερμανό κύριο ,Wolfgang Schàuble (Σόιμπλε)
Κύριε,Σόιμπλε,
Είμαι μία Ελληνίδα,που σήμερα εξοργίστηκα με τις δηλώσεις σας, περί ανεύθυνης κυβέρνησης,η οποία σας υπενθυμίζω ότι έχει την νωπή λαϊκή εντολή των Ελλήνων να κάνει την σκληρή της διαπραγμάτευση, γιά το καλό των πολιτών της.

Today in Military History: December 21, 1864

"I beg to present you as a Christmas gift the City of Savannah;" Sherman's Army Reaches the Sea

"I beg to present you as a Christmas gift the City of Savannah;" Sherman's Army Reaches the Sea
Engraving by Alexander Hay Ritchie depicting Sherman's March
Image is available from Library of Congress's Prints and Photographs Division
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)
Today in Military History: December 21, 1864
Our military history story is devoted to a seminal event of the American Civil War: the Union army commanded by Gen. William T. Sherman reaching its objective of the Atlantic Ocean at the port of Savannah, Georgia. This event concluded Sherman's "March to the Sea."

Today in Military History: December 11, AD 711

Byzantine Emperor Justinian II "Rhinotmetos" (Cut-Nosed) Executed


Byzantine Emperor Justinian II "Rhinotmetos" (Cut-Nosed) Executed
Unknown artist's conception of
Byzantine Emperor Justinian II with replacement nose
[Illustration courtesy of http://larsbrownworth.com/blog/ ]
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)
Today in Military History: December 11, AD 711
The month of December has been notoriously poor pickings for military history subjects since I first began writing this blog five years ago. Therefore, to sort of fill in the spaces, I present to you a man who was twice emperor of the Byzantine Empire. And, he did it the second time without the ability to smell which way the wind was blowing…

Today in Military History: February 6, 1922

US, UK, Japan, France, & Italy Sign the Washington Naval Treaty

US, UK, Japan, France, & Italy Sign the Washington Naval Treaty
Scene at Philadelphia Navy Yard, December 1923
As various U.S. battleships under construction are being dismantled
[Photograph courtesy of U.S. Naval Historical Center]
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

For today's journey into the military past, I present for your consideration a disarmament treaty that eventually prompted an increase in larger and better-armed naval vessels which led to the Second World War.

Η Βαϊμάρη του Αιγαίου


parthenwnassimaia-thumb-largePAUL KRUGMAN / THE NEW YORK TIMES
Εάν επιθυμεί να μιλήσει κανείς για τα κατάλληλα μέτρα για να ανακάμψει μια οικονομία από την ύφεση, τότε, αναμφισβήτητα, θα πρέπει να εξετάσει τα ιστορικά διδάγματα από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Ωστόσο, τα γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Γερμανίας μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρουσιάζονται με έναν αρκετά επιλεκτικό τρόπο. Ακούμε ασταμάτητα για τον υπερπληθωρισμό του 1923, αλλά τίποτα για τον αποπληθωρισμό που ακολούθησε στις αρχές της δεκαετίας του ’30, όταν η κυβέρνηση προσπάθησε να διατηρήσει τη σύνδεση της Γερμανίας με τον κανόνα του χρυσού με αυστηρή νομισματική πολιτική και σκληρή λιτότητα.
Και τι έγινε πριν από τον υπερπληθωρισμό, όταν οι Σύμμαχοι ανάγκασαν τη Γερμανία να πληρώσει τεράστιες αποζημιώσεις για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι, επίσης, ένα δίδαγμα που βρίσκει εφαρμογή στη σύγχρονη πραγματικότητα, διότι παραπέμπει στην τρέχουσα κρίση της Ελλάδας. Το φλέγον ζήτημα σήμερα είναι να θυμηθούν οι Ευρωπαίοι τη σωστή εκδοχή της Ιστορίας. Εάν δεν τα καταφέρουν, τότε δεν θα επιβιώσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την εξασφάλιση της ειρήνης και της δημοκρατίας μέσα από την ευημερία.

Όλα πάνε καλά για την Ελλάδα


Greece Bailout

Τα πράγματα πάνε πάρα πολύ καλά για την χώρα μας. Η στάση της νέας κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους «εταίρους» -με την Γερμανία δηλαδή- κατάφερε να ξεβρακώσει τόσο την γερμανική κυβέρνηση όσο και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις.

Today in Military History: February 12, 1429

"Battle of the Herrings:" English Convoy Guards Defeat French/Scottish Attackers

"Battle of the Herrings:" English Convoy Guards Defeat French/Scottish Attackers
"Battle of the Herrings," artist unknown
Image from "Les Vigiles de Charles VII" by Martial d'Auvergne, written c.1477-84
Held by Bibliothèque Nationale [National Library], Paris, France
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

My first few postings of this new year have been devoted to modern military stories. Today, we return to my historical "confort zone:" mediaeval times to be precise. This rather small battle took place during the Hundred Years' War between England and France (1337-1453).

Today in Military History: February 17, 1461

2nd Battle of St. Albans: Lancastrians Defeat Yorkists, Fail to Take Advantage of Victory

2nd Battle of St. Albans: Lancastrians Defeat Yorkists, Fail to Take Advantage of Victory
2nd Battle of St Albans, mediaeval wood cut, author unknown
Image courtesy of http://www.luminarium.org/encyclopedia/albans2.htm
(Unless otherwise indicated, all illustrations are courtesy of Wikipedia)

Today's tale of battle concerns a fight during the War of the Roses, a fifteenth century civil war in Great Britain. Two branches of the Royal House of Plantagenet fought with each other for the right to rule England; they were the Houses of Lancaster and York.

ALERT… ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ EUROGROUP


ALERT… ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΝΑΥΑΓΗΣΕ ΤΟ EUROGROUP
Οι δημοσιογράφοι Γκαμπριέλ Βεντρέν και Ιζαμπέλ Ορί, ανταποκριτές του γαλλικού Europe 1 στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν τον λόγο που το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες κατέληξε σε ναυάγιο, τονίζοντας πως οι «Ευρωπαίοι υψώνουν τους τόνους» την ώρα που «ο Έλληνας ασθενής» δεν δέχεται την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος.
Ο λόγος που και οι δύο πλευρές εμμένουν σε συγκεκριμένες θέσεις αναφορικά με συγκεκριμένα μέρη της διαπραγμάτευσης είναι ο εξής ένας κατά τους Γάλλους απεσταλμένους στις Βρυξέλλες και έχει και «ουσιαστικό», αλλά και «συμβολικό» χαρακτήρα: «Κανείς δεν θέλει πολιτικά να χάσει την αξιοπρέπειά του». Με λίγα λόγια, πρόκειται για θέμα πολιτικού γοήτρου.

Μπαλέτο και μάχες: Το πρώτο τσίρκο με drones στον κόσμο θα ταρακουνήσει το Άμστερνταμ!

Μπαλέτο και μάχες: Το πρώτο τσίρκο με drones στον κόσμο θα ταρακουνήσει το Άμστερνταμ! (βίντεο)


Μπαλέτο και μάχες: Το πρώτο τσίρκο με drones στον κόσμο θα ταρακουνήσει το Άμστερνταμ! (βίντεο)
Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας θα συμμετάσχει στην εκδήλωση AIR 2015 στο Άμστερνταμ – το πρώτο εναέριο 3D σόου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη!
Το πρώτο τσίρκο drones στον κόσμο είναι να κάνει πρεμιέρα στην Ολλανδία φέτος, με εκατοντάδες drones, λέιζερ και προβολείς που εμπλέκονται σε μια παράσταση που υπόσχεται να καταπλήξει τους επισκέπτες του Amsterdam Arena με καταπληκτικά και μαγικά εναέρια ακροβατικά.

Αρκάντζελο Κορέλι 1653 – 1713


Αρκάντζελο Κορέλι
Ιταλός βιολονίστας και συνθέτης, από τις σημαντικότερες μουσικές προσωπικότητες της εποχής του μπαρόκ. Θεωρείται ο ιδρυτής της κλασσικής σχολής του βιολιού και ο πατέρας του κοντσέρτο γκρόσο.
Ο Αρκάντζελο Κορέλι (Arcangelo Corelli) γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1853 στο Φουζινιάνο, ένα μικρό χωριό μεταξύ Μπολώνιας και Ραβένας. Ο συνονόματος πατέρας του ήταν ένας πλούσιος γαιοκτήμονας της περιοχής, που πέθανε ένα μήνα πριν από τη γέννησή του. Την ανατροφή του μικρού Αρκάντζελο και των τριών αδελφών του ανέλαβε η μητέρα τους Σάντα Ραφίνι. Ο Κορέλι πήρε τα πρώτα μαθήματα μουσικής από ένα τοπικό ιερέα. Μεταξύ 1666 και 1667 μυήθηκε στα μυστικά του βιολιού από τους Τζοβάνι Μπενβενούτι και Λεονάρντο Μπρουνιόλι στην Μπολόνια. Το 1670 έγινε δεκτός στη Φιλαρμονική Ακαδημία της Μπολόνια, όπου ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές.

Αποκριάτικη Νυχτιά




Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Αποκριάτικη Νυχτιά» πρωτοδημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1892 στην εφημερίδα «Εφημερίς» των Αθηνών. Είναι έργο αθηναϊκό, ηθογραφικό, σατιρικό και αυτοψυχογραφικό, γιατί ο Σπύρος Βεργουδής είναι ο ίδιος ο Παπαδιαμάντης, στα πρώτα δραματικά του χρόνια στην Αθήνα.
      Εάν δεν ήτο επιμελής σπουδαστής ο Σπύρος ο Βεργουδής, και δεν είχε τυχόν πως να περνά τας ώρας του, κατά τας πολυημέρους διακοπάς των εορτών και της Απόκρεω, ηδύνατο να εύρη δουλειά καθήμενος εις το παράθυρον και θεώμενος και ακούων τα τελούμενα. Δεν ήτο δρόμος, ήτο αυλή, παμπάλαιος, ευρεία, ακανόνιστος, με τους τοίχους υψηλούς αλλ' ανίσου ύψους, περιβάλλουσα μίαν των παλαιοτέρων οικιών παρά την ανέρπουσαν εσχατιάν της αρχαίας πόλεως, προς την Ακρόπολιν, υψηλά, παρά το Αγιοταφίτικον. Αι τρείς ενοικάρισσαι του ισογείου, η κυρα Κατίγκω η Χρίσταινα, μετά της αγάμου αδελφής της Φρόσως, και η γριά Βαγγελή η Λεμονού, μετά της κόρης της ,της Γεώργαινας, και η Σταματούλα η Γεμενίτσα μετά της ψυχοκόρης της τής Μαρούσας, εμάλωναν διά το κάθε τι, συχνότατα, σχεδόν τρις της εβδομάδος. Συνήθως, η κατέχουσα το μεσαίον οίκημα, η Λεμονού, πότε εκ της παραμικράς αφορμής, πότε άνευ αφορμής ωρισμένης, τα έβαζε σήμερον με την μίαν, αύριον με την άλλην των δύο γειτονισσών της. Και τας μεν εορτάς, αντί να ευρίσκωσιν ύλην όπως κακολογώσιν άλλας έξω της αυλής διερχομένας ή ησύχως εις τας οικίας των καθημένας γυναίκας, προχειρότερον εύρισκον να τα χαλούν μεταξύ των. Εάν τυχόν η μία των τριών, η αδελφή της μιας ή η κόρη της άλλης εστολίζετο, η άλλη έμενε πεισματωδώς με τα καθημερινά της, δια να έχει αφορμήν να κακολογή την στολισμένην, ότι «δεν ξέρει να φορέση το φουστάνι της», κι έλεγε· «Κοίταξέ τηνε! μου στολίστηκε σα νύφη· το χάλι της δεν το βλέπει!». Τας δε καθημερινάς, άλλοτε αι δύο, άλλοτε και αι τρείς, είχαν μπουγάδα, και όλον το πλυσταρίον, και όλος ο χώρος της αυλής, δεν τας ήρκει δια ν’ απλώσωσι τα μοσχοπλυμένα των. Συχνά η γρια-Βαγγελή η Λεμονού, αφού ωνείδιζε την εκ δεξιών και την εξ αριστερών πάροικον της, ως απρόκοφτην, ως άπραχτην, ως απασσάλωτην, αυτή πρώτη θέτουσα το «πρόσφωλο», αίφνης ειρήνευεν, εμειδία, κι'έλεγεν ότι αυτή έχει δουλειά να κάμη, ότι δεν «χαλά τη ζαχαρένια της», και ότι δεν τας συνερίζεται ν' απαντά εις τας μομφάς των. Αλλοτε πάλιν η Σταματούλα η Γεμενίτσα έπαιρνε λόγια από τη μίαν κι έβαζε μαναφούκια εις την άλλην, και είτα εν ανέσει ενετρύφα εις τον καυγάν, ισταμένη παράμερα. Εμάλωναν διά κάθε πράγμα, δια μίαν σκάφην αναποδογυρισμένην ολίγον λοξά εις το πλυσταρείον, δι' ολίγες σταλαματιές θερμού χυθείσας κατά γης, δι' ολίγας δράκας στάκτης περισσότερον ή ολιγώτερον ριφθείσας εις την κόφαν. Μιά των ημερών, η γραία Βαγγελή εθύμωσεν εναντίον της Κατίγκως της Χρίσταινας, διότι αύτη εκαυχήθη ότι πληρώνεται προς είκοσι λεπτά τα υποκάμισα της κόλλας, και την ωνόμασε «τριγυρισμένην» και «πομπιωμένην», άλλοτε πάλιν η Κατίγκω εσήκωσε χείρα εναντίον της Μαρούσας, της ψυχοκόρης της Σταματούλας, καλέσασα αυτήν, δεκατετραετή μόλις, «μωρή μπασταρδού!» διότι την είδε νίπτουσαν τας χείρας πλησίον εις την κόφαν της μπουγάδας με τα ρούχα. Με αυτά επερνούσαν τας ημέρας των εις την ευρείαν αυλήν της παμπαλαίου οικίας αι τρεις αύται πτωχαί γυναίκες.

Η καθιέρωση του Πολιτικού Γάμου








To 1982 εισήχθη και στη χώρα μας ο πολιτικός γάμος, 200 χρόνια μετά την καθιέρωσή του από τη Γαλλική Επανάσταση. Έως τότε ίσχυε η υποχρεωτική ιερολογία του γάμου (θρησκευτικός γάμος), που είχε καθιερωθεί με Νεαρά του αυτοκράτορα Λέοντος ΣΤ' του Σοφού το 893 μ.Χ. («Μη ερρώσθαι τα συνοικέσια άνευ της ιεράς ευλογίας»).
Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο. Στη συνέχεια, απασχόλησε και τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Αστικού Κώδικα τη δεκαετία του '30, χωρίς τελικά να υιοθετηθεί.

Αντρέ Μαζινό 1877 – 1932

Αντρέ Μαζινό
1877 – 1932

Αντρέ Μαζινό
Γάλλος πολιτικός, γνωστός για τα περίφημα οχυρωματικά έργα, που έμειναν στην ιστορία ως «Γραμμή Μαζινό».
Ο Αντρέ Μαζινό (Andre Maginot) γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1877 στο Παρίσι, αλλά μεγάλωσε στο χωριό του πατέρα του στη Λορένη της Αλσατίας, όπου αργότερα αναπτύχθηκε το αμυντικό του σχέδιο. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1897 ως δημόσιος υπάλληλος. Εργάστηκε ως βοηθός του κυβερνήτη της Αλγερίας έως το 1910, οπότε παραιτήθηκε για να μπει στο στίβο της πολιτικής. Την ίδια χρονιά εξελέγη βουλευτής και λίγο πριν ξεσπάσει ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος ανέλαβε υφυπουργός Πολέμου.

Ιοβιανός 331 – 364


 Ιοβιανός
Αυτοκράτορας του Βυζαντίου για βραχύ χρονικό διάστημα (27 Ιουνίου 363 - 17 Φεβρουαρίου 364). Διαδέχθηκε τον Ιουλιανό τον Παραβάτη και επανέφερε τον Χριστιανισμό ως κρατούσα θρησκεία της Αυτοκρατορίας.
Ο Φλάβιος Ιοβιανός γεννήθηκε το 331 στο Σινγκίντουνουμ της Άνω Μοισίας (σημερινό Βελιγράδι Σερβίας) και ήταν γιος του αρχηγού της ανακτορικής φρουράς Ουαρρενιανού. Επίλεκτο μέλος της ανακτορικής φρουράς και ο ίδιος ακολούθησε τον αυτοκράτορα Ιουλιανό στην εκστρατεία του κατά του Πέρση βασιλιά Σαπώρ Β', το 363. Νωρίτερα είχε νυμφευθεί τη Χαριτώ, κόρη του στρατιωτικού διοικητή της Πανονίας Λουκιλιανού, με την οποία απέκτησε ένα αγόρι, τον Φλάβιο Ουαρρενιανό.

Αλμανάκ Βασική Έκδοση 17 Φεβρουαρίου



μ. Χ.
1864

Κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου, το υποβρύχιο των νοτίων Χάνλεϊ επιτίθεται κατά του πολεμικού Χαουζοτόνικ των βορείων. Και τα δύο καταλήγουν στο βυθό. Πρόκειται για την πρώτη ναυμαχία ανάμεσα σε υποβρύχιο και πλοίο επιφανείας.
1869

Εκτελείται το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του ατμοκίνητου αστικού σιδηροδρόμου Αθήνας - Πειραιά.

Αουσβιτς – Λενινγκράντ – Καισαριανή

 

Αουσβιτς – Λενινγκράντ – Καισαριανή
1 Φεβρουαρίου 2015 Δημήτρης Λιάτσος, Μόσχα
Δεν ξέρω αν, όταν η νέα κυβέρνηση έκανε τη συμβολική κίνηση και επισκεπτόταν το μαρτυρικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής, γνώριζε ότι η 27 του Γενάρη συνέπιπτε με δύο ιστορικές επετείους εξ ίσου συμβολικές. Τα 70χρονα της απελευθέρωσης του κολαστηρίου του Αουσβιτς και τα 71 χρόνια από το σπάσιμο του αποκλεισμού του Λενινγκράντ.
Στο κολαστήριο του Αουσβιτς συνέρρευσαν πολλοί για να τιμήσουν την απελευθέρωση -Πολωνοί, Γερμανοί, Ουκρανοί βετεράνοι κ.α.- εκτός των… απελευθερωτών (!). Τσιμουδιά και στρουθοκαμηλισμός σχεδόν στο σύνολο του ελεύθερου και δημοκρατικού Τύπου. Μόνο οι οργανώσεις των βετεράνων σήμερα, εγκλείστων τότε, τόλμησαν και ύψωσαν φωνή: Τιμή και δόξα στον Κόκκινο Στρατό απελευθερωτή μας.
Η Αγκέλα Μέρκελ λίγες μέρες πριν την επέτειο της απελευθέρωσης του Αουσβιτς είχε υποδεχτεί στο Βερολίνο τον ουκρανό πρωθυπουργό, Γιατσενιούκ, ο οποίος πριν τη συναντήσει φρόντισε -προφανώς- με τη σύμφωνη γνώμη της να «ενημερώσει» το γερμανικό λαό ότι κινδυνεύει από τον… Πούτιν, διότι «όλοι μας θυμούμαστε πως στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο σοβιετικός στρατός επιτέθηκε κατά της Γερμανίας και της… Ουκρανίας«(!).

Je suis «Αυγή»

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote

Αν ο κος Σόϊμπλε ήταν ΝΑΖΙ θα έστελνε τα SS του να σκοτώσουν τους γελοιογράφους της «Αυγής«. Μάλιστα, δεν θα φορούσαν κουκούλες, γιατί τις κουκούλες τις φοράνε άλλοι. Οι ΝΑΖΙ, δεν είχαν και δεν έχουν πρόβλημα με το πρόσωπό τους. Δεν το κρύβουν. Γιατί αυτό είναι το κατατεθέν σήμα τους. Και όχι η στολή τους.
 -
Όμως, ο κος Σόϊμπλε δεν είναι ΝΑΖΙ. Είναι Γερμανός πολιτικός. Και οι Γερμανοί πολιτικοί σήμερα δεν φοράνε τη στολή τους. Δεν τους χρειάζεται, γιατί είναι αναγνωρίσιμοι διαφορετικά. Κι ας φοράνε προσωπείο. Το πρόσωπο δεν κρύβεται.

Οι Γερμανοί πολιτικοί σήμερα, δεν κάνουν σαπούνι με το λίπος των πολιτών από τις «κτήσεις» τους. Διότι είναι αντιοικονομικό. Απαιτεί εγκαταστάσεις ανάλογες και οι παλιές δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν. Είναι παλιάς τεχνολογίας.

Δωσιλογισμός, Über All


 
 
 
 
 
 
1 Vote

Οι δανειστές έδιναν εξάμηνη παράταση, αλλά οι υπηρέτες της Μέρκελ πίεσαννα περιοριστεί στο δίμηνο, για να δυσκολευτούν οι επόμενοι, και να επανέλθουν, όπως φαντάζονται, οι επαίσχυντοι!
     Οι ίδιοι βέβαια δεν χρειάζονταν και καθόλου παράταση, αφού έτσι κι αλλοιώς θα υπογράφανε τα πάντα όπως και το e-mail ΒεληΓκίκα μαρτυρούσε!
     Μία τέτοια καταγγελία από το βήμα της Βουλής,
..και μάλιστα από τα χείλη πρωθυπουργού που κάνει τις προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησής του,  
     ..δεν είναι αμελητέες.
     Ούτε επιδέχεται εύκολα διάψευση, αφού είναι πολύ εύκολο να αποδειχτεί ή όχι η ακρίβειά της.

«The riot club»- «Η λέσχη της κομψής αλητείας» της Lone Scherfig…


 
 
 
 
 
 
1 Vote


Έχουμε συνηθήσει οι περισσότερες πολιτικές-καταγγελτικές ταινίες να έχουν για ήρωες είτε άτομα από τα πιο φτωχά κοινωνικά στρώματα που προσπαθούν να επιβιώσουν σε σκληρές κοινωνίες όπως αυτές που ζούμε, είτε διεφθαρμένους πολιτικούς, μαφιόζους και μεγαλοδικηγόρους που ζουν μες στη διαφθορά και την απληστία, και στο τέλος συνήθως, με κάποιο τιμωρούνται.
Η ταινία » η λέσχη της κομψής αλητείας» όπως άτυχα κατά τη γνώμη μου μεταφράστηκε στα Ελληνικά, ασκεί κριτική σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν έχουμε ξαναδεί να αποτυπώνεται με τέτοιον τρόπο στον κινηματογράφο.

Πού οφείλονταν τα κατορθώματα των Αθηναίων στους Περσικούς πολέμους…

 
 
 
 
 
 
 
1 Vote


Πού οφείλονταν τα κατορθώματα των Αθηναίων στους Περσικούς πολέμους: η αιδώς απέναντι στο νόμο περιόριζε την απόλυτη ελευθερία.
ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Και λοιπόν το θέμα των Περσών, ότι δηλαδή σήμερα δεν κυβερνούνται σωστά, ένεκα της υπερβολικής δουλείας και της απολυταρχίας, ας θεωρηθεί τελειωμένο.
ΜΕΓΙΛΛΟΣ: Μάλιστα.

ΑΘΗΝΑΙΟΣ: Σχετικά τώρα με το αττικό πολίτευμα, είναι ανάγκη να το εξετάσουμε με όμοιο τρόπο, για να δούμε ότι η απόλυτη και χωρίς κανένα περιορισμό ελευθερία είναι πολύ χειρότερη από μια μετριοπαθή εξουσία, που ασκούν αιρετοί άρχοντες. Είναι αλήθεια πως σ’ εμάς την εποχή που έγινε η επίθεση των Περσών εναντίον των Ελλήνων, και ίσως εναντίον όλων σχεδόν των κατοίκων της Ευρώπης, υπήρχε ένα παλαιό πολίτευμα και την εξουσία ασκούσαν τέσσερις φορολογούμενες τάξεις. Βασίλευε ακόμη και η αιδώς προς τους τότε νόμους, που για χάρη της ήμασταν πρόθυμοι να ζούμε σαν υπηρέτες των νόμων. Μαζί με τα παραπάνω ο κολοσσιαίος όγκος του στρατεύματος που μας επιτέθηκε και από τη ξηρά και από τη θάλασσα επειδή μας προκάλεσε απέραντο φόβο, μας έκαμε να πειθαρχούμε ακόμη περισσότερο στους άρχοντες και τους νόμους σαν πιστοί υπηρέτες, και να αναπτυχθεί εξ αιτίας όλων αυτών απόλυτη φιλία ανάμεσά μας. Όπως είναι γνωστό, δέκα σχεδόν χρόνια πριν από τη ναυμαχία στη Σαλαμίνα είχε έρθει ο Δάτις επικεφαλής Περσικού στρατού, εναντίον των Αθηναίων και των Ερετριέων με την ρητή εντολή να τους υποδουλώσει και να τους φέρει πίσω σιδεροδέσμιους, με την απειλή θανατώσεως αν δε το κατόρθωνε. Και ο Δάτις μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ενίκησε κατά κράτος τους Ερετριείς με πολλές μυριάδες στρατού και άφησε να διαδοθεί στην πόλη μας η φοβερή φήμη ότι δε μπόρεσε να γλυτώσει κανένας από τους Ερετριείς. Ένωσαν τάχα οι στρατιώτες του Δάτιδος τα χέρια κι έπιασαν σαν μέσα σε δίχτυ όλη τη περιοχή. Η διάδοση, λοιπόν, αυτή είτε αληθινή είτε πλασμένη από κάποιους, και τους άλλους Έλληνες, περισσότερο όμως τους Αθηναίους, ετρομοκράτησε. Όταν όμως αυτοί έστελναν παντού πρεσβευτές για να ζητήσουν βοήθεια κανένας δεν έδειξε προθυμία εκτός από τους Σπαρτιάτες. Αλλά κι αυτοί απασχολημένοι με τον πόλεμο που είχαν τότε εναντίον των Μεσσηνίων ή για κάποιον άλλον λόγο, δεν ξέρουμε ποιον ακριβώς, έφτασαν μια μέρα αργότερα μετά τη μάχη στο Μαραθώνα. Κατόπιν όμως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για μεγάλες προετοιμασίες κι έφθαναν συχνές απειλές από μέρος του βασιλιά των Περσών.

Κράξιμο δίχως έλεος στον Άδωνι στο Twitter


Κράξιμο δίχως έλεος στον Άδωνι στο Twitter
Πανηγυρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έχει ξεσαλώσει με απανωτά Tweet. Βέβαια το κράξιμο που τρώει δεν λέγεται. Δείτε τι γίνεται:
Το Tweet:
ΑΔ4
Και οι απαντήσεις: